Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Ubuntu tietokoneissa => Aiheen aloitti: DonJuha - 12.05.09 - klo:10.31
-
Mitenkähän openofficelle csv-tiedostoa avattaessa, että sarakkeessa on heksadesimaalilukuja?
-
Mitenkähän openofficelle csv-tiedostoa avattaessa, että sarakkeessa on heksadesimaalilukuja?
Ei nyt ihan selvinnyt mitä tarkoitat.
Pitäisikö niiden heksadesimaalien pysyä avaamisen jälkeen edelleen heksana vai muuttua esim kymmenjärjestelmään?
Jos haluat pitää ne heksamuodossa niin on varminta määrittää kyseisen sarakkeen muotoilu tekstiksi että esim 0025 ei muutu muotoon 25. Kun heksat ovat taulukossa voit sitten muuttaa niitä toisiin muotoihin ihan normaaleilla funktioilla kuten esimerkiksi HEX2DEC( )
Voi olla että jostain löytyy tuontisuodin joka osaa muuttaa heksadesimaalit joksikin muuksi suoraan tuonnin yhteydessä, mutta peruskokoonpanossa tälläistä ominaisuutta ei tietääkseni ole
Edit. toi HEX2DEC( ) lienee parempi esimerkki tässä tapauksessa
-
Kun tuon csv:n, niin se käsittää integereiksi heksaluvut, joissa ei ole kirjaimia ja tekstiksi luvut, joissa on kirjaimia. Luultavasti tuo onnistuisi jollain hex->int->hex -muutoskikkailulla, mutta mietin olisiko mahdollista jotenkin kertoa csv:tä tuodessa tai sitten jollain merkillä luvun edessä, että kyseessä on heksaluku.
Koitin googletella, että miten tuo onnistuu excelissä/calcissa, mutta en löytänyt oikein mitään simppeliä tapaa tehdä asia. Tarve ei ole niin suuri, että kannattaisi alkaa säätämään suuremmin.
Oli tässä ongelmassa se hyvä puoli, että tuli asennettua työkoneelle open office :)
-
Kun en muutamaan vuoteen ole käyttänyt CSV-tiedostoja, niin piti nyt ihan kiinnostuksesta kaivaa arkistojen kätköistä vanha CSV ja katsoa miten sitä oikein tällä OpenOfficen kolmosversiolla kaytetään.
Homma näytti toimivan ainakin näin (muitakin tapoja varmaan on):
1. Avasin uuden tyhjän taulukon.
2. Klikkasin valikosta Tiedosto -> Avaa
3. Avausvalikosta määritin avattavan tiedostotyypin muotoon "Teksti CSV" (listaa sai kelata paljon alaspäin).
4. Kun valitsin ja avasin haluamani CSV-tiedoston, käynnistyi "Tekstin tuonti"-dialogi.
5. Minun tapauksessani CSV oli tavallinen "pilkkuerotettu" joten se näkyi valmiiksi ihan oikein sarakkeisiin jaoteltuna.
Näitä sarakkeiden tekstiä "Vakio" kun klikkaa hiiren oikealla, niin voi valita sarakkeen tyypin seitsemästä vaihtoehdosta.
6. Kun näyttää hyvältä niin klikataan "Ok", ja CSV-tiedoston sisältö jakautuu nätisti varsinaiseen taulukkoon.
Minulla nyt ei sattunut olemaan heksadesimaaleja tuodussa tiedostossa, mutta olen varma että muuttamalla "Tekstin tuonti"-dialogissa heksoja sisältävän sarakkeen tyypiksi "Teksti", pitäisi niiden tuonnin onnistua juuri sellaisina kuin ovat.
Tämä nyt ei ehkä ollut ihan "Ubuntun peruskäyttö"-kategorian mukainen aihe, mutta joku varmaan tarvittessa siirtää tämän kenties sopivampaan paikkaan :)
-
Kyllähän ne tekstinä saa tuotua, mutta kun ne on lukuja :) Lähinnä ongelma tulee siinä vaiheessa, jos noilla haluaa laskea jotain. Sekin onnistuu, jos muuntaa luvut jollain funktiolla, mutta olisihan se näppärämpää jos saisi tuotua suoraan heksana.
-
Kyllähän ne tekstinä saa tuotua, mutta kun ne on lukuja :) Lähinnä ongelma tulee siinä vaiheessa, jos noilla haluaa laskea jotain. Sekin onnistuu, jos muuntaa luvut jollain funktiolla
OpenOffice käsittelee heksadesimaaleja sinällään ihan tekstinä. Jos niillä haluaa laskea niin että tuloskin on heksoina, täytyy ne ensin muuntaa funktioilla kokonaisluvuiksi ja sitten taas laskennan jälkeen toisilla funktioilla takaisin heksaksi.
Jos heksadesimaalisessa luvussa on mukana kirjain niin muoto pysyy "kasassa" vaikka solun muotoilu olisi muu kuin teksti. Jos taas heksaluvussa on pelkkiä numeroita ja solun muotoilua ei ole määritettyä tekstiksi, käsittelee OpenOffice (ja muutkin taulukkolaskimet) sitä kymmenjärjestelmän mukaisena lukuna.
mutta olisihan se näppärämpää jos saisi tuotua suoraan heksana.
Kun siis "Tekstin tuonti"-dialogissa määrittää heksoja sisältävän sarakkeen tekstiksi niin myös pelkkiä numeroita sisältävä heksaluku esim 0012 säilyttää muotonsa eikä muutu pelkäksi numeroksi 12.
-
Kai se sitten on uskottava että tuossakaan ei ole haksaesitysmuotoa olemassa. Esitysmuotohan se on oikeastaan kokonaisluvuille, eikä mikään oma tietotyyppinsä. Joskus vaan kaipaisi suoraa tukea niille, kun softahommissa aika usein pelaillaan heksoilla.