Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Asentaminen ja käyttöönotto => Aiheen aloitti: ESAVESA - 29.01.10 - klo:17.38
-
Eli tilanne on tämä: Käytän ensimmäistä kertaa ubuntua. Asensin juuri pöytäkoneen avulla läppärini kovalevylle ubuntu studion. Tuntuu että että käyttäminen on todella tahmeaa esim. videot youtubesta pätkivät todella paljon vaikka video olisi ladattu kokonaan. Onnistuuko ubuntussa jotenkin laitteiston uudelleen tunnistaminen? Oma arvaukseni on että ubuntu tunnistaa jotkin laitteet väärin ja siksi meno takkuaa koska asensin ubuntun eri kokoonpanolla. Läppärissä ei ole käytettävissä cd/dvd-asemaa enkä usb-boottausta saanut toimimaan. Joten tällä systeemillä on mentävä eteenpäin. Internet-yhteys pelittää mainiosti.
Mitä vaihtoehtoja on käytettävissä käyttöjärjestelmän korjaamiseen? Eli kiteytettynä mitä järjestelmää korjaavia toimenpiteitä voi yrittää suorittaa ja mistä näitä löytyy?
-
Varmaankin ongelma on juurikin näytönohjaimessa, jolle ei ole sopivaa ajuria (käytössä mahdollisesti VESA tai joku huonosti toimiva).
Tiedätkö mikä näytönohjain siitä ongelmakoneesta löytyy, kerro mikä? Jos et tiedä niin avaa Pääte (katso apuohjelmista) ja komenna lspci, josta kopioit tänne rivin, jossa lukee VGA (numeroiden jälkeen).
Oleko asentanut sille jotain ajureita (sellaisia joita ehdotetaan asennettaviksi asennuksen jälkeen)? Jos et niin onko Laiteajureissa jotain asennettavaa (katso Järjestelmä → Ylläpito)?
-
itse veikkaan että työpöytä tehosteet aiheuttaa tahmaamista. katsoppa järjestelmä - asetukset - ulkoasu ja visuaaliset tehosteet välilehti ja ruksi sieltä ei mitään, sen jälkeen kokeile jos toimii
-
01:00.0 VGA compatible controller: Trident Microsystems Cyberblade XPAi1 (rev 82)
Joo ja varmaankin taisi automaattisesti(?) asentaa ubuntu tuohon pöytäkoneeseeni sopivan ajurin mikä nyt ei sitten tässä läppärissä niin loistavasti toimi. Kuinkahan tuon ajurin vaihto onnistuu vaihtaa oikeaan? Laiteajuri ei herjaa muutakuin Ohjelmistomodeemin suljetuista ajureista mitkä otin käyttöön.
Visuaaliset tehosteet välilehti kertoo että ei ole mitään käytössä.
-
Mitä komento lshw -C display sanoo?
-
Mitä komento lshw -C display sanoo?
-display UNCLAIMED
description: VGA compatible controller
product: CyberBlade XPAi1
vendor: Trident Microsystems
physical id: 0
bus info: pci@0000:01:00.0
version: 82
width: 32 bits
clock: 66MHz
capabilities: agp agp-2.0 pm bus_master cap_list
configuration: latency=8
resources: memory:fc000000-fdffffff memory:fbc00000-fbffffff memory:f8000000-f9ffffff memory:f7ff8000-f7ffffff memory:38000000-3800ffff(prefetchable)
-
Onnistuuko ubuntussa jotenkin laitteiston uudelleen tunnistaminen?
Nykyisin X:n tavoite on suoraa tunnistaa monitori ja näytönohjain, joka onnistuukin todennäköisesti aika kohtuullisesti - jos laitteisto on
X.org:in tukemia, - ja niille ladataan "optimaaliset" avoimet ajurit. Noin hätäisesti katsottuna agp-näytönohjaimesi on kohtuullisen vaatimaton,
joten ihmeisiin ei tuosta ole.
Sujuvimmin vaatimattomalla laitteistolla saat Youtube-, Yle- tai vastaavat videot toimimaan imuroimalla videot kovalevylle, ja
katsomalla ne mplayer tai smplayer -softilla.
Jos palataan ihan lähtöpisteeseen, voisit kertoa kannettavasi tarkan merkin ja mallin (muistimäärän ym. ym.), jotta sivustoilta
Tuxmobil.org tai Linux on laptops voisimme tarkistaa laitteen toimivuutta Linux-ympäristössä.
PS. Joissakin jakeluissa lshw kertoo myös configuration -rivillä käytetyn näytönohjainajurin ja latencyn.
PPS. Minulla oli käytössä joskus 90 -luvulla Trident -näytönohjaimia, joiden tuki tuolloin oli aika huono.
Syynä toki se, ettei Trident halunnut tukea avoimia ohjelmistoja ajurien tekemiseksi. Ehkä nykyisin tilanne
on muuttunut? 90-luvun tridenttini sain toimimaan ostamalla kaupallinen MetroX -punahattuversion (RH 3.2?).
