Ubuntu Suomen keskustelualueet

Muut alueet => Muut käyttöjärjestelmät ja Linux-jakelut => Aiheen aloitti: vestis - 22.01.15 - klo:23.15

Otsikko: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: vestis - 22.01.15 - klo:23.15
Asensin eilen kokeiluversion Windows 10 ja versio tuntuu toimivan mukavasti. Mielestäni se on nopea ja selkeä, verrattuna "kamalaan" Win 8. Koneena vanha Acer, joka kiukuttelee jopa 14.04 Ubuntullekin.

Syy kokeiluuni on lähinnä ammatillinen, koska datanomina/ media-assarin juttuja tekevänä täytyy  kuitenkin käyttää myös  Adoben ohjelmia ja ainoa tapa on myöntyä Windowsin osa-aikaiseksi käyttäjäksi myös kotikoneilla.
Peruskäyttiksenä on ollut Ubuntu/ eri Linuxin jakelut jo vuodesta 2008.
Olen lukenut noita ollako vai eikö olla vääntöjä useilta palstoilta ja Linuxin käyttäjät on siellä olleet usein melko hyökkääviä.....

Voisimmeko olla avaramielisiä kehityksen suhteen?

Vestis

ps. Nyt tuli mieleeni, että tämä eri Linuxien iso-levykuvien lataaminen ja levylle polttaminen auttoi minua tuossa asennuksessa, useinhan Winkkarin asentajat eivät tiedä tästä vaiheesta ollenkaan, kun levy tuli aiemmin valmiina paketissa ja nyttemmin esiasennettuna.
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: poiuyt - 22.01.15 - klo:23.40

Olen lukenut noita ollako vai eikö olla vääntöjä useilta palstoilta ja Linuxin käyttäjät on siellä olleet usein melko hyökkääviä.....

Voisimmeko olla avaramielisiä kehityksen suhteen?


Eiköhän niitä hyökkäyksiä tule molemmilta suunnilta niillä palstoilla, tämä vähän riippuu kummalta puolelta asiaa tarkastelee.
Täällä kyllä keskustelu on pysynyt suhteellisen asiallisena ja väitteet pyritään ainakin perustelemaan ja toivottavasti pysyykin sellaisena. Itse en ole tuota windows 10 testannut.
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: vestis - 22.01.15 - klo:23.44
Täällä keskustelu on asiallista ja suvaitsevaa. Tarkoitinkin noita Mb, IT ym. muita palstoja. Tämä on varsinainen aarreaitta kun haluaa tietää jotain tietotekniikan asioista.
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: vestis - 23.01.15 - klo:00.30
Unohdin mainita, että virtuaalityöpöydät on tuohon  tullut uutena, ei toki ihan niin jouhevasti vielä toimi kun Ubuntulla.
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: qwertyy - 23.01.15 - klo:01.18
Täällä keskustelu on asiallista ja suvaitsevaa. Tarkoitinkin noita Mb, IT ym. muita palstoja. Tämä on varsinainen aarreaitta kun haluaa tietää jotain tietotekniikan asioista.
No jaa

Korrekti aloitusviesti.
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=47820.msg370244#msg370244
Lainaus
Aaltoja !
Windows julkaisi taas uuden yritelmän käyttöjärjestelmärintamalla.
Tarvitsematta edes ladata sitä koneelle voin jo arvata, että edelleen ollaan kaukana siitä, että tarjolla olisi _käyttäjälle_ tarkoitettu järjestelmä.
Eli on täällä aika paljon tätä "näkemättä skeidaa" mentalilteettiä.

Itse aiheeseen, niin minusta 10 alkaa vaikuttaan varsin hyvältä. Positiivista on että MS:n henkilökunta oikeasti näyttää tehneen sen oikean ratkaisun ja alkaneet kuunteleen käyttäjiä kun tuossa alkaa olla kaikki suurimmat 8/8.1 vihat saaneet ominaisuudet muutettu. Liityin mielenkiinnosta Androidin MS Office betaversioon ja haukuin Powerpointin yhden ominaisuuden pystyyn ja yllätyin kyllä kovasti ja sinänsä positiivisesti, että joku mikkisoftalta vastasi haukkuihin parin vuorokauden sisällä ja lisäsivät korjauslistalle.
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: japfin - 23.01.15 - klo:05.05
Netissä on ollut juttua tuosta

- All devices running Windows 7, Windows 8, or Windows 8.1 will get a free upgrade to Windows 10 for the first year.

