Ubuntu Suomen keskustelualueet
Muut alueet => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: JaniAlander - 24.08.12 - klo:00.24
-
Tuli tässä mahdollisuus vaihtaa wanha mökkikoneeni (PIII 500 192 mt) vähän uudempaan masiinaan, uuden koneen speksit ovat P4 3ghz, 512 mt ram, jokin integroitu intelin näytönohjain viritys 24 mt näyttömuistia. Koneessa on vanhastaan XP, mutta suhtaudun sangen nihkeästi monen vuoden ikäiseen xp-asennukseen. Pohdiskelen mahdollisuutta Linuxin asentamiseen siihen. Eräät Ubuntu variantit käyneet mielessä, eli onnistuisiko 12,04 Xubuntu tai Lubuntu. Mökkimikroksi kun tuo on ajateltu niin nettiyhteydestä pitäisi huolen jonkin sortin prepaidmokkula, millainen tappelu niiden toimimaan saattaminen olisi?
-
Työpöydästä riippumatta tuikkaisin ensimmäisen tilaisuuden tullen lisää muistia gigan tai puoli gigaa. Antaa paljon joustoa koneen käyttöön, kun ei tarvitse huolehtia koko ajan swapille joutumisesta, jos pitää auki runsaammin selaimen välilehtiä tai eri ohjelmia. Nykyään markkinoitavista mokkuloista ja niiden toiminnasta löytyy foorumilta aivan tuoreitakin soti.. siis keskusteluja. Ainakin osa toimii ihan hyvin. :)
-
Naapurilta sain testiin "varsinaisen vauhtihirmun": PIII 1.1GHz, 256M RAM, GeForce ? 16M RAM näytönohjain. Live-CD:ltä testattuna sanoisin kyseessä olevan valtion käytössä olleen koneen (ex-TVH? ;) ). Lubuntu 12.04 aukeaa työpöydälle kohtuu ajassa mutta esim. Abiword aukeamisen aikana keittää pienet kahvit. Tosin live systeemi on hitaampi kuin asennettu. Kone kaipaa kipeästi toista 256M muistikampaa. R-kiskan e353 mokkula näkyi lankayhteytenä mutta mitä väliä kun vaan toimii. Suosituksia:
Xubuntu:
To install or try Xubuntu within the Desktop/Live CD, you need 256 MB of memory. Installing with the Alternative CD requires only 64 MB. Once installed, it is strongly recommended to have at least 512 MB of memory, but you can run with 256 MB too.
Lubuntu:
A Pentium II or Celeron system with 128 MB of RAM is probably a bottom-line configuration that may yield slow yet usable system with a standard lubuntu desktop.
Muistaakseni nimimerkki vtp ajaa Debian 6:sta IBM T23, 512M RAM, läppärillä sujuvasti. terveisin Timo
-
-----
Muistaakseni nimimerkki vtp ajaa Debian 6:sta IBM T23, 512M RAM, läppärillä sujuvasti. terveisin Timo
Tätä kirjoittelen IBM X24:llä, muistia noin 384 megaa, ja Debian 6.0.5.
Kai tämä voidaan laskea kategoriaan "vähän vanhentunut"?
(Mutta halavalla kun sain niin...)
Koetin asentaa Lubuntu 12.04:n mutta se ei onnistunut. Liekö viallinen asennusmedia.
-
Itse laitoin vastaavaan masiinaan, Intelin integroidulla, Lubuntun
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=9188.msg333037#msg333037 (http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=9188.msg333037#msg333037)
Jos flashit eivät toimi, koneen bios-setup:ista voisi katsoa saisiko sille integroidulle annettua lisää muistia.
Suosittelen nimenomaan Lubuntua tuolla muistimäärällä. Läppärini (463MB) Xubuntu swappailee (>tautisen hidas) jo joskus, kun on liikaa ohjelmia auki yhtä aikaa.
Ystävällisin terveisin
Jallu59
-
Kokeilin jossakin vaiheessa Lubuntua (versio 10.10) vanhoihin koneisiin ja se toimi hyvin kummallisen pienillä muistimäärillä. Tokihan toinen kampa tuohon koneeseen voisi tehdä terää - sehän maksaa lähinnä vain vaivaa eikä niinkään rahaa. En kylläkään tunne mahdollisen Rambus-muistin saatavuuden erityispiirteitä, jos sellaista tuo kone käyttää.
