Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Ubuntu tietokoneissa => Aiheen aloitti: makkarakalakeitto - 29.11.11 - klo:17.25
-
Moi
Asentelin ensimmäisen linuxini tuossa joku aika sitten ja kaikki pelasi melkolailla niinkuin pitikin. Kun yhteensopivuusongelmia tuli vastaan ajattelin laittaa win7 käynnistymään ensimmäisenä mutta StartUp-managerilla ei näyttäisi olevan mitään vaikutusta tähän.
Toinen ongelma liittyy Ubuntun käynnistykseen ja ennenkaikkea sammutukseen. Järjestelmä ei aina sammu oikein ilman sudo shutbown -h now
-koodia vaan jää jumittamaan tilaan jossa näkyy Ubuntu-logo ja teksti (väärällä resoluutiolla?). Käynnistäessä logoa taas ei näy (violetti tyhjä ruutu, lopussa näkyy hetken latauspalkki ja teksti:ubuntu11.10) eikä aina sammuttaessakaan (jolloin näkyy koodia mustalla pohjalla).
Myöskään ATI-näytönohjaimen FXGLR-ajuri (julkaisun jälkeinen päivitys) ei asennu vaan herjaa:
Tämän ajurin asennus epäonnistui.
Katso tarkempia tietoja lokitiedostosta: /var/log/jockey.log
jossa:
...
2011-11-29 17:19:38,964 DEBUG: fglrx_updates is not the alternative in use
2011-11-29 17:19:38,991 DEBUG: fglrx.enabled(fglrx_updates): target_alt None current_alt /usr/lib/fglrx/ld.so.conf other target alt None other current alt /usr/lib/fglrx/alt_ld.so.conf
2011-11-29 17:19:38,991 DEBUG: fglrx_updates is not the alternative in use
Niin että onko tämä tosiaan tälläinen ja peruskäyttäjän kannattaa pysyä winukassa vai onko jokin mennyt pieleen?
-
Kun vastauksia ei näytä tulevan taidan asennella ubuntun uusiksi. Olisi tosin kiva tietää mistä nuo viat johtuvat ettei tarvitsisi joka viikko asentaa uusiksi. Ja tuo näytönohjainjuttu on melkoinen mysteeri. Kirjoittelen tänne jos saan itse jotain selville mutta hieman epäilen kun tosiaan ei ole linuxia itellä aikasemmin ollut.
-
Itselläni on ollut aina kaksi lääkettä näihin tilanteisiin.
1. Kotihakemiston siivoaminen (ctrl+h) piilokansiot esille ja sieltä valikoiden poistelemaan kotikansiosta. Jos käytät esim. sähköpostiohjelmaa kannattaa ensin varmistaa missä kansiossa ks. ohjelman asetukset ovat.
2. Järjestelmän siivoaminen:sudo apt-get install computer-janitor-gtk
sudo computer-janitor-gtk
, Katso huolella pakettit joita ohjelma on poistamassa. Eli jos olet asentanut esim. spotifyn tai jonkin muun kolmannen osapuolen ohjelman jota tarvitset, luultavasti tuo ehdottaa sen poistettavaksi.
Usein kuitenkin olen ronskisti tuolla siivonnut ja saanut koneen taas toimimaan. Ja ainahan paketeja saa uudestaan asennettua jos joku itselle tärkeä ohjelma katoaa. Tiedän että tällä foorumilla kovasti on koulukuntia janitorin käytöstä mutta itselläni ei ole mitään huonoa sanottavaa.
3. Ohjelmalähteiden siivoaminen. Monet ongelmat johtuvat siitä että päivitysten yhteydessä on tullut sopimattomia paketteja ohjelmalähteistä. Joten ohjelmalähteiden siivoaminen on usein viisasta kun yrittää saada koneensa takaisin polulle.
