Ubuntu Suomen keskustelualueet
Muut alueet => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: _Pete_ - 11.09.07 - klo:11.07
-
Ensi viikolla pitäisi saapua quadcore / 2G muistia omaava kone.
Mikä on paras ubuntun kernel tämän käyttöön. Kone tulee desktop käyttöön.
Onko tämä tosiaankin mahdollista:
http://www.mail-archive.com/edubuntu-users@lists.ubuntu.com/msg01762.html
Eli asennetaan normaali 32bit ubuntu distro ja pistetään jälkeenpäin 64bit kerneli alle ?
-
Oikastaan vasta 64-bittinen SMP-kerneli (Symmetric Multi Processing) olis tuohon alustaan hardismielssä "oikein" versio. Minulla ei ole asiasta kokemusta. Toisaalta mahtaisiko 64-bittisen gnash olla jo toimiva ? 64-bittisellä ajellevat kertokoot lisää.
T:Jallu59
-
Minulla on ajossa 64-bittinen Feisty ja Gutsy, ja Gnash on toiminut ihan hyvin. Ei se toki aidolle 32-bittiselle flashille pärjää, mutta eipä tarvitse säätää 32-bittistä selainta.
Silti varoituksen sana 64-bittisyydestä: se ei toimi yhtä hyvin kuin 32-bittinen. Etenkin flash ja java, sekä myös w32codecs, aiheuttavat päänvaivaa. Mutta jos haluat saada täyden hyödyn irti prosessoristasi ja olet valmis tarvittaessa vähän säätämään, niin kannattaa kokeilla 64-bittistä järjestelmää.
Nykyäänhän erillistä SMP-kerneliä ei tarvita, vaan tavallinen kerneli toimii hyvin myös moniprosessorikoneissa. Itselläni on Intelin dualcore-suoritin ja ihan asiallisesti se näyttää hyödyntävän molempia suorittimia.
-
Itselläni on Intelin dualcore-suoritin ja ihan asiallisesti se näyttää hyödyntävän molempia suorittimia.
Minuun iski laiskuus. Kuvittelin siirtyväni vaikkapa 64Studioon dualcoren myötä, Mutta tässä sitä edelleen ajellaan Ubuntu Studiota realtime-kernelillä 32-bittiessä ympäristössä. Toisaalta se on sitten juuri sama ympäristö kuin läppärissä, jossa on hieman vanhempi m-prosessori.
Mäntykankaalla on dualcore Xeonit kaksin kappalein palvelimissa ja 6 gigaa muistia. 32-ympäristö sielläkin on käytössä. Ubuntun vakio-palvelin-kernel toimii sielläkin hienosti.
64-bittinen ympäristö vaatii sen verran paljon säätöä koti- tai koulukäytössä, että sen käyttö tuntuu turhalta.
Jos kone olisi puhdas palvelin (lamp) ilman X- ja Desktop-ympäristöjä, silloin varmasti kannattaa ajaa 64-bittistä. Mutta kun LTSP-ympäristökin on oikeasti Desktop-käyttöä.
Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
-
Flash toimii 64 bittisessä selaimessa nspluginwrapperilla.
Tuolla lisää http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=476924
Toimii myös Konquerorissa, mutta vaati aluksi sen nspluginwrapperin etsimisen erikseen (hieman epävakaa tässä, mutta ei kaada selainta mukana). Java toimii niinkuin se toimii muutenkin Konquerorissa, mutta ei firefoxissa.
-
W32codecs on kyllä nykyään jo vähän redundantti, kun ffmpeg -kirjasto purkaa useimmat wmv:tkin. Javan tilanne 64-bittisen osalta paranee melko varmasti kohtuupian, mutta Flashin kanssa varmaan pahimmat ongelmat ovat.
Vapaat ohjelmat pääsääntöisesti kai toimivat 64-bittisellä siinä missä 32-bittiselläkin. Toki on joitain ohjelmia, jotka on koodattu turhan pitkälle vain 32-bittistä prosessoria silmälläpitäen. Näistä en sen kummemmin tiedä, mutta kuulemma Warzone 2100 ei ainakaan joskus toiminut 64-bittisenä.
-
Päteekös samat asiat dual-coreen? Eli Core 2 Duo-prossuihin?