Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Asentaminen ja käyttöönotto => Aiheen aloitti: ojakeisari - 18.12.08 - klo:22.29
-
Eli olen kyllä yrittänyt etsiä paljon tietoa tästä aiheesta, mutta tarvittavaa informattiota en ole ikävä kyllä saanut ;)
Niin siis aloitanko sille, että alan asentamaan Ubuntua? Kun se kysyy siinä yhdessä kohdassa kuinka haluan osioda, niin mitä vastaan? Vaihtoehtoja on kai 3.
Käytössä on siis 200GB kovo, ja XP:lle pitäisi jättää ainakin 100GB osio. Eikö niitä osioita pitänyt olla windowsille ja ubuntulle yhteensä 4? 1 XP:lle ja yksi Ubuntulle? Vai riittääkö jos annan vain molemmille 100GB?
No mutta olisi loistavaa jos kertoisitte aluksi, että asennanko Ubuntun, vai luonko osiot valmiiksi ja miten?
-
voi sen noinkin tehdä jos osaa, voit toki tehdä sen niin, että laitat ubuntun asennus cd:n pesään ja käynnistät koneen. etsit osiointi työkalun, löytyy järjestelmä valikosta jostain kohtaa ja pienennät windowsin 100 Gb:n kokoiseksi ja klikkaat install työpöydällä jolloin pääset asenrtamaan ubuntun suurimmalle vapaalle tilalle ilman erilaisia osiointi hommia. homma etenee suht automaattisesti, kirjoitat vain käyttäjä tunnuksen ja jotain muuta.
-
Niin siis aloitanko sille, että alan asentamaan Ubuntua? Kun se kysyy siinä yhdessä kohdassa kuinka haluan osioda, niin mitä vastaan?
Käytössä on siis 200GB kovo, ja XP:lle pitäisi jättää ainakin 100GB osio.
Tarvittaisiin lisätietoja:
- onko sinulla nyt 200 Gb kovalevyssä vain yksi osio, jossa jo on XP?
- mihin tarvitset XP:llä 100 Gb? Itse järjestelmä tarvitsee max. 10 Gb ilman lisäohjelmia.
Jos sinulla on "omia tiedostoja", ne kannattaa pitää omalla osiollaan (sekä XP että Ubuntu lukevat ntfs-osiota).
Jos käytät "omia tiedostoja" vain XP:llä, osioi niille oma NTFS-osio.
Ubuntulla tulee olla noin 10-20 Gb "root-osio", (merkitään / ) ja oma home-osio (/home), jossa on "omat tiedostot" ja asetukset sekä yleensä pieni (1-2 Gb) swap-osio (kirjoitusmuistia varten).
XP tulee kuitenkin olla ensin asennettuna.
Jos kovalevy on tyhjä, kannattaa osiointi tehdä aluksi vaikka Ubuntun live-CD:llä, esim. 5 osiota:
1) XP-järjestelmä, 20 Gb, NTFS
2) XP-oma data, 80 Gb, NTFS
3) Ubuntu root (/), 20 Gb, EXT3
4) Ubuntu home (/home), 78 Gb EXT3
5) Ubuntu swap, 2 Gb
-
Niin siis tällä hetkellä vain yksi täyden levyn kokoinen osio C ja siinä on XP. Tuo C on käyttänyt 70GB. siellä on tv ohjelmia(lisää tulee), musiikkia sun muuta roinaa.
Eli kuinka teen? Kun pitäisi eka saad nuo TV- ohjelmat ja musiikit turvaan, ennenkuin lähtee osoimaan alle 70GB
Ja tuota Media Center nauhoitus TV ohjelmat ovat oletuksena My documents/jaetut/Recorded tv ja sitä paikkaa ei voi kai muuttaa :o
Eli miten on?
-
Itse osioisin tuon seuraavasti:
Ennen asennusta XP:n omalla levynhallinnalla (joka löytyy sieltä jostain administrative toolsista) pienentäisin sen XP-osion esim. 80-gigaiseksi (en laittaisi 100, jotta osiot erottaa helpommin jo koon perusteella asentaessa). Tyhjää tilaa pitäisi siis operaation jälkeen olla 120 gigaa.
Tämän jälkeen asentamaan ja osiointivaiheessa valinta "osioi itse". Sinne sitten loisin seuraavat osiot:
/ (eli juuri): ~30 gigaa. Tuolla siis se systeemi pyörii. Liitoskohta siis (/).
/home (kotikansio): ~40 gigaa. Käyttäjien asetukset ja tiedot on tuolla. Oikein mukava olla olemassa erillisellä osiolla, jos asennat vaikkapa uusiksi, jolloin mm. kirjoittamasi koulutyöt ja ottamasi valokuvat säilyvät. Liitoskohta siis: (/home)
swap (olikohan heittovaihtotiedosto?): Jos käytät hibernointia (lepotila?), niin pistä vaikka vähän enemmän kuin keskusmuisti. Sanoisin 1-2 gigaa.
/media/mediatiedostot (tai minkä nimen osiollesi haluatkaan): Tälle loput tyhjästä tilasta eli noilla lukemilla noin 50 gigaa, jos osaan laskea. Tämä sitten ntfs-muotoon, jolloin se näkyy molemmille puolille (Win ja Lin) ja tänne kaikki musiikit sun muut roinat.
Ja sitten se winkkari-osio, joka on siis sen 80 gigaa ja taitaa näkyä ihan ntfs-osiona. Tälle voit määrittää liitospisteeksi vaikkapa (/media/winkkari), jolloin se näkyy työpöydällä. Tai voi laittaa liitospisteeksi (/mnt/wintoosa), jolloin se ei näy koko ajan työpöydällä, mutta siihen pääsee tiedostonhallinnalla kuitenkin selailemaan.
-
XP:ssä ei tuolla levynhallinnalla voi tehdä mitään. Aiankaan omalla koneella en pystynyt tekmemään mitään osiointiin liittyvää.
Milläs sitten?
E: tälläisen engalnninkielise ohjeen löysin Youtubesta:
i used Windows XP & Ubuntu 7.10 64bit AMD
NOTE : in the steps i say sda1 if you have a IDE hdd i think it will say hda1
Step 1
Install XP make sure when you install xp you leave some hard drive space for Ubuntu, around 5-20gb.(for this install skip to step 5)
You can use your existing xp you have now but installing fresh is easier.
