Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - nm

Sivuja: [1] 2 3 ... 815
1
Löysin kirpparilta Yamahan vinyylisoittimen, ja eihän siinä ole esivahvistinta.

Onneksi itseltäni löytyy https://www.verkkokauppa.com/fi/product/305003/ProCaster-PH-01-levysoitinesivahvistin-MM-rasioille
... mutta valitettavasti se on päässyt hajoamaan, kun en ole saanut siitä ääntä ulos mitenkään. :(

Onko laitteessa mitään eloa? Tuossa on nähtävästi erillinen virtalähde, joten toimiiko se? Voit mitata jännitteen yleismittarilla. Hajonneen virtalähteen voi vaihtaa edullisesti, etenkin jos sellainen sattuu jo löytymään omista varastoista. Napaisuus tosin olisi hyvä jotenkin varmistaa ensin.

2
Windows 11 24H2-versio pakottaa BitLockerin käyttöön asennuksen tai uudelleenasennuksen yhteydessä, ellei asennuslevykuvaa ole muokattu esim. Rufuksen avulla. Aiemmin asennetuissa järjestelmissä päivitys nähtävästi kytkee asetuksen päälle, mutta se ei kuitenkaan suoraan johda levyjen kryptaukseen.

Lähde: https://www.tomshardware.com/software/windows/windows-11-24h2-will-enable-bitlocker-encryption-for-everyone-happens-on-both-clean-installs-and-reinstalls

Minulla on versio 23H2, olenko siis turvassa. Eikä ole toistaiseksi tarvetta asentaa uudelleen?

edit: No en ole: "Microsoft already enables BitLocker by default in Windows 11 23H2"

Tämä tarkoittaa, että Windows 11 23H2:n asennuksen aikana BitLocker-salaus on oletuksena valittuna, mutta käyttäjä voi poistaa valinnan. Viimeisimmän versio 24H2 asennuksessa valintaa ei enää ole, vaan BitLocker on aina päällä. Eli jos haluaa asentaa tai uudelleenasentaa uusimman Windows 11-version ilman BitLockeria, se on poistettava asennuslevykuvasta esimerkiksi Rufuksen avulla samalla kun kirjoittaa levykuvan USB-tikulle.


Mistä näkee onko se jo salannut tiedostot?

Mikään nettilähde ei mielestäni kerro, että aiemmin asennettu Windows salaisi levyt omatoimisesti käytön/päivitysten aikana. Edes tuleva 24H2-päivitys ei sitä tee. BitLocker-pakotus koskee siis uusia asennuksia (ja uudelleenasennusta vanhan asennuksen päälle).

3
Windows 11 24H2-versio pakottaa BitLockerin käyttöön asennuksen tai uudelleenasennuksen yhteydessä, ellei asennuslevykuvaa ole muokattu esim. Rufuksen avulla. Aiemmin asennetuissa järjestelmissä päivitys nähtävästi kytkee asetuksen päälle, mutta se ei kuitenkaan suoraan johda levyjen kryptaukseen.

Lähde: https://www.tomshardware.com/software/windows/windows-11-24h2-will-enable-bitlocker-encryption-for-everyone-happens-on-both-clean-installs-and-reinstalls

4
Anyseen ajuri on hajonnut jossain kernelin 6.1-sarjan kehitysvaiheessa. Kannattaa raportoida ongelma kehittäjille, tai vielä parempi, jos pystyt paikantamaan ajurimuutoksen, jonka jälkeen virhe ilmenee.

5
Laitteistovika on mahdollinen, etenkin jos oireita esiintyy sekä Ubuntussa että Windowsissa.

Mahdollisia syitä ovat ainakin:
- Ylikuumeneminen -> Puhdista tuuletusaukot ja mahdolliset jäähdytysrivat imurilla. Tarkista, että tuuletin pyörii normaalisti.
- Viallinen kovalevy -> Tarkista levyn tila esim. Levyt-ohjelmalla tai aja Windowsissa levyn tarkistus
- Viallinen muisti -> Aiheuttaisi luultavasti satunnaisia koko käyttöjärjestelmän jumiutumisia. Onko sellaista tapahtunut?


