Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - fossiili

Sivuja: 1 ... 37 38 [39] 40
761
Ubuntu tietokoneissa / Re: Mitä ihmettä tekee Ubuntulla
« : 30.12.05 - klo:20.04 »
Pikku kommentti vielä. Joku täällä suositteli SuSea aloittelijalle. Minulla se on ollut viikon. Eilen nettiyhteys oli kadonnut ja kirjoitin hukassa. Tänä aamuna asensin molemmat uudelleen. Puuhailtuani pitkään WindowsXP:ssä
käynnistin koneen ja SuSen. Ei nettiä. Ala taas virittämään. Vähän aikaa toimi, sitten katkesi yhtäkkiä. Nyt taas räpeltämisen jälkeen toimii.

Windowspuolella ei ongelmia koskaan dna-laajakaistan kanssa. Mutta ihan hauskaa joskin ajoittain stressaavaa elämä Linuksen kanssa. Aion kokeilla kohta Ubuntua.

762
Ubuntu tietokoneissa / Re: Mitä ihmettä tekee Ubuntulla
« : 30.12.05 - klo:09.50 »
Lähinnä vastauksista päätellen voi sanoa ettei täällä tiedä siitä sen enempää kuin minäkään. Kiitos kuitenkin parista vastauksesta jota kyllä jo kokeilin aikaisemmin ilman menestystä.

Suse ja Mandriva toimivat koska ovat kaupallisia tuotteita (no sanotaan että kyllä Wintoosa ja MacOS X toimii kans helposti...

Hyvät kohtalotoverit! Tosi helpottavaa lukea, että muillakin on ollut proput päässä kärähtää linuksiin innostuttua. Omat kokemukseni löytyvät keskustelusta Raja-Anturassa "Yleistä keskustelua" - "Linuxko vakaa?".

Kuitenkin kehoitan jatkamaan, jos tämä on harrastus. Ihan kivaa lopulta! 
Jos työtä linuksella pitää tehdä: palkkaa kokenut tyttö tai poika hommiin ainakin puoleksi vuodeksi. Samoin pitää tehdä, jos Windows-ummikkona alkaa tietokonetta käyttää.
Ne, joilla on toimiva Windows koneessa: ostakaa toinen kovalevy, ne on jo halpoja, asentakaa Linuks sinne, Windows säilyy pelastusrenkaana.

763
Tähän ihan patenttiehdotuksena: lisää palveluntarjoajan nimipalvelimet /etc/resolv.conf tiedostoon.

Hyviä komentoja ongelman ratkaisemiseksi:
sudo  /sbin/ifconfig
sudo /sbin/route

Lainaus
ja sitten mcopy jne.

Nuo eivät ole Linux/Unix -komentoja. Nuo liittyvät johonkin msdos-pakettiin

Mitä tulee mcopy jne. käskyihin, niillä muuntaa Linuks-tekstin rivinvaihdot Windowspuolelle sopiviksi ja toimivat muutenkin hyvin. Puuttuvat Ubuntu-livestä ilmeisesti siksi, ettei siinä myöskään saa korppuasemaa toimimaan. On niin moderni, että hyväksyy vain USB-donglen.

Löytyy hakemisto /etc/resolvconf - ei editoitavaa tiedostoa. Minkänimiseen tiedostoon lisäykset? Palveluntarjoajan nimipalvelimen osoite pitäisi vissiin kysyä Oulun puhelimelta, kukahan siellä sen tietää? SuSe 10:n netittäminen onnistuu ilman ko. tietoa, joten en ole vielä viitsinyt soitella, ei tieto nopeasti sieltä löydy.

Tulos /sbin/ifconfig
Koodia: [Valitse]
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:04:61:6D:10:70 
          inet6 addr: fe80::204:61ff:fe6d:1070/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:50 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:14436 (14.0 KiB)
          Interrupt:22 Base address:0xd000

lo        Link encap:Local Loopback 
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.255.255.255
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:11092 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:11092 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:1004471 (980.9 KiB)  TX bytes:1004471 (980.9 KiB)


/sbin/route
Koodia: [Valitse]
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface

Kysyn kuin entinen poika tytöltä: "Mitäs mun nyt pitää tehdä?"