Step 2 (installing Ubuntu with xp already installed)
Once Ubuntu has loaded go System/Administration/Partition Editor
Step 3
You should now see one partition called something like /dev/sda1 if using a SATA hard drive, you may also have around 8mb unallocated, first thing is to right-click on the first partition it should be NTFS or FAT32 in the file system.
Step 4
Then click "Resize/Move", you can then drag the black arrow on the right back to reduce the size of the windows partition then click "Resize/Move". Once you have dragged it back you should see numbers in the "Free Space Following (MiB) this should be a minimum of 5GB
Step 5
Click "Install" on the desktop, if the install window is too big for your screen i.e. your resolution is too small you can use "ALT + Click" to move the up a little. Pick you language and click "Forward".
Step 6
Select your time zone and click "Forward"
Step 7
Select your keyboard settings and click "Forward"
Step 8
Now you should see some options click "Manual" and then "Forward"
Step 9
Now depending on how you have setup partitions you should have a
dev/sda1 ntfs media/sda1 you need to right-click and select "edit partition"
then at "mount point" select "/windows" and click ok
Step 10
Right-click on the free space and click "New partition" put the partition as "512" in the size and for "Use as" put swap then click ok
Step 11
Right-click on the free space and click "New partition" use all the free space you have and "Use as" = "ext3" click ok
Step 12
Right-click on the ext3 drive and put the mount point as "/" then check everything and click ok.
Step 13
Setup your username and password then click ok
Step 14
You should now be installing Ubuntu 7.10
-
http://wiki.ubuntu-fi.org/Asentaminen?action=show&redirect=Asennusopas
-
http://wiki.ubuntu-fi.org/Asentaminen?action=show&redirect=Asennusopas
Juu Juu on nähty. Halun vain neuvoja tuohon osioimiseen.
-
Tämäkin nyt laitetaan vielä ihan uuteen viestiin.. Jos nyt loggaan live-cd:llä sisään ja painan asenna ja asennan siihen osiointikohtaan asti, niin voiko vielä perua kaiken sen jälkeen kun on jo vähän kokeillut tuota osiointia?? Eli, että ainakaan tusota osinoinnista ei jäisi mitään jälkeä vaikka niitä olisi jo vähän kokeillut asetella(ilman hyväksy-napin painamista tietenkin)?
-
https://help.ubuntu.com/8.04/switching/dualboot-planning.html
Tuolla neuvottu kuinka löydät xp:n levynhallinnan.
Minulla ei ole xp:tä ollut vuosiin joten en osaa sanoa voiko sillä tehdä varaamatonta osiota levylle, esim. poistaa d-asema?
-
Itellä tulee: Kohdetta diskmgr.msc ei löydy. Varmita että kirjotit nimen oikein ja etsi tuota käynnistä valikosta jne jne
-
Tämäkin nyt laitetaan vielä ihan uuteen viestiin.. Jos nyt loggaan live-cd:llä sisään ja painan asenna ja asennan siihen osiointikohtaan asti, niin voiko vielä perua kaiken sen jälkeen kun on jo vähän kokeillut tuota osiointia?? Eli, että ainakaan tusota osinoinnista ei jäisi mitään jälkeä vaikka niitä olisi jo vähän kokeillut asetella(ilman hyväksy-napin painamista tietenkin)?
Käytä live-cd:n gParted-ohjelmaa levysi tutkimiseen ja mahdolliseen windows-osion pienentämiseen, ellei se onnistu windowsin työkaluilla.
Mielestäni on kuitenkin suositeltavampaa tehdä varaamaton osio windowsin puolella.
Ps. luithan https://help.ubuntu.com/8.04/switching/dualboot-procedure.html
-
Itse olen osioinnut Ubuntu asennuslevyllä tai ohjelmalla Gparted, siis niitä osiointilohkojen kokoja voi muutella ( kun wintoosa on muistettu eheyttää ) mutta jos hyväksyt tai suoritat ja ohjelma kirjoittaa levylle vaikka bitinkin. Niin et! Tosin ilman jonkinlaista hyväksy/suorita komentoa ei minkään ohjelman pitäisi tehdä peruuttamattomia muutoksia.
http://wiki.ubuntu-fi.org/Osiointi
Pörr! Kullervo ehti ensin mutta yhdyn tuohon. :)
Jostain varmaan löytyy haulla kuvina, kuinka se tehdään Gparted ohjelmalla. Mutta wintyökaluilla olisi luonnollisempaa.
-
Levy onkin noin 230Gt.
Eli aluksi Eheytän levyn windowsilla. Sitten kirjaudun Linuxin live-cd:lle, ja menen sinne partition editoriin. Sieltä siivutan uuden 130Gt osion levystä ja laitan sen muotoon ntfs(?). Nyt se Windowsi vai jää sinne 130Gt osuudelle?
sitten aplly ja suljen ohjelman.
Tuosssahan sitä windowsin osion paikkaa pystyy muuttamaan ilman että koko muuttuu siirtämällä sitä koko 100Gt osiota siinä oikealle tai vasemmalle. Sitten siellä näkyy, että monta Megatavua on Following ja monta prescending(tjsp).
Eli jos tuo 100Gt windows osio on ihan alussa eli vasemmalla Prescending kohta näyttää kai 0Gb ja Following on se 130Gb. ja jos se taas on oikella eli lopussa following on 0Gb ja prescending on 130Gb ja keskellä taas molemmat, following ja prescending olisivat 65Gb.
Eli mihin kohtaan se windowsille varattu 100Gb palkki pitäisi liikuttaa? Kekelle, alkuun vai loppuun?
Sitten install ja asetan kaiken miten haluan.
Osiointi:
nnen asennusta XP:n omalla levynhallinnalla (joka löytyy sieltä jostain administrative toolsista) pienentäisin sen XP-osion esim. 80-gigaiseksi (en laittaisi 100, jotta osiot erottaa helpommin jo koon perusteella asentaessa). Tyhjää tilaa pitäisi siis operaation jälkeen olla 120 gigaa.
Tämän jälkeen asentamaan ja osiointivaiheessa valinta "osioi itse". Sinne sitten loisin seuraavat osiot:
/ (eli juuri): ~30 gigaa. Tuolla siis se systeemi pyörii. Liitoskohta siis (/).