Onko kellään tietoa tarkoittaako tuo yhdee vuoden ilmaisuutta ja sen jälkeen jotain vuosimaksua vai ekan vuoden aikana saa ilmaiseksi upata vanhan Win10iin ja sen jälkeen se on ilmainen ikuisuuteen.

Ihan mielelläni vaihtaisin win8n win10ksi jos vaan se on maksuton. Aina sitä on joitain ohjelmia joiden takia tarvii windowsia käytellä.
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: JaniAlander - 23.01.15 - klo:16.32
Itse melko todennäköisesti oman Win Seiskani tulen tuohon kymppiin päivittämään, varsinkin jos sen kerran ilmaiseksi voi tehdä.
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: qwertyy - 23.01.15 - klo:19.41
Jep kasi on saanut sen verran paljon negatiivista palautetta, että aikovat saada käyttäjiä uudelle. Olihan tuo kasikin julkaisussa lähes Ilmainen. Nyt ei vaan taida olla varaa enää samaan. Tosin sinänsä hyvä homma että tuolla ratkaisulla on käytännössä tehtävä parannuksia melkoisesti.
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: AimoE - 23.01.15 - klo:20.50
Itse melko todennäköisesti oman Win Seiskani tulen tuohon kymppiin päivittämään, varsinkin jos sen kerran ilmaiseksi voi tehdä.

Minä kyllä odotan kunnes näen lupaako laitevalmistaja että ajurit toimivat myös kympissä tai tarjoaa päivityksiä ajureihin.
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: JaniAlander - 24.01.15 - klo:02.14
Mulla on sikäli uutta rautaa, että ei tuosta huolta, ja käsittääkseni ajurimallia ei aiota muuttaa, vaan on sama kuin Vista, Seiskassa ja Kasissa.
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: AimoE - 24.01.15 - klo:12.04
Joo, mulla Winukka on suht tuoreella Lenovon koneella, Ubuntu paljon vanhemmalla Fujitsulla, johon kasiakaan ei kannata yrittää. Kuvittelisin että tolla Lenovolla aika pian uskaltaa kokeilla kymppiä, mutta en nyt ihan vielä ole valmis urheilemaan sen kanssa kuitenkaan.
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: Tomin - 24.01.15 - klo:23.13
Tämmöstä luin juuri G+:sta (jonkun Jan Wildeboern teksti, jonka Alan Cox oli jakanut eteenpäin):
https://plus.google.com/+jwildeboer/posts/MDMqKXvpa8Q
Lainaus
When installing Windows 10 preview, you get these "features" too:

"When you acquire, install and use the Program software and services, Microsoft collects information about your use of the software and services as well as about the devices and networks on which they operate. Examples of data we may collect include your name, email address, preferences and interests; location, browsing, search and file history; phone call and SMS data; device configuration and sensor data; voice, text and writing input;"

https://insider.windows.com/Home/PrivacyStatement?Length=4

No, that's not a rootkit. I guess. 

Mitään kovin poikkeuksellista tuossa ei kuitenkaan kai ole. Kannattaa käydä lukemassa tuo alkuperäinen "Privacy Statement".
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: qwertyy - 25.01.15 - klo:11.57
Tuo on ollut tiedossa jo TP:n alusta lähtien ja heti installerissa tuosta kerrotaan. Sen verran selkeästi, että kun itse kokeilin 10:ä niin huomasin heti asentimessa tuon huomautuksen.
https://www.youtube.com/watch?v=pKXo0_hzSxo
Tuon videon kun kelaa minuutin kohdalle, niin näkee ilmoituksen. Minusta tuota on vaikea olla lukematta, koska siinä nimenomaan kerrotaan sen koskevan TP:tä.

http://www.winbeta.org/news/using-windows-10-technical-preview-microsoft-might-be-watching-your-every-move-help-feedback



Lainaus
The Windows 10 Technical Preview is a pre-release build of the OS designed for testing, evaluation and feedback. We use a variety of security technologies and procedures to help protect your personal information from unauthorized access, use or disclosure. For example, all data sent from the Windows 10 Technical Preview to Microsoft is encrypted in transit and we store the personal information you provide on computer systems that have limited access and are in controlled facilities.

Once you download Tech Preview and become a member of the Windows Insider Program, you provide information about how you use the product, including what devices you use it with, along with your detailed feedback to make adjustments before we launch the product.

