Ubuntu Suomen keskustelualueet
Muut alueet => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: CO2 - 07.01.10 - klo:00.19
-
Näin meilläkin pitäisi olla!
http://sektori.com/uutinen/esiasennettu-windows-kelpaa/9166/
Italialainen kuluttajajärjestö Aduc aikoo nostaa ryhmäkanteen Microsoftia vastaan. Aduc haluaa Microsoftin maksavan korvauksia italialaisille kuluttajille, sillä järjestön mukaan kuluttajat haluavat ostaa tietokoneensa ilman esiasennettua käyttöjärjestelmää, joka on lähes poikkeuksetta jokin Windowsin versio. Esiasennettu käyttöjärjestelmä nostaa tietokoneen hintaa, ja sen poistaminen vie kuluttajilta aikaa. Aducin näkemyksen mukaan esiasennettujen Windowsien katoaminen markkinoilta edistää vapaata kilpailua.
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1567695/italians-refunds-windows-preloads
We don't want your stinking Windows
:D
-
Toivottavasti tällaisia uutisia putkahtelee enemmänkin...
-
Samaa mieltä myös täältä. Muistan kun joskus -90 luvun alkupuolella vaadin että koneessa Win 3.1 vähintään, no se olisi nykyään helppo poistaa, mutta oli se aloittelevalle tietokoneen käyttäjälle oli ainoa keino saada jotain näkyvää, kun ei tahtonut silloinkaan millään mennä dossin komennot tajuntaan. :-[
-
ja ihmisille selvemmin kerrottuna miten siitä windowsista maksettu lisenssi maksu saada takaisin.
-
Ehkä italialaiset löytävät todisteita MS:n ja laitevalmistajien välisistä kilpailua rajoittavista sopimuksista, jos semmosia on olemassa. Onhan asia ainakin hyvä tutkia. Sekin tosin olisi edistystä, jos saataisiin EU:n laajuinen tapa palauttaa tarpeettomat lisenssit, kun MS:n mukaan niitä ei saa eteenpäinkään myydä.
-
100%:sti samaa mieltä italialaisten kanssa ... kerrankin ;D
-
Italialaisten kuluttajajärjestö on oikeassa.
En näe oikein mitään mahdollisuuksia sille, että Linux yleistyisi koneissa länsimaissa, länsimaista johtuen, mikäli Windows käyttis koplataan koneisiin nykyisellä tavalla. Mielestäni koneiden valmistajien pitäisi myydä koneensa suunnilleen Windows lisenssi verran halvemmalla, jos Windowsia ei ota. Verkkokaupassa näkyy päivän hinta olevan OEM Win7 Home:lle noin 110 euroa.
Vasta tällöin ihmiset rupeisivat ajattelemaan, että kannattaako siitä Windowsista oikeasti maksaa tämän verran? Samalla ehkä hieman järki avautuisi sillekin, että virusturva ja MS Office maksavat myös rahaa, jos niihin päädytään. Hinnathan ovat suhteellisia - turhia tuotteitakin pystytään ihmisille myymään kun oikein yritetään.
Ja vasta tällöin tulisi normaali vertailutilanne eri käyttisten välille - nythän nämä Windowsin heikkoudet eivät oikeasti ketään edes kiinnosta. Nimittäin ei kai kukaan järkevä ihminen arvokasta käyttistuotetta jätä käyttämättä, jos sen on rahalla ostanut. Ainoastaan käyttöjärjestelmäfriikit jaksavat vaahdota siitä miten huono Windows on ja miten hyvä Linux on - normaali ihminen ei voisi vähempää välittää tästä keskustelusta.
Tällä hetkellä ainoastaan poikkeustapauksissa Linuxin hyvät omainaisuudet saavat vastakaikua. Näitä poikkeuksia on toki ollut ilmassa monenlaisia, mutta en jaksa uskoa, että niillä on kaupallisesti oikeasti mitään merkitystä.
Sinänsä en ymmärrä miksei EU tähän ole jo puuttunut. Markkinathan käyttöjärjestelmien osalta selvästikään eivät toimi järkevästi ja EU:han on perustettu tukemaan kotimarkkinoita - eihän se mikään maailmaa syleilevä hyväntekeväisyysjärjestö ole. Käyttöjärjestelmän osalta jos missä kannattaisi jättää rahat EU:n sisälle ja olla jakamatta niitä lammikon toisella puolelle, periaatteessa tyhmyyttään. Tai vähimmillään kannattaisi varmistua, että niissä vallitsee avoin kilpailu. Niillä Windows lisenssirahoilla jotka säästyisivät, perustettaisiin monta Forumia palvelemaan ihmisiä joilla on Linux kysymyksiä ja tehtäisiin muuta vastaavaa - kaikki nämä rahat jäisivät EU:n sisälle kiertoon.