/home (kotikansio): ~40 gigaa. Käyttäjien asetukset ja tiedot on tuolla. Oikein mukava olla olemassa erillisellä osiolla, jos asennat vaikkapa uusiksi, jolloin mm. kirjoittamasi koulutyöt ja ottamasi valokuvat säilyvät. Liitoskohta siis: (/home)
swap (olikohan heittovaihtotiedosto?): Jos käytät hibernointia (lepotila?), niin pistä vaikka vähän enemmän kuin keskusmuisti. Sanoisin 1-2 gigaa.
/media/mediatiedostot (tai minkä nimen osiollesi haluatkaan): Tälle loput tyhjästä tilasta eli noilla lukemilla noin 50 gigaa, jos osaan laskea. Tämä sitten ntfs-muotoon, jolloin se näkyy molemmille puolille (Win ja Lin) ja tänne kaikki musiikit sun muut roinat.
Ja sitten se winkkari-osio, joka on siis sen 80 gigaa ja taitaa näkyä ihan ntfs-osiona. Tälle voit määrittää liitospisteeksi vaikkapa (/media/winkkari), jolloin se näkyy työpöydällä. Tai voi laittaa liitospisteeksi (/mnt/wintoosa), jolloin se ei näy koko ajan työpöydällä, mutta siihen pääsee tiedostonhallinnosiointiinalla kuitenkin selailemaan.
Tuollaista puhuttiin aikaisemmin.
Osiointi
Eli siinä osiointi kohdassa paina "osio itse", ja sitten siinä näkyy 2 ntfs osiota. Toinen 100Gt(windows) ja toinen 130Gt(tyhjä).
Valitsen sen tyhjän 130Gt osion ja paina jotain "edit" nappia
Luon sellaisen osion jonka muodoksi* tulee "/" koko:40Gt.
Luon sellaisen oison jonka muodoksi* tulee "/home" koko:40Gt
Luon sellaisen osion jonka muodoksi* tulee "/swap" koko:2Gt
Luon sellaisen osion jonka muodoksi* tulee "/media" koko:48Gt
*=Use as? En ole varma onko edes muoto tuo esim "/media" mutta tuo minun "muodoksi tarkoittaa siis "use as" kohtaa.
Ja sitten se winkkari-osio, joka on siis sen 80 gigaa ja taitaa näkyä ihan ntfs-osiona. Tälle voit määrittää liitospisteeksi vaikkapa (/media/winkkari), jolloin se näkyy työpöydällä. Tai voi laittaa liitospisteeksi (/mnt/wintoosa), jolloin se ei näy koko ajan työpöydällä, mutta siihen pääsee tiedostonhallinnosiointiinalla kuitenkin selailemaan.
Siis nuo "/media" ja "/swap" sun muut tuolla osiointikohdassa onkin suomenkieliseltä nimeltään liitospiste?
Ja tuo "muoto" olisikin siis se tiedostomuto kuten ntfs ja FAT ja niihin minun ei tarvitse puuttua.
(/media/winkkari)
Eli siis osaan laittaa sen liitospisteeksi kyllä "/media" mutta mitä tuo sana winkkari siis tarkoittaa tuossa? pitääkö sekin kirjoittaa johonkin? Vai löytyykö suoraan tuo liitospiste (/media/winkkari) sieltä liitospisteluettelosta?
Tuossapa oli kysymyksiä :) Olisi mahatavaa jos osaisitte vastata kaikkiin. Sanokaa jos jotain jää epäselväksi.
Olkaa ystävällisiä ja kertokaa jos selitin jotain väärin. Parempi huomata epäkohta tässä kuin asennuksessa
-
Sori tällänen "spammi", mutta helpompi lähettää uusi viesti, kun jäisi muuten kuitenkin todennäköisesti huomaamatta.
Eli ongelma on: Hetken Live-cd:n käytön jälkeen netti katkeaa Ubuntulla. Ongelma ratkeaa reboottaamalla. Silloin netti toimii taas hetken normisti. Windowsilla tälläistä ongelmaa ei ole.
Uskaltaisiko tuota Ubuntua nyt edes asentaa, jos ei sillonkaan netti toimi??
-
Windowsilla tälläistä ongelmaa ei ole.
Koska olet vindoussin live-levyllä päässyt nettiin? ;D ;D Et koskaan ;) Höh, vastasinkin samalla. 8)
Uskaltaisiko tuota Ubuntua nyt edes asentaa, jos ei sillonkaan netti toimi??
Uskaltaa, tuskin on ongelmia kun olet asentanut. Ja jos olisikin niin aina sen Ubuntun saa pois koneesta.
Anna mennä vaan ja nauti elämästä- tietokoneen osalta :)
edit. hmm... korjasin tekstiä pariin otteeseen mutta ei tullut merkintää että kirjoitusta on muutettu, ihmeellistä!!!!
edit2 kolmannella kerralla sitten tuli...
-
Ei sattuis kellää olee mitään sanottavaa tost mun osioitiehdotus viestistä? ;)
-
Eli siinä osiointi kohdassa paina "osio itse", ja sitten siinä näkyy 2 ntfs osiota. Toinen 100Gt(windows) ja toinen 130Gt(tyhjä).
Valitsen sen tyhjän 130Gt osion ja paina jotain "edit" nappia
Luon sellaisen osion jonka muodoksi* tulee "/" koko:40Gt.
Luon sellaisen oison jonka muodoksi* tulee "/home" koko:40Gt
Luon sellaisen osion jonka muodoksi* tulee "/swap" koko:2Gt
Luon sellaisen osion jonka muodoksi* tulee "/media" koko:48Gt
40 Gt EXT3 "/"
40 Gt EXT3 "/home"
2 Gt "swap"
48 Gt EXT3 "/media"
Ihan ok - tuosta on niin monta mieltä kuin on lukijaakin.
Minä esimerkiksi laitan tuon sinun tulevan "media"-osion nimelle "/Jutut" ja laitan/lataan sinne kaikki kuva/video/musiikki-tiedostot.
Anna palaa vaan, hyvä siitä tulee :D
edit. oletuksena siis ettei Ubuntu ole yhteydessä muihin järjestelmiin.... siksi pelkkää EXT3-osiota.
