Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Ubuntu tietokoneissa => Aiheen aloitti: Jukki - 22.06.10 - klo:13.26
-
Ensiksi kokeilen Ubuntun tiedostoselaimella Nautiluksella.
Kun klikkaan oikealla hiirennapilla ja valitsen listasta "Luo arkisto", niin vastaukseksi tulee "Kansion sisältöä ei voi näyttää. Toiminto ei ole tuettu". Pakatun tar-arkiston voi toki luoda, mutta jotain Home:n sisällöstä ei tule mukaan. Tiedostojen oikeuksista vissiin kyse. Homessa on monenlaistasekalaista tavaraa mm. Windows-levyltä.
Uuteen lucidiin olisi halu vaihtaa.Kyseessä ubuntu 8.04 LTS. "Sudo nautilus" terminaalissa ei parantanut tilannetta. Miten teen homen varmuuskopioinnin tässä tilanteessa?
EDIT: Ratkaisu oli siis kotikansioon pesiytyneitten pääkäyttäjän ym "vieraitten" tiedostojen poistaminen. Oli oma hommansa siinäkin, josta juttua alempana
-
Vaikka näin, komentamalla päätteessä:
sudo mkdir /media/varmuus
sudo tar -cjvf /media/varmuus/homebackup_`date +"%F_%T"`.tar.bz2 /home/*
-
Pakkausoperaatio yön aikana tuolla komennolla jämähti kesken.
bzip2: Compressed file ends unexpectedly;
perhaps it is corrupted? *Possible* reason follows.
bzip2: Inappropriate ioctl for device
Input file = (stdin), output file = (stdout)
It is possible that the compressed file(s) have become corrupted.
You can use the -tvv option to test integrity of such files.
You can use the `bzip2recover' program to attempt to recover
data from undamaged sections of corrupted files.
tar: Odottamaton tiedoston loppu arkistossa
tar: Virhe ei ole korjattavissa, poistutaan nyt
Pakettia ei saa edes poistettua. Tulee ilmoitus "Virhe poistaessa tiedostoa: lupa evätty."
Mikä mättää?
-
Taitaa kotikansiossa olla esim. rootin oikeuksilla olevaa tavaraa. Jos olet esim. tuolla sudolla nautilusta käynnistänyt, tuollainen on käsittääkseni mahdollista. Muistaakseni tällöin .ICEauthority-tiedoston omistajuus siirtyy rootille (tai sitten jauhan puuta heinää...).
Kokeilepa seuraavia loitsuja, joilla saattaisi löytyä rootin omistuksessa olevia tavaroita. Ensimmäisellä siis siirrytään kotikansioon ja jälkimmäisellä haetaan sieltä tiedostolistaus rekursiivisesti ja poimitaan ne, joissa ilmenee sana "root":
cd
ls -lRa | grep root
-
jukkis@jukkis-desktop:~$ cd
jukkis@jukkis-desktop:~$ ls -lRa | grep root
drwxr-xr-x 3 root root 4096 2008-12-30 20:00 ..
drwx------ 2 root root 4096 2010-05-06 09:24 recup_dir.1
-rw------- 1 root root 155280 2004-10-29 17:24 168115fi5.exe.VIRUS
-rw------- 1 root root 14816 2004-01-20 19:49 bjsk080, Ein feste Burg ist unser Gott.zip.VIRUS
-rw------- 1 root root 7700 2004-01-20 19:54 Four Psalms. Grieg, Edward, E Straaten.zip.VIRUS
ls: hakemiston ./recup_dir.1 avaaminen ei onnistu: Lupa evätty
-rwsr-sr-x 1 root root 15180 2009-02-09 16:11 lbp460
-rwsr-sr-x 1 root root 27468 2009-02-09 16:11 lbp660
jukkis@jukkis-desktop:~$
Tuommoisia tuli. Joskus kokeilin Ubuntun ClamTK virusskanneria. oisko se tehnyt nuo VIRUS-jutut. "./recup_dir.1" tuli Photorec.illä, kun palautin kuvia rikkinäiseltä muistikortilta. LBP463 ja LBP660 on tulostimeeni liittyviä juttuja.
