Ubuntu Suomen keskustelualueet
Muut alueet => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: ajaaskel - 16.06.10 - klo:11.41
-
Herättää kysymyksiä kun Elisa aikoo uutisen mukaan alkaa kuristaa uppikaistaa:
http://www.tietokone.fi/uutiset/elisa_haluaa_tiedostonjakajat_kuriin_3g_verkossaan (http://www.tietokone.fi/uutiset/elisa_haluaa_tiedostonjakajat_kuriin_3g_verkossaan)
Asiassa on kuluttajan oikeuksien kannalta yksi kummajainen: Jos ostat mokkulaliittymän jossa on vaikkapa 1M sisäänpäin ja 300 k ulospäin (="uppikaista") niin miksi en saisi käyttää sitten tuota 300 k kaistaa kokonaan jonka olen ostanut ? Kyllä operaattorin tehtävä on toimittaa mitä numeroissa lukee eikä lähteä tahallisesti kuristamaan liikennettä kun huomataan operaattorin puolella että ne omat linjat eivät pystykään käsittelemään mainosten lupauksia.
Uutisessa on myös väite että "uppikaistan" eli koneeltasi ulospäin lähtevän liikenteen hidastaminen / estely ei haittaa puhelinliikennettä. Sanoisin että kyllä ja ei: SIP / VOIP puhelimet vaativat riittävän kaistan myös ulospäin ja riippuu kaistanrajoituksen toteutuksesta miten tämä toimii jatkossa.
Uutisen tiedoista voi myös päätellä että operaattori on arvioinut ja mitoittanut mobiiliverkon kapasiteetin viisi kertaa liian pieneksi jos 10 % käyttäjäkuormalla saadaan 50 % kapasiteetista menemään eli operaattorilla ei ole ollut aikomustakaan palvella täydellä teholla jos kaikki käyttäjät haluavat samanaikaisesti käyttää täysin mitä ovat ostaneet.
-
Oiskohan tämä yks keino rajoittaa luvatonta lataamista,mene ja tiedä? :o
-
varmaan enemmän noista ilmaisista puheluista ja rajoittamalla saadaan linjat just niin huonoiksi että parempi soitella sillä elisan liittymällä
-
No, mikäpä siinä. Käyttäjät vaihtavat sitten vain toiselle operaattorille, eipä se sen kummoisempaa ole.
-
"Panu Lehti muistuttaa, että tiedostojenjako-ohjelmien kielto on ollut mobiililiittymien käyttöehdoissa jo pitkään. Tavoitteena on hänen mukaansa se, että edullinen kiinteähintainen palvelu voidaan säilyttää."
ja
"Elisa aikoo kuristaa tiedostonjakosovellusten kaistaa vain silloin, kun se häiritsee muuta liikennettä. Eikä tiedostonjako-ohjrlmia haluta kieltää kokonaan, koska niille on myös laillista käyttöä".
En oo Elisan käyttöehtoja lukenut kun en ole asiakas, mutta tietääköhän ne nyt itsekään siellä mikä on kiellettyä ja mikä ei. Onko ne nyt osittain kielletty ja puoliks sallittu vai miten. Luulisi että on poliisin tehtävä selivittää jos jotain laittomuuksia tapahtuu.
Kuulostaa muutenkin vähän omituiselta, että kielletään jonkun tietyn tyyppisten ohjelmien käyttö. Onko operaattorilla oikeus kieltää vaikka jonkun tietyn yksittäisen pelin pelaaminen jos se niin haluaa?
-
Käytännössä mahdotonta toteuttaa langattomissa verkoissa kaikissa tilanteissa. Tietty jos karrikoiden tuodaan tukiasema jokaisen asiakkaan ikkunaan niin päästään hyvin lähelle langallisten toimintavarmuutta
En nyt käsitellyt ympäristöolosuhteiden vaikutusta käytännössä saavutettaviin bittinopeuksiin. Jos hieman kärjistäisin / pelkistäisin niin operaattori havahtui oman välityskapasiteettinsa puutteisiin mutta tekeekin omista asiakkaistaan syyllisiä sillä perusteella että asiakkaat käyttävät täysitehoisesti palvelua jonka he ovat ostaneet.
Kysymys jonka ensisijaisesti heitänkin on: Kun verkko on alimitoitettu niin onko vika silloin asiakkaassa joka vain käyttää mitä on ostanut ? Ja asiakkaan oikeuksia pitäisi sen perusteella rajoittaa ? Menisiköhän tuollainen idea millään muulla alalla läpi ?
Tiedostojen "jakaminen" ei ole lainkaan ainut tapa / tilanne jossa uppiliikennettä syntyy, ei tarvitse muuta kuin laittaa ne lomavalokuvat menemään valokuvausliikkeeseen ja "uppi" on aika täynnä. Tai verkkolevyn käyttö.
"Panu Lehti muistuttaa, että tiedostojenjako-ohjelmien kielto on ollut mobiililiittymien käyttöehdoissa jo pitkään. Tavoitteena on hänen mukaansa se, että edullinen kiinteähintainen palvelu voidaan säilyttää."
Oletan että kilpailu pitää parhaiten huolen edullisista hinnoista.