-
Ei sattuis kellää olee mitään sanottavaa tost mun osioitiehdotus viestistä? ;)
Juurelle riittää aivan hyvin 15 gigaa, laita mieluummin se vapautuva 25 gigaa lisää vaikka medialle, tai homelle.
Terveisin jori52
-
edit. oletuksena siis ettei Ubuntu ole yhteydessä muihin järjestelmiin.... siksi pelkkää EXT3-osiota.
Hä? Nyt leikkas kiinni. Siis kun siinä on se kohta "use as" niin kaikkii EXT3 paitsi yksi swap??
-
edit. oletuksena siis ettei Ubuntu ole yhteydessä muihin järjestelmiin.... siksi pelkkää EXT3-osiota.
Hä? Nyt leikkas kiinni. Siis kun siinä on se kohta "use as" niin kaikkii EXT3 paitsi yksi swap??
Jep, muut EXT3 paitsi SWAP. Swappia et saa laitettua miksikään, se menee itsestään.
-
edit. oletuksena siis ettei Ubuntu ole yhteydessä muihin järjestelmiin.... siksi pelkkää EXT3-osiota.
Hä? Nyt leikkas kiinni. Siis kun siinä on se kohta "use as" niin kaikkii EXT3 paitsi yksi swap??
Jep, muut EXT3 paitsi SWAP. Swappia et saa laitettua miksikään, se menee itsestään.
Entäs:
40 Gt EXT3 "/"
40 Gt EXT3 "/home"
2 Gt "swap"
48 Gt EXT3 "/media"
Mitä nuo lainausmerkeissä olevat ovat?
Esim. "/home"
Ne ovat vain jotain "omakeksimiä" nimiä, jotka kirjoitetaan käsin johonkin "nimi" kenttään? Vai..?
-
edit. oletuksena siis ettei Ubuntu ole yhteydessä muihin järjestelmiin.... siksi pelkkää EXT3-osiota.
Hä? Nyt leikkas kiinni. Siis kun siinä on se kohta "use as" niin kaikkii EXT3 paitsi yksi swap??
Laita vaan kaikkiin ext 3 ja swap, näet kyllä ubuntussa myös winkkarin osiot ja pystyt kirjoittamaan ja kopioimaan winkkarin puolelta ubuntuun mitä vain, winkkariin saat asennettua lisäpalikan jolla näet ubuntun osiot jos haluat.
Terveisin jori52
Ps: unohda lainausmerkit, niiden sisällä oleva on asian ydin.
-
edit. oletuksena siis ettei Ubuntu ole yhteydessä muihin järjestelmiin.... siksi pelkkää EXT3-osiota.
Hä? Nyt leikkas kiinni. Siis kun siinä on se kohta "use as" niin kaikkii EXT3 paitsi yksi swap??
Juu siis swapin pitää olla swappina. ;)
Sen verran vielä tuosta osioiden liittämisestä, että /mediaa käytetään muuhunkin (esim. cd-asemat ovat /media/cdrom) joten kannattaisi laittaa se vaikka /media/media:ksi (eli kirjoitat nimen käsin) ja siellä /media kansion alla olevat liitospisteet näkyvät kyllä työpöydällä eli pääset niihin sitten helposti käsiksi.
Eli ei /media:ksi sitä yhtä. /media/media on parempi.
-
On niin vaikeaa!! :'(
http://www.youtube.com/watch?v=oVOsHrYF9XI
Tuo vaikuttaisi aika täydelliseltä, mutta kun vertaa teidän nevoihin, tuo on ihan läyttökelvoton ja täysin väärä, koska tekee kai eri tavalla.
E: ei tuo kyllä mennytkään niin miten olin aluksi katsovinani. Pieni pettymys tuo Linux kyllä on. Minullekkun mainostettiin sitä niin, että poltat vaan levyllä, ja kaikkiin kohtiin "next" ja se on siinä. Mutta olenkin joutunut pähkäilemään ja itkemään tuosta tietoa ja melkein viikon
-
On niin vaikeaa!! :'(
http://www.youtube.com/watch?v=oVOsHrYF9XI
Tuo vaikuttaisi aika täydelliseltä, mutta kun vertaa teidän nevoihin, tuo on ihan läyttökelvoton ja täysin väärä, koska tekee kai eri tavalla.
Tuo on ihan hyvä. Tuossa vain laitetaan Windowsin osio liitospisteeseen /windows eikä siinä ole erillistä /home:a, joten uudelleen asennuksessa häviävät tiedostot ellei niitä siirrä jonnekin muualle. Siinä tosin jätettiin tyhjää tilaa loppuun, mutta se nyt on vain turhaa kiintolevytilaa eikä sitä tietenkään tarvitse jättää.
-
täysin väärä, koska tekee kai eri tavalla.
Makuja on monia, asiat voi tehdä oikein monella tavalla ;D
Niin, minulla on tuo sinun "media" laitettu nimelle Jutut ja annan /media-osion olla rauhassa.
Eli tee seuraavat osiot (nyt ilman lainausmerkkejä), koot saat päättää itse:
/
swap
/home
/omat jutut (tai /home/omat jutut)
swap on swap ja muut ext3
silloin saat tallentaa tuonne /omat jutut-osioon videot ym sälät eikä ne tuki muita osioita. Tai sitten teet osion /home/omat jutut niin se löytyy suoraan..
Toivottavasti ei sekota lisää???
-
Mihin kohtaan kirjoitan nuo /home sun muut? Tiedän vain, että siinä aukeaa se use as kohta kun tekee uuden osion, ja siinä on paljon vaihtoehtoja kuten / ja Windows ja paljon muitakin.
Niin mihn kirjoitan nuo nimet? Ja siis noilla nimillä on väliä? Että se ubuntun asennus lukee ne nimet ja niiden perusteella asettaa nuo osiot oikein
-
Mihin kohtaan kirjoitan nuo /home sun muut? Tiedän vain, että siinä aukeaa se use as kohta kun tekee uuden osion, ja siinä on paljon vaihtoehtoja kuten / ja Windows ja paljon muitakin.
Niin mihn kirjoitan nuo nimet? Ja siis noilla nimillä on väliä? Että se ubuntun asennus lukee ne nimet ja niiden perusteella asettaa nuo osiot oikein
Valitset sen osioimattoman alueen johon haluat asentaa ubuntun ja valitset luo uusi osio, sen jälkeen määrität liitospisteet.
