Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Laitealue => Aiheen aloitti: Piraja - 04.12.08 - klo:01.11
-
Tämä ei varmastikaan ole suoraan Ubuntua koskeva kysymys, mutta tämä foorumi on tuttu ja turvallinen...
Kuten otsikosta käy ilmi, läppärini (Acer Travelmate 2350) alkoi eilen oireilla sammuilemalla itsestään, jonka jälkeen se yrittää ikään kuin nousta omin jaloin mutta sammuu taas, useita kertoja ellen paina virtanappia sen parin sekunnin aikana kun se yrittää herätä eloon. Tämä tapahtuu verkkovirralla (akku on niin surkea, että sitä voi käyttää vain vartin verran hätätapauksessa).
Erityisen mielenkiintoista on se, että sama kone oireili jokseenkin samalla tavalla viime keväänä ennen kuin päätin hävittää lähes käyttökelvottomaksi äityneen Windows XP:n ja asentaa kokeeksi Ubuntun (aluksi Xubuntun, joka pian vaihtui Gnome-Ubuntuun). Sammuilu lakkasi ja läppäri on toiminut siitä pitäen enimmäkseen aivan loistavasti, etenkin sen jälkeen kun päivitin muistin 256 MB:sta 768 MB:iin.
Kolmen ja puolen vuoden aikana, tai oikeastaan kolmen Windows-vuotensa aikana, tämä TravelMate on ollut pariin otteeseen korjattavana, enkä enää viitsisi maksaa vanhasta koneesta kovin kummoisia laskuja, kun uusia läppäreitä saa alta neljänsadan. Iso raha sekin kyllä on. Niinpä mietin mistä tämä sammuilun uudelleen alkaminen voisi johtua. Kone käy selvästikin melko kuumana, tuuletin hyrrää koko ajan. Pölynimuri ei tahdo auttaa ongelmaan. Hassua kyllä, tänään ajettuani e2fsck:n Gparted-livelevyllä ja tehtyäni muutamia muita enemmän tai vähemmän rutiinitoimenpiteitä läppäri toimi useita tunteja nikottelematta.
Eilen tuo sammuilu alkoi puolituntisen läppärilaukussa kantamisen jälkeen. Mikähän olisi voinut nyrjähtää sijoiltaan tuossa sinänsä tavallisessa heiluttelussa?
-
Ota akku kokonaan pois koneesta. Finaalissa oleva akku saattaa repiä niin paljon sähköä, että hyydyttää koneen.
T:Jallu59
-
Merci Jallu!
Asia on pihvi: kokeilin nimittäin äsken vetäistä virtajohdon irti ja konehan sammui välittömästi. Akku on finito.
P.S. Tietääkö kukaan kertoa onnistuisiko litium-ioni akun (BATCL50L4) uudelleen kennottaminen Helsingissä?
-
Vastaanpa vielä itse omaan kysymykseeni: "Ensiksi on varmistuttava siitä että vanha akku toimii vielä, edes joten kuten. Jos läppäriä voidaan käyttää akulla ilman että verkkolaite on kytkettynä vaikka vain yksi minuutti, se riittää osoitukseksi tästä. Tämä on tärkeää akun elektroniikan toiminnan varmistamiseksi." (Lähde: http://www.ecakit.fi/suomi/litium%20kennotus.htm) Eli eipä taida onnistua enää.
-
http://www.akkunetti.fi/advanced_search_result.php?osCsid=c007f98f4f2bed32edfc5a6e4697633c&x=0&y=0&keywords=acer+2350&search_in_description=1
Kysy tuolta apuja, terveisin Timo
-
Kiitos Timo, täytyypä lisätä Joulupukille lähetettävään kirjeeseen tuo.
-
Nyt näyttää siltä että akun poistaminen ei sittenkään ratkaissut sammumisongelmaa, vaikka asia näytti selvältä. Poistin akun. Nyt illemmalla läppäri oli pitkään päällä — se jäi käyntiin kun poistuin hetkeksi ja kun palasin, huomasin että kone oli sammunut ja käynnistymässä uudestaan (POST-vaihe päällä kun palasin), sitten taas sammui. Pahus.
