Ubuntu Suomen keskustelualueet

Ubuntun käyttö => Ubuntu tietokoneissa => Aiheen aloitti: Eliminator - 15.02.13 - klo:19.12

Otsikko: Ubuntun uudelleen asennus
Kirjoitti: Eliminator - 15.02.13 - klo:19.12
Liityen WLAN -ongelmaan. Tokihan tähän löytynee jokin ratkaisu, mutta pystynkö päivittämään uusimman jakelun koneeseen, ilman että on pelkoa omien tärkeiden tiedostojen katoamisesta..
Nyt on käytössä 10.04 LTS. Ja kone on ACER Travelmate 6460 -läppäri.
Jospa se palauttaisin palkin tutumman oloiseksi ja tämän jälkeen kävisi WLAN-ongelman kimppuun. Tietty varauksella, että johtonetti toimii.
Otsikko: Vs: Ubuntun uudelleen asennus
Kirjoitti: JaniAlander - 15.02.13 - klo:21.33
Omien tiedostojen säilyttämisen helppous riippuu aika paljon siitä millaista osiointia olet harrastanut. Itellä omat tiedostot eivät ole millään käyttiksellä järjestelmä osiolla (Windowsin kanssa olen vuosia harrastanut kolmen osion järjestelyä, sovellukset omallaan, data omallaan ja Windows omallaan) Linuxien ja PC-BSD:n kanssa käyttis sovelluksineen on omalla osiollaan ja home omallaan. Jos näin on niin uudelleenasennus ei hävitä tiedostojasi, olettaen ettet alusta koti-osiota, mutta jos ei, niin otapa suosiolla varmuuskopiot kaikesta millä on väliä jollekin muulle tallennusvälineelle.
Otsikko: Vs: Ubuntun uudelleen asennus
Kirjoitti: Hajakenttä - 17.02.13 - klo:13.03
Jotta ei sekoittuisi puurot ja vellit, pitää muistaa mikä on tuon otsikon mukainen uudelleen asennus ja mikä on sitten tekstiin kirjoitettu päivitys ja mitä eroa noilla kahdella sukulaisasialla on.

Jos asennetaan uudelleen koko jakelu siitä tulee uusi kuin pakasta vedetty. Kaikki tieto sen alta on menetetty, ellei se ole talletettu jonnekin ulkopuoliseen välineeseen.

Poikkeuksen tekee tuo edellä mainittu järjestelmän rakenne, jossa on /home osio erikseen ja asnnuksessa laitetaan ruksi ruutuun "alusta osio" vain niihin muihin, siis / osioon, mutta ei /home osioon. Tämä onnistuu siis vain jos alkuperäinen asennus on tehty osioimalla järjestelmä näin.

Jos tehdään päivitys, ei tehdä uutta asennusta. Tulee sekaannuksia jos asioiden nimiä ei pidetä erillään. Siis päivitys on vanhan jakelun päivittämistä päivitystenhallinnan avulla uudeksi jakeluksi. Tietenkin voidaan saivarrella, että siinähän syntyy uusi asennus. Mutta pitäkäämme silti käsitteet oikeilla omilla nimillään, jotta ymmärrämme toisiamme, emmekä erehdy asioissa.

Vaikka tämä otsikkoon ei liitykään, pari sanaa päivityksestä.
Jakelun 10.04 LTS voi vallan mainiosti päivittää päivitystenhallinnan kautta jakeluun 12.04 LTS. LTS jakelun voi näet aina päivittäö seuraavaan LTS jakeluun. Muut, lyhyen ylläpidon jakelut, voi päivittä vain aina seuraavaan jakeluun. Koneen on silti oltava sen verran kykenevä, että uusi Ubuntu 12.04 toimii siinä kunnolla. Muistia tarpeeksi, näytönohjain sopiva. Ja, kaiken kukkuraksi, käyttäjän on oltava mieleltään avoin hyväksymään uuden Unity työpöytäympäristön tuoma kulttuurishokki.

Vaikka päivitykseen ei tarvita, eikä käytetä asennuslevyä, vaan se tehdään verkkoyhteyden yli (jonka on syytä olla hyvä yhteys, jotta kaikki menisi ongelmitta) on turvallisuuden takia tehtävä tärkeistä tiedostoista varmuuskopiot ulkoiselle laitteelle. (Yleensähän valistunut käyttäjä pitää tärkeät tiedot muutenkin varmistettuna jossain koneen levyaseman rikkoutumismahdollisuudenkin takia.)

Päivitys on itselläni aina onnistunut täysin ongelmitta. Se on monella tavalla helpompi tapa kuin uusi puhdas asennus. Se myös siirtää uuteen jakeluvesioon kaikki asetukset, joita on koneeseen tehty. Myös sen poistetun indikattorialueen poistamisen yläpalkista, luulisin. Jotta se periytyisi oikein uuteen jakeluusi, korjaa se vika ensin. (Mitenkäs se Lucidissa menikään? Hiiren oikealla napilla palkin tyhjää kohtaa ja valikosta > lisää tjsp... mutta sehän ei ollut nyt keskustelun aiheena.)