Valitset vain siitä pienestä nuolesta oikealta osion nimen ja hyväksyt sen, voit myös tarvittaessa kirjoittaa sen liitos pisteen haluamaksesi.
Terveisin jori52
-
Mihin kohtaan kirjoitan nuo /home sun muut? Tiedän vain, että siinä aukeaa se use as kohta kun tekee uuden osion, ja siinä on paljon vaihtoehtoja kuten / ja Windows ja paljon muitakin.
Niin mihn kirjoitan nuo nimet? Ja siis noilla nimillä on väliä? Että se ubuntun asennus lukee ne nimet ja niiden perusteella asettaa nuo osiot oikein
Valitset sen osioimattoman alueen johon haluat asentaa ubuntun ja valitset luo uusi osio, sen jälkeen määrität liitospisteet.
Valitset vain siitä pienestä nuolesta oikealta osion nimen ja hyväksyt sen, voit myös tarvittaessa kirjoittaa sen liitos pisteen haluamaksesi.
Terveisin jori52
Liitospiste kohta on siis se use as valikko?
Miten voin laittaa liitospisteeksi(use as) vaikka /home, jos sen pitää olla kuitenkin ext3??
Eikun liitospiste onkin mount point. mikäköhän se use as sitten on?
-
Tajusin juuri sellasien aika olennaisen jutun, että tästä ei tule yhtään mitään. Olete kyllä loistavia auttamaan ja ahkeria, mutta täältä päästä loppui kyllä jokin kesken....
-
Tajusin juuri sellasien aika olennaisen jutun, että tästä ei tule yhtään mitään. Olete kyllä loistavia auttamaan ja ahkeria, mutta täältä päästä loppui kyllä jokin kesken....
Ensinnäkin kun asennat ubuntua niin laita koneesi nettiin verkkokaapelilla ja valitse käyttökieleksi suomi, niin tuota USE ASS kysymystä ei tule, vaan kaikki on suomen kielellä asentaessasi, eikun asentamaan :D :D
Terveisin jori52
-
Miten voin laittaa liitospisteeksi(use as) vaikka /home, jos sen pitää olla kuitenkin ext3??
Osioinnissa ei tule kuin muutama kysymys: mikä osio? esim /home... koko sille /home-osiolle? Ja mikä tiedostomuoto? siihen ext3 sillä selvä
/home-osio on tehty
sitten seuraava... sama juttu kaikissa: muoto (eli ext3), liitoskohta ( /, /home, /omat jutut, swap) ja koko kullekin osiolle.
Yksi vaihtoehto on että kerrot missä asustelet niin joku voisi tulla jeesaamaan??? Ei huono vaihtoehto sekään?
-
Ei ollenkaan huono sekään:)
No nyt on bondi nauhoittumassa koneelle, joten en voi vielä edes yrittää asennusta.
Yöllä/aamulla voisin kokeilla riskillä. löytyy kuitenkin kotoa se asennuslevy windowsillekkin, jos jokin menee pieleen. Ja jso osiot menevät väärin, niin senkun poistan vaan ja teen uusiksi. Pelkästään sen tekeminen ei ole kauhena hankalaa. Jos ei sekään, niin palkkaan jonkun apulaisen:)
No postailen kun olen yrittönyt asennusta ensimmäisen kerran:)(toivon todella, että myös viimeisen :D)
-
Kuten tuolla aikaisemmin totesin olen osioinut ( liveCD eli asennuslevyllä ) kun valitsee osioi itse voi Ubuntulle osiot laittaa ext3 & 1 swap osio tässä vaiheessa voi myös tehdä /home osion jollon sillä olevat kamat saa säästymään seuraavassa asennuksessa.
http://wiki.ubuntu-fi.org/Osiointi
Ne media osat jäävät sinne itsestään ja niillä on win ym mahdollisia käyttöjärjestelmiä, katso ylläoleva linkki alimmainen kuva ja lue kaikki mitä jutussa sanotaan.
esim: /media/sda1 ym ei missään tapauksessa saa alustaa ettei niillä oleva win ym tieto katoaisi.
-
Noniin tuo oli loistava linkki!
Vielä vaan kysymys, että minullahan ei ole vielä yhtään osiota koneessa, eli eivätkö nuo media osiot ole vielä tyhjiä? Ja niihin manuaalisesti siirretään myöhemmin kuvat?
Ja jos jaksaisit vielä, niin voisitko tehdä sellaisen taulukon vielä varmuuden vuoksi, että miten minun 230GB kovo pitäisi jakaa??
Paljon olen kysellyt ja paljon on autettu, mutta ainakin tämän jälkeen tiedän asiasta enemmän ja voin kavreitakin käännytellä linuxiin.:)
-
Noniin tuo oli loistava linkki!
Vielä vaan kysymys, että minullahan ei ole vielä yhtään osiota koneessa, eli eivätkö nuo media osiot ole vielä tyhjiä? Ja niihin manuaalisesti siirretään myöhemmin kuvat?
Ja jos jaksaisit vielä, niin voisitko tehdä sellaisen taulukon vielä varmuuden vuoksi, että miten minun 230GB kovo pitäisi jakaa??
Paljon olen kysellyt ja paljon on autettu, mutta ainakin tämän jälkeen tiedän asiasta enemmän ja voin kavreitakin käännytellä linuxiin.:)
On siellä ainakin Windowsin osio. Se voidaan liittää vaikka /media/sda1:ksi tai miksi haluat, mutta ei kannata käyttää mitään niistä valmiista vaihtoehdoista, koska ne ovat eri tarkoitukseen.
Eli:
Osion kutsuma nimi ; Osion liitospiste ; Osion tyyppi/tiedostojärjestelmä ; Koko ; Muuta?
Windowsin osio ; /media/windows ; NTFS ; ~100 GB ; Tämä on siis jo valmiiksi olemassa sitä pitää vain kutistaa
Ubuntun juuri ; / ; Ext3 ; 20 GB ; Ubuntun järjestelmälle. Jos et tee homea niin tee tästä isompi (~120 GB)
Home (omat tiedostot); /home ; Ext3 ; ~100 GB ; Omille tiedostoille. Ei pakollinen, mutta jos et tee tätä niin tee Ubuntun juuresta isompi
Swap ; ei liitospistettä ; SWAP ; 1-2 GB ; Swap osio muistin jatkeeksi, suositeltava
Ja vielä tuosta Homesta, että se auttaa jos asennat Ubuntun uudestaan, koska silloin tiedostoja ei tarvitse varmistella, vaan voi vain asentaa sen uudestaan ja määritellä sen /home:ksi.
