Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Ubuntu tietokoneissa => Aiheen aloitti: Blah91 - 15.08.12 - klo:00.47
-
Koitan osioida 120GB SSD:täni Gpartedin liveusbilla, mut se ei anna tehdä mitään jo olemassa olevalle ubuntu server osiolle.
Tarkotuksena ois kutistaa nykyinen 120gb osio 20 gigaan jotta 100gb jäisi erilliseksi osioksi muuhun.
Ubuntu osion kohdalla on lukko, ja kun right clikkaan sitä, ilmestyneessä menussa 'irrota' on harmaalla ja informaatiopaneelissa sanotaan että osio olisi aktiivinen. Eli käsittääkseni osio on mountattu, mut en pysty mitenkään unmountata sitä ??? täs kohtaa kaipaan apua.
-
Onko "swap" päällä ? Jos on niin pois joko Gparted:ssa tai sitten päätteessä:
sudo swapoff -a
-
Koitin, ei toiminut. Gparted muuten väittää myös että ei olisi yhtään megabittiä vapaata tilaa vaan kaikki olisi mukamas käytössä. Ubuntun puolella kuitenkin näkyy olevan 18gb käytössä.
-
Onko se mountattu? Komento "df" näyttää ja komento "sudo blkid" näyttää muitakin kuin mountattuja (jos tarvitsee tarkistella).
Komento "sudo umount", niin tekee unmountin (tähän komentoon pitää lisätä device tai filesystem).
Mitä nämä sanovat?
Komento "sudo fdisk -l" voi näyttää hyödyllistä sekin.
-
umount väittää että osiot olisi unmounted.
http://pastebin.com/6z6jDFLe
Screencappii gpartedist en voi laittaa kun en mitenkään voi sitä siirtää taihi uploadaa. Yks asia kummastuttaa, miks swappii ei näy osioissa? Aattelin et jos on vain mahollist, niin vois poistaa swapin kokonaan koska koneessa on 8 gigaa muistia. Mut ensin pitäs saada toi varsinainen pääosio palasiksi ilman formatointia (joka muuten ei ole myöskään mahdollista).
E: jos mikään ei meinaa onnistuu nii viimesenä vaihtoehtona ois sit et otan backupin koko linukast ja asennan koko roskan uusiksi asennuslevykkeiden kautta. Päätavoite nyt siis ois et saisin windowsin rinnalle kun ois sille tarvetta (valitettavasti). Ennen tota kuiteski haluun tutkii muut mahdolliset ratkasut, mut illalla asennan windowsin riippumatta siitä suostuko gparted yhteistyöhön vai ei.
-
Gparted ei tue LVM-osioiden muokkaamista, joten muita työkaluja on käytettävä.
-
Gparted ei tue LVM-osioiden muokkaamista, joten muita työkaluja on käytettävä.
Mitäs työkaluja ehdottaisit? Koitin jo asentaa Parted magic usb tikulle mut ei bootannu. En tiedä tosin siitä sitten toimisko sekään kun toihan pohjautuu gpartediin.
-
Komentorivityökaluja. Lue aiheesta lisää tuolta:
https://wiki.ubuntu.com/Lvm
Ja suomeksikin jotain, jos tuo käsite LVM on outo http://linux.fi/wiki/LVM
Jos päädyt asentamaan Ubuntu uusiksi jostain syytä (vaikka tuskinpa on tarpeen tässäkään tilanteessa) niin jollet tiedä tarvitsemasi LVM:n ominaisuuksia, kannattanee jättää se pois ettei aiheudu turhaan levynhallintaa monimutkaistavaa kerrosta kuten edellisessä asennuksessa on käynyt.
-
Ja sitten esimerkki miten Fedorassa vapautettaisiin tilaa LVM:n ulkopuolelle, esimerkiksi toisen käyttöjärjestelmän asentamista verten:
http://fedorasolved.org/Members/zcat/shrink-lvm-for-new-partition/
A default installation of Fedora will use all available free space to create two new partitions: a small /boot, and all the remaining space for a single LVM physical volume (PV). This sometimes poses problems for those who later wish to make room for more regular partitions, to install Another Operating System into, for example. The short solution: reinstall Fedora with custom sizes to leave free space; the long solution: this howto
Homma ei näytä aivan yksinkertaiselle. Sinulla on ymmärtääkseni nyt aivan sama tilanne asennetun Ubuntun kanssa kuin tuossa Fedora-ohjeessa.
-
Noh teen nyt niin et otan backupit ja asennan kaiken uusiks, ei ole loppujelopuks iso homma.
Backuppie jälkee formatoin jotenki koko HDD:n (googleilen vähän), sit gpartedil osioin osiot sopiviks, asennan win7, sit ubuntu desktopin ilman lvm ofc. Näin bootit ja yms pitäs mennä oikein, joskus aikoinaa asensin win7 ubuntun jälkee nii sain tapella boottien kans pari tuntia.
-
Noh teen nyt niin et otan backupit ja asennan kaiken uusiks, ei ole loppujelopuks iso homma.
Backuppie jälkee formatoin jotenki koko HDD:n (googleilen vähän), sit gpartedil osioin osiot sopiviks, asennan win7, sit ubuntu desktopin ilman lvm ofc. Näin bootit ja yms pitäs mennä oikein, joskus aikoinaa asensin win7 ubuntun jälkee nii sain tapella boottien kans pari tuntia.
Ei kannata osioida/formatoida. Win7 hanskaa hyvin SSD-levyt. Paremmin kuin Ubuntu. Asennat vain Win7 ja jätät tilaa Ubuntulle. Riippuu hieman Win7 versiosta, antaako osioida (noitahan on satoja). Win7 tekee tiedostojärjestelmän. Samoin tekee Ubuntun asennus. SSD levyjen optioista on ollut juttua täällä. Kannattaa kurkata.
-
Paremmin kuin Ubuntu.
Selitä tuo
-
Paremmin kuin Ubuntu.
Selitä tuo
ssd disk alignment Googleen. Win7 osaa osioida levyn niin, että käyttö on optimaalista, eli sektoreiden lkm on 4:llä jaollinen. Silloin luku/kirjoitus on nopeampaa. Ubuntu ei käsittääseni osaa tai ei ainakaan silloin kun otin oman SSD levyn käyttöön. Windowssin työkaluilla on helpompi tarkistaa toimiiko Trim, mikä pitää itse laittaa päälle Ubuntussa. http://www.overclock.net/t/1226963/how-to-properly-re-align-your-ssd-hdd-partitions. Nyt ei ole aikaa pitenpään tarinaan.
-
Tuo ei taida olla koko totuus. Osioinnin optimoinnista oli kohtalaisesti juttua eri forumeilla ssd-levyjen tultua markkinoille. Muistaakseni levyn sisäinen "sivukoko" (erase block) on huomattavasti suurempi kuin 4096 tavua. Esimerkiksi 128kt tai 256kt tai suurempikin, riippuen piirien valmistajasta. Eikö tässä windows osiointiohjelman muutoksessa ollut pikemminkin kyse varautumisesta perinteisten kovalevyjen sektorikoon kasvuun?
Nykyään gparted pyöristää osioiden osoitteet 1Mit jaollisiksi (http://gparted.sourceforge.net/display-doc.php?name=help-manual#gparted-specify-partition-alignment).
Näköjään arch wikissä on aiheesta kivasti juttua (https://wiki.archlinux.org/index.php/Solid_State_Drives#Tips_for_Maximizing_SSD_Performance).