764
Varmuuden vuoksi kokeilin Ubuntua live-CD:ltä. Aikaisemmin olen melkoisen räpläämisen jälkeen saanut Knoppixissa Netin toimimaan. Laajakaistani lienee tavanmukainen 512 Mb dna-laajakaista, Tele-Vellin purkki seinässä ja Epoxin emolevyllä eth0.
Ubuntussa etenin System > Hallinta  > Verkkoasetukset > Ethernet connections
Enable Connection DHCP ja tapahtui:
"Activating eth0" ... purkki seinällä vilkkui ... "eth0 active".

Tämän sirkuksen jälkeen Mozilla ei kuitenkaan päässyt Nettiin. Seuraavalla kerralla tein samat ja lisäksi syötin
Hostnameksi "dna Internet", siitä se narisi jotain älytöntä.
Yritin käynnistää Firefoxia antaakseni sille proxy-serverin ositteen, jo se raukka sitä oli vailla muka, mutta
ei Firefox ei suostu edes käynnistymään. Ei myöskään Verkkoasetusten hallinta!

Koko tarinan olin naputtanut huolella konsolilla tiedostoon, jottei nyt tarvitsisi runoilla kaikkea uudelleen. Ei siis muuta kuin joku vfat partitio mounttaamaan. Ubuntun mukaan tarvitaan rootin oikeudet, su kysyy rootin salasanaa!  Ei sitä ole ollut tilaisuutta antaa. No ei muuta kuin korppu asemaan ja sitten mcopy jne. Mutta Ubuntu ei tunne mdir, mcopy yms. käskyjä tai sitten ne pitää jotenkin kummasti esiin kaivaa. Miten lie?

Kuinka siis pitäisi nettiasetukset antaa? Haluan kokeilla sen ensin CD-linuksilla ja sitten vasta asentaa koneelle.

765
Tieni Linuks-maailmaan on ollut pitkä ja täynnä suden- tms. kuoppia  (kuvaus päiväkirjassa UNIX.FI saitilla). Nyt on koneella WinXP:n lisäksi SuSe10.0 ja 80 gigaa vapaata tilaa. Käynnistyslataaja on SuSen Grub, josta pääsen valitsemaan Windowssin ja SuSen kesken.

Nyt tuli noin kuukauden odotuksen jälkeen 5 nättiä koteloa, joissa on Ubuntun InstalCD ja LiveCD. Luulin, että tulee 5 instalCD:tä, mutta kiva näinkin. Haluaako joku ne neljä muuta? Saa ilmaiseksi, jos hakee Tyrnävältä, muuten postimerkin tms. hinta.
Minulla on myös Fedora Core 4 DVD yms. levyjä vapaana, jos kiinnostaa.

Ja sitten kysymys:
Tarkoitus olisi asentaa Ubuntu kolmenneksi käyttikseksi. Se kai laittaa oman käynnistyslataajan? Osaako se pistää siihen myös WinXP:n ja SuSen?

766
Yleistä keskustelua / Re: Linuks ja sarja-ata
« : 20.12.05 - klo:21.19 »
Ja lataamiseen kannattaa käyttää bittorrenttia, koska se osaa käyttää koko kaistan hyväkseen ja jatkaa, jos yhteys katkeaa.§

BitTorrent - näyttää kivalta. En ole aikaisemmin käyttänyt "vertaisverkkoa" tms., joten asia on outo, mutta täytyypä opetella. Kiitos vihjeestä.