-
OK no tulostan ohjeesi ja aloitan jossain vaiheessa asennuksen. Ensiksi kannttaa siis ottaa nettipuha irti ja eheyttää C ja lohkaista siitä se 130GB pois vapaaksi tilaksi, Linuxin live-cd Gpartedilla?
-
Ei sitä nettipiuhaa tarvitse irroitella.
Juu sen lohkaisun voi tehdä varsin turvallisesti sillä livecd:llä, mutta sitä osiota ei kutsuta C:ksi vaan todennäköisesti se on /dev/sda1. Se saattaa kuulostaa vähän hankalalta, mutta tuskin erehdyt sen kohdalla, kun se on ainoa osio tällä hetkellä.
Sen Gpartedin löydät, livecdltä, valikosta: Järjestelmä > Ylläpito > Levyosioiden muokkain (taisin kyllä jo kertoa sen olevan tuolla).
-
Juu no tuon tiesinkin:)
Kiitos paljon avusta!
Kirjoittelen varmaan kohta ja kiittelen vielä lisää! :D
-
Niin, jos tämä on todellakin tällaista niin tähän tyssää sen Tauno Tavallisen Linux kokeilu. Siis miksi tehdä tästä niin vaikeaa, etenkin sellaiselle joka ei tähän noituuteen ole sisäistynyt?
Entä sitten itse, no 2000 luvun alussa tuli sen verran praktiikkaa aiheesta etten pahemmin panikoinut, niinpä halusin jopa kokeilla kuinka vaikeaa se nyt on. Valitettavasti en enää muista mitään sieltä aiemmasta, joten olen tuo Tauno...
Asensin sen ensiksi koneeseen jossa oli 40G levy ja siinä yksi osio XPlle, eli koko levy käytössä, niinpä "valmistelin" asiaa tarkastamalla ja eheyttämällä sen XPn systeemin.
Ja sitten Ubuntun asennus käyntiin ja jossain sopivassa vaiheessa se alkoi kysellä mihinkäköhän se asennetaan joten kehoitin sitä käyttämään puolet siitä levystä ja ilmeisesti sain sen vakuuttuneeksi asiasta ja sitten se tiedusteli että tekeekö se itse osioinnin vai uskallanko minä siihen sekaantua, niinpä suosittelin että tee vaan kuin parhaaks näät. Jossain vaiheessa se tosin vaati minua hyväksymään tekosensa että voi jatkaa, vaikka en ymmärtänyt sen tekosia niin annoin luottamukseni ja jatkoihan se ja asenteli Ubuntun loppuun asti, taisi vielä vaatia lopussa kuittaamaan sen Grubin asennuksen jotta ei jää mitään systeemiä bittien taivaaseen.
Se oli sitten siinä, olen sen verran tarkistellut jotta osasi se puolet siitä levystä ottaa ja XP jäi vielä toimivaksi, joten, miksi Taunon olisi tiedettävä tuosta vaiheesta enemmän jos kerran kaikkien asioiden olettaisi toimivan kuten on kuviteltu, vai onko kuviteltu liikaa...
Valitettavasti en dokumentoinut tuota asennusalgoritmiä pilkun tarkkuudella ja kuvien kanssa, mutta olenkin Tauno Tavallinen, jota ei kiinnosta muu kuin musa ja videot ja kuvat, eikä ole ehtinyt varmuuskopiotakaan tekemään kun ei oo tarvinnut...
-
Juu kyllä se menee niillä automaattisillakin, mutta jos haluaa vähän enemmän niin pitää nähdä vaivaa. Periaatteessa ne automaattiset toimivat aivan hyvin. Ainakin oman kokemukseni perusteella.
-
Ihan tekisi mieli kysyä että mitähän se lisä sitten on, kokosuhteetkin näytti olevan samaa luokkaa kuin nuo "ohjeistukset", mutta en kysy ettei taas tule lisättyä paineita niille jotka on kiikun kaakun asian suhteen, mutta ei siinä mitään, jos joku haluaa ottaa bitit täysin haltuunsa alusta alkaen niin ei kun "pohjanmaan kautta"...
-
jaahas.. No nyt tyssäsi tuohon partition osuuteen.. Siinä ei näy yhtään mitään osioita.
Mikä on mennyt väärin?
-
Noniin Ubutun on nyt asennettu :) Winukkakin toimii, käynnistys vaa kestää kauhean pitkään ???
koneen käynnistyksessä kun se kysyy, mistä bootataan, niin itellä on siinä 2 eri ubuntua, molempien perässä numerokoodi. Muut numerot ovat samoja, mutta viimeinen numero on toisessa 9 ja toisessa 7. Valitsin sen 9:sän ja se teki jonkun ihme testin ennenkuin käynnisti ubuntun.
Eli päivitykset on ladattu. Mitä nyt kannattaisi tehdä ???
Ja mitä kaikkea pitää tehdä, että saa sen kaffeinen, jossa pystyy katsomaan tv:tä toimimaan? Ite en ole siis edes ladannut sitä vielä? Eikö aluksi pitänyt tehdä jotain?
E: Niin siis mitä kaikkea pitää tehdä, että saa Ubuntun toimimaan oikein? Youtube, musiikki sun muut
-
Hienoa että sait hommat toimimaan, nuo eri numerot ovat eri kerneleitä, eli järjestelmäytimiä. Kannattaa käyttää sitä 9-loppuista kun se on uudempi. Kannattaa lukea ihan tosissaan ne oppaat joita siinä Ubuntun käytön aloitus tai tjsp ketjussa gdm taisi linkata. Jos lähdet Ubuntua käyttämään sillä pohjalla, että kyllähän minä tätä osaan käyttää kun osaan Windowssiakin niin ei tule onnistumaan. :)
-
Mikä on tuon /home idea?? En edes löydä tuota mistään?
Ja mitä tuonne siis "pitäisi" tallentaa?
Ja eikö se /home olisi kannattunut laittaa fat16 mutoon, että olisi voinut kirjoittaa sekä windowsilta, että linuxilta?
