Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - AimoE

Sivuja: [1] 2 3 ... 137
1
Jos kummallakin on sudo-oikeudet, niin sitä ei voi estää mitenkään, ellei levyn irrotus kelpaa.

2
Yksi aiemmista arvailuista oli 3G-verkon alasajo. Sitä voisi ehkä testata viemällä modeemin ulos ja kokeilla kuuluvuutta  ongelmapaikan lähistöllä. Tarviiko se verkkovirran vai saako sen toimimaan ilman?

3
Laitealue / Vs: USB asennus USB tikulle
« : 27.04.24 - klo:18.12 »
Kyllä onnistuu, eikä tikku ole sidottu siihen yhteen koneeseen, jonka kautta asennus tehtiin, vaan sille asennetun Linuxin saa käyntiin muillakin koneilla.

4
Päivitystä tarjotaan vain sellaisille paketeille, jotka ovat jo ennestään asennetuna, joten joko asennat päivityksen tai poistat koko paketin riippuvuuksineen järjestelmästä. Päivityksen ohittaminen on huonoin vaihtoehto.

5
Oletko kysynyt Solaar-tuesta?

Vanhemmissa malleissa, joita hallitaan SetPoint-ohjelmalla (uudemmissa Options) riittää, että paritus tehdään Windows-koneella. Sitten kun se on tehty, siirretään lhetin Linux-koneeseen ja aletaan käyttää. Oletan, että sama toimii Options-tapauksessa, mutta tarvitset siihen jonkun, jolla on Windows-kone ja jolla on Options asennettuna tai joka suostuu siihen, että se asennetaan. Tää on se viimosin vaihtoehto.

6
No hyvä tietää, että joillakin laitteilla toimii kuitenkin. En silti arvaa ostaa sellaista joka ei ole "virallisesti" tuettu.

7
Ennen kuin ostaa Logitech-laitteita, kannatta tarkistaa onko niille SOlaar-tuki olemassa. Sivulta https://pwr-solaar.github.io/Solaar/devices löytyy aika lyhyt lista tuetuista laitteista.

8
Veikkaan, että asennustikun teossa on tehty vääriä valintoja. Kerro millä työkalulla ja millä koneella ja käyttiksellä teit asennustikun, niin selviää missä kohdassa voisi valita toisin.

9
Osaisikohan täällä joku merkata HSL:n ilmoituksessa kerrotun kevyen liikenteen väylän työmaan OSM-karttaan? HSL käyttää OSM-karttaa pohjana, mutta on merkinnyt kiertotien vain omaan reittioppaaseensa. Työmaan suunniteltu aika on huhtikuun viidennestä elokuun loppuun, eli 5kk.

Käytän puhelimessa naivgointiin Osmand-sovellusta, joka ei nyt tiedä työmaasta mitään. Juu, tiedän että voin itse merkata karttaan jonkun pisteen, jonka kautta haluan reitityksen, ja olenkin jo tehnyt sen, mutta olisi monien muidenkin pyöräilijöiden kannalta kiva saada työmaa pohjakarttaan, jotta Osmand yms. navigointisovellukset voisivat tarjota käyttäjän mieltymysten mukaan optioitua reittiä.

Kun haen pyöräreittiä, joka normaalisti seuraisi bussin 57 reittiä tuossa työmaakohdassa, HSL ehdottaa että idästä tullessa käännyn Pihlajamäentien ympyrästä ylös samalle sillalle, jota pitkin pikaratikka ylittää Lahdenväylän, ja sillan jälkeen kääntyisin Hernepellontielle ja sieltä takaisin Viikintielle alikulun kautta. Siirtyminen liikenneympyrän eteläpuolelta sillalle katkaisee vauhdin juuri ennen sillalle nousua, joten haluaisin kysyä Osmandin suositusta paremmaksi reitiksi.

Voipi tietty olla, ettei Osmandin suositus muutu, vaikka työmaa merkattaisiin, mutta olisipahan näkösällä kaikille.

10
Yleensä kuukletan ensin ja kysyn vasta sitten, nyt sattui lipsahdus. Mea culpa.

Onneksi tuli valituksi otsikko, jonka alla voi vielä jatkaa. Miten näytönkuva toimii teknisesti? Voiko sitä huijata julkaisemalla still-kuvan sijaan streamia, jossa kuva näkyy still-kuvana, mutta kuvankaappaus tuottaa matriisin, jossa on vain osa kuvan pikseleistä, liian harvana asetelmana että kuva olisi kunnollinen? Toki tämäkin keino voidaan kiertää, mutta tulipahan mieleen. Ehkä jonkin aikaa saattaisi mennä ennen kuin sekin on ratkaistu.