-
Eli ubuntun pitäisi automaattisesti joka käynnistys kerralla ladata jokaiselle laitteelle aina ne optimaaliset ajurit.
Joo eli kyseessähän on jo suhteellisen vanha läppäri Toshiba Satellite Pro 6000. Ubuntu antaa seuraavat tiedot järjestelmän valvonnasta: Muisti 477,5 MiB Suoritin: Intel Pentium III Mobile CPU 1066MHz. Käytössä siis 9.10 UbuntuStudio Gnomella.
En toki ole asiasta varma mutta luulisi tällä kuitenkin pystyä katsoa selaimessa videot takkuamatta että se laitteistosta olisi kiinni?
Pistetään nyt tähän samaan hengenvetoon lisää kyssäreitä, eli menin käynnistämään tuon Päivitysten hallinnan ja latasin kaikki mitä siellä ehdotettiin asennettavaksi. No nyt sitten kävi niin että äänet hävisivät :D Ääni & videoon ilmestynyt JACK Control, onko tällä jotain vaikutusta asiaan?Ja tosiaan Ääniasetuksista hävinnyt äänikortti kokonaan ja Toisto -välilehdellä äänentoisto laitteena lukee "Valeulostulo Stereo." Eli jotain nämä päivitykset tekivät ääniasetuksille, mutta tällasta se on kun näistä ei tiedä :/ Onpahan ainakin koko viikonloppu aikaa räpeltää tämän kanssa.
-
Tuolle Tridentille on tosiaan googlailuni perusteella surkea/huono (se on suhteellista) tuki. DRI pudotettiin pois, kun Linux siirtyi 2.4:stä 2.6:een (siis Linuxin versio muuttui). Mahtaakohan tuo olla käytössä VESA-ajurilla vai miten (framebuffer?)? Ajurin (eli vastaus edelliseen kysymykseen) näkisi komennolla lspci -k ja siitä pitää katsoa sen näytönohjaimen mallin alla oleva rivi.
-
lspci -k näyttää näytönohjaimen alle tekstin: Kernel modules: tridentfb
Vaihtoehdoksi käy myös formatointi ja verkon kautta tehty puhdas uudelleen asennus mutta onnistuuko tämä käytännössä? Korjaisiko tämä ongelmani?
-
lspci -k näyttää näytönohjaimen alle tekstin: Kernel modules: tridentfb
Tuo on ainakin tuolle näytönohjaimelle tarkoitettu ja käyttää framebufferia, mutta en sitten tiedä onko parempia vaihtoehtoja...
Vaihtoehdoksi käy myös formatointi ja verkon kautta tehty puhdas uudelleen asennus mutta onnistuuko tämä käytännössä? Korjaisiko tämä ongelmani?
En usko.
Muuten tahmaako ne videot aina vai vain kokonäytöllä? Jälkimmäinen on tunnettu ongelma ja siihen ratkaisua voi anoa Adobelta. :-\
-
Kokonäytöllä kokeilin juuri katsoa ja samanlaista diashowta sekin oli kun tuolla pienempi kokoisella.
-
Nuo Flash-videot vaativat "potkua" koneesta, ei ne muuten toimi pätkimättä. Pätkivät vielä hieman nopeammallakin koneella kuin tuo koneesi on.
Miksi muuten laitat Ubuntu Studiota noin vanhaan rautaan, tuo Studio on tarkoitettu esimerkiksi moniraitaäänityskäyttöön ja mahdollisimman tehokkaalla koneella. Studiosta seuraa nämä JACK jutut joita käytetään --- studiossa. Ellet tee tuon tyyppisiä asioita niin itse suosittaisin laittamaan perus Ubuntun ilman studiota. Jack ei sovellu ns. peruskäyttäjille.
-
No tarkoituksena olisi tällä läppärillä streamata nettiin ääntä ja mikseriin tämän ajattelin yhdistää, siksi ajattelin että tuo studio voisi olla hyvä? Tämän käyttämistä toki pitää harjoitella kun on vähän pihalla tästä linuxista. Mitään muuta tarvetta tälle koneelle sitten ei olekkaan.
Sain nuo videot pyörimään nyt tyydyttävästi kun tein nämä ohjeet: http://kimharding.net/dual_boot/#Ubuntu Plussana tästä sain vielä täyden 1024x768 resoluution. Eli ongelma on sinällään nyt ratkaistu.
Joku voisi vielä kertoa että kuinka saan nämä äänet takasin? Eli menin asentamaan Päivitysten hallinnasta kaikki suositellut päivitykset (mitä ei olisi pitänyt mennä tekemään) ja nyt tämä ei tunnista enää äänikorttia Ääniasetuksista, eli kuinka voin peruuttaa asennetut päivitykset?
-
Noniin sain korjattua tuon ääniongelmankin poistamalla Pulseaudion. Eli Päivitysten hallinta asensi ilmeisesti tämän Pulseaudion tai päivitti sitä, kumma ohjelma. Kiitokset kaikille jotka vastasivat tähän ketjuun!