Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Multimedia ja grafiikka => Aiheen aloitti: Emithgih - 22.03.13 - klo:01.07
-
Etsin, onko tästä aiheesta tällä foorumilla jo kirjoituksia. Joitakin vanhoja löytyi, mutta ne eivät täysin vastanneet kysymykseeni.
Asia koskee digiboksin tallentamien trp-päätteisten videoiden katsomista.
Löysin aikoinaan netistä ohjeet, miten videot saa näkyviin Ubuntussa. Koneeseen piti asentaa joitakin kodekkeja, mutta en muista mitä ne olivat. Restricted extras ehkä, mutta myös jotain muuta. Muistan ainoastaan, että kodekkien nimi tuntui hieman hassulta. "Ruma" -tiedostot tai jotain tällaista... vai oliko se englanniksi "ugly" -tiedostot.
Ainoa kone, millä saan videot edelleenkin näkymään, on vanha pöytäkone, jossa on Ubuntu 8.10. Se näyttää tiedostojen nimet ja myös ohjelmien nimet.
http://kuvaton.com/k/Yqwm.png
Sen lisäksi se avaa tiedostot Totem Playerissä, jossa ne näkyvät ja kuuluvat niin kuin pitääkin (PrintScreen teki pienen häiriön kuvaan).
http://kuvaton.com/k/YqwV.png
Kysymykseni kuuluu, mitä kodekkeja tietokoneeseen pitää asentaa, jotta trp-tiedostoja voi katsella. Olen asentanut ne kauan sitten, mutta en enää muista mitä asensin ja miten. Löysin vain ohjeen jostakin ja toimin sen mukaan. Haluaisin videoiden näkyvän muissakin tietokoneissa kuin tuossa yhdessä pöytäkoneessa, joka on jo vähän "eläkkeellä".
-
VLC osannee toistaa myös näitä tiedostoja.
-
En ole saanut VLC:tä toistamaan trp-tiedostoja Windowsissa enkä Linuxissa.
Asensin juuri Ubuntu 10.04:ään lisää "ugly" pakettiin kuuluvia osia, mutta siitä ei ollut apua. Mikään koneessa oleva videosoitin ei näytä trp-videoita. Ainoa, millä saan ne näkyviin, on vanha 8.10 Ubuntu. Aion seuraavaksi yrittää tutkia, mitä kodekkeja siinä on, mitä uudemmassa Ubuntussa ei ole.
http://packages.debian.org/sid/gstreamer0.10-plugins-ugly
En muista näkyivätkö videot Ubuntu 11.04:llä, enkä voi enää kokeilla, kun tietokone särkyi.
-
Ohjelma mediainfo kertoo videoissa käytetyt koodekit. Se löytynee paketista mediainfo.
tux@g6:~$ mediainfo
Usage: "MediaInfo [-Options...] FileName1 [Filename2...]"
"MediaInfo --Help" for displaying more information
-
Tiedostot ovat todennäköisesti suurin piirtein tavallisessa MPEG-2 TS -muodossa, mutta niistä puuttuu PAT/PMT-tiedot, jolloin VLC ei suostu edes yrittämään pidemmälle.
GStreameriä varten pitää asentaa paketti gstreamer0.10-plugins-bad, joka sisältää TS-demukserin. Suosittelen asentamaan ubuntu-restricted-extras -paketin, jonka mukana asentuu muitakin usein tarvittuja komponentteja. Saattaa kuitenkin olla, etteivät uudemmat GStreamerin versiot enää suostu toistamaan PAT/PMT-vajaita tiedostoja.
Tarkempia neuvoja varten tarvitsisin näytetiedoston. Kuvakaappauksessasi näkyy muutama pieni, 18-30 megatavun kokoinen tallenne. Joku niistä riittäisi hyvin, jos saat tiedoston ladattua esim. Dropboxiin.
-
Asensin kaikki mahdolliset ”ugly” -paketit sekä ”restricted extrat”, mitä asennusohjelmasta löysin. Tämän jälkeen video alkoi näkyä Gnome Playerillä, mutta ei Xinellä eikä VLC-Playerillä.
http://kuvaton.com/k/Yqcl.png
http://kuvaton.com/k/YqcA.png
Katselussa on se ongelma, että aloituskohtaa ei voi valita. Video alkaa näkyä alusta, jos sen välillä sammuttaa. ”Pausella” kuvan saa pysähtymään. Vanhassa tietokoneessa video näkyy Totem-Playerillä normaalisti, eli katsomisen voi aloittaa mistä kohdasta tahansa.
https://www.dropbox.com/s/czfubyr4wi296x1/mallitiedosto.trp
-
Katselussa on se ongelma, että aloituskohtaa ei voi valita. Video alkaa näkyä alusta, jos sen välillä sammuttaa. ”Pausella” kuvan saa pysähtymään. Vanhassa tietokoneessa video näkyy Totem-Playerillä normaalisti, eli katsomisen voi aloittaa mistä kohdasta tahansa.
https://www.dropbox.com/s/czfubyr4wi296x1/mallitiedosto.trp
Tällä lähti pyörimään. Toimii aikajanakin, pause ja muut.
vlc --demux ffmpeg mallitiedosto.trp
Vlc:n voi myös avata tuolla --demux ffmpeg-parametrilla ja avata sitten sillä, tai raahata siihen halutut tiedostot.
vlc --demux ffmpeg
edit2:
Xfce:ssä ainakin voi tehdä vielä niin, että painaa tiedoston kohdalla hiiren oikeaa nappia -> ominaisuudet -> avaa sovelluksella -> mukauta -> omavalintainen komentorivi. Laittaa siihen komennon ja parametrit, jolloin tuon tyyppiset tiedostot avautuu automaattisesti oikeen.
Varmaan tuollainen toiminto löytyy myös muista työpöydistä.