Lainaus
Update: We must stress that the feedback being collected in the Windows Technical Preview will only occur within the Technical Preview period. Once Windows 10 launches to the public as RTM, the data Microsoft collects will be removed from the operating system. This isn't a permanent feature within Windows 10, and therefore should not be a concern to your average Joe.

Sehän on beta-versio. Onko joku oikeasti kuvitellut, että siitä ei kerätä käyttötietoja?  ::)
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: oh2ir - 29.01.15 - klo:13.08
Tervehdystä

Olen nyt muutaman päivän käyttänyt Win10:ä, toistaiseksi ei ole pahaa sanottavaa, osa toiminnoista on entistä tuttua wintoosaa ja osa sitten uutta, mutta kumma kyllä näyttää toimivalta ;)

Nuo virtuaalityöpöydät on hyvä uudistus, kun vielä keksisi millaisilla näppäinkomennoilla sen saa esille niin kaikki olisi hyvin.

Asensin Ubuntu 14.10 / Unity samalle kiintolevylle, eivät näytä tappelevan keskenään :) Seuraavaksi täytyy laittaa vielä 15.04 samalle levylle, näkee sitten saako sotkuja aikaan.

Antaa ajan kulua ja odotellaan kunhan se lopullinen versio tulee ulos sittenhän sen näkee on uudistuksista mitään hyötyä.
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: shelby - 05.02.15 - klo:12.21
Tuli ladattua ja asenneltua muijan 2-ydin Satelliteen tuo 10. ( alla 7 ) Asennus meni kyllä hienosti, mutta kesti n. 3h wlanin kautta. Syyksi arvelen, kun säilytin kaikki entiset tiedot, eli puhdas asennus olisi ollut huom. sutjakkaampi. Pelaa kuites, muija vaan moitti, kun hänen työpöytä (siis lapsenlapsien kuvat ) katosi. Siellä ne on syövereissä, oli hoppu naamakirjaan, kun talviloma. :P ;D
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: Postimies - 12.02.15 - klo:16.10
Toimiiko tuo Win10 6G muistilla? Itsellä olisi vapaa Windows7 lisenssi/tuoteavain, mutta ei käytössä kun ei enää suostunut asentumaan erinäisten rautapäivitysten jälkeen. Mikrosoftin lisenssiehdot ovat aika monimutkaiset. Jos pistän takaisin koneeseen vanhan emon, prosun ja kovalevyn (jossa Win7) niin päivitys Win10 versioon on ainakin laillinen. Vai voiko sen pistää ihan tähän nykyiseen kokoonpanoon.

Linux on siitä kiva kun sen saa yleensä toimimaan, vaikka enemmänkin vaihtaisi osia koneesta. Windowssia ei sitten helposti siirretä toiselle kovalevylle tai saa edes käynnistymään jos emon vaihtaa (tosin kovin piirikohtaista). Joskus tulevaisuudessa voi ehkä auton navigaattorin ym. laitteita päivitellä myös Linuxilla. Nyt tulisi käytännössä halvemmaksi ostaa uusi navigaattori kuin päivitellä vanhan sisältö. Samoin vaikka kameran softista olisi kiva saada ihan valmistajan Linux versiot.
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: jekku - 12.02.15 - klo:20.21
Ihan kuin olisi jossain vilahtanut maininta että tuo W10:n saisi siihen uuteen, julkaistuun mutta ei vielä saatavilla olevaan, Rasbianiin?
Jos se on oikeasti totta niin pitäähän se kokeilla :)

Ja viimeisin kokemus on W98:sta niin lysti katsoa päteekö mikään aiemmin opittu ;)

Siis 'kokemus' tarkoittaa asennusta ja ylläpitoa, olen toki kokeillut NT:n eri versioita (ainakin 4, 5 ja 5.1) - mutta valmiiksi asennettuja.
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: Tomin - 12.02.15 - klo:20.46
Ihan kuin olisi jossain vilahtanut maininta että tuo W10:n saisi siihen uuteen, julkaistuun mutta ei vielä saatavilla olevaan, Rasbianiin?