E: ja pystyykö noiden ext3 osioiden sisältöä mitenkään selaamaan Windowsista. Niin ja mistä tosiaan tuon /homen sisällön näkee, ja mihin se on tarkoitettu?
-
Onko linuxille pakko nykyään tehdä tuota swap-osiota?
Windows ei ainakaan tarvitse välttämättä lainkaan tuota vastaavaa virtuaalimuistia.
Etenkin läppärillä on paljon parempi ratkaisu kun on riittävästi keskusmuistia, niin ei tarvitse käyttää tuota paljon hitaampaa ja levyn käyttöä lisäävää keskusmuistin muistijatketta sieltä.
Jos koneella on ennestään Windows ja aikomuksena on tutustua ja katsoa linuxia, esim. Ubuntua, kannattaa sitä tutustumista tehdä myös live-cd/dvd:llä ajamalla sitä asentamata cd/dvd-asemasta. Toki sen on siitä hitaampi, mutta pääsee hyvin katsomaan miltä näyttää ja riittääkö omiin käyttötarpeisiin.
Sitten tuosta levyn osioinnista, jos ennestään on
- Windows XP, levytilasta lohkaisu linuxille tehdään linuxin asennuksessa
- Vista, kannattaa sen omalla levynhallintatyökalulla pienentää asemaa ja vapauttaa linuxille tarvittava tila
Itse en linuxille tekisi vain yhdelle fyysiselle kiintolevylle erillisiä asemia (juuri) / -ja /home -osiolle, vaan vain yhden / -aseman ja sen lisäksi sitten ehkä swap (virtuaalimuisti) -aseman (windowsissahan tuo virtuaalimuisti on asennusasemassa tiedostona eikä erillisenä asemana kuten linuxissa tuo swap).
Osa linuxeista, kuten Ubuntukin, osaa myös lukemisen lisäksi päivittää/kirjoittaakin windowsin ntfs-formatoidulle asemalle, mutta itse sitä välttäisin, sillä se ei ole aivan niin 100-varma toiminnaltaan kuin windowsin oma käsittely. Ennemmin kannattaa vaikkapa tehdä levyn loppuun yhteinen fat32-formatoitu asema yhteisesti käytettäville tiedostoille tai käyttää ulkoista usb-kiintolevyä/muistitikkua.
Hieman harmillista että uusimmissa linuxin jakeluitten versioissa on tuo asennuksen levynhallinta-osa muuttunut aiempaa "kinkkisemmäksi" aloittavalle käyttäjälle.
-
Nyt pystyisin kyllä neuvomaan siinä jo kavereitakin, kun sain niin hyvät neuvot ;)
Jos joskus tuluisi eteen windowsin tai Linuxin uudelleenasennus, olisi helppoa ja järkevää siirtää vaan windowsin kamat linuxin "/" osiolle, ja linuxin kamat windowsin "/media/windows" osiolle??
-
Nyt pystyisin kyllä neuvomaan siinä jo kavereitakin, kun sain niin hyvät neuvot ;)
Jos joskus tuluisi eteen windowsin tai Linuxin uudelleenasennus, olisi helppoa ja järkevää siirtää vaan windowsin kamat linuxin "/" osiolle, ja linuxin kamat windowsin "/media/windows" osiolle??
Siis, Linuxin / on juuri, sieltä lähtevät kaikki järjestelmäkansiot ym alemmaspäin (esim. /etc/X11 jne), Linuxissa on ideana käyttää /home tavaroille, joten käytä sitä jos tarvii, ja ei olisi kannattanut laittaa fat16-muotoon, käytä Windowssin osiota tavaralle jotka tarvit molemmissa käyttiksissä. Tuosta mikä /home-osio on, se on vain erillinen osio järjestelmän /home-kohdalle jossa sijaitsee käyttäjien tilien tiedostot. Se on järkevää olla erillisellä osiolla, koska jos tarvitsee uudelleenasentaa Linuxi niin se ei jyräydy ja vanhat tiedostot säilyvät, ajattele se kuin sinulla olisi Windowsissa kaksi osiota, toisessa on Windosw & sinne asennat myös ohjelmat ym ja toisessa osiossa sinulla on henkilökohtaiset tavarat.
-
Onko linuxille pakko nykyään tehdä tuota swap-osiota?
Windows ei ainakaan tarvitse välttämättä lainkaan tuota vastaavaa virtuaalimuistia.
Etenkin läppärillä on paljon parempi ratkaisu kun on riittävästi keskusmuistia, niin ei tarvitse käyttää tuota paljon hitaampaa ja levyn käyttöä lisäävää keskusmuistin muistijatketta sieltä.
Jos koneella on ennestään Windows ja aikomuksena on tutustua ja katsoa linuxia, esim. Ubuntua, kannattaa sitä tutustumista tehdä myös live-cd/dvd:llä ajamalla sitä asentamata cd/dvd-asemasta. Toki sen on siitä hitaampi, mutta pääsee hyvin katsomaan miltä näyttää ja riittääkö omiin käyttötarpeisiin.
Sitten tuosta levyn osioinnista, jos ennestään on
- Windows XP, levytilasta lohkaisu linuxille tehdään linuxin asennuksessa
- Vista, kannattaa sen omalla levynhallintatyökalulla pienentää asemaa ja vapauttaa linuxille tarvittava tila
Itse en linuxille tekisi vain yhdelle fyysiselle kiintolevylle erillisiä asemia (juuri) / -ja /home -osiolle, vaan vain yhden / -aseman ja sen lisäksi sitten ehkä swap (virtuaalimuisti) -aseman (windowsissahan tuo virtuaalimuisti on asennusasemassa tiedostona eikä erillisenä asemana kuten linuxissa tuo swap).
Osa linuxeista, kuten Ubuntukin, osaa myös lukemisen lisäksi päivittää/kirjoittaakin windowsin ntfs-formatoidulle asemalle, mutta itse sitä välttäisin, sillä se ei ole aivan niin 100-varma toiminnaltaan kuin windowsin oma käsittely. Ennemmin kannattaa vaikkapa tehdä levyn loppuun yhteinen fat32-formatoitu asema yhteisesti käytettäville tiedostoille tai käyttää ulkoista usb-kiintolevyä/muistitikkua.
Hieman harmillista että uusimmissa linuxin jakeluitten versioissa on tuo asennuksen levynhallinta-osa muuttunut aiempaa "kinkkisemmäksi" aloittavalle käyttäjälle.