767
Yleistä keskustelua / Re: Linuks ja sarja-ata
« : 20.12.05 - klo:13.39 »
Sarja-ata kovalevyni löytymättömyys johtui väärästä virtajohdosta, oli kuulema tarkoitettu tuulettimelle :-[

768
Yleistä keskustelua / Re: Linuks ja sarja-ata
« : 15.12.05 - klo:09.42 »
Nyt olen jo muistanut, että Windowssissa sarja-ata  saadaan käyttöön asentamalla ajuri W:n asennuksen yhteydessä korpulta. Ei totisesti huvita asentaa W:tä taas kerran.
Voi ne ajurit asentaa jälkikäteen wintoosastakin.

Lainaus
Minulle riittäisi, mikäli saisin jonkun Linuxin asennettua ko. levylle, sitä varten sen hankin.  Liekö se mahdollista. Ata-ohjainpiirin nimeä ei löydy käsikirjasta, uudemmissa Epoxeissa on joku nVidian tms.
Jos tuo piiri on nforce niin pitäisi pelata Linukalla.

Lainaus
Joka päivä tassuttelen postilaatikolle kuin kenraali Kaluna sarjakuvassa Masi. Mutta ei tule kirjettä, missä olisi luvatut Ubuntun 5 CD:tä. Ja vaikka tulisivat, onnistuisiko silloinkaan ???
Miksi et lataa noita levyjä netistä?

Kiitos neuvoista ja kommenteista. Kunnon distropakkauksen imurointi Netistä ottaa tuntikausia 526 mb:n laajakaistalla. Yritin kerran Ubuntun DVD:tä, puolet tuli perille, sitten katkesi. Puoli päivää kului. Yhden CD:n verran kannattaa kopioida. Siten sain Knoppixin uusimman version.
----------------------------------------
Tilanne nyt:

Nyt sitten mikro suostui buuttaamaan DVD-asemalta, oli sillä päällä. Asemassa oli onneksi (?) Suse 10.0 DVD Linux Format Christmas 2005 lehdestä. Ja Susessa oli eka pätevä asennusohjelma, joka antoi selkeästi aloittelijan valita, mihin Linuks asennetaan. Sekään ei kuitenkaan tunnistanut sarja-ata kovalevyäni, joten uhrasin kylmästi toisen Windows-kovalevyni (anteeksi Bill!). Niiin fiksu asennusohjelma ei ollut, että sille olisi kelvannut valmiiksi Linuksille varaamani 20 Gigan osia, vaan tila ei muka riittänyt!
Sinne meni osa tiedostoista, mutta menkööt. Varmuuskopiot ovat niuhoja varten ...

Tietenkään muuten hyvä Suse ei onnistunut löytämään Internetyhteyttä. En edes keksinyt, missä siinä on Knoppixin configurointia vastaava työkalu, jolla Knoppixissa sain netin toimimaan.

Mutta onneksi on Windows jäljellä   ;)

769
Yleistä keskustelua / Re: Linuks ja sarja-ata
« : 14.12.05 - klo:20.02 »
Nyt olen jo muistanut, että Windowssissa sarja-ata  saadaan käyttöön asentamalla ajuri W:n asennuksen yhteydessä korpulta. Ei totisesti huvita asentaa W:tä taas kerran. Minulle riittäisi, mikäli saisin jonkun Linuxin asennettua ko. levylle, sitä varten sen hankin.  Liekö se mahdollista. Ata-ohjainpiirin nimeä ei löydy käsikirjasta, uudemmissa Epoxeissa on joku nVidian tms.
Eli Linuxin distron pitäisi osata tunnistaa ohjainpiiri.
Emolevyn käsikirja on kesäkuulta 2004, joten on jo ikää. Knoppix ei ainakaan sarja-ataa tunnistanut.

Linuksin käyttäjä kuulema oppii paljon. Minä olen melkoisesti oppinut jo yrityksissä saada L asennettua. Tuntuisi tosi hyvältä saada se onnistumaan. Joka päivä tassuttelen postilaatikolle kuin kenraali Kaluna sarjakuvassa Masi. Mutta ei tule kirjettä, missä olisi luvatut Ubuntun 5 CD:tä. Ja vaikka tulisivat, onnistuisiko silloinkaan ???