Tarkoitat varmaan Raspberryä ja kyllähän se Pi 2 on julkaistu ja myynnissä. Windowsin sille saa sitten joskus osana Microsoftin Windows Developer Program for IoT -ohjelmaa (IoT on Internet of Things).
http://www.raspberrypi.org/blog/#raspberry-pi-2-on-sale
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: Lepotila zZ - 12.02.15 - klo:20.54
Ihan kuin olisi jossain vilahtanut maininta että tuo W10:n saisi siihen uuteen, julkaistuun mutta ei vielä saatavilla olevaan, Rasbianiin?
Jos se on oikeasti totta niin pitäähän se kokeilla :)
Kyseessä on siis, kuten Tomi totesi, "Windows 10 IoT". Ensinnäkin sitä ei ole vielä saatavilla, vaikka kirjautuisi MIcrosoftin sivuilla kehittäjäksi. Toiseksi se mitä ilmeisemmin on jatkoa sille "Windows 8.1" versiolle, joka pyörii Intelin Galileolla. Galileossa ei ole minkäänlaista videoulostuloa, vaan sen kanssa komminukoidaan yleensä verkon välityksellä. IoT eli 'Internet of Things' tuokin enemmän mieleen Arduino tyyppiset sovellukset sensoreineen kun todellisen työpöytätietokoneen. Kukaan ei ilmeisesti osaa sanoa varmaksi, mitä tuo Raspbery Pi 2:sen Windows 10 IoT oikeastaan on, mutta viisainta lienee pitää odotukset matalalla.

Raspberry P:ssä on ARM-suoritin, eli se ei pysty missään tapauksessa pyörittämään mitään tavallisia WIndows ohjelmia. WindowsRT on lopetettu eikä sen jatkamisessa Raspberry Pi -alustalla taida olla mitään mieltä. Tuskinpa Windows Phone ohjelmatkaan ovat kotonaan Raspberry Pi koneessa, jonka tyypillinen käyttö on hyvin erilaista. Eli veikkaisin, että Raspberry Pi 2:sen tulevassa "Windows 10" käyttiksessä ei tule olemaan mitään graafista käyttöliittymää. Ehkä siinä ei ole edes mitään tekstipohjaista käyttöliittymää. Sen kanssa kommunikoidaan Telnet ohjelmalla ja koodaminen onnistuu Visual Studiolla.

Mielestäni tuota "Windows 10" julkistusta ei olisi kannattanut tehdä Raspberry Pi 2:sen julkistuksen yhteydessä, koska nyt monet virheellisesti kuvittelevat, että kyse on jostakin merkittävästä. Microsoft tekee tälläiset väärinkäsitykset erittäin helpoksi käyttämällä samaa nimeä käyttöjärjestelmistä, jotka eivät käytännössä kuitenkaan voi pyörittää samoja ohjelmia. (Vaikka onhan se Linuxkin Linux, pyöri se sitten ARM tai x86 alustalla...)
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: jekku - 13.02.15 - klo:01.52
Heh. Vai tuollainen windows 10. No olkoon - luultavasti pärjään ilman sitäkin kokeilua ;)
(Eikä taida olla alustaa jolla ajaisi tuota Visual Studiota.)

Mutta odotan kuitenkin kunnes tuo laite tulee tilattavaksi myös suomalaisiin puoteihin. Verkkokauppa ottaa jo ennakkotilauksia mutta en huomannut arviota milloin toimityukset alkavat.
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: raimo - 13.02.15 - klo:08.28
Mutta odotan kuitenkin kunnes tuo laite tulee tilattavaksi myös suomalaisiin puoteihin. Verkkokauppa ottaa jo ennakkotilauksia mutta en huomannut arviota milloin toimityukset alkavat.

Mitenkään nyt mainostamatta, Jimssistä löytyy jo Raspberry 2.
http://www.jimms.fi/tuote/832-6274

Ja pysyäkseni edes vähän aiheessa, yritin asentaa tuota Win10 esiversiota VirtualBoxiin onnistumatta. Mitään virhettä ei tullut, vain sininen ikkunankuva jonka alla luki Loading... tms. muuta tympeää. Tuijottelin sitä kolmatta tuntia ja arvelin sitten että olkoonpa tämä ihme tälläerää tässä.
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: salai - 13.02.15 - klo:09.17
Tuo Windows 10 testiversio on tosiaan aivan käyttökelvoton VirtualBoxissa. Minulla käynnistyy kyllä vaivaisesti, mutta mitään sillä ei voinut sitten tehdä, kun jokainen hiiren liikekin aiheuttaa minuuttien odottelun.