Mitä Ubuntun LibreOffice sanoo, jos yrität avata vaikkapa Writerin päätteen kautta komennolla:

Koodia: [Valitse]
lowriter

6
Viruksesta tuskin on kyse, jos ongelma koskee sekä Linuxia että Windowsia.

On myös epätodennäköistä, että Thunderbird vaikuttaisi muun järjestelmän toimintaan ainakaan silloin jos sovellus ei ole käynnissä.

7
Millaisia oireita hyytymiseen täsmälleen liittyy, jos Thunderbird jätetään huomioimatta?

8
*-display UNCLAIMED
       description: VGA compatible controller
       product: TU117 [GeForce GTX 1650]
       vendor: NVIDIA Corporation

Koneessa on Nvidian näytönohjain, mutta näyttää siltä, ettei mikään ajuri tällä hetkellä käytä sitä, eli työpöytä toimii ilmeisesti vain geneerisen framebufferin kautta samaan tapaan kuin vikasietotilassa.

Luultavasti Nvidian suljettu ajuri on ollut asennettuna, mutta se on hajonnut päivityksessä, eli kernelimoduulin kääntäminen on keskeytynyt tai epäonnistunut. Kannattaa kokeilla asentaa ajuri uudelleen:

Koodia: [Valitse]
sudo apt purge nvidia*
Koodia: [Valitse]
sudo apt install nvidia-driver-535

9
Mikä sähköpostipalvelu on kyseessä? Gmail vai joku muu? Gmailia voit käyttää selaimen kautta, ja useimmiten muissakin sähköpostipalveluissa on jonkinlainen selaimella toimiva käyttöliittymä.

10
Useimmiten palautumisen ongelmat johtuvat näytönohjaimen ajurista, mutta jokin muukin ajureiden tai kernelin bugi saattaa jumiuttaa järjestelmän.

Kannattaa kuitenkin ensin tarkistaa näytönohjaimen ajurin tilanne. Mikä näytönohjain koneessa on, ja mikä ajuri on käytössä? Selviää päätteessä komennolla:

Koodia: [Valitse]
lshw -c display

11
Kuulostaa tosiaan lukitusnäytöltä. Eikö pimeneminen keskeydy, jos heilautat hiirtä tai painat jotain näppäintä? Pääsetkö takaisin sisään avoinna olevalle työpöydälle, jos kirjaudut lukituskehotteessa sisään?

12
Legacy-tilassa tikulla pitää olla muistaakseni mbr-osiotaulu, jonka käyttö vähäistä nykyään.

Asennustikulla ei tarvitse olla mitään osiotaulua valmiina. Asennuslevykuva korvaa joka tapauksessa tikun aiemman osioinnin. Sama levykuva ja tikku toimii sekä UEFI-tilassa että legacy/CMS-tilassa ja perinteisissä BIOS-koneissa.

13
Jos esteettömyysasetusten suuri teksti ei skaalaa tekstiä riittävästi ja GNOME Tweaks ei käy, skaalauskertoimen voi määritellä vapaasti GNOME:n asetuksella org.gnome.desktop.interface: text-scaling-factor. Sitä voi säätää dconf-editorilla tai komentorivin kautta komennolla:

Koodia: [Valitse]
gsettings set org.gnome.desktop.interface text-scaling-factor 1.34

14
Nyt pitäis vielä saada näkyviin noi käyttikset

Okei, jos nyt näyttää siltä että Grub tosiaan käynnistyy oletuksena, saat valikon näkyviin asettamalla /etc/default/grub-tiedostossa:

Lainaus
GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu

Muista ajaa sudo update-grub muutosten jälkeen:

Koodia: [Valitse]
sudo update-grub

ja sitten saada haluttu käyttis oletukseksi. Pitäis varmaan tähän loihtia joku: GRUB_CMDLINE_LINUX

GRUB_DEFAULT-asetuksella voi valita käynnistysvalikon oletusvaihtoehdon. Ylin on 0, seuraava 1 jne.

