Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Multimedia ja grafiikka => Aiheen aloitti: Paako - 24.06.06 - klo:19.41
-
Tervehdys tasapuolisesti kaikille,
Nyt on sellaine tilanne, että käämit paloi Mikkisoftalle totaalisesti ja tahtoisin päästä winkkarista lopullisesti eroon. Konepäivityksen yhteydessä xp:n aktivointi ei menny läpi ja soitto MS:lle, eikä anneta enää uutta aktivointikoodia. Ehkä vikaa on myös minussa, että en ole lukenut kovin tarkkaan ehtoja, mitä saa koneeseen vaihtaa ja mitä ei. Linuxiin siirtymistä olen jo pähkäillyt jonkin aikaa, mutta suurimmat esteet on ollu vielä Windowsille tehdyt pelit ja vielä tarkeämpänä onko Linuxiin Pinnacle Studion korvaajaa. Rauta on nykyisin 64 bit amd ja atin näytönohjain. Saisinko käyttäjiltä neuvoja ja rohkaisua siirtyä kokonaan linuxin käyttäjäksi. Kuinka hyvin saan vanhat pelit toimimaan ja tuo videoeditointi. Teen jonkin verran vanhoista kaitafilmeistä siirtoja dvd:lle, joten kuvan kaappaus pitäisi saada myös jotenkin toimimaan. Linuxista on jotain pientä kokeilua ollut (Mandriva KDE:llä), kde tuntuisi sopivan paremmin, kun muistuttaa jotenki enemmän wintoosaa. En myöskään halua torjua Genomea, jos sen käytöstä on jotain parempaa hyötyä. Kirjoitelkaa kaiken näköisiä mielipiteitä, neuvoja ym. asiaan liittyvää, jotta päästään testaamaan. Kiitoksia etukäteen.
Marko
Ylläpidon muokkaus: otsikko oli kuvaamaton, käytä seuraavalla kerralla paremmin kuvaavaa otsikkoa
-
Pinnaclen studio (en muista versiota) ei ainakaan itselläni oikein lähtenyt winen avulla pelaamaan. Linuxille olevia editointi ohjelmia tulee nyt äkkiseltään mieleen Kino ja Cinelerra (tietoa noista löydät vaikka googlella). Kuvankaappaus riippuu paljon kortista jne. eli vähän tietoa raudasta niin joku varmasti osaa auttaa vielä paremmin.
Pelit toimii aika hyvin cedegan kanssa (tuo on maksullinen ohjelma kyllä) ja juttua löytyy foorumilta/googlella.
Eli tutki noita nyt niin olet hiukan viisaampi sen jälkeen.
-
Diva myös http://www.diva-project.org/, vähän hankala asentaa kun ei ole deb-pakettina
-
Ehdottomasti kannattaa vaihtaa vintoosasta Linuxiin, sillä miksi maksaa jos saa ilmankin. Toki myönettäköön että kohta vuoden Linuxkäyttäjän olen vielä lapsenkengissä ja välillä jopa harkitsen taksin siirtymistän mutta en kuitenkaan sitä tee kun Linux toimii ja pelittää. Että tervetuloa vaan valon nähneiden joukkoon.
-
Hetken aprikoin, että lähetänkö tämän linkin, mutta menköön: http://webd.savonia-amk.fi/www/kt22440/LNW/linux_eioo_windows.html
Älä säikähdä tuon tekstin hiukan kärjistettyä sävyä. Teksti kannattaa kuitenkin lukaista, sillä jutun pointti on oikea. Linux ei ole Windows, eikä sen sitä pidäkkään olla. Linuxissa on etunsa, mutta kannattaa asennoitua niin, että edessä on paljon oppimista. Itse vaihdoin parin vuoden varovaisten tsekkailujen jälkeen kokonaan Linuxiin. Pääsyynä vaihtoon olivat Microsoftin jyräävä toimintatapa ja väsyminen Windowsin tietoturvaongelmiin. Eli pohjimmiltaan mullakin käämien käryäminen. Mutta kannattaa siis tosissaan varata aikaa ja hermoja myös Linuxiin perehtymiseen. Täältä saa kyllä hyvin neuvoja.
Cinelerra lienee kehittynein (ja myös eniten opettelua vaativa) videoeditointiohjelma Linuxille. Sitä käsittääkseni suositellaan nykymuodossaan juuri 64-bittisille koneille, joten siinä voisi olla sinulle sopiva ohjelma. Paketointi Ubuntu Dapperille ilmestyi vastikään, ja ainakin itselläni se asentui mutinoitta. Isompia käyttökokemuksia en ole kyllä ehtinyt hankkimaan.
t. Jari
-
Itse vaihdoin ubuntuun XP sekoilujen takia. (3kertaa 6kk aikana uudelleen asentelin ja aina AINA örkit käy kimppun)
Voin vain toivottaa tervetulleeksi Helpon, nopean, kevyen, nopean käyttiksen pariin.
Täältä saat varmasti neuvoja, joten alku käy todella helposti. (omaa kokemusta on 2viikkoa ja osaamistakin on)
Ohjelmien takia XP:stä luopuminen vaikeaa?