-
Voisikohan vika olla virtalähteessä?
-
Tuskin, vaikka mikään ei tietenkään ole mahdotonta. Väittäisin, että vika on tuossa mainitsemassasi kuumuudessa. Ei muutakuin kone säleiksi ja putsaat sen tuulettimen. Edellinen acerini hiljentyi lähes puolella tuon operaation jälkeen kun pienen jäähdytyssiilen rivat oli täynnä pölyä. Puhumattakaan lämpötilan laskusta.
-
Kone käy selvästikin melko kuumana, tuuletin hyrrää koko ajan. Pölynimuri ei tahdo auttaa ongelmaan.
Tätä lämpöä minäkin epäilen, osaltaan tietysti siksi että avasin juuri poikani läppärin lämpöongelmien takia.
Lähdetään siitä arvauksesta että koneessasi on samantyyppinen lämmönvaihdin kuin tuossa hoidetussa läppärissä. Pelkkä imuri ei auta, koska siili/lämmönvaihdin on sisäpuolelta tukossa, etkä imurilla saa tarpeeksi imua tuohon kohtaan. Konetta purkamatta voit kokeilla seuraavaa: koita saada terävä puhallus siiliin ulkopuolelta (puhalla pillillä tai osta tähän tarkoitukseen tarkoitettua ilmaa pullossa), jolloin mömmöt irtoavat lämmönvaihtimesta koneen sisälle. Samalla imet imurilla mömmöt talteen vaikkapa puhaltimen ilmanottoaukon kohdalta. Parhaiten lopputuloksen tietysti näkee, jos koneen viitsii purkaa.
-
Kiitos, aloin itsekin kallistua kuumenemisen kannalle kun pähkäilin ongelman aiheuttajaa: sammuminen tapahtuu vasta pitkähkön käytön ja CPU-kuorman jälkeen. Luulenpa että kokeilen suoralta kädeltä läppärin kuoren avaamista ja varovaista puhdistelua paineilmalla. Kannettavaa en olekaan aiemmin purkanut...
-
Puhdistin läppärin sisustaa sen minkä pystyin paineilmasprayn ja pölynimurin avulla. Sen minkä pystyin, sillä en saanut TravelMaten kuorta kunnolla auki: noin 25 näkyvän ruuvin poistaminen pohjasta ja sivuilta, optisen aseman ja kovalevyn irrottaminen sekä lievä väkivalta eivät riittäneet, vaan kuori jäi edelleen jostain kohtaa tiukasti paikalleen. Niinpä saatoin vain raotella koteloa auki, suihkautella ja imuroida rakosista. Aluksi tilanne näytti parantuneen, mutta tänään kone lämmettyään sammui taas (tosin se oli käytössä tyttärellä joka ei välttämättä hoksannut varoa peittämästä tuuletusaukkoa, jne.). Koetan ehkä uudelleen puhdistamista, mutta lisäksi mietin lisätuulettimen hankkimista: näin eilen Clas Ohlsonilla läppärin alle asetettavan litteän tuuletinlaitteen joka saa virran USB-väylästä, eikä maksanut juuri mitään (~15 €). Onko näistä kokemusta?
-
Ei ole kokemusta, mutta mitä olen läppäreitä nähnyt auki niin pidän kyllä todella kyseenalaisena moisten viritysten tehoa. Esim. monesti näennäisesti aukinaisten aukkojen takaa saattaa löytyä mica eristelevyä pitkästi jne ja ilmaa pitäisi saada nimenomaan sinne prossulle, johon varsinkaan moisilla ei taida ilma siirtyä.
-
Joo, tuntuu aika riittämättömältä viilentää laitteen pohjaa... Toisaalta näin jossain ihan puolueettomasti suositeltavan jonkinlaista alustaa joka lisää ilmatilaa juuri läppärin alla. Mene tiedä.
