Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Ohjelmointi, palvelimet ja muu edistyneempi käyttö => Aiheen aloitti: Jussi Nirhamo - 14.01.12 - klo:23.50
-
Terve kaikille!
Eli tarkoitus olisi asennella FreeNAS:n tilalle Ubuntu server edition. Suurin syy vaihtoon on se, että haluan tehdä palvelimella muutakin kuin vain jakaa tiedostoja lähiverkossa. Tiedän että FreeBSD:llä onnistuisi myös kaikki (ainakin suurin osa) mitä haluan tehdä, mutta itseltä löytyy paljon enemmän tietotaitoa Ubuntusta.
Tärkein ominaisuus olisi tiedostojako ja tiedänkin jo, että tämän toteutan Samballa. Lähiverkossa pyörii niin Linux, Windows kuin MacOSX vehkeitä (Samballahan onnistuu jako kaikkien näiden kanssa?).
Yksi ominaisuus on kotisivujen hostaaminen ja tämän toteuta tietysti LAMPilla, tässä ei ole mitään ihmeellistä.
Sitten itse kysymykseen, palvelimella tulisi olla myös se ominaisuus, että sitä voitaisiin käyttää normaalina käyttökoneena. Tämä olisi kuitenkin erittäin harvinaista ja käyttöä olisikin vain silloin kun olen saanut kaikki muut talouden koneet niin solmuun ettei niitä voi käyttää (kyllä näinkin on käynyt). Mitä paketteja minun pitäisi asentaa Ubuntun palvelin versioon jotta normaalikin käyttö sujuisi kun tarvetta tulisi? Työpöytäympäristöksi olen valinnut XFCE:n mutta mitä muita paketteja pitäisi asentaa, mitä vähemmän sen parempi.
Kiitokset jo vastauksista!
Jussi
-
No siis kaikki työpöytäympäristöt löytyy omina paketteinaan. Joku palvelinympäristöstä enemmän tietävä voi varmasti valistaa enemmän.
-
Aivan, käytin siis väärää sanaa kun kerroin valinneeni XFCE:n työpöytäympäristöksi. Työpöytäympäristöhän sisältää kaikki tarvittavat kilkkeet koneen käyttöön (samalla tulee kasa turhaa tavaraa).
-
Aivan, käytin siis väärää sanaa kun kerroin valinneeni XFCE:n työpöytäympäristöksi. Työpöytäympäristöhän sisältää kaikki tarvittavat kilkkeet koneen käyttöön (samalla tulee kasa turhaa tavaraa).
Tuollaiseen käyttöön asentaisin ensin sen työpöytäversion (onko se Xubuntu?), ja lisäisin tarvittavat palvelinpaketit.
Olkoonkin, että tulee ns. turhaa tavaraa, mutta eipä nuo oikeasti haittaa. "Ajossa ei huomaa".
-
Samaa mieltä kuin edellinen kirjoittaja. Ajatus siitä, että palvelimeen "aina" tarvitaan serveriversio on relevantti Windows-maailmassa, jossa työasemaversiot ovat turvattomampia, hitaampia ja ovat lisenssiteknisesti rajoitettuja serverikäytössä (10 kytkentää).
Ubuntu työasema tuo valmiina helppokäyttöisempiä työkaluja ja jos niitä tarvitaan, niin mitä niitä panttailemaan. Lisääntyneet ohjelmat eivät tuo varsinaista uutta turvallisuusriskiä, koska ne eivät ole ulospäin aktiivisesti auki (taas päinvastoin kuin Windowsin työasemaohjemat). On syytä kuitenkin päivittää ohjelmat ajantasalle säännöllisesti, koska niissä on omat turvariskinsä kuten kaikissa muissakin ohjelmissa. Turvariskit ovat periaatteessa olemassa vaikka näitä ohjelmia ei aktiivisesti käytettäisikään netissä (erityisesti verkossa riehuvat madot) - tämä voi tietysti olla hieman teoreettista tapauksessasi (jos palvelin olisi yleisessä Internetissä, niin teoria ja käytäntö olisivat yhtä.
Ubuntu työasemassa ei ole sisäänrakennettuja rajoituksia, esim. palvelujen käyttäjien lukumäärälle joten sitä voi käyttää ihan hyvin myös serverikäytössä.
Tiedostojako Samballa: En tunne Maceja sen enempää, mutta aika todennäköistähän on, että ne tukevat tällaista Windows-tyyppistä tiedostojakoa helposti. Windowsin suuntaan toimii mielestäni ihan mainiosti (tosin varaudu säätämiseen jotta saat Samba serverin pelittämään asiallisesti).
-
Kiitoksia vastauksista!
Päätin tehdä seuraavasti. Ensin asennan Ubuntun palvelinversion, koska siinä saa asennuksen aikana kätevästi valittua tärkeitä paketteja, mm. SSH, Samba, LAMP jne. Kun asennus on valmis niin asennan paketin xubuntu-desktop.