770
Yleistä keskustelua / Linuks ja sarja-ata
« : 14.12.05 - klo:14.59 »
Koneellani on kaksi kovalevyä, mutta en saanut Linuksia asentumaan niille. Hankin kolmannen Maxtor 120 Gb sarja-ataliitäntään. Epox 4PLA3 emolevyn käsikirjan mukaan enhanced-asetuksella voi käyttää WindowsXP:ssä sekä rinnakkais- että sarja-ata kovalevyjä.
Kun windows käynnistyi, oikeassa alakulmassa vilahti "uusi IDE-laite löydetty" tms. sanoma. Kuitenkaan uusi kiintolevy ei näy windowssin laitehallinnasssa (laatikko, joka tulee Käynnistä-Oma tietokone-hiiren opnappi-hallinta-levynhallinta). Mitä puuttuu?

XP:ssä on kaikki mahdolliset päivitykset. Jos yritän Linux-asennusta, tunnistaisiko distro sarja-atakovalevyn?

771
Toki oletin, että täällä pidetään Ubuntusta. Olen kuitenkin hyvin kiitollinen kun kerroitte,  miksi pidätte siitä.  Marketin hyllyssä oli myös lehti, missä oli liitteenä UbuntuDVD. Valitettavasti oli kiire (vaimo mukana) ja sieppasin sen lehden, missä oli Mandriva.  Jos CD.t tulee niin läheltä kuin Hollannista, pitää varmaan jaksaa odottaa. Saako Mandrivan helposti pois, jos sen asentaa kokeeksi? Voisi etukäteen tutkia nettiyhteyttä yms.

772
BSD-Unixia kokeilin pikkuisen 20 vuotta sitten. Nyt olen yrittänyt saada Knoppixin toimimaan. Muuten pelaa, mutta DNA-laajakaistaa se ei tajua tai sitten en minä. Fedora Core 3:a yritin asentaa kun oli opaskirjan mukana. Mikrossa on kaksi kovalevyä ide-liitännällä. 1-levyltä osioin Windowssissa n. 20 gigaa Linuksille 1-levyltä. Asennus käynnistyi ja edistyi nätisti, kunnes daatan olisi pitänyt siirtyä kovalevylle. Silloin mikro jumittui ja sekosi totaalisti. WindowsXP piti asentaa uudelleen yms.

Ubuntun 5 levykettä on tilattu, mutta ottaa aikansa niiltä vaeltaa tänne Pohjolaan Afrikasta.  Fedora Core 4 DVD on tulossa ja Oulun Kaakkurin marketti myi Linux Magazinen, jossa  on Mandriva DVD. 

Knoppixista päätellen asennusohjelman on vaikea tunnistaa Suomessa kai tavallista laajakaistaa: Verkkoyhteydet-paneelin mukaan kortti on Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC tai Epox-emolevyn piiri-kaavion mukaan RTL8100C.
Knoppixin asennus vilahti ohi niin etten saanut selvää, tunnistiko se verkkokortin. Varsinaisesti se narisi siitä, ettei DHCP tms. palvelin löytynyt, vaikka Windowssin puolella dna-laajakaista toimii vaihtuvalla IP-osoitteella. Nettiyhteydet-paneelissa laajakaista on "WAN Miniport PPPOE" - mitä sekin merkinnee. ADSL-modemi on DNA:n markkinoima TeleWell EA201. Linuxin hankkisin etupäässä  nettisurffaukseen, joten sen pitää toimia. Kirjoitin on Epson C66, jolle jokin omituinen ajurintapainen lienee löydettävissä, - asentakoon ken osaa, yksinkertaista on kopioida tiedosto FAT32:lle ja printata Windowssissa.

Grubin ja lilon  virittelystä olen paljon lukenut ja sitä mukaa yhä vähemmän tajunnut, joten näppärin tapa on käynnistää Linuks korpulla. Korppu lukijaan ja Nettiin, korppu ulos ja reset ja siinä on Windows. Näin se menisi yhtä nopasti kuin valikosta! Kun asennusohjelma tekisi käynnistyskorpun tai kertoisi selvästi mitä sille tulee.