Mokkulan käytön kone- ja käyttiskohtaiset painajaiset voi sivuuttaa käyttämällä 3G-tukiasemaa, joita saa muutamalla kympillä. Niitä löytyy esim. akkukäyttöisinä ja RJ-45-liitännällä. Jälkimmäisellä välttyy langattomien korttien käytöltä sellaisissa koneissa, joissa tämä on ongelma. Onhan näillä tukiasemilla ehkä muutakin käyttöä, esim. itse käytän akulla varustettua tukiasemaa reissuissa, hyvä peli, yhteys kulkee mukana vaikka taskussa tablettikäytössä (jolloin tabletissa ei tarvita erillistä 3G-yhteyttä) ... jos tarvitaan lisäperusteita investointiin.
-
Itsellä on jokapäiväisessä käytössä ihan sama peli, mutta 1.5 gigan muistilla. Hyvin pyörii Unity (12.04) enkä muuhun vaihda.
-
Epäilisin että koneessa ei ole rambus muistia. Täytyy tässä katsoa jossain vaiheessa jos löytäisi jostain siihen sopivat muistit, kone muistaakseni jokin vanha Dell, melkoisen pienikokoinen pöytäkone olemattomalla laajennettavuudella. Tällä hetkellä ei niin ajankohtainen kun on tuo mökkeily tältä kesältä osaltani päättynyt. Yhtä kaikki pannaan tuo ehdotus tuosta lubuntusta korvan taa, se voisi olla juurikin kelvollinen tuolle koneelle. XP toimii siinä sinällään moitteettomasti (sikäli kuin XP:n toimintaa voi moitteettomana pitää).
-
Kahden P4:n omistaja en voi kuin sanoa että säätäisin mieluummin rahat vaikka PandaBoardiin tai tuleviin Cortex-A15 koneisiin. Jos oikein haluaa panostaa niin rahoja säästämään Intel i3-koneeseen joka tarjoaa kuitenkin huomattavasti enempi tehoja kuin P4.
-
Kone on siis ilmainen, se on velipojalla komerossa käyttämättömänä ja tulisi korvaamaan vielä vintage henkisemmän kesämökkikoneen. Varmasti uusi masiina olisi nopeampi, mutta käytännössä tuo hoitaisi kaiken mitä mökillä tarvitsee, ts. netin käytön, ja jokusen kevyen pelin.
-
Minulla on parvekkeella vanha Acer Travelmate 8000 läpäre, [P3 1.8GHz, 512MB RAM, Radeon 9600M] ja tässä pyörii Mint13 MATE kyllä siedettävästi.Koneessa kiinni USB-digi josta saa aamu-tv:n katsella kahvin kans. Muisti tosiaan vetää tiukille nettiselailun kans jos useampia välilehtiä auki ja Kaffeine samaan aikaan, mutta kyllä nämä vanhat sotaratsut vielä jaksaa systeemiä pyörittää ;D
-
Miten ois Debian ja lxde? Itse ainakin pidän 1,5Ghz:n 512Mt yhdistelmässä vielä käyttökelpoisempana kuin buntuja. Xfce pyörii myös paremmin mitä Xubuntu. Tukeakin riittää aika pitkään jos konekerran tulee satunnaisempaan käyttöön.
-
Kone on siis ilmainen, se on velipojalla komerossa käyttämättömänä ja tulisi korvaamaan vielä vintage henkisemmän kesämökkikoneen. Varmasti uusi masiina olisi nopeampi, mutta käytännössä tuo hoitaisi kaiken mitä mökillä tarvitsee, ts. netin käytön, ja jokusen kevyen pelin.
Jeps, kyllähän koneet kannattaa käyttää loppuun. Itsekin pyrin kyllä siihen, mutta valutan koneet hiljalleen perheenjäsenille. Löytyisi varmaan vieläkin ullakolta 386 jossa RedHat 5.0 mutta ei erityisesti kiinnosta enää ottaa moista käyttöön :)
Kirjoitan tätäkin viestiä itse PandaBoardilla (Fedora 17 - XFCE) ja pakko sanoa ettei P4:sia tule ikävä. Pieni devausalusta monitorin takana ilman tuuletinta, joten mukavan hiljainenkin. TDP ~2W.
Itse asentaisin tuohon Debianin tai CentOS:n. Mielestäni molemmat varmoja valintoja, eikä tarvitse olla jatkuvasti päivittämässä uudempiin versioihin.
-
Hmm, kyllähän se Debiankin voisi olla toimiva vaihtoehto. Täytyy pitää mielessä. :) Ja tuo 3g tukiasema kuulostaa näppärältä konstilta mokkulaongelmien poismanaamiseen.