Mitäs noille sit pitäisi tehdä? Eritoten tuo ./recup_dir.1 on kummitellu tuolla. Ei lähde kirveellläkään / sudolla. Tämä oikeuksien kanssa arpominen on yksi Ubuntun ärsyttävimpiä piirteitä. Ein Feste Burg ist unser evätty hakemisto!
-
Vaikka näin, komentamalla päätteessä:
sudo mkdir /media/varmuus
sudo tar -cjvf /media/varmuus/homebackup_`date +"%F_%T"`.tar.bz2 /home/*
Onnistuisikohan, jos tuohon Kullervon komentoon lisäisit parametrin "--exclude=blaah blaah"? En osaa kylläkään sanoa, mitä tuohon pitäisi laittaa excluden perään, jotta nuo halutut tiedostot / kansiot saisi jäämään pois, enkä pysty nyt kokeilemaankaan.
Jos taas tiedät, ettei noista mikään ole tärkeä (mm. nuo palautetut valokuvat), niin voit yrittää poistaa noita sudon avulla, mutta ole erittäin varovainen, ettet tuhoa vahingossa jotain oleellista.
Tuota tulostimen ajuria hieman ihmettelen. Oma hp tekee samoin rootin omistuksessa olevan tiedoston tuonne /homen alle ja se antaa herjaa aina varmuuskopioitaessa, jos sitä ei jätä pois varmistuksen piiristä.
-
Onnistuisikohan, jos tuohon Kullervon komentoon lisäisit parametrin "--exclude=blaah blaah"? En osaa kylläkään sanoa, mitä tuohon pitäisi laittaa excluden perään, jotta nuo halutut tiedostot / kansiot saisi jäämään pois, enkä pysty nyt kokeilemaankaan.
Tässä suora kopio omasta komennosta: sudo tar -cjvf /media/varmuusa/homebackup_`date +"%F_%T"`.tar.bz2 --exclude=Isot --exclude=.VirtualBox /home/*
Minun ei vielä ole tarvinnut palautella noita varmuuskopioita, joten en edes ole varma toimisiko edes.
Lisäksi olen mountannut tuohon /media/varmuus hakemistoon ulkoisen kovon kopioinnin ajaksi.
-
Onhan se mahdollista tällaisella komennolla
gksu nautilus
Sudo taitaa kyllä hoitaa homman helpommin.
-
No niin... poistelin sudo nautiluksella noita rootin tiedostoja kotikansiosta. VIRUS-nimikkeellä olevat oli Ubuntun virustorjunnan karanteeniin joutuneita pakattuja tiedostoja. Tulostimen linux-ajurien varmuuskopiot homessa oli toinen pahis. Kolmas: kamerasta pelastettu viallinen kansio. Vielä jäi yksi...
jukkis@jukkis-desktop:~$ ls -lRa | grep root
drwxr-xr-x 3 root root 4096 2008-12-30 20:00 ..
Kaksi pistettä siis nimenä sillä. En vain tyhmä osaa keksiä, missä tuo luuraa. Nautiluksen hakutulos ei näytä ollenkaan piilotiedostoja!
En myöskään keksinyt miten rootin roskakori (/root/.local/share/Trash/files) tyhjennetään. Deletellähän ne palaavat aina takaisin samaan pisteeseen. Vissiin pitäisi jotain terminaalin komentoja käyttää.
Nautilus tuntuu kaiken kaikkiaan jotenkin puutteelliselta. Olisiko parempaa graafista työkalua tiedostojen hallintaan. En oikein ole innostunut terminaalin käytöstä, kun tämmöiset vaativammat operaatiot ovat vähäiset.
-
Mielestäni kotikansion varmuuskopioinnissa ei yleisesti ottaen ole mitään ongelmaa jos järjestelmää käyttää hallitusta. Olet luultavasti näin tehnytkin, mutta nyt yrität kopioida "kaikkea" vaikka ei mitään sellaista ole tarpeen tehdä. Itse toimin näin, muitakin tapoja on:
1.
