Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Ubuntu tietokoneissa => Aiheen aloitti: Teinimela - 27.02.08 - klo:18.42
-
elikkäs onko olemassa ohjelmaa jolla suoraa voi asentaa kyseisestä paketista ohjelmia tms. tai voisiko joku yksityiskohtaisesti kertoa miten se tehdään päätteen kautta. kiitos etukäteen :)
-
Ihan ensinnäkin: jollet oikeasti tiedä vastausta, sinun on parempi olla asentamatta mitään .tar.gz-paketeista :)
Toisekseen, .tar.gz-paketeista asentaminen on muutenkin huono idea.
Kolmanneksi... jos kuitenkin päätät toisin, niin .tar.gz ei sinänsä tarkoita mitään, se on vain paketti jonka sisällä on milloin mitäkin. Siksi mitään kaikkeen sopivaa asennusohjetta sisältä löytyvään tavaraan ei ole. Useimmiten kuitenkin käytetään puretun paketin tekemässä alihakemistossa taikaloitsua ”./configure; make; sudo make install”, mutta suotavaa olisi, että tajuaisi edes mitä kukin loitsun yksittäisistä komennoista noin ylimalkaan tekee, ennen kuin lähtee niitä käyttämään.
Jotkin ei-niin-kovin-unixmaiset ohjelmat saattavat kyllä pakata .tar.gz:aan myös jonkin binaarin (tai skriptin), joka pitää ajaa, mutta ne ovat aina yksittäistapauksia ja sellaisina käsiteltävä.
-
No ei taida olla mitään yleistä ohjelmaa millä voisi, mutta YLEENSÄ lähdekoodeista kun käännetään niin tapahtuu lyhyesti abouttirallaa näin:
1. Puretaan lähdekoodipaketti käyttäen TAR:ia. Se osaa ainakin itselläni kaikissa käyttämissäni versioissa purkaa ensin gz tiedoston ja siitä sen tarin. Eli näin:
tar xf paketti.tar.gz
Korvaa yllä tietenkin oikea tiedoston nimi paketti.tar.gz tilalle.
2. Mennään hakemistoon minne se purki, jos loi uusia kansioita. Monet paketit luovat, esim. ohjelma-2.3.4
cd ohjelma-2.3.4
Korvaa ylläolevasta tietenkin oikea kansio (tiedostot näet listata "ls" komennolla).
3. Sitten varsinainen kääntäminen. Ohjelmista riippuen vaihtelee, mutta -monet- (lue: EI kaikki) asennetaan:
./configure
make
sudo make install
HUOM! Aina kannattaa asentaa repoista jos ohjelma löytyy. Ja muista, että kaikki ohjelmat ei käänny noin. Monet vaativat giljoonia kirjastotiedostoja jotka ensin pitää asentaa.
Niin ja vielä sekin, että on hyvä kääntää käyttäen ./configure --prefix=/kansio/minne/asennetaan, eli vaikka kotikansiosi bin hakemistoon ja sen jälkeen make ja make install. Sillon et tarvitse sudoa käyttää.
Yleensä kannattaa aina katsoa README tai INSTALL kyseisestä paketista.
EDIT: Ihmeellisesti lisäili itse code-tageja minne sattuu?
-
HA sain toimimaan WHOOPIDOOO! ei siinä muuta tarvinut ku lukea ohjeet tarkasti :)
-
Kannattaa harkita checkinstall:n asentamista pakettivarastoista. Sen jälkeen komennon "sudo make install" sijasta sanotaan "sudo checkinstall" ja näin ohjelmasta on tehty deb-paketti joka on asennettu järjestelmään paketinhallinnan kautta. Näin tehtynä ohjelma on tarvittaessa helppo poistaa.
-
Kannattaa harkita checkinstall:n asentamista pakettivarastoista. Sen jälkeen komennon "sudo make install" sijasta sanotaan "sudo checkinstall" ja näin ohjelmasta on tehty deb-paketti joka on asennettu järjestelmään paketinhallinnan kautta. Näin tehtynä ohjelma on tarvittaessa helppo poistaa.
Hei, kiitosta vinkistä! Pistänpä itse tuon korvan taakse niin voin itse testaillakkin seuraavan kerran kun tarvitsee jotain kääntää sorsista =)