Joka tapauksessa availin Acerin kuorta uudelleen ja keksin vihdoin miten pääsen käsiksi edes tuulettimeen. Näytti puhtaalta, hyvin liikkuvalta ja esteettömältä. Se vaan ihmetyttää että CRC:n paineilmapullon "kuiva ja puhdas ilma" vaikuttaa ajoittain pikemminkin nestemäiseltä (ponnekaasu?) eli kosteutta kondensoituu puhallettaviin pintoihin...??
-
Joo, tuntuu aika riittämättömältä viilentää laitteen pohjaa... Toisaalta näin jossain ihan puolueettomasti suositeltavan jonkinlaista alustaa joka lisää ilmatilaa juuri läppärin alla. Mene tiedä.
Tässä tällainen:
http://usb.brando.com.hk/prod_detail.php?prod_id=00739
Saako niitä suomesta en tiedä. Terveisin kalarm.
-
Kiitos! Mielenkiintoinen laite sikäli että siinä on jopa 2,5" HDD-kotelo!
Nyt kun vähän etsin, niin kävi ilmi että esim. verkkokauppa.com:issa on aika laaja valikoima tuollaisia jäähdytysständejä, hinnat paristakympistä ainakin kuuteenkymppiin niiden osalta joita vilkaisin. Ilmeisesti pohjan viilentämisellä on jotain merkitystä, muuten näitä tuskin niin innokkaasti valmistettaisiin.
Usein sylimikroa tulee tosiaan pidettyä sylissä, mikä taitaa olla huono idea muutenkin kuumana käyvän laitteen kanssa.
P.S. Tämä (http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=30294) on äkkiseltään noista verkkokaupan tarjokkaista kiinostavin.
-
JSe vaan ihmetyttää että CRC:n paineilmapullon "kuiva ja puhdas ilma" vaikuttaa ajoittain pikemminkin nestemäiseltä (ponnekaasu?) eli kosteutta kondensoituu puhallettaviin pintoihin...??
Eihän ole pullo ylösalaisin? Tai liian kallellaan? Ja neljä kirjainta, jotka tuon aiheuttaa. a r e c (järjestyksen saat arvata kotitehtävänä). Minulla ei tuo läppäri mene millään alle 60 asteen edes alimmilla mahdollisilla kelloilla, eikä muovista koteloa saa auki rikkomatta sitä pysyvästi.
-
Heh, kiitos anagrammipähkinästä! Ja tosiaan, painepullon asentoa oli vähän hankala pitää ihanteellisena, siitähän se mystinen kosteus tietysti johtui. Ostin tänään bambuhiilestä ja polyesterista valmistetun alustan joka pitää läppärin pohjan vähän koholla, raportoin sitten kun olen jonkin aikaa käyttänyt että kannattiko.
-
Oma Acer käy pullonkorkkien päällä, tuli halvemmaksi :)
-
Oma Acer käy pullonkorkkien päällä, tuli halvemmaksi :)
Riippunee siitä, lasketaanko sisältö hintaan ja minkä pullojen...
Mietin itsekin nikkarointia, mutta kun sitä sylimikroa on niin kiva pitää sylissä, niin tuollainen pehmeähkö patja tuntui hyvältä idealta. Maksoi kyllä vähän toista kymppiä.
-
Kokemusta on vain yhdestä Acer Aspiresta, siinä oli vieläpä se DTR prosessori, ja täytyy sanoa ettei se kuumentunut liiemmin vaikka käytin sitä melkoisesti videoiden renderöintiinkin. Ei siis mitään viritelmiä. Ainakin se Acer aukesi kovin nätisti, saranoiden sivusta irtosi pienet muoviklipsut meisselin kärjellä kampeamalla ja alta paljastui yksi ruuvi puoleltaan jolla lähti näppäimistön yläpuolella oleva suikale ja siten myös sai näppäimistön irti. Prosessorin ilmanohjain oli parilla ruuvilla kiinni ja sen irroituksen jälkeen voi napata prossunkin pois ja samalla putsata jäähdytyssiilit.
Jotkut moitti niitä koneita äänekkäiksikin mutta ainkin omani oli suurimman osan hiljaa automaatisen kellotaajuuden säätäjän asennuksen jälkeen, tosin renderöinnissä täytyi hieman puhaltaakin...