Käytän kotihakemistossa tiettyjä alihakemistoja, jotka kuvaavat työskentelyä. Niitä on jo valmiina, esim. musiikki, kuvat, videot jne. En talleta, ainakaan mitään tärkeää, minnekään muualle kuin paikkoihin joissa tiedän olevan omia tiedostoja.
2.
Konfiguroin ohjelmat, vaikkapa VLC, siten, että tiedän jälkeenpäinkin mitä olen tehnyt. Tähän yleensä riittää muutama rivi koodia tai vaikkapa määrittelytiedosto, esim. "channels.conf". Talletan nämäkin määrittelyt kotihakemiston alle johonkin järkevään paikkaan. Niiden avulla pystyn konfiguroimaan uuden asennuksen tai vaikkapa toisen koneen helposti uudestaan.
Mainituista hakemistoista voi hyvin ottaa kopioin jonnekin muualle aivan normaalein konstein. Esim.:
- raahaamalla hiirellä
- rsync-ohjelmalla (kätevä jos kopion pitää olla esim. automaattinen peilaus)
Mitkään piilotiedostot ja tällaiset eivät ole minkäänlaisia ongelmia kun menettelee näin. Ehkäpä voisit tehdä näin, en tiedä?
Yleensäkään käyttäjän dataa ja järjestelmän konfigurointia ei pitäisi sekoittaa keskenään. Ne elävät aivan erilaista elämää ja jos ne ajatuksellisesti sekoitetaan samaksi mössöksi niin on varmaa että vaikeuksia tulee.
-
Kaksi pistettä siis nimenä sillä. En vain tyhmä osaa keksiä, missä tuo luuraa. Nautiluksen hakutulos ei näytä ollenkaan piilotiedostoja!
.. menee kansiopuussa yhden pykälän alaspäin.
Nautilus tuntuu kaiken kaikkiaan jotenkin puutteelliselta.
Mikä vikana? Mitä toimintoja puuttuu? Ei ole Nautiluksen vika, jos oikeudet sun kansioissa on päin mäntyä ;)
-
Ganymedes:
kiitos huomionarvoisista kommenteista. Hiiren raahaus kuulostaa minulle sopivalta tavalta tehdä varmuuskopio. Pitää vähän organiseerata noita kansioita. konffitiedostojen talteenotto tuntuu vähän vaikealta, kun en tiedä mitä tallentaa mistäkin ohjelmasta. Koetan tehdä puhtaan Lucid-asennuksen siis.
timbba:
Mikä menee yhden alaspäin kansiopuussa? :P
Nautiluksen vikoja.
1. hakutulos ei näytä piilotiedostoja (perin outoa, jos näin on)
2. Jos jokin ohjelma tekee rootin oikeuksilla tiedoston, ei nautilus osaa neuvoa esim: "Avaa pääkäyttäjänä". Näiden oikeuksien kanssa menee hermot.
3. nautiluksen kautta ei voi tyhjentää rootin roskakoria
-
...
konffitiedostojen talteenotto tuntuu vähän vaikealta, kun en tiedä mitä tallentaa mistäkin ohjelmasta. Koetan tehdä puhtaan Lucid-asennuksen siis.
...
Tarkoitin oikeastaan vain sitä yleisesti ottaen, että ota talteen ne konffaukset mitä teit vanhaan versioon. Nehän voivat olla vain yksi rivi jossakin, esim. VLC:n asetuksissa.
Tämä konfigurointitiedostojen sokea kopiointi versiosta toiseen tuntuu myös perin vaaralliselta, siis tarkoitan että kopioidaan KAIKKI mitä homen alta löytyy sokeasti - monimutkaisissa järjestelmissä mitään tällaista ei pidä mielestäni koskaan tehdä, koska ei ole mitään takeita siitä, että vanha konfigurointitiedosto toimii kunnolla uudessa järjestelmässä. Ja näin menetellessä voi seurauksena olla hyvin vaikeasti aavistettavia ongelmia. En tiedä miksi Ubuntussa sitten ne aina toimisivat - ehkä kuitenkin yleensä toimivat kun tällaista täällä kumminkin suositellaan. Mutta joka tapauksessa tätä en suositellut, vaan paremmin sen dokumentointia mitä itse teki. Jos näitä lisäohjelmia asentaa esim. 5-10 kappaletta, niin eihän niistä paljoakaan kerry.
