Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Ohjelmointi, palvelimet ja muu edistyneempi käyttö => Aiheen aloitti: sampo74 - 14.02.10 - klo:11.00
-
Tervehdys
Olen rakentamassa palvelinta ubuntu 9.10 serverin pohjalle, tarvii tehdä tuo Raid1, se onnistuu:). Olen saanut jonkinlaisen graafisen liittymän komennolla; sudo apt-get install gnome-core. Se on kuitenkin aika pelkistetty. Tarvitsisin lisätä noita käyttäjiä sinne ja sitten varmaankin palomuuri olisi hyvä saada. Onko mitään komentoja jolla saisi nuo esim. näkymään siellä graafisesti ja onko jotain mitä olisi vielä hyvä sinne lisätä. Vai tarviiiko lähteä kommennoilla etenemään (vaikeata kun ei osaa)? Jos näin niin mistä komentoja? Onko mahdollista saada raid1 toimimaan ilman serveri editiota? (helpottaisi kun olisi graafinen liittymä jo valmiina). Kiitokset!
Sampo (vielä noob, mut ehkä jonain päivänä...)
-
Olisko ideaa ottaa tavanomainen Ubuntu (ei server) ja alkaa siihen viritellä ? Toimii moniin tarkoituksiin hyvin serverinäkin ja graafinen ympäristö on valmiina, helppoa.
-
Saako siihen Raidin?
-
Saako siihen Raidin?
Jos välttämättä pitää olla graafisuutta ja server-asennukselle perustaa niin voisi kenties ajatella tälläistä:
https://wiki.ubuntu.com/KarmicKoala/ReleaseNotes/fi#Suositellut%20paketit%20asentuvat%20oletuksena
http://www.ubuntugeek.com/3171.html
-
tai sitten voit kokeilla selainpojaisena. webmin on ihan kätsy ylläpito työkalu, ethän sillä serverillä aikonut mitään oikeasti tehdä graafisesti, vain asetuksia?
-
Ajattelin, että noi asetukset saisin kohdalleen ja sitten se voisi pyöriä omillaan. Ja käydä silloin tällöin sinne tallentamassa tavaraa.
-
Kannattaa googlata vaikka "linux komennot" niin johan alkaa löytymään, komentorivin käyttö on itseasiassa aika helppoa monasti nopeampaa kuin graafinen.
Käyttäjän lisäät näin:
sudo adduser käyttäjännimi
Käyttäjänimen korvaat tietysti haluamallasi nimellä, tuon jälkeen kysytään salasanaa ja pari muuta kysymystä johon ei ole pakko laittaa mitään.
Tuossa ihan noin esimerkiksi, rohkeasti kokeilemaan ja jos ongelmia niin kysy lisää.
-
Ubuntu serverillä en ole seuraavaa kokeillut mutta SLES -palvelimilla homma toimii. Asennat vain graafisen ympäristön palvelimeen mutta jätät sen lataamatta käynnistyksessä (init 3). Sitten ssh -yhteys työasemasta palvelimeen parametrilla -X, eli esim. "ssh -X -l tunnus". Tämän jälkeen voit käynnistää mitä tahansa graafisia ohjelmia yksitellen siten että grafiikka näytetään työasemassa mutta operointi tapahtuu palvelimella. Eli komennon perään vain & jolloin pääte jää edelleen käyttöön, esim. "nautilus &". Mitään erikoisohjelmia ei siis tarvitse...
-tjka-