Tällä saataisiin aikaan sekin, että komponentit, mokkulat mukaanlukien, olisi helposti mahdollista ostaa Linuxiin. Nythän ne joutuu ostamaan epämääräisten löpinöiden perusteella. Samoin koneita voisi saada valmiiksi, esim. Ubuntulla. Nyt olen nähnyt vain yhden kuluttajakoneen, FitPC:n jonka saa Ubuntulla - ja olen lisäksi kuullut DELLin verkkokaupan koneesta. Yhteensä olen silmäillyt ehkä sataa eri läppärimallia (tai mitä nyt listoilla sitten onkaan ollut), joten tämä kahden koneen myyminen Linuxilla on täysin merkityksetöntä - eli markkinat eivät toimi ollenkaan. Tämähän on sinänsä jo markkinataloudessa kriteeri sille, että toimenpiteisiin pitää ryhtyä -miksei ole ryhdytty?
No, kun tämä markkinointipellejen homma on tällaista ollut tietotekniikassa jo vuosikymmenet - en sinänsä usko, että se tästä muuttuu.
Alussa rajasin asian länsimaiden toimenpiteisiin ... nyt kun kiinalaiset ovat kohta maailman johtava IT-talous (dollareissa laskettuna), jolleivat jo nyt ole, niin ehkäpä tällä berlusconi-vanhanen -linjalla ei tarvitse mitään tapahtuakaan jotta asiat muuttuvat. Kiinan pojat ovat tuomassa markkinoille koneita, joissa on MIPSin prosessorit ja joissa Windows ei edes toimi. Käyttiksenä on Linux. Ehkäpä Microsoftin ja Intelin harjoittama polkumyynti, uhkailu ja kiristys ei niin helposti kiinalaisia hätkäytä. Viittaan tässä Intelin saamaan tuomioon jenkkilässä, kun he kiristivät DELLiä olemaan myymättä tuotteitaan AMD:n prosessoreilla. Silloin elettiin aikaa kun Intel teki ison kuprun prosessoreillaan.
Tälläkään tuomiolla ei juuri ole merkitystä, koskapa se oli vain yhden osavaltion tuomio (tai jotain vastaavaa). En ole ainakaan omalla tililläni nähnyt rahaa tästä Intelin laittomuudesta johtuen, vaikka se vaikutti suoranaisesti omiin tekemisiini. Silloin ratkaisin asian sillä, että DELLejä ja Inteliä ei hankittu ollenkaan työasemiin, vaan siirryttiin AMD:n käyttöön ja rakennettuihin koneisiin. Se päätös on pitänyt sitten tähän päivään saakka. En tosin tiennyt silloin aikoinaan, että asia johtui Intelistä eikä ollut DELLin omaa typeryyttä rakentaa pelkästään huonoja ja kalliita työasemia - heitähän kiristettiin (oikeuden päätöksen mukaan) ja he eivät voineet tehdä AMD-pohjaisia työasemia.
Joten en ole niinkään varma, etteivätkö Microsoft ja Intel pysty tätäkin tilannetta hoitamaan. Kyllähän näissä yrityksissä tietysti tiedetään, esim. se että Windows 7:lla varustettu mopoläppäri on hidas, käytettävyydeltään huono ja joustamaton verrattuna esim. Linux JoliCloud mopoläppäriin ja että vieläkin myynnissä olevat Windows XP mopoläppärit tukehtuvat virusskannerin ja rekisterin kasvamisen johdosta hyvin nopeasti käyttökelvottomiksi - eiväthän nämä top-managerit näissä yrityksissä ole mitään idiootteja. Heidän vain pitää luoda sopivat strategiat sille, että 80 % ihmisistä ei tätä asiaa huomaa tai että he pitävät sitä ihan normaalina tai vähimmilläänkin ajattelevat "että onhan niitä ongelmia muissakin järjestelmissä" - eihän se oikeastaan ole kovinkaan vaikeata. Käyttiksen polkumyynti uusien koneiden mukana on hyvä tapa. Samoin Intelillä katteissa riittää varmaan varaa tilapäisiin kamppanjoihin joilla uusia yrittäjiä saadaan torpedoitua.
Mutta kun toisessa leirissä ovat kiinalaiset, voi tietysti seurauksena olla vaikeuksia - polkumyynti kiinalaisia vastaan voi osoittautua vaikeaksi.
Odotamme mielenkiinnolla, että mitä tässä oikein jatkossa tapahtuu.