Annoin toki esimerkkinä tämän "channels.conf" tiedoston, koska tämä on tiedosto, johon väistämättä törmää jos räplää vähänkään enempää Digi-Tv:n kanssa - sen talteenkopiointi on hyvinkin suositeltavaa, ihan vain esim. Kaffeine-ohjelman toimintaansaattamiseksi (- sekoilee virityksen kanssa).
-
Mikä menee yhden alaspäin kansiopuussa? :P
Piste-piste
1. hakutulos ei näytä piilotiedostoja (perin outoa, jos näin on)
Bugiraportti ollut näköjään auki kolmisen vuotta tuolle, muttei näytä gnomen kavereita kiinnostavan korjailla. Joku on tehnyt sille pätsin kylläkin:
https://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=437626
2. Jos jokin ohjelma tekee rootin oikeuksilla tiedoston, ei nautilus osaa neuvoa esim: "Avaa pääkäyttäjänä". Näiden oikeuksien kanssa menee hermot.
Mielipidekysymys: ja minun mielestä sen ei tarvikaa neuvoa. Tuo menee jo liian windowsmaiseen tee-sitä-tee-tätä ohjeistamiseen joka sekaa vain minusta liikaa käyttäjää.
3. nautiluksen kautta ei voi tyhjentää rootin roskakoria
Jaa.. enpä ole moista koskaan edes joutunut miettimään / käyttämään. Eikö roottinakaa muka onnistu? Jos se on ominaisuus, että käyttäjä itse vain voi tyhjentää roskakorin, joka kyllä kuulostaisi aika loogiseltakin.
-
2. Jos jokin ohjelma tekee rootin oikeuksilla tiedoston, ei nautilus osaa neuvoa esim: "Avaa pääkäyttäjänä". Näiden oikeuksien kanssa menee hermot.
Mielipidekysymys: ja minun mielestä sen ei tarvikaa neuvoa. Tuo menee jo liian windowsmaiseen tee-sitä-tee-tätä ohjeistamiseen joka sekaa vain minusta liikaa käyttäjää.
Eihän nuo ohjelmat itsestään kai mitään rootin oikeuksilla olevia tiedostoja tee, ellei niitä itse roottina aja. Sen taas ei pitäisi yleensä olla tarpeen.
-
Onhan se mahdollista tällaisella komennolla
gksu nautilus
Sudo taitaa kyllä hoitaa homman helpommin.
Kenties tarkoitit helpommalla tavalla sudoa komentoriviohjelmiin. Laitoin kuitenkin linkin, jossa kerrotaan Tha-Foxin kirjoittamasta oikeuksien muuttumisesta.
Running Sudo Graphically (http://www.psychocats.net/ubuntu/graphicalsudo)
Gksu (http://linux.fi/wiki/Gksu#Gksu) on graafinen edustaohjelma su:lle ja sudolle.
Käyttäkää ihmiset "sudo" eikä "su" pohjaisia komentoja ylimääräisten ongelmien välttämiseksi. Syy: Owner. En väitä että tässä erityisessä tapauksessa kävisi niin mutta voi syntyä ongelma että File Owner onkin "root" eikä kyseinen käyttäjätunnus jos ajelee "su" :lla eikä "sudo": lla.
Siis tuolla pitäisi lukea "sudo" joka kohdassa "gksu": n tilalla.
-
...
Eihän nuo ohjelmat itsestään kai mitään rootin oikeuksilla olevia tiedostoja tee, ellei niitä itse roottina aja. Sen taas ei pitäisi yleensä olla tarpeen.