15
Yritän konffata grub customizer tämän ohjeen avulla mutta joka kerta kun teen sen, Windows 10 toiselta levyltä käynnistyy vaikka yritän kuinka asettaa menun näkyviin.

Windowsin käynnistin on asetettu ensisijaiseksi vaihtoehdoksi EFI-käynnistysjärjestyksessä. Voit muuttaa järjestystä koneen UEFI-asetusvalikon kautta tai Ubuntussa efibootmgr-ohjelmalla.

Hajottaako tuo customizer mun grub konffan?

GRUB Customizer muuttaa järjestelmän grub-asetuksia, ja niitä on vaikea palauttaa takaisin alkuperäiseen konfiguraatioon. Pahimmillaan Customizer voi sekoittaa myös GRUB-päivityksiä, jos paketointi tekee omia muutoksia asetuksiin.

Piilotetun grub-valikon saa näkyviin turvallisemminkin /etc/default/grub-tiedoston asetuksilla, mutta nyt käynnistysongelma johtuu kyllä siitä, että kone käynnistää suoraan Windowsin lataajan.

16
Toimiiko reitittimen nettiyhteys jollain muulla tietokoneella tai vaikka puhelimella wifin kautta?

Pystytkö pingaamaan esimerkiksi osoitetta 1.1.1.1 tai 8.8.8.8?

Avaa pääte (esim. näppäinyhdistelmällä Ctrl+Alt+T) ja komenna:

Koodia: [Valitse]
ping -c 3 1.1.1.1
Onnistunut ping näyttää tältä:

Lainaus
PING 1.1.1.1 (1.1.1.1) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 1.1.1.1: icmp_seq=1 ttl=57 time=60.3 ms
64 bytes from 1.1.1.1: icmp_seq=2 ttl=57 time=66.6 ms
64 bytes from 1.1.1.1: icmp_seq=3 ttl=57 time=68.7 ms

--- 1.1.1.1 ping statistics ---
3 packets transmitted, 3 received, 0% packet loss, time 2003ms
rtt min/avg/max/mdev = 60.342/65.234/68.725/3.562 ms

Jos yhteys ei toimi lainkaan, packet loss on 100 %:

Lainaus
PING 1.1.1.1 (1.1.1.1) 56(84) bytes of data.

--- 1.1.1.1 ping statistics ---
3 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 2108ms


Jos ping kulkee, mutta nettisivut eivät avaudu selaimella, ongelma johtuu todennäköisesti nimipalvelusta (DNS).
Voit kokeilla asettaa nimipalvelimeksi tuon saman 1.1.1.1:n (Cloudflare) tai 8.8.8.8 (Google). Ohje: https://askubuntu.com/a/90263

17
Nähtävästi pluginin käyttämä lähde on muuttanut rajapintoja, eikä liitännäistä ole vielä korjattu. Radio Light -versio ilmeisesti toimii:

https://forum.kodi.tv/showthread.php?tid=119362&pid=3194906#pid3194906

18
Lenovon koneissa boottivalikko avautuu käynnistyksen alussa näppäimellä F12 tai mahdollisesti Fn+F12

19
Lisäsin vielä tämän ohjeen edelliseen viestiini:

Lainaus
Jos tikku on luotu jollain näistä ohjelmista ja sisältö näyttää järkevältä, ongelma johtunee siitä, että oikea käynnistysvaihtoehto pitäisi valita koneen käynnistysvalikon eli boottivalikon kautta. Valikon saa auki tietyllä funktionäppäimellä heti koneen käynnistyessä. Useimmiten näppäin on F2, F10, F12, Del tai Esc. Kerro koneen malli, niin voidaan tarkistaa asia valmistajan sivuilta.

Eli mikä kone on kyseessä?

20
Kun kyseessä on jatkuvasti päivittyvä jakelu niin oletin että se päivittyy automaattisesti

Ensimmäinen LMDE 1 oli osittain jatkuvasti päivittyvä (rolling release). Sen jälkeen LMDE on perustunut vakaaseen Debianiin, eikä jakelu päivity jatkuvasti lukuun ottamatta tavallisia tietoturvapäivityksiä ja bugikorjauksia.

Sivuja: [1] 2 3 ... 815