-
Tällä MatkaToverillani onkin karvalakki päässä...
... eli TravelMate 2350 taisi olla ainakin silloin 2005 keväällä kun sen ostin malliston halvimmasta päästä, lisäksi jo vanhaa vuosikertaa. Jos tässä nyt lähtisin uutta läppäriä ostamaan (sehän on ennemmin tai myöhemmin varmasti edessä) niin omatoimihuollettavuus voisi olla yksi valintakriteeri, eli kuori joka lähtee irti väkisin vääntelemättä.
-
Läppäri on jatkunut sammuiluaan ja viimeisen simahduksen jälkeen on kieltäytynyt enää käynnistymästä. Kun verkkovirtajohdon kytkee, merkkivalot välähtävät lyhyesti. Kokeilin myös laittaa väsyneen akun takaisin paikalleen: nyt akun latausvalo vilkkuu (tarkoittaen oletettavasti sitä, että akku latautuu tai sitten varoitusta matalasta latauksesta — en nyt viitsi selvittää mitä vilkkuvalo tarkalleen ottaen tahtoo sanoa, koska se ei vaikuta oleelliselta).
Tämä vanhan läppärin reistailu ei sinänsä kaada maailmaa, sillä tilasin jo joulun kunniaksi uuden HP 6735S:n (tästä aiheesta toisessa ketjussa (http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=23369)) ja lisäksi USB-kotelon johon ajattelin laittaa TravelMatesta pelastamani 40GB:n kovalevyn. Toisaalta kuitenkin mietin että hyvin palvelleen koneen voisi kyllä vielä korjata / korjauttaa, sillä se on toiminut Ubuntun kanssa erittäin hienosti näitä nyt ilmaantuneita ongelmia lukuunottamatta. (Ongelmia oli huomattavasti enemmän niin kauan kuin läppärissä pyöri WinXP, eli viime kevääseen asti.)
Kun kotikonstit ilmankierron parantamiseksi (puhdistus ja korotusalusta) eivät ole tepsineet, kysyisinkin nyt tuleeko jollekulle mieleen mitä voisin vielä kokeilla, tai missä vika voisi olla. Tuuletin sittenkin sökö? Se kyllä pyörii, vähän turhankin tiheään eli oikeastaan jatkuvasti, tosin ääni muuttuu ajoittain. Tässä vanhassa Acerissa ei taida olla sellaista lämpöanturia joka mahdollistaisi celsiusten seuraamisen Conkyn kautta, mutta näppituntuma on melko lämmin. Virtalähde, jota ehdotin aiemmin? Ei vaikuta todennäköiseltä? Prosessori? Täytyy mainita että CPU-kuorma on itse asiassa Conkyn mukaan pysynyt erittäin maltillisena (verrattuna esim. pöytäkoneeseen jolta käsin tätä nyt kirjoitan).
Olen täysin "non-tech" käyttäjä (tai "tech-no" kuten M.A.N. asian ilmaisi[si]), joten vinkit olisivat arvokkaita. Kiitos etukäteen!
-
Mielenkiintoista... Nyt akun latausvalo palaa jatkuvana eli virtaa kone saa kyllä. Koetin jälleen painaa virtakytkintä ja kas, tuttu hurahdus kuului Acerin syövereistä. Koneeseen saa siis nyt virran jälleen päälle kun akku on asetettuna paikalleen. Sen enempää ei kuitenkaan tapahdu: tuuletin pyörii hiljaa (kun kone on tietysti viileä) tai ainakin jonkinlaista pientä hurinaa kuuluu sen tienoilta (kuten sanottu, olen "tech-no"), mutta näytölle ei ilmesty mitään, ei edes POST-vaiheen Acer-logoa. Virtaa on, mutta BIOS (?) saati järjestelmä ei siis käynnisty.