-
Pointtina määräävälle markkina-asemalle ja sen ylläpitämiselle löytyy jakelusta, jota kontrolloi käyttöjärjestelmän toimittaja. Käyttöjärjestelmämonopolia ei minun mielestäni Microsoftilla ole enää siinä mielessä mitä se oli esim. vuosituhannen vaihteessa, mutta jakelukanavien liki täydellinen hallinta kyllä on (poislukien Applen tuotteet).
-
"Jälkiasennettu linux ei kelpaa suomalaisille" Tällaista viestiä olen saanut kun olen koittanut tarjoilla linuxia yrityksiin joissa olen ollut töissä. Ihmisillä menee naama valkoiseksi ja silmät pelonsekaiseksi jo koko ajatuksesta :D Vaihtamisen esteenä on kaikenlaisia huvittavia selityksiä kuten:
-Ollaan tehty hirveästi töitä että saatiin F-Securen päivitykset toimimaan
-Ollaan tehty hirveästi töitä että saatiin MS-Exchange toimimaan
-Millä me sitten tehdään töitä jos ei ole Exceliä?
-Eikös siinä linuxissa, vai mikä se nyt oli, joudu kirjoittelemaan komentoriville jotain koodia?
-"Ei me semmoiseen vaihdeta joka ei toimi"->"Oletko koskaan kokeillut?"->"En ole, kun ei se kuitenkaan toimi"
Jne.
-
"Jälkiasennettu linux ei kelpaa suomalaisille" Tällaista viestiä olen saanut kun olen koittanut tarjoilla linuxia yrityksiin joissa olen ollut töissä. Ihmisillä menee naama valkoiseksi ja silmät pelonsekaiseksi jo koko ajatuksesta :D Vaihtamisen esteenä on kaikenlaisia huvittavia selityksiä kuten:
-Ollaan tehty hirveästi töitä että saatiin F-Securen päivitykset toimimaan
-Ollaan tehty hirveästi töitä että saatiin MS-Exchange toimimaan
-Millä me sitten tehdään töitä jos ei ole Exceliä?
-Eikös siinä linuxissa, vai mikä se nyt oli, joudu kirjoittelemaan komentoriville jotain koodia?
-"Ei me semmoiseen vaihdeta joka ei toimi"->"Oletko koskaan kokeillut?"->"En ole, kun ei se kuitenkaan toimi"
Jne.
Linux on hyvä niin kauan kun kaikki toimii. Sitten jos tai kun ongelmat alkavat, niin ne eivät olekaan aina yksinkertaisia korjata.
-
Linux on hyvä niin kauan kun kaikki toimii. Sitten jos tai kun ongelmat alkavat, niin ne eivät olekaan aina yksinkertaisia korjata.
Totta tuokin. Ei ole kyllä moneen vuoteen ollut työkäytössä mitään ongelmia. Kotikäytössä haasteita on ollut enemmänkin kun on kaikenlaisia "eksoottisia" lisälaitteita jotka toimii kun heiluttaa vasenta korvaa ja yskähtää perään.
-
Linux on hyvä niin kauan kun kaikki toimii. Sitten jos tai kun ongelmat alkavat, niin ne eivät olekaan aina yksinkertaisia korjata.
Linukalle sentään voi tehdä useimmiten jotain, winkkarissa joutuu valitettavan usein asentamaan systeemin uusiksi, kun virheilmoitus ei kerro mitään järkevää korjausohjettaa (... on suorittanut poikkeuksen xxxxx muistipaikassa sillakka:peruna) >:(
T:Jallu59
-
"Jälkiasennettu linux ei kelpaa suomalaisille" Tällaista viestiä olen saanut kun olen koittanut tarjoilla linuxia yrityksiin joissa olen ollut töissä. Ihmisillä menee naama valkoiseksi ja silmät pelonsekaiseksi jo koko ajatuksesta :D Vaihtamisen esteenä on kaikenlaisia huvittavia selityksiä kuten:
-Ollaan tehty hirveästi töitä että saatiin F-Securen päivitykset toimimaan
-Ollaan tehty hirveästi töitä että saatiin MS-Exchange toimimaan
-Millä me sitten tehdään töitä jos ei ole Exceliä?
-Eikös siinä linuxissa, vai mikä se nyt oli, joudu kirjoittelemaan komentoriville jotain koodia?
-"Ei me semmoiseen vaihdeta joka ei toimi"->"Oletko koskaan kokeillut?"->"En ole, kun ei se kuitenkaan toimi"
Jne.