Tämä on helposti eskaloituva "ongelma" - tarkoitan sitä, että kun sudolla tai sudo-Nautiluksella tekee jotakin, niin sitten syntyy sellaista johon käyttäjällä ei ole oikeuksia. Vähän ajan päästä niitä on joka puolella kun sudolla "pitää" jatkaakin. Kannattaisi katkaista kierre heti alkuunsa.
sudo-nautiluksella voi tietysti muutella oikeuksia, mutta itse käytän komentoriviä. Mielestäni ne temput kannattaa opetella, ei niitä komentoja montaa ole:
- chown -R omakayttaja * (tai jotakin)
- chgrp -R omakayttaja *
- chmod 771 file.txt (tai myös alihakemistoihin tai ehkä joku muu kuin 771)
Sudo eteen niin toimivat (ei välttämättä kaikkiin, riippuu järjestyksestä miten ajaa).
-
Noin.. Nyt löytyi se viimeinen viallinen tiedosto homessa. Tämmöinen virheilmo tuli kotikansiota pakatessa tuolla aikaisemmin ketjussa olleella komennolla.
tar: Asiakirjat/Tietokoneen ohjeita/Network device\:: Toimintoa stat ei voi suorittaa: Tiedostoa tai hakemistoa ei ole
tar: eth0: Toimintoa stat ei voi suorittaa: Tiedostoa tai hakemistoa ei ole
tar: Asiakirjat/Tietokoneen ohjeita/Network device\:: Toimintoa stat ei voi suorittaa: Tiedostoa tai hakemistoa ei ole
tar: lo: Toimintoa stat ei voi suorittaa: Tiedostoa tai hakemistoa ei ole
tar: Viivästetty virhepoistuminen johtuu aikaisemmista virheistä
"Network device: eth0"- ja "Network device: lo"- nimiset tiedostot aiheuttivat varmuuskopioinnin jumiutumisen. Oisko noissa nimissä jotain, mitä pakkausohjelma luulee erilliseksi komennoksi?
Vaihdoin vielä "sudo lshw -C network" nimisen tiedoston varulta toisennimiseksi.
Tuo oikeusasia sudoineen gksu:ineen olisi varmaan opeteltava, ku siihen törmää koko ajan. Pikku hiljaa...
Timbba:
Kiitos patchista. Mut taidan odottaa asian korjautumista päivityksen kautta, kun en muuten osaa.
Rootin roskakori... Joo, kun deletoi nautiluksessa sen sisällön - kaikki palaa kohta takaisin samaiseen roskakoriin. Mut kohta on ne muisto vaan, kun huristelen uudella Lucid Lynxilläni - jos Sallimus on suopea.
Ganymedes:
Koetan olla eskaloimatta kierteillä tulevaa lucidiani. Kiitos neuvoista.
Kiitos myös muille: Tha-Fox, audi, lasse, milan, kullervo... Ei onnistuisi Linuxilla ajo ilman teitä!
-
Noin.. Nyt löytyi se viimeinen viallinen tiedosto homessa. Tämmöinen virheilmo tuli kotikansiota pakatessa tuolla aikaisemmin ketjussa olleella komennolla.
tar: Asiakirjat/Tietokoneen ohjeita/Network device\:: Toimintoa stat ei voi suorittaa: Tiedostoa tai hakemistoa ei ole
tar: eth0: Toimintoa stat ei voi suorittaa: Tiedostoa tai hakemistoa ei ole
tar: Asiakirjat/Tietokoneen ohjeita/Network device\:: Toimintoa stat ei voi suorittaa: Tiedostoa tai hakemistoa ei ole
tar: lo: Toimintoa stat ei voi suorittaa: Tiedostoa tai hakemistoa ei ole
tar: Viivästetty virhepoistuminen johtuu aikaisemmista virheistä
"Network device: eth0"- ja "Network device: lo"- nimiset tiedostot aiheuttivat varmuuskopioinnin jumiutumisen. Oisko noissa nimissä jotain, mitä pakkausohjelma luulee erilliseksi komennoksi?
-----
Välilyöntihän (tai tab) noissa näyttää kummittelevan.
-
Kannattais varmaan tehdä noita varmuuskopioita automaattisesti ja incrementaalisesti rsync:llä.
Tässä pointteri hyvään esimerkkiin:
http://www.mikerubel.org/computers/rsync_snapshots
Edit: Fedora 13 tosin tuo siihen graafisen työkalun, joka lienee vakiona Ubuntussakin lähitulevaisuudessa:
http://propagandaprod.com