Huomasin juuri puhuvani ristiin: täällä kehuin Aceria mutta toisessa ketjussa soimasin. Soimaus liittyikin Windows-aikaiseen käyttöön joka päättyi viime toukokuussa; sitä ennen kone oli kolmen vuoden aikana kahdesti korjattavana (toisella kerralla näytön invertteri vaihdettiin, toisesta en nyt muista tarkemmin) ja muun muassa sammuili juuri tässä ketjussa kuvatulla tavalla. Sen jälkeen kun kokeeksi asensin Ubuntun (ja varsinkin kun hankin lisää muistia) ongelmat katosivat, kunnes nyt puolen vuoden kiivaan Ubuntu-käytön jälkeen simahtelu alkoi uudelleen.
-
Mikäli uskallat, voinet testata avata sitä koteloa ja kurkata, josko se lämmönjohdintahna prosessorissa on mennyt huonoksi. Tai mistäs minä tiedän, mitä metodia ne käyttävät lämmönjohtamiseen, kun oma kotelo ei aukea edes väkivalloin. Ehkä siellä on joku MS-tarra... Ja mulla toimii ainakin lämpöjen näyttö Acerissa Conkylla.
-
Kiitos Tha-Fox, jälleen! Kyllähän sitä nyt uskaltaa purkaa, kun ei ole ns. mitään menetettävää. Nyt sain näppiksen irti ihan suosiolla ja tajusin vihdoin, ettei pohjan ruuveja edes tarvitse avata päästäkseen käsiksi esim. tuulettimeen ja prossuun. Oppia ikä kaikki.
Löytyi havainnollinen opas: http://www.flickr.com/photos/klukowski/2971536122/
Seuraavaksi etenen noissa merkeissä... saas nähä kui äijän käy.
-
Ja kiitos sulle, Piraja! Nyt on mullakin uskoa siihen, että tuon voi ehkä oikeasti saada aukikin. Oon aina yrittäny pohjan kautta, koska se etumuovi siitä näytön edestä ei vaan suostu irtoamaan. En taatusti kadu, jos tuo rikki menee (vahingossa?), joten ehkä tuossa joulunpyhinä voisi koettaa väkertää tuota auki. Tekee mieli nähdä, millaisessa sotkussa se prosessori siellä oikein on, jos ei kerran paineilmatkaan auta.
-
Ehkä siellä on joku MS-tarra...
Eipä ollut!
(http://www.aijaa.com/img/t/00013/3242484.t.jpg) (http://www.aijaa.com/v.php?i=3242484.jpg)
Pahoittelen kuvan huonoa laatua, muun tohinan lomassa käsivaralta napattu. Lämmönjohtotahna on tosiaan vähän epämääräisen näköistä. Nyt en vain enää oikein usko että sen uusiminen auttaa tässä vaiheessa kun jotain on ilmeisesti(?) jo rikki (prossu kaputt??).
Virtanäppäimen kohdalla oleva muovi lähtee melko helposti auki joko ihan näppivoimin tai vähän ruuvarilla varovasti kampeamalla. Käännä näyttö kokonaan taakse jolloin näytön saranoiden suojana oleva muoviosa nousee helpommin paikaltaan.
-
Virtanäppäimen kohdalla oleva muovi lähtee melko helposti auki joko ihan näppivoimin tai vähän ruuvarilla varovasti kampeamalla. Käännä näyttö kokonaan taakse jolloin näytön saranoiden suojana oleva muoviosa nousee helpommin paikaltaan.
Mullahan on toinen sarana jo levinnyt laatu-Aceristani irti, joten tuskin siellä mitään suojiakaan enää on :D Mutta pitääpä kurkistella tuonne sisään, kunhan on muistanut varmuuskopiot ottaa.
Edit: Miten tuo muoviosa tuossa päällä on kiinni? Onko siinä jotkin muoviklipsut? Jotenkin aiemmilla repimiskerroilla tuntunut, että kunhan se siitä irti lähtee, niin se on sitten lopullista.
-
Niin, tuli vielä mieleen sen verran että voisikohan prossu tosiaan olla mäsänä, mainitsemieni oireiden perusteella (ks. yllä 15.12. päivätyt viestit)? Sittenhän tämän ReisuKumppanin saisi vielä kakkosläppäriksi kunnostettua jos jostain löytyisi huokealla uusi prosessori... Täytyypä katsella.
