Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ubuntu 24.04 LTS ensituntuma
« Uusin viesti kirjoittanut HannuK tänään kello 09:26 »
No niin, nyt päätin asentaa Ubuntu 24.04:n täysversion sisältäen toimisto-ohjelmat jne "isolle läppärikoneelle". En ole ennen kokeillut, että asennan vanhan rinnalle, mutta nyt tein. Siis 20.04:n rinnalle tämän uuden. Täytyy sanoa, että asennus meni mallikkaasti ja molemmat saan käyttöön alussa  olevasta valikosta, kun koneen käynnistää. Heti piti asentaa myös Chromium ja gThumb ja nekin asentuivat mallikkaasti. Mutta jälleen tuosta käyttäjän informoimisesta urputan; asennuksen aikana kone näytti esittelykuvia ja esittely päättyi viimeiseen kuvaan. Näytön alareunassa vilisti nuo nuolet ja jäin odottamaan. Kului 10 minuuttia ja kului toiset 10 minuuttia, alareunan nuolet vilistivät, mutta mitään muuta ei tapahtunut. Oliko asennus mennyt luupiin? Kantapään kautta oppineena odotin kärsivällisesti, mutta mutta... Lopulta aloin varovaisesti tutkia näyttöä, vasemmalla oli nuoli taaksepäin, kokeilin sitä ja totesin, että se vain näyttää noita aikaisempia infosivuja. Sitten huomasin aivan pikkuisen söherryksen näytön oikeassa alareunassa. Symbolista ei saanut mitään selvää, oli niin pieni. Lopulta klikkasin sitä ja kas, silloin aukeni pääte-ikkuna, missä näkyi asennuksen etenemisen rivistöt ja huomasin ilokseni, että kone yhä edelleen asentaa Ubuntua ja lopulta asennys valmistui. Mutta miksi tuota pääteikkunaa ei näytetä heti käyttäjälle??? Moni asennus varmaan keskeytyy, kun luullaan ohjelman menneen luuppiin, ei edes asennus-aikajanaa näytetä tms. Älytöntä!
Myös kun asensin Chromiumia ja gThumbia, ei näytöllä asennuksen aikana tapahdu mitään, mikä viittaisi homman etenevän. Vain pieni punareunainen ympyrä ilmestyy, mutta siinäkään ei näy mitään sektorintäyttymistä tms. Ei hyvä!
Ennen asennusta lueskelin kommentointiartikkeleja 24.04:stä. Sain sen käsityksen yhdestäkin suomalaisesta artikkelista, että ei hyvä tämä uusi Ubuntu 24.04. Moni negatiivinen asia painottui lisäohjelmien deb/snap ym. arvosteluun. Toisaalta pari englanninkielistä artikkelia kehuivat kovin tätä uutta Ubuntua. Kun olen tavis-käyttäjä, niin alkuvaikutelma on oikein hyvä, lisäohjelmatkin asentuivat mainiosti, siis ei murheita, millä tekniikalla ne asentuivat. Eli yhteenvetona tällä hetkellä ohjelma tuntuu hyvältä ja kun koneella on vielä tuo tuttu 20.04 niin ei huolen häivää.
2
Muut käyttöjärjestelmät ja Linux-jakelut / Vs: Windows salaa tiedostot?
« Uusin viesti kirjoittanut tapion tänään kello 07:01 »
Moi!
Miten estetään väkisinsalaus?
linkissä lähde jonka lopussa mainitaan että tapahtuman voi estää rekisteriä ronkkimalla, miten tämä tapahtuu?

W11 Järjestelmä ja suojaus->BitLocker.
Toistaiseksi pois käytöstä, mutta jos W11 laittaa sen väkisin niin kai se pyytää salausavaimen luomista.
Olisiko parempi salata itse jolloin voi ainakin tehdä avaimen.
3
Muut käyttöjärjestelmät ja Linux-jakelut / Vs: Windows salaa tiedostot?
« Uusin viesti kirjoittanut jarmala 19.05.24 - klo:17.34 »
Jos Linuxilla haluaisi käyttää salattua Windows -osiota, niin onnistuuko?
4
Muut käyttöjärjestelmät ja Linux-jakelut / Vs: Windows salaa tiedostot?
« Uusin viesti kirjoittanut AimoE 19.05.24 - klo:12.56 »
Silloin kun käyttäjän piti aina asettaa salausavaimelle passphrase, ja koneen käynnistyessä syöttää sekä passphrase että oman käyttäjätilin salasana erikseen, pakottaminen olisi ollut liian hankalaa. Nyt kun salaus saadaan auki TPM-sirun ja NVRAM-muistin yhteistyöllä, eikä käyttäjän tarvitse tietää kuin oman käyttäjätilinsä salasana, pakotus on helpompi tehdä.