Ei ole pakko tehdä swappia, ja sen voi myös tehdä tiedostoon, erillistä osiota ei tarvita.
-
Onko linuxille pakko nykyään tehdä tuota swap-osiota?
Windows ei ainakaan tarvitse välttämättä lainkaan tuota vastaavaa virtuaalimuistia.
Etenkin läppärillä on paljon parempi ratkaisu kun on riittävästi keskusmuistia, niin ei tarvitse käyttää tuota paljon hitaampaa ja levyn käyttöä lisäävää keskusmuistin muistijatketta sieltä.
.....
Itse en linuxille tekisi vain yhdelle fyysiselle kiintolevylle erillisiä asemia (juuri) / -ja /home -osiolle, vaan vain yhden / -aseman ja sen lisäksi sitten ehkä swap (virtuaalimuisti) -aseman (windowsissahan tuo virtuaalimuisti on asennusasemassa tiedostona eikä erillisenä asemana kuten linuxissa tuo swap).
Eihän sitä virtuaalimuistia tarvitse Linuxkaan, jos rammia on tarpeeksi. Wintikalla tuo loppuu vaan ennen kuin linukalla, joten windows-koneissa se on vielä tarpeellisempaa ja samalla wintikan heikko kohta. Itse pääsin tässä vanhemmassa läppärissä lopullisesti eroon w2k:sta kun sen virtuaalimuisti sekosi levytilan lähetessä loppumistaan. asiakkaillanikin on vastavaa tapahtunut XP:llä. Olisihan sen saanut teoriassa hetkeksi kuntoon Xubuntun avulla, mutta pian se olisi tehnyt sen taas. Nyt kirjoitan tätä Ubuntulla LXDE:llä :D
Läppäreissä itse asiassa vasta sille swapille onkin käyttöä, kun hibernate/suspend tilanteissa muisti kopioidaan swappiin/virtuaalitiedostoon. Normi käyttötilanteessa ei taas kannata hieroa kiintolevyä turhaan, Ubuntu tuunausohjeissa http://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntun_tuunaus (http://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntun_tuunaus) on tähän vinkkejä. Itse käytän läppäreissä swappiness:ille arvoa 1 ja cache-pressurelle 30. Lisäksi jo asennusvaiheesa voi antaa Ext3-tiedostojärjestelmälle parametriksi noatime ja poistaa relatime option. Näin kiintolevyn kulumista saadaan huomattavasti vähennettyä ja turhan swappailyn myötä myös vähenemään. Wintikassa tällaista säätömahdollisutta ei ole, ainakaan helposti julkisessa tiedossa.
Ja se /home-osio on ehdottoman suositeltava jos levyä on edes kymmenkunta gigaa, samoin vastaava data-osio wintikoissa. Systeemin nyrjähdys ei tällöin pakota ajamaan asennuslevyllä datoaj sileäksi. Linux-puolellä data on pelastettavissa, mutta windowseissa ei, ei ainakaan ilmaiseksi ilman linuxia.
T:Jallu59
-
/home osioon ei siis tosiaan pääse windowsin kautta?
Pystyykö osiomattomaan tilaan siirtää dataa?
Mutta siis mikään ei mene itsestään tuohon /home kansioon, vaan ne täytyy käsineen siirtää?
Ja jos osioimattomaan tilaan ei voi tallentaa mitään, niin voisin asentaa linuxin uudelleen, ja tehdä siellä yhden ntfs tiedoston. Mikä muuten ntfs osion liitoskohdaksi laitettaisiin??
-
/home osioon ei siis tosiaan pääse windowsin kautta?
Pääsee kun asennat tämän: http://www.fs-driver.org/
Pystyykö osiomattomaan tilaan siirtää dataa?
Ei pysty. Pitää ensin osioida.
Mutta siis mikään ei mene itsestään tuohon /home kansioon, vaan ne täytyy käsineen siirtää?
Se /home/käyttäjänimesi (joka siis on siellä /home-kansiossa) näkyy sinulle Kotikansiona, johon tallennat omien tiedostojesi lisäksi myös asetuksesi (ne ovat pisteellä alkavia piilohakemistoja).
Ja jos osioimattomaan tilaan ei voi tallentaa mitään, niin voisin asentaa linuxin uudelleen, ja tehdä siellä yhden ntfs tiedoston. Mikä muuten ntfs osion liitoskohdaksi laitettaisiin??
Osioimattomaan tilaan ei voi. Suosittelen laittamaan sen NTFS:n liitospisteeksi esimerkiksi /media/datat tai jotain muuta /media-hakemiston alta. Jos sille ei laita liitospistettä niin sen saa silti auki esimerkiksi Sijainnit-valikosta, mutta se täytyy joka kerta liittää erikseen (tapahtuu automaattisesti kun klikkaat sen osion nimeä).
-
/home osioon ei siis tosiaan pääse windowsin kautta?
Windowsiin on saatavilla ajuri, jolla voi lukea Ext-osioita.
Pystyykö osiomattomaan tilaan siirtää dataa?
EI
Mutta siis mikään ei mene itsestään tuohon /home kansioon, vaan ne täytyy käsineen siirtää?
Oletuksena käyttäjien linuxissa tallantamat tiedot menvät hakemistoon /home/'käyttäjänimi'
Ja jos osioimattomaan tilaan ei voi tallentaa mitään, niin voisin asentaa linuxin uudelleen, ja tehdä siellä yhden ntfs tiedoston. Mikä muuten ntfs osion liitoskohdaksi laitettaisiin??
Sinä voit alustaa alustamattoman osion. Ntfs osiot printeisesti liitetään media-hakemiston alle esimerkiksi /media/windata
T:Jallu59
-
Itse yritin Gpartedilla muokata dev/sda2 osiota (ntfs). Yritin pienentää tätä Xp-osiota 40 gigatavulla, mutta toiminta ei onnistunut. Syynä voi olla se että XP-osio on niin jumissa etten ole sitä viime aikoina ole kyennyt sulkemaan onnistuneesti ja niinpä Hardyn puolella yrittäessäni avata taltiota saankin ilmoituksen "taltiota HP-Pavilion ei voida liittää". Kokeilin äsken uudelleen sulkea XP:tä mutta sama juttu -täysin jumissa ja kone pakko buutata.