Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Asentaminen ja käyttöönotto => Aiheen aloitti: Kaktus - 26.10.07 - klo:18.41
-
Ensinnä, anteeksi tästä varmasti tuhanteen kertaan nähdystä kysymyksestä, mutta asialla on hieman kiire. Kokeilin hakua, mutta en löytänyt vastausta itselleni ymmärrettävässä muodossa. Ja sitte itse kysymykseen:
Asensin tänään pöytäkoneeseeni ubuntu 7.10:n, Tyhjensin kovalevyni toisen osion, jonne tein root hakemiston. Toiselle osiolle jossa oli windows, meni swap. Ajattelin homman toimivan näin ok, sillä swap osio ei formatoitunut. Ainakaan käsittääkseni. Konetta käynnistäessä en löydä (kerkeä katsomaan) windowssin käynnistävää puolta. Miten saan selville onko koneessani vielä windows tallella vai ei? Ja mikäli se vielä löytyy, miten saan boottivalikon näkymään käynnistäessä? Kiitos etukäteen.
-Jukka
-
"Swap meni sinne missä Windows on" - kuulostaa pahalta. Vaikkei swap osiota formatoida, tyhjenee se kun sitä käytetään niin kuin swappia käytetään... Kyllä siitä varoitus pitäisi tulla.
Mutta älä hätäile, ensin pitää selvittää mistä on kyse.
Jos kerran Ubuntu starttaa ok, tee niin ja käynnistä Pääte (Sovellukset - Apuohjelmat - Pääte) ja komenna siellä
sudo fdisk -l
Kopioi komennon tuloste tänne.
Jos Win-osio on jäljellä ja jos ubuntun asennus osasi tehdä sille rivin käynnistyslataajaan, pitäisi sen kyllä näkyä automaattisesti 10s ajan, mutta grubin (käynnistyslataajan) valikon saa esiin painamalla esciä oikealla hetkellä.
EDIT: Em. komennolla siis näet itsekin levyjesi osiot ja niiden tiedostomuodon. Jos siellä ei ole mitään Windowsiin viittaavaa lienee se mennyttä. Kerro silti ko. tuloste ja kiintolevyjesi ja osioitten määrä ja laatu. On käynyt niinkin, että kaikkia asemia ei tunnisteta. Näin ei kai ole sinun tapauksessasi, kun kirjoitit yhden levyn kahdesta osiosta ellen väärin ymmärtänyt.
-
Aika pahalle näyttää.. Onneksi tajusin tehdä ulkoiselle varmuuskopiot.
Levy /dev/sda: 122.9 Gt, 122942324736 tavua
255 heads, 63 sectors/track, 14946 cylinders
Units = sylinterit of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xf49cf49c
Laite Käynn Alku Loppu Lohkot Id Järjestelmä
/dev/sda1 * 1 10199 81923436 82 Linux / Solaris heittovaihtotiedosto
/dev/sda2 10200 14945 38122245 f W95 Laaj (LBA)
/dev/sda5 10200 14945 38122213+ 83 Linux
jukka@jukka-desktop:~$
-
Aika pahalle näyttää.. Onneksi tajusin tehdä ulkoiselle varmuuskopiot.
/dev/sda1 * 1 10199 81923436 82 Linux / Solaris heittovaihtotiedosto
Näyttäisi siltä että swap on tosiaan sda1:llä. En tiedä mikä olisi paras ratkaisu.
1. Teet swapille uuden osion, muokkaat fstabia, palautat varmuuskopion sda1:lle/ windowsin uudelleen asennus, grubin korjaus.
tai
2. Palautat varmuuskopion sda1:lle/ windowsin uudelleen asennus. Asennat ubuntun uudelleen. Juuriosio 7-15 Gt, oma erillinen home-osio, 2xram muisti swap.
Jos Win-osio on jäljellä ja jos ubuntun asennus osasi tehdä sille rivin käynnistyslataajaan, pitäisi sen kyllä näkyä automaattisesti 10s ajan, mutta grubin (käynnistyslataajan) valikon saa esiin painamalla esciä oikealla hetkellä.
Tarkista vielä tämä, vaikka swap luultavasti onkin valllannut sda1:n.
-
Ihan vaan selvennykseksi tulevaisuuden varalle: linux vaatii erillisen swap osion, jota se sitten täyttää ja tyhjentää tarvittaessa. Kyseessä ei ole samanlainen swap-tiedosto joka on windowsissaa ja jonka voi heittää mihin osiolle tykkää.
Gparted ohjelmalla livecd:ltä onnistuu sitten osioiden muuttaminen tarvittaessa. Esim. jos päätät asentaa windowsin uudestaan se varmaan näyttää tuon koko kiintolevyn yhtenä könttinä, koska ei tunnista linuxin tiedostojärjestelmiä. Kyllähän se onnistuu, että teet osiot uudestaan ja asennat, mutta jos tahdot nimenomaan asentaa vain siihen swap osiolle windowsin uudestaan voisi varmaan hyvä raktaisu olla gpartedilla formatoida osio takaisin windowsin ymmärtämäksi ntfs-osioksi. Sitten windows asennus näkeekin sen.
-
Kiitos paljon neuvoista uutta yritystä varten. Harmi että muutamat pakolliset asiat vaativat windowssin käytön, muuten ei olisi niin väliksi vaikka se puuttuisi.
-
Jos koneessa on esimerkiksi gigatavu muistia, ei se swap-osio ole mitenkään pakollinen, vaikka ainakin itse laitan silloinkin varalle. Ei se varsinkaan pöytäkoneiden nykyisillä kiintolevyillä paljoa vie tilaa.
Jos swap-osion laitat, niin vanha peukalosääntö osion koolle on että kokoa 2 * keskusmuistin määrä. Yli gigan osiota siihen ei kuitenkaan minusta kannata laittaa, vaikka tilaa olisikin. Jos 128 megatavun muistilla olevassa koneessa alkaa olla yli 200 megatavua tavaraa swapissa, niin alkaa kone olla jo niin hidas, että ei se enää ole mielekäs käyttää. Eli ainakin pienemmiläl muisteilla se 2 * keskusmuisti-sääntö tuntuisi toimivan.