Mutta pakkohan tuota on kai harjoitella vähitellen, kun Windows 8(.1) jäi kokonaan väliin.
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: arieep - 13.02.15 - klo:14.01
Kyllä täällä toimii tietääkseni kuten muutkin virtuaalit, paitsi jotakin ongelmaa on Guest Additionssin osalla. En saa jaettua kansiota näkymään, eli tuo lisäke paketti ei asennu kunnolla. Myös synkronointi Win-tabletin kanssa toimii, siinä on vielä 8.1 ns. tehdas asennuksena(aliexpress).
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: welmar - 13.02.15 - klo:14.30
Ja pysyäkseni edes vähän aiheessa, yritin asentaa tuota Win10 esiversiota VirtualBoxiin onnistumatta. Mitään virhettä ei tullut, vain sininen ikkunankuva jonka alla luki Loading... tms. muuta tympeää. Tuijottelin sitä kolmatta tuntia ja arvelin sitten että olkoonpa tämä ihme tälläerää tässä.
Kokeile 32-bit versiota 64-bit jumittaa, ainakin jollakin kokoonpanolla.
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: qwertyy - 13.02.15 - klo:20.39
Vahvistan. 10 ei todellakaan tunnu toimivan mitenkään siedettävästi Virtualboxissa. Ei edes 32bittisenä. Tai no toimii se, mutta silloinkin ilman Guest Additionsia, eli suorituskyky on aivan järkyttävää kuraa. Natiivina olen tuota parissa purkissa kokeillut ja käyttökokemus on _täysin_ erilainen kuin VB:n kautta. Jossain olikin, että jos virtualisoituna haluaa kokeilla, niin VMware olisi parempi ratkaisu, mutta ilmeisesti siinäkin joitain ongelmia. En tiedä koska en ole sillä kokeillut.
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: raimo - 14.02.15 - klo:00.48
Kokeile 32-bit versiota 64-bit jumittaa, ainakin jollakin kokoonpanolla.

Jep, kiitos. 32 bittinen lähti toimimaan, mutta kuten jo yllä todettua toiminta on aika tahmeaa VirtualBoxissa.
Vaan kokeiltua sain, mikä olikin tarkoitus. Ja ihan OK ensikokemus. :)
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: oh2ir - 14.02.15 - klo:13.20
Nyt on sitten jo n. 3 viikkoa kokeilua takana, vieläkään ei ole kovin pahaa sanottavaa, flash ei toimi firefoxissa, eikä sitä edes saa asennettua siihen. Onneksi on olemassa Chrome, siinä kaikki toimii niinkuin pitääkin, explorer toimii kyllä mutta siinäkin on joitakin toimintoja hiukan hakusessa, voi tosin johtua myös siitä että en ole koskaan oikein sitä käyttänyt.

Kokonaisuutena Win10 toimii, eikä tappele Ubuntu 14.10:n kanssa mitenkään vaikka samalla kiintolevyllä ovatkin.
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: qwertyy - 14.02.15 - klo:14.42
....Flash ei toimi firefoxissa, eikä sitä edes saa asennettua siihen. Onneksi on olemassa Chrome, siinä kaikki toimii niinkuin pitääkin, explorer toimii kyllä mutta siinäkin on joitakin toimintoja hiukan hakusessa, voi tosin johtua myös siitä että en ole koskaan oikein sitä käyttänyt.
En nyt ihan vannomaan mene, mutta muistaakseni FF:llä pitää mennä Adoben sivuille ja ladata Flash tavallaan "uudelleen" koneelle. Jos sen menee lataamaan muilla selaimilla, niin taitaa käydä niin että sopivat palikat ei tule silloin FF:lle. Joskus näin muistaakseni oli ainakin jo myös 8.1:llä. IE:n flash taitaa nyt tulla suoraan MS:n päivityspalvelimilta ja Chrome taitaa edelleen käyttää sitä heidän omaa versiota, oliko nyt pepperflash nimeltään.

En ihan varmaksi tosiaan kyllä sano, mutta kannattaa kokeilla jos FF:n flash temppuilee. Muistaakseni noin se meni.
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: Timo Tamminen - 14.02.15 - klo:15.45
....Flash ei toimi firefoxissa, eikä sitä edes saa asennettua siihen. Onneksi on olemassa Chrome, siinä kaikki toimii niinkuin pitääkin, explorer toimii kyllä mutta siinäkin on joitakin toimintoja hiukan hakusessa, voi tosin johtua myös siitä että en ole koskaan oikein sitä käyttänyt.
En nyt ihan vannomaan mene, mutta muistaakseni FF:llä pitää mennä Adoben sivuille ja ladata Flash tavallaan "uudelleen" koneelle. Jos sen menee lataamaan muilla selaimilla, niin taitaa käydä niin että sopivat palikat ei tule silloin FF:lle. Joskus näin muistaakseni oli ainakin jo myös 8.1:llä. IE:n flash taitaa nyt tulla suoraan MS:n päivityspalvelimilta ja Chrome taitaa edelleen käyttää sitä heidän omaa versiota, oliko nyt pepperflash nimeltään.

