Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Laitealue => Aiheen aloitti: Ganymedes - 30.09.12 - klo:19.11
-
Onko kenelläkään tietoa mitä voisi tehdä tällaisessa tapauksessa jossa kovalevyltä lukeminen ei onnistu? Kysymykseni on enemmän periaatteellinen kuin se, että tämä olisi käytännössä hirmu tärkeää.
Kyse ei nyt ole aivan tavallisesta tapauksesta koska:
- Disk Utilityn levytarkistus sanoo että levy on kunnossa
- "fsck.ext3 -f" on ajettu ilman ongelmia
- levylle pystyy kirjoittamaan
- 99% levystä on luettavissa talteen
Kyse on siis siitä, että levy on piilevästi hajonnut: sille on pystynyt kirjoittamaan, mutta luku ei onnistu. Tämähän on siis paljon pahempi tilanne kuin se, että levy hajoaa näkyvästi - mielestäni tällaista tilannetta ei saisi tulla koskaan.
Muuta tietoa:
- Disk Utility näyttää "some bad blocks"
- tarkempi analyysi (normaalitasoinen) jää jumiin, mutta näyttää että 16 bad blockia
- levy tuntuu toimivan oikein, mutta jotkut tiedostot jäävät saamatta talteen
- kyse on yhdestä datalevyistä
Kyseessä on Ubuntu 11.10 64-bit järjestelmä, puhdas asennus tämän vuoden alusta. Levyllä on ext3 tiedostojärjestelmä, joka on peräisin muistaakseni 10.10:stä.
Ehkä sitten vielä se oleellisin tieto: tämä on Western Digital Green, 2 TB:n levy. Näissähän on ollut rautavikoja - ovatko nämä oikeasti olleet näin pahoja vikoja? Vastaavaan en muista törmänneeni aiemmin kuin yhdellä ainoalla kiinalaisella usb-kelkalla. Eli siis kun levyllä on työskennelty, niin työskentelystä ei saa otettua backuppia.
Onko tässä vielä joitakin elvytyskonsteja olemassa? (Tai no, varmaan onkin luku jollakin ns. pelastusohjelmalla).
Lukuongelmilla tarkoitan tässä normaalia Nautiluksen tai rsync:n käyttöä.
-
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1989804 (http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1989804)
Tuommoista lueskelin, nimim. ahallubuntu on pohdiskellut vaihtoehtoja topicin keskivaiheilla.
t: Antti ;)
-
Miten levy on osioitu? 2 TB levyistä ei kokemuksia. Onko yksi iso osio ja sektorikoko on mikä? Joku muistikuva, että noissa on isompi sektorikoko ja kaikki kernelit ei tue sitä. mbr:n raja on siinä 1,5 T
-
Yksi osio. On mulla 2 TB:n levyjä käytössä useampiakin eri koneilla, sekä sisäisiä että ulkoisia, ainakin 10.10 versiosta lähtien ja nyt sitten 12.04:ssä. Ne kyllä taitavat kaikki muut olla ext4:ssä eivätkä ext3:ssa.
Siis nämä uudet kirjoitukset eivät suinkaan kaikki ole toimimatta, pieni osa vain niistäkin. "Toimimattomuus" tuli esiin vasta sitten kun yritti kopioida näitä tiedostoja muualle - mikä on tämän ongelma pahin piirre. Eihän siinä mitään olisikaan, jos levy olisi tiltannut kirjoittaessa kokonaan - niinhän ne aina välillä tekevät.
Levyt on osioitu ja tiedostojärjestelmät tehty oletuksilla. Todennäköisesti kaikki fdisk ja mkfs -komennoilla.
-
Pending sectors?
Mulla on vastaavista 1T levyistä tehty raid5 pakka. Eräänä päivänä, tiedostoja kopioidessa, koneesta kuului semmoinen kylmän hien pintaan nostava klik-klak ääni. Tiedostot kuitenkin kopioituivat. Raid-pakkaa tutkiessa huomasin että yksi levy oli off-line tilassa. Ko. levyn smart-tiedoissa näkyi sitten muutama "current pending sector".
Ajattelin palauttaa/vaihtaa levyn takuuseen. Päätin kuitenkin pyyhkiä levyn tyhjäksi ennen palautusta, joten laitoin dd:n kirjoittamaan nollia. Odotin että se tökkäisi jossain vaiheessa, mutta pyyhintä menikin loppuun herjaamatta mitään. :o Katsoin smart-tietoja uudelleen ja pending sectors oli nolla. Kirjoitusyritys oli siis mapannut ne pois käytöstä. Self-testi meni läpi, joten ajattelin että kokeillaas vielä ja aktivoin levyn uudelleen.