Mantic Minotaur (Ubuntu 23.10) on eka Ubuntu, jossa salauksen voi tehdä niin, että käyttäjä ei tarvitse erillistä passphrasea. Pakotus voi siis tulla myöskin Linux-koneisiin, joita esim. työpaikoilla pidetään yllä keskitetysti.
5
Muut käyttöjärjestelmät ja Linux-jakelut / Vs: Windows salaa tiedostot?
« Uusin viesti kirjoittanut nm 19.05.24 - klo:12.10 »
Windows 11 24H2-versio pakottaa BitLockerin käyttöön asennuksen tai uudelleenasennuksen yhteydessä, ellei asennuslevykuvaa ole muokattu esim. Rufuksen avulla. Aiemmin asennetuissa järjestelmissä päivitys nähtävästi kytkee asetuksen päälle, mutta se ei kuitenkaan suoraan johda levyjen kryptaukseen.

Lähde: https://www.tomshardware.com/software/windows/windows-11-24h2-will-enable-bitlocker-encryption-for-everyone-happens-on-both-clean-installs-and-reinstalls
6
Multimedia ja grafiikka / Vs: Anysee tv-kortti usb portissa ei toimi enää
« Uusin viesti kirjoittanut nm 18.05.24 - klo:23.34 »
Anyseen ajuri on hajonnut jossain kernelin 6.1-sarjan kehitysvaiheessa. Kannattaa raportoida ongelma kehittäjille, tai vielä parempi, jos pystyt paikantamaan ajurimuutoksen, jonka jälkeen virhe ilmenee.
7
Multimedia ja grafiikka / Anysee tv-kortti usb portissa ei toimi enää
« Uusin viesti kirjoittanut Postimies 18.05.24 - klo:22.07 »
dmesg kertoo
    2.913866] DVB: TDA10023(-1): tda10023_readreg: readreg error (reg == 0x1a, ret == -95)
[    2.913880] usb 1-7: dvb_usb_anysee: Unsupported Anysee version. Please report to <linux-media@vger.kernel.org>.

lsusb kertoo
Bus 001 Device 002: ID 04b4:861f Cypress Semiconductor Corp. Anysee E30 USB 2.0 DVB-T Receiver

On kyllä kaapelikortti ja toiminut vanhemmilla kerneleillä. Päivitin nyt Ubuntu 24.04. Loppui jo Ubuntu 22 lst versiossa päivitysten myötä. Joku tuossa rajapinnassa muuttunut kun tuli nämä uudet kernelit.
8
Muut käyttöjärjestelmät ja Linux-jakelut / Vs: Windows salaa tiedostot?
« Uusin viesti kirjoittanut raimo 18.05.24 - klo:16.37 »
Lainaus
Or, select Start > Settings > Privacy & security > Device encryption > BitLocker drive encryption. Note: You'll only see this option if BitLocker is available for your device. It isn't available on Windows 11 Home edition. Select Turn on BitLocker and then follow the instruction

BitLocker Drive Encryption on Off -asennossa. Sekä C- että D-asemassa.
Miten estetään niiden meneminen On asentoon?
Näyttäisi vaativan admin-oikeuksia että saa On-asennon päälle.

Vai onko Mikrobitin "uutinen" ankka? ;)

edit: minulla on Windows 11 Pro.


9
Muut käyttöjärjestelmät ja Linux-jakelut / Windows salaa tiedostot?
« Uusin viesti kirjoittanut raimo 18.05.24 - klo:15.14 »
Moi!
Miten estetään väkisinsalaus?
linkissä lähde jonka lopussa mainitaan että tapahtuman voi estää rekisteriä ronkkimalla, miten tämä tapahtuu?

En mielelläni asenna Windowsia uudelleen vaan jos rekisteriavaimet ratkaisee asian on se helppo ja hyvä vaihtoehto?

https://www.mikrobitti.fi/neuvot/windows-salaa-pian-datasi-ilman-lupaa-nain-estat-sen-ja-suojelet-itseasi-tietojen-menetykselta/2e01e90c-f39e-4f82-923f-1244ba8469b1

Linkki on maksumuurin takana, sori, mutta en löytänyt tietoa muualta.
10
Ohjelmointi, palvelimet ja muu edistyneempi käyttö / Vs: Skriptiajuri
« Uusin viesti kirjoittanut petteriIII 18.05.24 - klo:08.56 »
Muuttujien arvot on nyt siirretty funktioon - ja millä nimellä ne ovat funktioon tulleetkin niin funktion sisällä niillä on aina sama nimi joten niitä voidaan käsitellä tulonimestä riippumatta aina samoilla käskyillä - muutokset tulevat aina sille 'samalle nimelle'.

Ennenkuin skriptistä palataan nuo 'aina saman nimiset' muuttujat kopioidaan takaisin niihin parametreina tulleisiin muuttujanimiin - käskyllä:
Koodia: [Valitse]
unset $1; read<<<${apu2[@]} $1
- tässä on uutta vain tuo 'unset $1' - se tarkoitaa: nollaa $1 - koska $1:ssä on se vanha arvo ja jos sen lisäksi kirjoitettaisiin muuttunut arvo niin se alkuperäinen tulisi tulosteessa sen muutetun jälkeen.
- muuten: jokainen muuttuja on sama kuin saman-niminen matriisi jonka osoitteessa 0 on muuttujan arvo - siksi käsky:
Koodia: [Valitse]
read<<<${apu2[@]} $1 
toimii tavallisellakin muuttujalla.
Sivuja: [1] 2 3 ... 10