Väittävät, että Mandrivan asennusohjelma on paras. Mutta kun Ubuntun nimi on hauska ja nuorekas. Fedorasta on ohjekirja, joskin se koski Core 3:sta.  Jo on vaikea valinta.

773
Tuolta saa ilmaatteeksi, kotiin kannettuna https://shipit.ubuntu.com/
Kiva porukka, missä liekään kaukana. Lupasivat lähettää 5 CD:tä. Kerron kun tulevat. :)

774
Pelit / Re: Linux pelikäytössä
« : 28.11.05 - klo:08.22 »
Onko Steel  Panthers WW ja MBT - peleille tai muille realistisille strategiapeleille Linux-versioita?

775
Ubuntu tietokoneissa / Re: DHCP-serveri, missä lie
« : 25.11.05 - klo:10.19 »
Esim: iptables /all käskyn tulosteen kun tänne laitat niin siitä varmaankin jotain irtoaa.
Vastaus:"Bad argument"

iptables toimii tosi oudosti.
itables -h
antaa listan optioista, mutta niistä vain -h ja -V toimivat, tulee joko "Unknown argument" tai "No command specified". Linee paras heittää Ubuntu CD:llä vesilintua, se on tosin tähän vuodenaikaan Tyrnävällä vaikeaa kun ei niitä ole.

776
Lainaus
Onko tuo iso-tiedosto CD/DVD:n kuva, jollaista pidetään kovalevyllä kun tehdään monta identtistä  ???levyä.
on

jaha jaha ja mikähän käyttis sinulla nyt on käytössä?

Voit myös kokeilla daemontoolsseilla mountata imagen virtuaali asemaan ja katsoa toimiiko se. Daemontools ohjelman löydät tuolta:
http://www.daemon-tools.cc/dtcc/download.php?mode=ViewCategory&catid=5


Koska nettiyhteys toimii vain WinXP:llä niin imurointi ja poltto sillä. Ehkä poltto onnistuisi myös Knoppix 3.6:lla, mutta ehkä sitä ei kannata opiskella. Aikanaan Ubuntulla. Unix ja Linuxhan ovat kaikki eri nimiset periaatteessa samanlaisia, mutta kun insinöörilaumat ovat niitä kehitelleet niin standardointi on samaa tasoa kuin sähköpistokkeissa eri maisssa. Ei kannata opetella kuin yhtä.

777
Ubuntu tietokoneissa / Re: DHCP-serveri, missä lie
« : 25.11.05 - klo:10.00 »

Lainaus
Tarkista ensin, miten yhteys Windowssissa tehdään.
Niinpä tietysti. Ja tietysti IP-osoite on vaihtuva eli jossakin luuraa DHCP-serveri.

Lainaus
Ensin pitää aktivoida verkkokortti. Yleensä se tapahtuu automaattisesti. /sbin/ifconfig kertoo, kuinka on onnistunut.
Kertoo että:

lo    Link encap:Local Loopback
       inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
      UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
      RX packets:6 errors:0 ... luettelo prametreistä, jotka ovat 0
      TX    "                                                  "                  "                 "
      collisions:0 txquenelen:0
      RX bytes:300 (300.0 b) TX ...  samat ...

Monikohan täälläkään pystyy suomentamaan kaikki e.m. hieroglyfit?  Sanoma lienee: "Kunnossa ollaan, mutta ei liikennettä."

Edellinen kerta Unix-ympäristössä oli n. 20 vuotta sitten. Sähköinsinöörit olivat saaneet "Munarahoilla" eli Neuvostoliittoon myydyn kananmunavuoren vaihtokauppana venäläisten kopioiman PDP 34 minikoneen, missä pyöri BSD-Unix. Jos silloin tykkäsin kovasti Unixista kun pääsin sitä pikkuisen harjoittelemaan. Valitettavasti oli muita töitä, ja opiskelu jäi.