Itsellänni on XP ja linux samassa koneessa, jossa XP VAIN tiettyjen ohjelmien käyyttön (sillä 17virusta on jo löytynyt perusnetti käytöllä 2 viikon aikana. Sekä käynnistys hitaampaa. Onko tämä nykyään normaalia XP:llä?)
Ubuntuun löytyy vastaavia ohjelmia kuin XP:lle, mutta aina erilaisia ollen parempia tai pikkasen heikompia. (Itse huomannut parempia esim. AmaroK musiikkisoitin tähän tulet tutustumaan ja huomaamaan miten asiat pitäisi hoitaa.)
Omat mielipiteet:
Gnomea elä vierasta mielestäni loistava, yksinkertainen, nopea käyttää ja selkeä. Suosittelen
Ubuntu on rutkasti nopeampi käynnistymään ja avaamaan sovelluksia. XP 2min buutti vs Ubuntu 1:30 min.
Läppärissäni toimii kevyesti eli ei pidä tuulettimet ääntä.
Täysin muokattavissa.
Alku asennukseen pari hyödyllistä:
Tällä asennat kaiken tarpeellisen yhdellä scriptillä. Ohjeet löytyvät linkistä.
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=3148.0
pikakuvakket, jotta käyttis näyttäisi nopeasti hyvältä.
http://www.gnome-look.org/content/show.php?content=26448
Hyödyllinen muistaa ainakin koodia: sudo apt-get install
ja perään vain asennettavan sovelluksen nimi.
Jo ensimmäisien päivien jälkeen huomaat eron entiseen =)
-
Sanotaan nyt jotain negatiivistäkin tähän väliin:
ATIn näytönohjain ja Linux ovat hieman huono yhdistelmä. Yhdellä käyttäjällä lähes kaikki toimii ihan hienosti, mutta jos kirjaudut ulos ja toinen käyttäjä takaisin sisään, niin vähintäänkin 3d-tuki ei enää toimi. Itselläni menee jopa koko kone niin nurin että ei auta kuin reset-nappula tässä vaiheessa.
Mutta tämä siis jos käytät Atin omia ajureita (fglrx). Jos taas Ubuntun mukana tulevia (ati), niin sinulla ei toimi 3d-tuki, vaikka muuten toiminta onkin parempaa. Että silleen...
Mikko
-
Itselläni taas ATIn Mobility Radeon-näytönohjain lähti pelaamaan 3d-tuen kanssa suoraan ilman mitään säätöjä, kun asensin Dapperin. Ajurina juuri se "ati".
-
[--] onko Linuxiin Pinnacle Studion korvaajaa. Rauta on nykyisin 64 bit amd ja atin näytönohjain.
1. Pari mukavan pientä ohjetta Kinosta ja Cinelerrasta.
http://www.robfisher.net/video/index.html
http://www.robfisher.net/video/kino.html
http://www.robfisher.net/video/cinelerra1.html
2. Käytä vielä 32-bittistä ympäristöä 64-bittisellä raudallasi, säästyt monelta murheelta!
3. ATI on todellakin kahdesta 3D-vaihtoehdosta se huonompi. Mutta toki sekin toimii:
https://help.ubuntu.com/community/BinaryDriverHowto
https://help.ubuntu.com/community/BinaryDriverHowto/ATI
Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
-
No juu, imuroin tossa pyhien aikana ton uusimman ubuntun ja kokeilin asentaa koneelle. Hetken se on asentavinaan ja sit tulee sininen ruutu ja herjaa jotain cannot configure x, tai jotain sinnepäin. Imaisin Kubuntun ja tekee samaa. Kokeilin vanhempaa Ubuntu 5,10 liveä, ei asennu/toimi sekään. Mitähän pitäis kokeilla seuraavaksi. Koneen tarkempi sisältö on amd athlon xp 3800+, asrock 939nf4g-sata2 emo, josta biossista disabloitu integroitu näyttis, sata ja raid poijes. 512 mt ddr400, 160gt maxtor kovo, lg:n dvd asema ja se club 3d x800 rx max näytönohjain.
-
Mulla oli sama ongelma Ubuntun asennuksen kanssa. Syynä atin näytönohjain.
Ajurin vaihto "ati"sta fglrx:si auttoi:
http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/J%C3%A4rjestelm%C3%A4n_hallinta#ATI
-
Itselläni taas ATIn Mobility Radeon-näytönohjain lähti pelaamaan 3d-tuen kanssa suoraan ilman mitään säätöjä, kun asensin Dapperin. Ajurina juuri se "ati".
Voisin vaikka vannoa että itsellänikin toimi aluksi OpenGL "ati"-ajurin kanssa. Mutta kun asensin "fglrx"-ajurin, joka ei kovin hyvin pelannutkaan, niin nyt en saa enää "ati":lla toimimaan. Täytynee säätää vielä hieman...
Minulla siis Radeon 9600 Pro.
Mikko
-
Voisin vaikka vannoa että itsellänikin toimi aluksi OpenGL "ati"-ajurin kanssa. Mutta kun asensin "fglrx"-ajurin, joka ei kovin hyvin pelannutkaan, niin nyt en saa enää "ati":lla toimimaan. Täytynee säätää vielä hieman...