-
Kone on siis ilmainen, se on velipojalla komerossa käyttämättömänä ja tulisi korvaamaan vielä vintage henkisemmän kesämökkikoneen.
Vaikka kone olisi ilmainen, sähkö ei ole ilmaista. Pentium 4 -suorittimet kuluttavat varsin paljon sähköä niiden tehoonsa nähden.
-
No jaa sähkön kulutus on siinä kämpässä sangen akateeminen ongelma, neljä-viisi viikkoa kesässä ja pari kolme talvella kun siellä tulee käytyä. Tuskinpa se tietokone kauhean monella ylimääräisellä eurolla sähkölaskussa näkyy (semminkin kun talo on sähkölämmitteinen)
-
Miten olisi Crunchbang. Mulla se on kannettavassa. (1,6 pentium m ja 512mb muistia)
-
Onko sen crunchbangin kanssa melkoinen konffaaminen, ts. kuinka valmis paketti se on asennuksen jälkeen?
-
Voisi sanoa että ihan täysin valmis asennuksen jälkeen. Siitäkin löytyy pari eri versiota, eli sisältää vain "coren" tai sitten enemmän ohjelmia. Kyllä varsin varteenotettava vaihtoehto sekin Debian perheestä.
-
Kiva kuulla. Valintojen maailma voisi sanoa kun Linuxin kanssa puuhaa. Kotikoneella on Linuxin käyttö jäänyt vähemmälle sen jälkeen kun PC-BSD:hen ihastuin mutta PC-BSD vaikuttaa kevyemmälläkin työpöydällä sen verran muistiahneelta että jokin keveämpi Linux jakelu lienee paras vaihtoehto mökkikoneeseen. Mistä tulikin mieleen jos joku tietää, ovatko seuraavat strategiapelit, Steel Panthers World at War, Combat Mission 1 tai 2, Hearts of Iron 1, 2, tai 3 mahdollista saada toimimaan Winellä ilman isompaa tappelua? Ei mikään kynnyskysymys, mutta ratkaisee lähinnä sen säilytänkö XP:n rinnalla siinä masiinassa jahka siihen pääsen käsiksi.
-
Joskus pelaillut tuota Steel Panthersia. Siis sitä ensimmäistä versiota ja se ainakin oli alunperin Dosille, eli varmasti ainakin Dosboxin kautta toimii. Muista en sitten tiedäkään.
-
World at war on modernisoitu versio toimii ainakin 9x Windowsissa ja XP:ssä.
Muoks. Löysin vastauksen omaan kysymykseeni, ainakin Steel Panther World at War ja Hearts of Iron sarja pelaavat moitteetta Winellä WineHQ:n mukaan.
-
Päivitin mökkimikron, Acer Trawelmate 2350, 512M RAM, 30G kovalevy, 12.04 jakeluun. Myllyssä pyörii nyt Lubuntu 32-bittinen. Olen todella tyytyväinen: muistia kuluu vain 75M RAM heti startin jälkeen, e353 pelittää suoraan (se R-kiskan prepaid), yuutuubi toimii ja kone on yllättävän nopea ;D. terveisin Timo
ps. taikasanat asennukselle oli "nolapic" lisääminen grubin listaukseen
-
Aika hyvin. Itse sain just kuulla että itseasiassa velipoika muisti muistin määrän tuosta masiinasta väärin, siinä on giga keskusmuistia, joten on vähän paremmin valinnanvaraa työpöytäympäristön suhteen. Ei tuo gigakaan nyt paljoa ole mutta se jos välttää moneen juttuun.
-
Myötäillen tuota Timo Virtasen postia - 1 GB on paljon Lubuntulle ja se on kummallisen nopea, esim. AMD perus-Athlon luokan koneilla. (1.4-1.8 GHz).
-
No niin, käytännön kokemuksia. Eilen illalla asentelin Dell C810 läppärivanhukseen Lubuntu 12.04 alternatena. Voimaa konepellin alla on mahtipontisesti: 1GHz Celeron, 256M RAM, 16M RAM näytönohjain ja 20G kovalevy. Parasta kuitenkin on näyttö: 1650x1050 :D. Aamukahvia hörppiessäni olen viskellyt turhia sovelluksia pois ja muistinkäyttö pyörii 85-90M RAM. Abiword pyörii mutta fontit ilmestyvät pienellä viiveellä :D. Näppiksestä päätellen joskus tullut Suomeen jenkkilästä. terveisin Timo
ps. kirjoittelen tätä ao läppärillä