Varmaankin tarkoitat ihan samaa johon minäkin olen päätynyt: IT-porua pelkää tosissaan Linuxin nousua ja Windowsin tuhoa. Tavallaan ihan ymmärrettävää: hehän joutuisivat uudestaan koulunpenkille, tulot romahtaisi ja joiltakin menisi leipä. Ja niinpä ne tekee mitä hyvänsä puoli-rikollistakin ettei Linux vain tulisi suosituksi.
-
"Jälkiasennettu linux ei kelpaa suomalaisille" Tällaista viestiä olen saanut kun olen koittanut tarjoilla linuxia yrityksiin joissa olen ollut töissä. Ihmisillä menee naama valkoiseksi ja silmät pelonsekaiseksi jo koko ajatuksesta :D Vaihtamisen esteenä on kaikenlaisia huvittavia selityksiä kuten:
-Ollaan tehty hirveästi töitä että saatiin F-Securen päivitykset toimimaan
-Ollaan tehty hirveästi töitä että saatiin MS-Exchange toimimaan
-Millä me sitten tehdään töitä jos ei ole Exceliä?
-Eikös siinä linuxissa, vai mikä se nyt oli, joudu kirjoittelemaan komentoriville jotain koodia?
-"Ei me semmoiseen vaihdeta joka ei toimi"->"Oletko koskaan kokeillut?"->"En ole, kun ei se kuitenkaan toimi"
Jne.
Varmaankin tarkoitat ihan samaa johon minäkin olen päätynyt: IT-porua pelkää tosissaan Linuxin nousua ja Windowsin tuhoa. Tavallaan ihan ymmärrettävää: hehän joutuisivat uudestaan koulunpenkille, tulot romahtaisi ja joiltakin menisi leipä. Ja niinpä ne tekee mitä hyvänsä puoli-rikollistakin ettei Linux vain tulisi suosituksi.
Täsmälleen näin!
-
Myös minua ärsyttää jonkinverran erillinen windows-maksu, vaikka en käytä ko systeemiä.
Miksei tästä ole tehty mitään kannetta? Mitä varten meillä on EU?
-
Mitä varten meillä on EU?
Typeriä määräyksiä varten. Jaaniin, kyllähän hekin sitä mäsää sakottavat, vain koska he survovat sitä mediasoitintansa käyttiksen mukaan. Eivät vain ole vielä tajunneet, että olisi samalla kannattanut rankaista siitä käyttiksen pakottamisestakin.
-
ja ihmisille selvemmin kerrottuna miten siitä windowsista maksettu lisenssi maksu saada takaisin.
Todennäköisesti ei mitenkään. Se on kuin ylen 'mediamaksu' maksat ihan siitä huolimati käytät tai et.
-
Mitä varten meillä on EU?
Typeriä määräyksiä varten. Jaaniin, kyllähän hekin sitä mäsää sakottavat, vain koska he survovat sitä mediasoitintansa käyttiksen mukaan. Eivät vain ole vielä tajunneet, että olisi samalla kannattanut rankaista siitä käyttiksen pakottamisestakin.
Kyllä se EU on ihan tällaisia asioita varten perustettu (toisaalta myös Saksan kurissapitämiseksi) - ei se ainakaan mikään hyväntekeväisyysjärjestö ole.
Joo, ei ne ole tajunneet, että käyttöjärjestelmissä on kyse ihan todellisista asioista, joilla on vaikutusta euroihin ja dollareihin - mediasoittimissa taas ei ole oikein kyse mistään reaalisesta, ainoastaan periaatteista.
-
Voisiko olla mahdollista että kahdesta samanlaisesta koneesta joissa toisessa ei ole käyttöjärjestelmää ollenkaan ja toisessa esim. Windows 7, olisi tämä jälkimmäinen syystä jota he eivät meille suostu kertomaan se edullisempi?
-
Voisiko olla mahdollista että kahdesta samanlaisesta koneesta joissa toisessa ei ole käyttöjärjestelmää ollenkaan ja toisessa esim. Windows 7, olisi tämä jälkimmäinen syystä jota he eivät meille suostu kertomaan se edullisempi?
Tämä on sama asia kun isonäppäimisten puhelimien teko. Vaikka kustannukset yhteenlaskettuna tulevat halvemmiksi kuin normaalin nokialaisen, niin niitä tehdään niin vähän että hinta on pakko nostaa ylös. Eli kysynnän ja tarjonnan laki. Ei välttämättä mikkisoftan salaliittoteorioita.