Minulla siis Radeon 9600 Pro.
Mikko
Vapaat DRI-ajurit löytyvät suoraan Xorgista, mutta eivät tue varsinkaan uudempia ATIn kortteja eikä niiden suorituskyky ole samaa tasoa, mutta toki sopivat peruskäyttöön. Raskaammat/uudemmat pelit eivät sitten tule kyseeseen. Joillekin ATI:n korteille DRI on ainoa vaihtoehto kun fglrx ei tue niin "vanhoja".
Kuinka vanhoista peleistä alkuperäinen kirjoittaja puhuu? Kaikki Windows-aikakaudelta oleva on WINEn/Cedegan heiniä ja on erikseen tarkisteltava, voi vaatia lievää törkeämpää säätämistä tai olla toimimatta ollenkaan. Sen sijaan DOS-pelien kanssa homman pitäisi olla aika helppoa joko DOSEMUn tai Dosboxin avulla.
-
Sain muuten taas 3D:n toimimaan poistamalla koko fglrx:n aptituden purge-komennolla ja muuttamalla xorg.confiin ati. Planetpenguin Raceria en vielä ehtinyt kokeilla, mutta ainakin glxinfo näyttää direct rendering: yes :D
Dosboxin helppoudesta voidaan olla montaa mieltä. Minä en oikein ymmärtänyt pikaisen kokeilun perusteella miten näppäimistökartan saa suomalaiseksi. Toinen ongelma olivat asemien ja hakemistojen säätäminen. Mistä löytyy /home ja mistä CD-asema, noin esimerkiksi...
Mikko
-
Lueppas vielä http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi.
-
1. Pari mukavan pientä ohjetta Kinosta ja Cinelerrasta.
http://www.robfisher.net/video/index.html
http://www.robfisher.net/video/kino.html
http://www.robfisher.net/video/cinelerra1.html
Kiinnostava tieto on varmaan vielä se miten editoitu tuotos tallennetaan dvd-levylle. Noissa ohjeissa valmis video siirretään takaisin videokameralle. Osaisiko joku kertoa siitä tai linkin jonnekin missä asiasta kerrotaan?
-
Miten olisi DVDStyler? http://dvdstyler.sourceforge.net/
Nyt minulla ei ole pääsyä Ubuntu-koneelle, enkä Googlella löytänyt tietoa siitä onko tuo Ubuntun omissa pakettilähteissä, mutta ainakin osoitteesta http://dvdstyler.sourceforge.net/wiki/Installation löytyvän tiedon mukaan tuo on ollut jo hoaryn ja breezyn universessa. Asentaminen lienee siis helppoa.
Mikko
-
http://www.kde-apps.org/content/show.php?content=38347
ManDVD
-
Miten olisi DVDStyler? http://dvdstyler.sourceforge.net/
Erittäin hyvä artikkelikokoelma löytyy Linux Journalista (Audio/Video).
http://www.linuxjournal.com/taxonomy/term/14/9
Ja sieltä tarkemmin:
"Creating DVDs with Kino and DVDStyler"
http://www.linuxjournal.com/article/8413
DVDStyler vaatii oman varastonsa (vain Breezy!), ohje on täällä:
http://dvdstyler.sourceforge.net/wiki/Installation
---
http://dvdstyler.sourceforge.net/downloads.html
Debian-binääri toimii Dapperissa, kun ensin asentaa mpgtx-paketin:
koskias@video:~/bin$ sudo dpkg -i dvdstyler*
Selecting previously deselected package dvdstyler.
(Reading database ... 193677 files and directories currently installed.)
Unpacking dvdstyler (from dvdstyler_1.4-3_i386.deb) ...
dpkg: dependency problems prevent configuration of dvdstyler:
dvdstyler depends on mpgtx; however:
Package mpgtx is not installed.
dpkg: error processing dvdstyler (--install):
dependency problems - leaving unconfigured
Errors were encountered while processing:
dvdstyler
koskias@video:~/bin$ sudo apt-get install mpgtx
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu... Valmis
Seuraavat UUDET paketit asennetaan:
mpgtx
0 päivitetty, 1 uutta asennusta, 0 poistettavaa ja 0 päivittämätöntä.
1 ei asennettu kokonaan tai poistettiin.
Noudettavaa arkistoa 64,7kt.
Purkamisen jälkeen käytetään 197kt lisää levytilaa.
Nouda:1 http://archive.ubuntu.com dapper/universe mpgtx 1.3.1-1 [64,7kB]
Noudettiin 64,7kt ajassa 0s (77,7kt/s)
Selecting previously deselected package mpgtx.
(Reading database ... 193738 files and directories currently installed.)
Unpacking mpgtx (from .../mpgtx_1.3.1-1_i386.deb) ...
Setting up mpgtx (1.3.1-1) ...
Setting up dvdstyler (1.4-3) ...
koskias@video:~/bin$
---
Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
-
Kiitokset hyvistä ohjeista. Viimeinenkin syy pitää Windowsia näyttää katoavan.