11
Yleistä keskustelua / Valokuvien suojaus Internetissä
« : 06.04.24 - klo:09.32 »
Olen huomannut, että ainakin isot mediatalot osaavat suojata kjulkaisemansa kuvat niin, ettei niitä voi noin vaan ladata. Mutta tavalliset yksityishenkilöt julkaisevat kuviaan some-alustoilla ja kauppapaikoilla, jotka eivät tarjoa muuta lataussuojaa kuin täyden piilotuksen.

Vai luulenko vaan, onko tavallisen tallaajan ulottuvilla jo olemassa alusta, joka antaa valita estetäänkö julkisen kuvan lataus?

12
Yleistä keskustelua / Vs: XZ -Havoittuvuus Linuxeissa
« : 05.04.24 - klo:16.32 »
Yksi lukemisen arvoinen "back to basics" -tyyppinen artikkeli on Running the “Reflections on Trusting Trust” Compiler[/].

13
Yleistä keskustelua / Vs: XZ -Havoittuvuus Linuxeissa
« : 04.04.24 - klo:06.19 »
Olikohan 90-luvulla, kun Emacs-editorin lähdekoodi lukittiin selvittelyä varten, kun joku oli päässyt tekemään vihamielisiä muutoksia. Taisi kestää vuosia ennen kuin selvittely oli ohi ja Emacsn pääsi jälleen lataamaan itselleen.

Kyllä näitä yrittäjiä on taatusti ollut koko ajan.

14
Nafta on tullut suomen kieleen samasta lähteestä kuin venäjäänkin: https://en.wikipedia.org/wiki/Naphtha

Nafta-sanaa käytetään eri tilanteissa tarkoittamaan hieman eri asiaa: https://termipankki.fi/tepa/fi/haku/nafta

Historiallisesti se on tarkoittanut raakaöljyä, nykyään lähinnä teollisuusöljyä.

15
Yleistä keskustelua / Puhelimen vaihtokauppatarjous
« : 04.03.24 - klo:15.27 »
Tausta:

Huomasin, että älypuhelimeni ei saa enää Android-päivityksiä, ei edes turvasellaisia. Fyysisesti puhelin on täysin kunnossa, ja uskoakseni sen käyttöikä on pitkä, kunhan vain sovelluksiin saa päivityksiä, eikä puhelimen tukemiin protokolliin tarvita ylivoimaisia päivityksiä.

Miettiessäni kuinka kauan voin luottaa puhelimen turvallisuuteen huomasin, että Samsung on alkanut tarjota pitkää Android-tukea, ja ainakin kaksi myyjää Suomessa antaa vaihdossa ison lisähyvityksen vanhasta puhelimesta, jos ostaja vaihtaa juuri sellaiseen puhelimeen, jolla on pitkä tuki. En tiedä, mihin pisneslogiikkaan Samsungin markkinointi perustuu, mutta omalta kannaltani vähittäismyyjien vaihtokauppatarjous oli houkutteleva. Lisähyvityksen ansiosta puhelin 7 vuoden tuella maksaisi tämän hetken hinnoilla suunnilleen saman kuin kaksi halvempaa puhelinta 4 vuoden tuella. Parasta vaihtokaupassa olisi se, että ne halvemmat mallit ovat vielä isompia ja painavampia, kun taas pitkän tuen puhelin on hieman pienempi kuin vanha puhelin ja painaakin muutaman gramman vähemmän. Vaikka ei se vanha puhelin oikeasti vanha ole, vain Android-tuen loppuminen sitä vanhentaa.

Käytetty puhelin käsittääkseni myydään edelleen, asiakkaalle joka ei välitä Android-tuen loppumisesta. Toivottavasti se ei päädy Venäjälle.


Varsinainen asia:

Ajattelin, että olisi mielekästä tehdä vaihtokauppa nyt kun vnahalla puhelimella on vielä hyvitysarvoa jäljellä. Päätöksen tehtyäni tulikin sitten tutuksi hyvityksen pisneslogiikka, jolta olen tähän mennessä elämässäni täysin säästynyt.