-
Laitanpa tähän vielä CPU:n tiedot, jos joku vaikka sattuisi tietämään millä tuon viisi vuotta vanhan prossun voisi korvata, mistä korvaavaa rautaa voisi löytää, tai vaikka sen vuoksi että alla on myös linkki hyödylliselle Wikipedia-sivulle, joka voi tulla tarpeeseen jollekulle muullekin:
Celeron M 340 / 1500 MHz / 512 KiB / 400 MT/s / 15x / 1.356 V / 24.5 W / Socket 479 / January 2004 / RH80535NC021512
Lähde: Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_Celeron_microprocessors).
Jos joku osaa arvioida onko prossu todennäköisesti rikki, olisin tietysti kiitollinen. Oireita siis olivat: (1) läppäri sammuili ilmeisesti kuumenemisen takia (2) eikä järjestelmä lopulta enää suostu käynnistymään (3) vaikka kone saa virtaa; (4) viimeksi mainittuun liittyy vielä se erikoinen yksityiskohta että koneeseen tuli verkkovirta päälle (ilman että järjestelmä käynnistyi eli ilman että näytölle ilmaantui mitään — toivottavasti terminologiani on edes "vähän sinne päin") vasta kun kytkin akun takaisin paikalleen.
Vai onko vika siis tod.näk. jossain aivan muualla kuin CPU:ssa? Kiitos etukäteen!
P.S. (EDIT): Tarkennan siis vielä kysymystäni: Oletan siis että mahdollinen ylikuumeneminen ja/tai sammuileminen ovat saattaneet rikkoa prosessorin. Näyttäisikö tämä todennäköiseltä? Joka tapauksessa tässä siis saattaa olla useampia vikoja, joista yksi aiheutti toisen (eli tuntematon tekijä "X" kenties aiheutti prossun hajoamisen???).
Nuo merkilliset virtayksityiskohdat kyllä vähän ihmetyttävät (erit. kohta 4).
-
P.S. (EDIT): Tarkennan siis vielä kysymystäni: Oletan siis että mahdollinen ylikuumeneminen ja/tai sammuileminen ovat saattaneet rikkoa prosessorin. Näyttäisikö tämä todennäköiseltä? Joka tapauksessa tässä siis saattaa olla useampia vikoja, joista yksi aiheutti toisen (eli tuntematon tekijä "X" kenties aiheutti prossun hajoamisen???).
Nuo merkilliset virtayksityiskohdat kyllä vähän ihmetyttävät (erit. kohta 4).
Itse pidän kyllä erittäin epätodennäköisenä prossun korventumista. Varsinkin kun etäisesti moderneissa koneissa on kuitenkin jonkinlainen automaattinen sammutus tuota varten. Itse kokeilisin vähän mittaillla yleismittarilla mihin asti nyt sitten virtaliittimestä/akusta järkevästi pääsee mittaileen, että kulkeeko mr. virtanen koneessa varmasti jatkuvasti. Jos tuo ei paljasta mitään, niin sitten heittäisin luultavasti koneeen kylmästi useiksi tunneiksi joko ulos tai pakastimeen kummassa nyt sattuu kylmempi oleen ja sen jälkeen shokkistarttina ilman lämmittelyä pikainen kytkentä ja virta päälle. Jos kone herää niin silloin veikkaisin, että lankku on vääntynyt tms. ja koneessa on joko sen takia huonoja kontakteja tai sitten vain muuten huonolaatuisia juotoksia. Sitten jos tuo sattuu auttamaan, niin purkki kylmäsprayta hankintaan ja huoneen lämpöiseen koneeseen juuri esim. tuonne prossun alueelle kunnolla kylmästä ja käynnistysyrityksiä. Jos sattuisin löytämään mahdollisesti aran/viallisen alueen niin voi olla että kokeilisin vastaavia jatkotoimenpiteitä kuin nämä xbox360:n huonojen juotosten korjaajat. Ne on sitten joko tai yrityksiä. Onnistuu hyvin tai epäonnistuu todella pahasti, kuukkelilla löytyy vaihtoehtoja, jotka on sitten aika härskejä. Pintaliitostekniikka kun on melkein mahdoton kotikonstein korjata, mutta muutamilla konsteilla se saattaa onnistua tai vaihtoehtoisesti tuhat ja yksi komponenttia valahtaa levyltä pois lopullisesti :)
Mutta kylmä ja erityisesti kylmäspray on käteviä ainakin esim. autovahvistinten vian etsinnässä. Niin juu ja itse en ainakaan pidä mitenkään pahan näköisenä tuota prossua. En sitten ole todellakaan mikään pro korjaaja enkä siis töikseni korjaa elektroniikka, on vain tullut mielenkiinnosta purettua ja yritettyä korjata kaikennäköistä autovahvistinta, soitinta, xboxia yms. ja kierre on jäänyt päälle kun onnistumisprosentti on yllättäen ollut noin 50% ehkä hiukan yli.
