Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Ubuntu tietokoneissa => Aiheen aloitti: miskak211 - 16.01.09 - klo:15.28
-
Hei
Kysyisin mitkä ovat Ubuntun/Linuksen edut verrattuna Windows XP:en miniläppäri käytössä
Onko Ubuntun/linuksen käyttäminen vaikeapaa kuin windowsin
Kyseessä on Acer Aspire One miniläppäri ja Dna liikkuva laajakaista
Miniläppäriä ´käytetään pääasiassa nettisurffailuun ja ehkä pelaamiseen.
nettisurffailun tietoturvallisuus ubuntu/linus käytössä?
-
Etuina mm. Ubuntu on ilmainen ja pystyy muokata vapaammin. Ubuntua ei ole vaikeampaa käyttää tai ohjelmien asentaminen voi joissakin tapauksissa olla "erilaista". Ubuntu on turvallinen käyttöjärjestelmä. Et tarvitse mitään virustentorjunta ohjelmistoja tai palomuuria. Kannattaa kokeilla Ubuntua ensiksi live-cd:llä.
-
Kannattaa kokeilla Ubuntua ensiksi live-cd:llä.
Onen tapauksessa suosittelen USB-tikkua. Sen voi myös asentaa siltä ja nykyisellä Ubuntulla (8.10 versio) pääsee entistä helpommin nettiiin mokkulalla (tai tikulla tai kännykän kautta). :)
-
Käyttötarkoitusta ajatellen Ubuntu on ehdottomasti parempi vaihtoehto kun Xp. Henk.kohtaisesti en suositteli juuri kenellekään nettisurffauksen ollessa pääasiallinen käyttötarkoitus Windows-käyttöjärjestelmää. Omat kokemukseni käyttöjärjestelmistä lähtien Win95 aina Xp:hen olivat sen verran karvaat että tuo läksy on opittu. Ubuntu on hyvä Linux-distro. Ei siitä päästä mihinkään.
Pelaamisen suhteen tilanne on toinen. Siinä Windows on parempi koska useimmat pelit windows-yhteensopivia vaan ei Linux-yhteensopivia. Winen varaan ei kannata paljoa laskea. Toisaalta onhan pakettihallinnossa ja muualtakin haettavissa melkoinen määrä Linux-pelejä. Nyt riippuu hyvin paljon siitä miten käyttötarkoituksesi painottuu. Jos käytät netti 6 tuntia päivässä ja pelaat tunnin niin valitse Ubuntu. Jos pelaat 4 tuntia ja surffaat 2 tuntia niin sitten kai Xp. Mutta suuri todennäköisyys on että petyt monien muiden tavoin pahoin tuohon Xp-käyttikseen. Olet varmaan tietoinen millaista tuhoa viimepäivinä windows-maailmassa on matojen ja haittaohjelmien muodossa koettu?
-
Ubuntun etuja:
- Valtava ohjelmatarjonta.
- Tietoturva
- Helppokäyttöisyys
- Yhteisö (saa apua ilmaiseksi) :)
- Runsaasti erilaisia käyttöympäristöjä, saat koneesta juuri sen näköisen kuin haluat.
WinXP:n etuja:
- Kaupallisten ja tunnettujen ohjelmien yhteensopivuus.
- Helppokäyttöisyys (Windowsien käyttölogikkaan tottuneelle.)
- Ajurituki (ubuntussa ongelmia joidenkin wlan-korttien ja näytönohjaimien kohdalla) en tiedä onko Acer Onen ajurituessa eroavaisuuksia
- Tuttu ja
turvallinen windowsiin tottuneelle...
Okei, itse suosittelisin Ubuntua (yllätys).
Helppokäyttöisyys on molemmissa, ubuntu oli ainakin isänäidilleni varsin helppo oppia. Monilla windows-käyttäjillä tulee ongelma ohjelmia etsiessä. Ubuntussa siis ei kannata saman tien mennä googleen hakemaan softaa, vaan valikoissa on Synaptic ja Lisää/Poista, joilla homma hoituu paljon luontevammin.
Jos taas on vuosia käyttänyt Windowsia, voi ubuntun kanssa olla aluksi vaikeaa, kun selkäytimeen porautuneet Windowsin käyttölogiikat eivät aina olekaan yhtäläisiä Ubuntun kanssa.
Nettiselaaminen on Ubuntulla ehdottomasti turvallisempoaa kuijn XP:llä, ja liikkuvan laajakaistan käyttö on Ubuntun uusimmassa versiossa (Interpidissä) huomattavasti Windowsia helpompaa. "Mokkulatuki" on Ubuntussa erillisen ohjelman sijasta suoraan samassa palikassa, mistä saa muutkin yhteydet.