En ihan varmaksi tosiaan kyllä sano, mutta kannattaa kokeilla jos FF:n flash temppuilee. Muistaakseni noin se meni.

Näin se meni.
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: oh2ir - 14.02.15 - klo:17.27
Tervehdystä, ja kiitos vastauksista

Yli viikko sitten kun yritin asentaa flashin, niin ei onnistunut, mutta kappas vain, nyt kun asensin niin asennus toimi alusta loppuun asti ihan niinkuin pitikin.

Syytä miksi näin oli en tiedä, ainoa asia mikä tulee mieleen on se että Win10 teki eilen jotain päivityksiä joka on sitten saattanut vaikuttaa asioihin. Itseasiassa tuntuu siltä että niitä päivityksiä tulee ihan jatkuvalla syötöllä, toimivuuteen en ole huomannut mitään muutoksia.

Nyt sitten vaan kovaa käyttöä niin eiköhän ne bugitkin ala sieltä löytymään.

Kiitos vielä kerran kommenteista.
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: Postimies - 19.02.15 - klo:21.05
Latasimpa Win10 levykuvan. Miten siitä tehdään käynnistyvä tikku? Jossain sanottiin, että riittää kun kopioi tiedostot tikulle (fat32) ja pistää koneen UEFI-tilaan niin käynnistyy. Eipä käynnistynyt... Voiko tuon levykuvan kirjoittaa dd:llä tikulle? Ubuntun levyt toimii tuolla loitsulla hyvin...
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: JaniAlander - 19.02.15 - klo:21.25
En tiedä miten Win10:n kanssa on mutta Seiskaan tein joskus boottaavan asennustikun. Käytännössä niin, että kopsaat kaikki kamat sieltä asennuslevykuvalta tikulle, sitten ajat sen Windowsin boottilohkon luontityökalun, eli olikos se nyt bootsect.exe. Itse jouduin Seiskan kanssa käyttämään jotain live-linux tikun luontityökalua (ei ollut kumminkaan unetbootin, sen muistan) koska siihen aikaan koneessani oli 32-bittinen Vista ja se ei 64-bittisen Seiskan boottaamiseen sopivaa lataajaa kyennyt luomaan. Eikä tietty levykuvan oma bootsect.exe sitten 32-bittisessä toiminut.
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: qwertyy - 19.02.15 - klo:22.01
Latasimpa Win10 levykuvan. Miten siitä tehdään käynnistyvä tikku? Jossain sanottiin, että riittää kun kopioi tiedostot tikulle (fat32) ja pistää koneen UEFI-tilaan niin käynnistyy. Eipä käynnistynyt... Voiko tuon levykuvan kirjoittaa dd:llä tikulle? Ubuntun levyt toimii tuolla loitsulla hyvin...
Periaatteessa tuon pitäisi toimia. Käsittääkseni vaatii aina pari reunaehtoa.
1. Osiointi tikulla pitää olla GPT-muodossa
2. Fat32 osiolle pitää olla laitettu ns. "boot" lippu päälle.
Nuo onnistuu muuttaa esim. Gpartedilla.

Tosin pakko sanoa tähän väliin, että en ole kyllä vielä koskaan itse kokeillut asiaa. Ei ole kauaa kun vasta satuin asiasta lukeen. Enkä kyllä tiedä onko tuo virallisesti mitenkään tuettu tapa Windowseilla, koska aina asennustikuilla on ollut kansioita yms.