-
Jos siinä sattumoisin olisi RAM kahdella kammalla niin koetappa kokeeksi ottaa toinen irti vuoronperään, joskus on muistinkin viallisuus aiheuttanut moista vaivaa...
-
Tattista kovasti näistä vinkeistä!
Nyt ei ole kiirettä kokeilla (tai onhan niillä, kun on joulu ja kaikki... vitsi vitsi) koska laitoin just hetki sitten läppärin kovalevyn ulkoiseen USB-koteloon ja liitin sen pöytäkoneeseen ja kaikki olennainen on siis tallessa. Sitä paitsi Joulupukki tuo perheeseen uuden läppärin.
Tässä vanhassa Acerissa on joka tapauksessa kaksi muistikampaa, joten Uunoxin ehdotus taitaa olla se jota ensin kokeilen... Hmm... nyt kun aloin miettiä tarkemmin, niin se ei välttämättä maksa vaivaa. Lisäsin nimittäin toisen muistikamman (512MB) alkysyksystä vanhan (256MB) rinnalle, mutta läppäri sammuili tosiaan jo Windows-aikoinaan viime kevääseen asti, kunnes Tux-pingviini tuli ja korjasi asian salaperäisellä tavalla. Vasta aivan parin viikon sisään simahtelu on alkanut taas. No, onhan se teoriassa mahdollista että muisteihin on tullut vikaa, täytyy tarkistaa sekin.
-
Missäs siin on näytönohjain piiri, nottei vain se käy turhan kuumana. Pääsekkös ssh:lla kirjautumaan kyseiseen värkkiin mitenkään?
-
Taitaapi olla acerien tyyppivikana se pieni piirilevy jossa virtanäppäin sijaitsee, sitä saa varaosana, en nyt vaan muista mistä niitä löysin joskus, myös itse virtaliitin on aika huonoa tekoa.
Terveisin jori52
-
Missäs siin on näytönohjain piiri, nottei vain se käy turhan kuumana. Pääsekkös ssh:lla kirjautumaan kyseiseen värkkiin mitenkään?
No eipä taida päästä kun järjestelmää ei saa käyntiin... eikä silloin taida saada ssh-serveriäkään käynnistettyä, vai mitä.
Toisin sanoen kyse ei siis tosiaankaan ole siitä että vain näyttö pimenee. Sikäli kuin mistään mitään ymmärrän.
Tuo virtanäppäimen alla oleva piirilevy — pääsisikin vähällä jos vika olisi siinä läpyskässä. Tai sitten virtaliitin? Ei kuulosta mahdottomalta. Olkoonkin että kone oli jo joskus kauan sitten korjattavana sammuilun takia eikä vika kuulemma ollut siinä kohtaa — harmi vaan etten muista tarkemmin mistä silloin kiikasti.
Eikä toki sekään kuulosta mahdoottomalta että muistikampa aiheuttaa sammumiset, vaikka toisaalta kone toimi erittäin hyvin nykyisillä kammoilla (256+512MB, joista toinen orkkis ja toinen halvinta mahdollista laatua) monta kuukautta.