Asioin myyjän kanssa, joka oli niin kokematon, että joutui kysymään kollegalta neuvoa pari eri kertaa, joten hyvityksen kaikki näkökohdat eivä tminulle heti auenneet. Vanhan puhelimen luovutukseen annettiin kaksi viikkoa aikaa. Käytin muutaman päivän siihen, että siirsin dataa ja sovellusten rekisteröintejä kännystä toiseen ennen kuin luovutin vanhan puhelimen. Olin valinnut myyjän, joka vaati että perustan heidän järjestelmäänsä luottotilin, jolle hyvitys maksetaan, mutta vaikka yritin pitää kiirettä, myyjä ehti lähettää luottolaskun ennen kuin vanha puhelin oli palautettu ja toimivaksi todettu. Laskussa on uuden puhelimen hinta näkyvissä, mutta maksettavaksi on esitetty pikkuruinen kk-maksu, jolla ostovelka lyhenee hyvin vähän. Muutama päivä myöhemmin sain ilmoituksen, että vanha puhelin on hyväksytty ja hyvitys on maksettu luottotilileni. Ilmoituksen mukaan hyvitys näkyisi seuraavassa luottolaskussa, siis ensi kuussa. Kun kirjaudun myyjän nettisuvulta tilille, hyvitys ei näy tilillä, näen vain uuden puhelimen hinnan ja luottorajan erotuksen, kuten laskussa. Tiedän mitkä hyvitykset minulle on luvattu, mutta uuden puhelimen ostettuani mikään myyjän viesti ei ole enää maininnut niiden suuruutta missään muodossa.

Hämäyksestä huolimatta panin laskun maksuun verkkopankissa siten, että pikkuruisen kk-maksun sijaan maksan uuden puhelimen hinnan, hyvityksellä vähennettynä.

Onpa taitavasti laadittu koukutus, jolla asiakkaita erehdytetään maksamaan korkeaa korkoa pienistä lyhennyksistä. Aion sulkea tilin heti kun ostovelka on maksettu. Saa nähdä miten vaikeaksi se on tehty.

16
Kävikin niin, että vanha komentotiedosto toimii edelleen, ja pystyy poistamaan puhelimesta tiedostot jotka kopioi tietokoneelle. touch-komennolla sinne ei voi luoda mitään, eikä kopioimalla tietokoneelta, mutta tiedoston poisto onnistuu. En ymmärrä logiikkaa, mutta voin jatkaa varmistuksia kuten tähännkin asti. Palautuksia tarvitaan niin harvoin, ettei haittaa jos ne täytyy tehdä Bluetooth-tuuppauksella lataushakemiston kautta.

17
Olen joskus löytänyt neuvon, että päällekirjoitus randomilla on nopeampaa tehdä sillä tavalla, että salaa koko levyn, avaa tämän LUKS-säiliön, ja kirjoittaa tyhjää sen sisään. Sitten vaan poistetaan LUKS-säiliö. En tiedä miksi se on nopeampaa, mutta näin netti väittää.

18
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ubuntu Pro
« : 27.02.24 - klo:13.31 »
Kyllä Ubuntu edelleen asentaa päivityksiä ilman Prota.

Ylin otsikko on hämäävä, koska se on sama sekä tavallisille päivityksille että Pro-päivityksille. Seuraava rivi sanoo, että aiemmin asennettujen päivitysten takia sinun täytyy käynnistää kone uudelleen. Viimeinen viesti koskee vain Ubuntu Prota, se ei koske tavallisia Ubuntu-päivityksiä. Tavallinen käyttäjä ei Pro-päivityksiä tarvitse.

Käynnistä kone uudelleen niiden aiempien päivitysten takia.

19
Vaikka MTP on Android 14:ssa blokattu, niin oletettavasti ADB:lla pääsee vielä kopeloimaan. MTP:n yli olen kuitenkin putkittanut kokonaisia hakemistoja  puhelimesta suoraan 7za-komentoon. Mahtaakohan onnistua se, että adb pull kirjoittaisi mkfifo-putkeen, vai onko pull-komennon I/O jotain muuta kuin fifo?

Saan sen tietysti selville kokeilemalla, mutta jos joku tietää jo valmiiksi ettei onnistu, niin olisi kiva kuulla siitä ennen turhaa yritystä.

20
Olen tehnyt varmistuksia ilman pilvitilejä siten, että kytken puhelimen USB-kaapelilla Ubuntu-koneeseen ja Bash-scriptillä ensin kopioin sovellusten tuottamat varmuuskopiot tietokoneelle ja sitten poistan ne puhelimesta.

Nyt Android 14 antaa vain katsella tiedostojärjestelmää. Onko joku löytänyt kiertotien? Ihan äkkiseltään en netistä sellaista löytänyt. Olisi aika työlästä käydä niitä tieodstoja poistamassa käsin joka varmistuksen jälkeen.

Sivuja: [1] 2 3 ... 137