Joka tapauksessa tuolla Windowsin omalla ohjelmalla ainakin pitäisi onnistua. Olettaen tietysti, että taloudesta sattuu Windows asennus löytyyn. Sen verran vielä että muistaakseni vaati ylimääräisiä toimenpiteitä jos yritti tehdä 32bit asennuksesta 64bittistä usb-tikkua.

http://www.microsoft.com/en-us/download/windows-usb-dvd-download-tool

Lainaus
When creating a bootable USB device, I am getting an error about bootsect

To make the USB drive bootable, you need to run a tool named bootsect.exe. In some cases, this tool needs to be downloaded from your Microsoft Store account. This may happen if you're trying to create a 64-bit bootable USB device from a 32-bit version of Windows. To download bootsect:

1. Login to your Microsoft Store account to view your purchase history.

2. Look for your Windows purchase.

3. Next to Windows, there is an Additional download options drop-down menu.

4. In the drop-down menu, select 32-bit ISO.

5. Right-click the link, and then save the bootsect.exe file to the location where you installed the Windows USB/DVD Download Tool (e.g. C:\Users\username\AppData\Local\Apps\Windows USB DVD Download Tool).

6. Once the file has been saved, go back to the Windows USB/DVD Download Tool to create your bootable USB device.
Siinä samalla sivulla tuo 32bittisyys olikin mainittuna.

*Lisäys*
Toinen mikä tuli mieleen mistä luin on Rufus niminen apuohjelma. En ole itse kokeillut, mutta tuota tarjoavat myös nykyään monilla sivuilla.
https://rufus.akeo.ie/
Sivun aivan lopussa on epävirallinen lista toimivista ja siellä on näemmä myös Win10 mainittu.
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: Postimies - 20.02.15 - klo:15.57
Latasimpa Win10 levykuvan. Miten siitä tehdään käynnistyvä tikku? Jossain sanottiin, että riittää kun kopioi tiedostot tikulle (fat32) ja pistää koneen UEFI-tilaan niin käynnistyy. Eipä käynnistynyt... Voiko tuon levykuvan kirjoittaa dd:llä tikulle? Ubuntun levyt toimii tuolla loitsulla hyvin...
Periaatteessa tuon pitäisi toimia. Käsittääkseni vaatii aina pari reunaehtoa.
1. Osiointi tikulla pitää olla GPT-muodossa
2. Fat32 osiolle pitää olla laitettu ns. "boot" lippu päälle.
Nuo onnistuu muuttaa esim. Gpartedilla.

Unohtui mainita, että ei tällä hetkellä Windows asennusta koneessa. Siksi ongelmallinen emo, että Win7 ei suostunut asentumaan.. Täytyy kokeilla vielä tikkua toisessa koneessa jos vaikka lähtisi käyntiin. Kaveri sanoi töissä, että hänellä on kone, josta kyky käynnistyä tikulta on mystisesti kadonnut. Tuo osiointi GPT-muodossa? Mahtaako pitää paikkansa? No Biosissa oli joku Win8 liittyvä rasti laittamatta päälle. Win7 ei käynnisty UEFI:n avulla, jos ei tarvittavaa koodia lisää asennusmedialle. Rufus osaa kuulemma tehdä moisen tempun. Entäs Grub? Osaisiko se käynnistää asennusohjelman? Onko mitään järkeä tehdä esim cat win.iso > /dev/sde (tikku) tai vastaava dd:llä.
Otsikko: Vs: Windows 10 kokeilua
Kirjoitti: qwertyy - 20.02.15 - klo:17.14
Kaveri sanoi töissä, että hänellä on kone, josta kyky käynnistyä tikulta on mystisesti kadonnut.
En kyllä oikein jaksa uskoa. Olisiko mennyt vanhaan halpaan, että kaikissa koneissa kaikki usb-portit ei vain yksinkertaisesti kykene boottaamaan? Erityisesti kannettavissa tätä on nykyään liikkeellä paljonkin. 2/5 viimeisestä tuoreehkosta läppäristä on olleet sellaisia, että vain yhdestä portista on boottaus onnistunut. Muut ei vain jostain syystä noteeraa tikkua mitenkään. Epäilisin että tämä liittyy jotenkin piirisarjaohjauksiin ja valmistajat ovat olleet laiskoja periaatteella "se ei ole peruskäyttäjän juttuja muutenkaan tuo usb-bootti".

Lainaus
Tuo osiointi GPT-muodossa? Mahtaako pitää paikkansa?
Se pitää paikkansa.
Esim. tuolta Rufuksen sivuilta suora lainaus.
Lainaus
Huomioita UEFI- ja GPT-tukea koskien:

Versiosta 1.3.2 lähtien Rufus tukee sekä UEFI- että GPT-muotoa asennustietovälineen luomisessa, voit siis asentaa Windows 7-, Windows 8- tai Linux-käyttöjärjestelmän täydessä EFI-tilassa.
Windows Vista tai uudempi vaaditaan täyttä UEFI/GPT-tukea varten. Käyttöjärjestelmärajoituksista johtuen Windows XP rajoittaa UEFI-boottaavien asemien luomisen MBR-tilaan.