Toistaiseksi ei ole poksahtanut, mutta on tietysti vain ajan kysymys että milloin poksahtaa.
Viasta huolimatta sain tiedostot luettua, mistä lienee kiittäminen raidia. ;)
-
Yep, on siellä pending sector count:ssa 197. Ja lukeekin siellä, että luku ei aiheuta remappausta.
Yritin tätä "aktivoida" uudelleenkirjoituksella, mutta silti jotkut uudetkin kirjoitukset olivat osittain toimimattomia.
Ihan totta, varmaan RAID varmentaa tällaisen tapauksen varalta ... jollakin todennäköisyydellä.
-
Aika paljon!
Joudut varmaan kirjoittamaan koko levyn läpi, jos haluat että se remappaa varmasti kaikki pending sectorit. Edellyttäen ettei niitä synny koko ajan lisää. Jollet halua tyhjentää levyä, sopiva työkalu voisi olla badblocks non-destructive moodissa eli -n vipusella. Mutta tietoja häviää silti uudelleen mäppäyksen takia.
-
Vastaus Linuxin isältä Linus Torvaldsilta: http://www.mikropc.net/kaikki_uutiset/linus+quotkiintolevyt+ovat+saatanastaquot/a847260 (http://www.mikropc.net/kaikki_uutiset/linus+quotkiintolevyt+ovat+saatanastaquot/a847260)
-
Vastaus Linuxin isältä Linus Torvaldsilta: http://www.mikropc.net/kaikki_uutiset/linus+quotkiintolevyt+ovat+saatanastaquot/a847260 (http://www.mikropc.net/kaikki_uutiset/linus+quotkiintolevyt+ovat+saatanastaquot/a847260)
:)
Tuosta on helppo olla nyt samaa mieltä. Toisaalta siksikin, että (tavallisten) SATA / II -kovalevyjen yllättävän huono suorituskyky rinnakkaisessa kuormituksessa ja virtualisoinnissa, on ollut murhe jo pitkään. SSD toimii kummallisen hyvin virtualisoinnissa ja nykyisillä levyko'oilla versus hinnnoilla sen käyttö alkaa olla jo mahdollista.
Tästä itse levyongelmasta, se on nyt ratkennut ja takuupalautusta odottelen. Se meni lyhyesti näin:
1.
Levyllä oli pitkään jokunen bad block. Levy oli kuitenkin aktiivikäytössä ja sinänsä toimi.
2.
Yllättäen tiettyjä uusia tiedostoja ei pystynyt levyltä lukemaan. Tiedostojärjestelmätarkistukset eivät paljastaneet tai korjanneet virheitä.
Tällaistahan ei siis pitäisi tulla - levy ei toimi lukemisessa, mutta kirjoitus oli toiminut ilman virheitä.
3.
Tyhjensin levyn shred:llä, joka osoittautui selvimmäksi tavaksi. N:n arvolla 1:kin, kesti yli vuorokauden. (Yritykset dd:llä sitä ennen kestivät niinikään vuorokausia).
Viat näennäisesti hävisivät levyltä - ei bad blockeja, Disk Utilityn mukaan. Tiedostojärjestelmää ei tässä vaiheessa ollut, mutta myöhemminkään, tiedostojärjestelmän luonnin jälkeen, ongelmia ei näkynyt.
4.
Yritin kirjoittaa levyn täyteen. Kohdassa n. 60 % kirjoitus (Nautiluksella) tilttasi eikä edennyt.
Tässä vaiheessa levyllä oli Disk Utilityn testien mukaan yli 65 000 bad blockia.
Joten romu mikä romu.
-
Hyvä ohjelma levyn tarkistukseen on GSmartControl sovellusvalikoimasta, jos levy tukee SMART conttorollia.
-
Hyvä ohjelma levyn tarkistukseen on GSmartControl sovellusvalikoimasta, jos levy tukee SMART conttorollia.
Kiitos, tuo pitää ottaa kokeiluun!
-
'Mielenkiintoinen softa', tosin ensi käynnistyksellä jumautti koko koneen :)
Toisella käynnistyksellä myös, .. jääpi startingctl kohtaan.
-
Ainakin xubuntu 12.04:ssa toimii.
-
12.10 ei, .. kokeilisiko joku muu ?
-
12.10 ei, .. kokeilisiko joku muu ?
Ei ole vielä millään fyysisellä koneella tätä Ubuntu-versiota jotta voisi kokeilla heti - täytyy katsoa jos saisin tehtyä.
-
12.10 ei, .. kokeilisiko joku muu ?
Toimii ;) (käytössä perus ubuntu unityllä)
-
toi ei sitten varmaan tykkää tän masiinan raidi pakasta tai ohjaimesta tai jostain ..