Jos et tiedä mitä tehdä, niin suosittelen ihmeessä kokeilemaan Ubuntua, kokeilemalla saa totuuden parhaiten selville. :)
-
Vielä sellainen pointti, että miniläppärit ovat tehollisesti samalla tasolla kuin noin viisivuotiaat normaalikoneet, jotka kärsivät päivityksistä paisuneen ja tietoturvarohjelmia pyörittävän XP:n kanssa jo ähkystä. Ubuntu sen sijaan pyörii noissa viisivuotiaissa vielä loistavasti.
Ubuntussa on myös lähes kaikki valmiina asennetussa jakelussa, kun winkkariin pitää raapia ohjelmia sieltä ja täältä. Myös Ubuntun ylläpito on huomattavsti helpompaa: jos pitäytyy vakiotietovarastojen (repository) tarjonnassa kaikki päivittyy kerralla.
T:Jallu59
-
Vielä sellainen pointti, että miniläppärit ovat tehollisesti samalla tasolla kuin noin viisivuotiaat normaalikoneet, jotka kärsivät päivityksistä paisuneen ja tietoturvarohjelmia pyörittävän XP:n kanssa jo ähkystä. Ubuntu sen sijaan pyörii noissa viisivuotiaissa vielä loistavasti.
Ubuntussa on myös lähes kaikki valmiina asennetussa jakelussa, kun winkkariin pitää raapia ohjelmia sieltä ja täältä. Myös Ubuntun ylläpito on huomattavsti helpompaa: jos pitäytyy vakiotietovarastojen (repository) tarjonnassa kaikki päivittyy kerralla.
T:Jallu59
Paitsi muistin osalta, harvassa 5v vanhassa koneessa on giga muistia (tai edes 512).
-
Paitsi muistin osalta, harvassa 5v vanhassa koneessa on giga muistia (tai edes 512).
Mun viisvuoiaat: pöytäkone 1GB(max3GB), läppäri(6v) 512MB(max768MB). Eli kyllä mahtuu, jos ei vielä löydy.
Tosi on, että esim alkupään XP-läppärit myytiin 256MB rammeilla, mutta niihin tosiaan saa lisää. Samoin silloiset pöytäkoneet(P4/AMD 1400+ ->) haukkaavat ainakin kaksi gigaa, vaikka alunperin oli puolikas.
T:Jallu59
-
Kannaattako jättää Linus Linpus koneeseen kun vaihtaa Ubuntuun 8.10?
Tuleeko ongelmia netti käytössä?
-
Suosittelisin Ubuntua, linpusit ja xandrosit mitä noissa miniläppäreissä sitten tuleekaan on aika "riisuttuja" Ubuntuun verrattuna ;)
-
Jos on vuosia käyttänyt Windowsia voi Linuxiin siirtyminen kyllä olla aika tuskaa.
Kyse on asenne muutoksesta. Linux toimii jonkin verran eri tavoin kuin Windows.
Itse en käytä MS ohjelmia, mutta totuuden nimessä ;)
-
Vielä viime keväänä minulla oli aktiivikäytössä ja ainoana koneena pöytäkone, jossa oli 1,4 Mhz prossu ja 512 MB rammia. Ubuntu pyöri siinä ihan kiltisti ja gimpillä editoin valokuvia. Nykyiset pikkuläppärit ovat mukamas aivan heikkoja rääpäleitä, aivan kuten minun vanha tietokoneeni, mutta kyllä noilla tehoilla kepeä linuxi pyörii aivan kiltisti.
Koska tehoja oli melko liki samat kuin pikkuläppäreissä, jouduin tekemään muutamia tehonsäästötemppuja:
1) xfce, fluxbox tai muu kevyt window manager on paikallaan. Ainakin minua nyppii jos asioita pitää odottaa yli puoli sekuntia.
2) Open officen rinnalle kevyempi pikku office nopeisiiin pikkutomituksiin. Abiword ja gnumeric riittivät aika pitkälle. Gnumeric käynnistyy hetkessä, joten sinne on näppärä listata pikkuasioita ja tehdä kaikenlaisia pikkulaskelmia. Sitten joskus kun oli jotain tärkeää, mikä piti lähettää, tulostaa, muokata tai jotain, niin sitten nykäistiin raskas OO käytiin ja odoteltiin pari sekkaa.
3) Deluge korvasi raskaan Azureuksen
4) Ei compizia, joutavia joulukoristeita eikä härpäkkeitä ja houkuttimia.
Joissain pikkuläppäriessä tulee valmiiksi sille tehtaalla konffattu ditro. Suosittelen pitäytymään siinä, jollei terminaalin puukottaminen ole tuttua puuhaa tai jollei xandro$, £inpus tai muu rupea liiemmin ahdistamaan.
-
Ubuntu on minusta parempi ja syyt samat kuin muutamilla jotka vastanneet tähän aiheeseen. Jos mulla on Windowsil tehtävä jotain niin pyörittelen sitä virtualBoxissa :P