Lainaus
No Biosissa oli joku Win8 liittyvä rasti laittamatta päälle. Win7 ei käynnisty UEFI:n avulla, jos ei tarvittavaa koodia lisää asennusmedialle. Rufus osaa kuulemma tehdä moisen tempun.
Tämä meni vähän ohi. Liittyykö siis jo mainittuun bootsect-lisäosaan? Vai tarkoitatko siis ihan EFI:n CSM (Compatibility Support Module) vai Secure Boot osiin ominaisuuksiin?

Huomioitavan arvoinen asia on, että Windowsit kyllä asentuu ainakin 8.1:n asti ihan ilman (U)EFI tukeakin ja todennäköisesti pätee vielä 10-versioonkin. Olen kokeillut parikin kertaa. Järjestelmä ei mukise sen puutteesta mitään ja jos haluaa dualbootin, niin silloin itse tekisinkin ns. legacy-asennuksen. Vain nämä OEM-asennukset on EFI-tilassa ja toki sen saa itsekin asennettua EFI-tilaan jos haluaa, mutta se ei siis ole pakollinen.
*lisäys*
Jos koneeseen asentaa pelkästään Windowsin ja UEFI-tuki löytyy, niin silloin aivan ehdottomasti UEFI-tilassa myös asennus, koska kaikki boot-ajat yms. on kuitenkin monissa koneissa merkittävästi nopeampia kuin legacy-tilassa asennettuna.

Lainaus
Entäs Grub? Osaisiko se käynnistää asennusohjelman? Onko mitään järkeä tehdä esim cat win.iso > /dev/sde (tikku) tai vastaava dd:llä.
99% varmuudella tuo ei onnistu ainakaan noin yksinkertaisilla komennoilla. Olen lähes varma, että tuo vaatisi tietyt lisävivut, joku viisaampi voi toki varmistaa.

Yksi vaihtoehto on varmaankin käyttää E2B-ohjeita. Löytyy täältä ja jonnekin sivulle sekavien ohjeiden sekaan oli ympätty myös Linux-ohjeita. Tuolla olen itse tehnyt "grub" valikkoisen usb-tikun josta löytyy esim. Acronis True Image, muutamia boottaavia apuohjelma "cd-imageja", linux asentimia yms. Tämä on muuten aivan mainio, mutta siinä on yksi todella paha virhe. Itse olen monesti saanut tikun sellaiseen kuntoon, että tiedostot ei ole enää ns. yhtenäisiä ja levykuva voi lähteä lataantuun ihan ok ja vaikuttaa toimivan näennäisesti ihan ok, mutta tiedostojärjestelmä onkin sitten jostain kohti rikki ja tuo alkuun aiheutti itsellä todella vankasti harmaita hiuksia, että missä ihmeessä nyt on vika. Tästä on kyllä juttua tuolla ohjeissa jossain kohti. Se miksi tuo periaatteessa toimii Windows asentimien kanssa (huom. 10:stä en ole varma) on, että tuo pohjautuu Grub4Dosiin, eikä tavalliseen Grubiin.

Tuo E2B on siis ihan loistava ja suosittelen, mutta jos ei etukäteen tiedä varmaksi imagen käyttäytymistä koneessa X, niin en todellakaan suosittele silloin. Voi helposti tärvääntyä aikaa tuohon rikkonaiseen tikkuun jos asiaa ei hoksaa ajoissa.

Olen kyllä kokeillut joitain Grub ja dd-pohjaisia ohjeita Windows 7 asennusmedian luontiin ja niissä on myös käynyt niin, että asennin on käynnistynyt hienosti ja mennyt jonkin matkaa jopa asennusta läpi, mutta suhteellisen alkupäässä kuitenkin asennin on jyrähtänyt jumiin tiedostovirheen takia. Ilmeisesti tuo liittyy jotenkin siihen, että asennin haluaisi "natiivimuodossa" päästä tiedostoihin ja jokin, en mitään hajua että mikä voi rikkoa tuon. Eli suosittelen todella lämpimästi, niitä oikeasti toimivaksi todettuja keinoja käyttään.