Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Asentaminen ja käyttöönotto => Aiheen aloitti: teele - 04.07.12 - klo:09.34
-
Koneessani on hyvin toimiva u10.04, ja tikulla u12.04. Koneen voi käynnistää tikulta u12.04:ään.
Nyt haluaisin saada kummatkin käyttikset rinnakkaisiksi. Voinko vain käynnistää tikulta u12.04:n asennuksen, joka sitten antaa mahdollisuuden pienentää nykyisin käytössä olevia osiokokoja? Entä grub-versiot, tuleeko u12.04:n mukana uusi grub, joka osaa asentua niin, että entinenkin systeemi toimii?
Asennuksessa ei kai tarvita määritellä muita osioita kun / ja swap?
teele
-
Asennuksessa ei kai tarvita määritellä muita osioita kun / ja swap?
Molemmat Ubuntut voivat käyttää samaa swap-osiota, eli pelkkä juuriosio riittää. On ihan sama, minkä jakeluversion grub:ia käytät.
Yleensä osioin kiintolevyt jo etukäteen, mutta makuasiahan tuokin.
Ihan vakuuttunut en ole tuosta kahden eri version järkevyydestä - ei kai nuo päivitykset ole erityisesti rikki menneet.
-
Swappeja riittää tosiaan yksi. Jos käyttää samaa Home-osiota, saattaa tulla ongelmia. Eri käyttöjärjestelmäversiot käyttävät myös eri versioita ohjelmista, joten voi vain arvailla miten tuossa käy.
Jos molemmilla omat Home-osiot, silloin kyllä pelittää.
-
Jos käyttää samaa Home-osiota, saattaa tulla ongelmia. Eri käyttöjärjestelmäversiot käyttävät myös eri versioita ohjelmista, joten voi vain arvailla miten tuossa käy.
Jos molemmilla omat Home-osiot, silloin kyllä pelittää.
Itse asiassa /home-osio voi olla sama, jos käyttää eri kotihakemistoja. Eli joko eri käyttäjänimet tai sitten määrittelee käyttäjille eri kotihakemistot. Tuosta saatava hyöty voi toki olla pienempi, mutta voihan sitä vaikka sitten linkata ne Asiakirjat yms. hakemistot samoiksi.
-
Voit asentaa kaksi eri Ubuntu-versiota rinnakkain. Kuten aikaisemmin jo mainittiin, voi swap-osion jakaa eri Linux-versioiden ja jopa eri jakeluiden välillä ongelmitta.
Asentaminen tapahtuu siten, että käynnistät koneen tikulta ja vapautat vanhasta Ubuntun käyttämästä osiosta tilaa uutta Ubuntua varten. Tämä tapahtuu helpoiten pienentämällä vanhan Ubuntun osiota ja luomalla uuden osion vapautuneeseen tilaan. Uuden osion voi alustaa myös vasta asennusvaiheessa.
Grubin pitäisi osata asentaa vanhan rinnalle uuden Ubuntun omaksi vaihtoehdokseen. Jos se ei heti toimi, käynnistetään kone uudestaan tikulta ja korjataan Grub käsin.
En itse tosin keksi, miksi ajaisin vanhaa Ubuntu-versiota uuden kanssa rinnakkain, jollei ylläpidä jotain ohjelmaa eri Ubuntu-versioille.