Unixin terminaaliympäristö on fiksu kuin mikä. Vanhasta muistista sain listauksen helposti tiedostoon. Epson C66 kirjoitinta en tietenkään saanut toimimaan. En mytöskään löytänyt tekemääni tiedostoa, kai se oli jossain ramdiskillä, mikä ei näkynyt Konquererilla. Jos olisi näkynyt, olisin siirtänyt tiedoston Windowspuolelle ja tekstin olisi saanut kopioitua tänne. Miten sen tekisi?

778
Imuroin Ruotsista Ubuntun asennusdvd:n tiedoston. Imurointi kesti 512 mb laajakaistalla melkein 9 tuntia. Sitten daatan valuminen loppui ja jonkun ajan päästä Windowssin Mozilla ilmoitti, että tiedoston siirto on valmis. Mutta tiedosto on vain 1,58 gigatavua ja nettisivulla väitettiin kooksi 2,8 gigaa. Mikähän meni vikaan vai onko asia kunnossa?

Saako jostakin Suomesta Ubuntun asennus CD:t tai DVD:n?

Mikäli ubuntu-5.10-dvd-i386.iso on oikea niin miten poltan sen DVD:lle? Olen toki tehnyt WinXP:llä ja Nerolla data-cd:tä ja audio-cd:tä. Polttava DVD-asemakin minulla on, joskaan ei vielä ole tullut polttavaa tarvetta tehdä dvd. Onko tuo iso-tiedosto CD/DVD:n kuva, jollaista pidetään kovalevyllä kun tehdään monta identtistä  ???levyä.

779
On ollut huono tuuri Linuxien kanssa. Ostin kaupasta Best Linux 2000:n. Asennus ei rähmäkäpälältä tietenkään onnistunut,
Jos Linuxin ohjelmat riittävät, ei ole syytä roikkua Windowssissa. Jos on rähmäkäpälä kuten minäkin, löytyy helppoja ja hyvin neuvottuja Linuksia ostettavaksi. Testaajat suosittelevat Susea. "Best Linux" - ei pidä luottaa vain nimeen.

Minulle Linux ei riitä ainoaksi järjestelmäksi, koska pelaan. Koska pelaan otan kuitenkin haasteen vastaan ja yritän asentaa Ubuntun.

780
Ubuntu tietokoneissa / DHCP-serveri, missä lie
« : 23.11.05 - klo:16.48 »
Anteeksi, että en kysy nyt Ubuntusta.  Sen tosin aion asentaa, mutta ajattelin kokeilla ensin CD:ltä käynnistyvää Knoppixia, jonka sain ruotsalaisen Dator Magazini (2/2004) mukana. Knoppix asentuikin ja käynnistyi hyvin, se löysi itse jopa Razer hiireni. Epoxin emolevyllä oleva verkkopiirikin näytti tunnistuvan. En kuitenkaan saanut Internet yhteyttä toimimaan, joten se varmaan tulee ongelmaksi Ubuntussakin.  Koneessa on myös WindowsXP, missä laajakaista pelaa hyvin.

Dator Magazinissä oli nettiyhteyden asennusohjeet. Mikäli DHCP-serveri ei ole käytettävissä, joudun konfiguroimaan verkkokortin. Kaikenlaista olen Linuxista lukenut, mutta DHCP - siitä en tiedä mitään. Kotimikron IP-numero kait vaihtelee ja jokin instanssi sen antaa. Muutoin IP-numero  on kiinteä.

Knoppix ei löytänyt DHCP-serveriä, joten ei sitä sitten DNA-laajakaistan tarjoajalla ole? Miten saan tietää yhteyteni IP-numeron, pitääkö soittaa puhelinyhdistykseen (Finnet - Oulun puhelin)?

Knoppix-Linuks näytti kivalta ja Ubuntu varmaan on vielä hauskempi. Tuleeko siinä sama sotku Internet-yhteyden luomisessa?

Sivuja: 1 ... 37 38 [39] 40