-
Todennäköisesti juuri se, että asiakkaista ehkä vain prosentti tai korkeintaan pari haluaisi koneen ilman käyttöjärjestelmää varmistaa sen, että tämä marginaali on liian pieni. Miljoonat koneet jakautuvat pieniin eriin jälleenmyyjille, jotka eivät mielellään pyörittele hyllyissään jakojäännöksiä. Käänteisesti sama ilmiö näkyy vähittäiskaupassa myös siinä että housumallin viimeinen kappale myydään 80%:n alella. Ilman käyttöjärjestelmää koneita haluavia pitäisi olla paljon, paljon enemmän jotta tästä markkinasegmentistä tulisi tarpeeksi merkittävä - sanotaan vaikkapa 10-15% jotka sanovat etteivät periaatteessa osta konetta käyttöjärjestelmällä asennettuna.
-
Seniorille:
Miksiköhän markkinoinnin fokous on ollut jo vuosikudet myydä vauvoille se ensimmäinen tutti? Loppu on lasten leikkiä ja aikuisten manipulointia immaniteetin hyväuskoisuudella.
-
Minun on hyvin vaikeata ymmärtää miten kone, josta pelkästään jätetään (noin) 100 euron osa pois (käyttis), on kalliimpi kuin kone jossa kyseinen osa on, vieläpä muutaman DVD:n lisäohjelmien kanssa.
Ymmärrän kyllä, että takavuosina joku firma osasi toimia niin huonosti, että tämäkin tilanne oli todellisuutta - eihän huono toiminta mitään vaadi, kuka hyvänsä osaa sitä.
Jos katsoo, esim. Asuksen läppärimalleja, niin niitä on keskimäärin "älytön määrä erilaisia" ja ne mallit sitten vielä muuttuvat kuukauden tai kolmen kuukauden välein. Kai niissä nyt sentään voisi olla jokin vähemmän myytäväkin malli mukana.
Luulisin, että todellinen syy on siinä, että PC-valmistajat saavat käyttiksen polkumyyntihintaan M$sofilta (mopoläppäreissä tämä on avoimesti uutisoitukin viime vuonna, hinta oli 10 US$). Tilanne olisi ihan OK, jos sen käyttiksen saisi sitten ostaa kaupastakin samaan hintaan, ihan avoimesti.
Jos ei edellinen ole todellista määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä, niin sitten en tiedä mikä sitä on. Nyt kun käyttis on aina mukana PC:ssä tilanne vääristää käyttöjärjestelmien vapaata kilpailua --- niin tämä ei ollut enää minun väitteeni, vaan italialaisten syytös.
Mutta siinä mielessä olen edellisten kirjoittajien kanssa samaa mieltä, että viime kädessä tämä johtuu kuluttajista tai juridisessa mielessä EU:n kansalaisista. Emme me ansaitse parempaa, jos emme osaa vaatia.
-
Mutta siinä mielessä olen edellisten kirjoittajien kanssa samaa mieltä, että viime kädessä tämä johtuu kuluttajista tai juridisessa mielessä EU:n kansalaisista. Emme me ansaitse parempaa, jos emme osaa vaatia.
Edelleen monelle Tietokone = Windows, jolloin ei halutakaan "parempaa" (joillekin se Windows on se oikea parempi vaihtoehto :P ). Toisinsanoen eteenpäin ei päästä kuin jehovalaisten tavalla ovelta ovelle tyylillä romppuja jakelemalla ja sitten kaikki alkaa vihaamaan :D
-
Minun on hyvin vaikeata ymmärtää miten kone, josta pelkästään jätetään (noin) 100 euron osa pois (käyttis), on kalliimpi kuin kone jossa kyseinen osa on, vieläpä muutaman DVD:n lisäohjelmien kanssa.
Ainakin logistiikka ja varastointi tuo kuluja lisää jos varastoon pitää varata samaa konetta Windowsin kanssa ja ilman, puhumattakaan siitä jos nuo ilman windowsia olevat koneet seisoo varastossa kun eivät mene kaupaksi.
-
Ja rohkenenpa väittää, että iso osa Linux-käyttäjistä taitaa sen koneensa joka tapauksessa ostaa osissa, mikäli pöytäkoneesta on kyse, jolloin ei hintaan todellakaan sisälly M$-lisenssejä.
-
Myös minua ärsyttää jonkinverran erillinen windows-maksu, vaikka en käytä ko systeemiä.
Miksei tästä ole tehty mitään kannetta? Mitä varten meillä on EU?
Jeps Jeps joo oliskos aika jonkun selvittää Kuluttajavirastosta että mitä mahiksia olisi suomalaisilla kuluttajilla saada kannettavansa ja miniläppärinsä ja peeceet järkihintaan eli ilman windows -veroa?
Ja mihinkä toimenpiteisiin kansalaisten pitäisi alkaa jotta asia näin saataisiin etenemään?