----------------------------------------
Ohje 64bit ajurin asennukseen
-------------------------------------------
Atin viimeinen ajuri: http://support.amd.com/us/gpudownload/linux/Pages/radeon_linux.aspx
Lataa se, jonka jälkeen
Koodia:
sudo sh /home/käyttäjänimesi/Lataukset/ati-driver-installer-11-11-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/oneiric
Tämä luo kolme deb tiedostoa kotikansioosi, ei siis lataus kansioon asenna ne.
Asenna ensin fglrx** tämän jälkeen fglrx-dev** ja lopuksi fglrx-amdcccle**
Käynnistä kone uudelleen ja pidä peukkut pystyssä.
cat /etc/ati/amdpcsdb | grep "Catalyst_Version"
Ja saat tietää mikä näytönohjaimen ajurin versio on käytössä.
-
Eipä auttanu nuo... Ajuri ei asennu elikkä noita tiedostoja ei tule tuonne kotihakemistoon.:-(
-
Mikä versio sinulla nyt on ?
cat /etc/ati/amdpcsdb | grep "Catalyst_Version"
Tuo konversio on aika hidas jolla nuo deb tiedostot tulee. Mitä pääte sanoo kun kirjoitat tuon komennon ?
-
Catalyst_Version=S11.8
-
Tällä hetkellä uusin Catalyst lienee 11.11c. Eli kannattaa ottaa nyt tavoitteeksi tuon uudemman ajurin asentaminen. Antaisin nuo convertoidut tiedostot sinulle mutta epäilen että niin ei saa tehdä.
Hei mutta tässä linkki noihin: http://ftp.kaist.ac.kr/ubuntu/ubuntu/pool/restricted/f/fglrx-installer/ (http://ftp.kaist.ac.kr/ubuntu/ubuntu/pool/restricted/f/fglrx-installer/)
-
Ööö... Mitä noista pitäis imuroida omalle koneelle?
Ajurit tarvitaan siis tommoselle: ATI Mobility Radeon HD 3430
Ja järjestelmä on 32 bittinen
Tuommonen herja löytyi lokitiedostosta epäonnistuneen asennuksen jälkeen:
Package build failed!
Package build utility output:
./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: 399: debclean: not found
./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: 399: dpkg-buildpackage: not found
./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: 399: debclean: not found
./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: 399: dpkg-buildpackage: not found
[Error] Generate Package - error generating package : Ubuntu/oneiric
-
Asensitko myös 32-bittistä ajuria ?
1.http://ftp.kaist.ac.kr/ubuntu/ubuntu/pool/restricted/f/fglrx-installer/fglrx_8.911-0ubuntu1_i386.deb (http://ftp.kaist.ac.kr/ubuntu/ubuntu/pool/restricted/f/fglrx-installer/fglrx_8.911-0ubuntu1_i386.deb)
2.http://ftp.kaist.ac.kr/ubuntu/ubuntu/pool/restricted/f/fglrx-installer/fglrx-dev_8.911-0ubuntu1_i386.deb (http://ftp.kaist.ac.kr/ubuntu/ubuntu/pool/restricted/f/fglrx-installer/fglrx-dev_8.911-0ubuntu1_i386.deb)
3.http://ftp.kaist.ac.kr/ubuntu/ubuntu/pool/restricted/f/fglrx-installer/fglrx-amdcccle_8.911-0ubuntu1_i386.deb (http://ftp.kaist.ac.kr/ubuntu/ubuntu/pool/restricted/f/fglrx-installer/fglrx-amdcccle_8.911-0ubuntu1_i386.deb)
Asenna tuossa järjestyksessä ja reboot.
-
Tähän väliin kysymys? U11.10:stä puuttuu sammutusnappi. Tai ei sitä ainakaan ole oikean ylänurkan pudotusvalikossa, kirjaudu ulos ja valmiustila jne. on. Mutta ei sammuta-valintaa. Mites nyt suu pannaan?
-
Tähän väliin kysymys? U11.10:stä puuttuu sammutusnappi. Tai ei sitä ainakaan ole oikean ylänurkan pudotusvalikossa, kirjaudu ulos ja valmiustila jne. on. Mutta ei sammuta-valintaa. Mites nyt suu pannaan?
Käytätkö Unityä vai Gnome 3:a. Ainakin Gnome 3:ssa piti painaa muistaakseni Alt-näppäintä (saattoi olla Shift tai vastaava), jotta sammutus-valinta ilmestyy. Unityssä se on ainakin itselläni näkynyt aina.
PS. Tästä olisi kyllä voinut tehdä omankin aiheen.
-
Asensitko myös 32-bittistä ajuria ?...
Joo siis atin sivuilta etin tuon 32bittisen ajurin linux-version. Kokeilen nuo linkittämäsi tiedostot kun pääsen kotiin.
Asensin ubuntun tossa viikonloppuna uusiksi ja kokeilin sen jälkeen uudestaan tuota startup-manageria (ja ajureita, sielläkin sama ongelma, vanha ajuri asentuu, uusi ei). Käynnistykseen ei taaskaan ollut muuta vaikutusta kuin resoluutio mutta sammutukseen ilmaantui taas sama ongelma. Eli ei sammu normaalista paikasta. Olisiko tähän mitään korjausta vai asennanko vielä uusiksi kun tärkeitä tiedostoja ei ole päässyt kertymään? Myöskin win7 olisi kiva saada käynnistymään ensimmäisenä kun moni käyttämäni ohjelma ei toimi linuxilla.
-
Jos startup manageri tökkii voit tehdä mutokset grubbiin käsin.
Kirjoita päätteessä
gksudo gedit /etc/default/grub
Sieltä vain vaihdat grubin defaultiksi sen rivin jossa windows 7 on . Rivit alkavat numerosta 0 eli eka käyttis on rivillä 0 seuraav 1 jne.
Tuonne voi myös lisätä noita käynnistys optioita jos sulla sellasia on käytössä kuten noapic acpi=off.
Nämä optiot voivat vaikuttaa sammutus ongelmiisi.
esim:
Etsi rivi:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
Muuta se:
...
... ="quiet splash noapic acpi=off "
tallenna ja kirjoita päätteeseen
sudo update-grub
Tämä tekee uuden alkulatausvalikon tuon default tiedoston pohjalta.
Lisätietoja https://help.ubuntu.com/community/BootOptions (https://help.ubuntu.com/community/BootOptions)
-
Noita ajureita ei pysty asentamaan. Herjaa sisäistä virhettä ja ettei tiedostoa voinut avata.
Käynnistysasetusten muutoksella ei ollu vaikutusta sammumisongelmaan mutta käynnistymiseen kylläkin. Eli nyt win7 käynnistyy oletuksena. Se default oli 8 aiemmin vaikkei siellä ole kahdeksaa vaihtoehtoa.
E: Nyt ei sammu edes väkisin eli komennolla sudo shutdown -h now
-
Tähän väliin kysymys? U11.10:stä puuttuu sammutusnappi. Tai ei sitä ainakaan ole oikean ylänurkan pudotusvalikossa, kirjaudu ulos ja valmiustila jne. on. Mutta ei sammuta-valintaa. Mites nyt suu pannaan?
Käytätkö Unityä vai Gnome 3:a. Ainakin Gnome 3:ssa piti painaa muistaakseni Alt-näppäintä (saattoi olla Shift tai vastaava), jotta sammutus-valinta ilmestyy. Unityssä se on ainakin itselläni näkynyt aina.
PS. Tästä olisi kyllä voinut tehdä omankin aiheen.
Unityyn olen koittanut sopeutua. Ennen uutta aihetta seuraan hetken josko jostain ilmenisi ratkaisu. Sammuuhan kone nytkin kun ensin kirjautuu ulos ja kirjautumisikkunasta sammuttaa.