Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - HannuK

Sivuja: 1 2 [3] 4
41
Onks tietoo,,, miten voisi USB-tikun nimen muuttaa. Tuolla keskustelupalstalla on kerran ollut keskustelu usb-levyn nimen muutosta, mutta meni yli hilseen. Vanhalla WIn-XP:llä homma hoituu helposti, mutta entä Ubuntulla? Pitääkö mennä terminaalikäskyihin vai pystyykö tuossa graafisessa näytössä hoitamaan homman. On tarve nimetä eri usb-tikut omilla nimillään, kun käsittelee useampia tikkuja saman aikaisesti, niin meinaa hermot mennä, kun tuo muistien tulkitseminen menee vaikeaksi noilla koneen antamilla omilla nimillä. Tämä tulee kysymykseen esimerkiksi, kun yrittää tehdä usb-livetikkua ja pitää pelätä, ettei lähde asentamaan sitä väärälle ulkoiselle muistille.

42
Laitealue / HP LaserJet 1018 asennusvaikeus
« : 03.12.19 - klo:19.59 »
HP LaserJet 1018 on aika vanha tulostinmalli, mutta palaan vielä tähän, kun se toimii hyvin. Kyseisen tulostimen suhteen on netissä vuosien varrelta aika monta epätoivoista kirjoitusta.  Omalla kohdalla sain ko. printterin toimimaan varsin helposti, mutta erikoisella tavalla. Ensin käytin ko. tulostinta Windows XP:koneen kanssa ja sitten siirryin Ubuntuun. Tänään vaimo oli katkaissut sähkön tulostimesta mustekasetin vaihdon ajaksi (ohjeen mukaan ). Tämän jälkeen kirjoitin hyytyi eikä toiminut enää Ubuntun kanssa.
Tiesin heti, miten toimin, eli kaivoin vanhan XP-koneen esille, laitoin tulostimen siihen kiinni, sähköt päälle ja tulostin lähti toimimaan heti XP:llä. Vaihdoin usb-kaapelin ubuntukoneeseen ja kas, sekin alkoi tulostamaan. Eli jos printteriä on käytetty win-koneessa ja sitten se kytketään Ubuntu-koneeseen, niin ei mitään ongelmia. Mutta printteristä ei saa katkaista sähköjä, muuten se on jälleen "herätettävä henkiin" win-koneella. Nyt sitten pohdiskelua maatiaisaivoilla, miksei Ubuntulla voi syöttää varsin tyhmälle kirjoittimelle sitä jotakin pientä bittipätkää, minkä win-kone lähettää kirjoittimelle. Tämän luulisi olevan yksinkertainen asia syöttää printterin muistiin jokin  bittijono.
Kun lukee noita ohjeita, miten Ubuntu-mikro liitetään tuohon 1018-tulostimeen, niin on monimutkaista.
Onneksi nämä vanhat mallit pikkuhiljaa poistuvat käytöstä.

43
Päätin kokeilla tuota uusinta Ubuntu 19.10 versiota. Tein iso-tiedostosta usb-boottaavan tikun ja aloitin kokeilun.
Ei kestänyt kuin hetken, kun kone jämähti paikoilleen asennuksen jälkeen (HP stream ). Yrittelin pari kertaa uudelleen ja sama tulos. Seuraavaksi kokeilin tuossa asennusvalikossa olevaa " safe graphic" versiota, jasama tulos, eli parin minuutin sisällä jämähti.
Toisella HP Stream koneella sama juttu.
Onko tämä yleinen ongelma vai omakohtainen ongelma? Toivottavasti paranee luotettavuus pikapuoliin, jotta pääsis kokeilemaan kunnolla.
...
Juuri huomasin, että kun äsken asensin jälleen tuon 19.10 version koneelle enkä tehnyt edes mitään sillä koneella, niin kone on jumittunut, siis ei tarvinnut edes tehdä mitään kun jämähtää hetken kuluttua.

Millään muulla USB-koetikulla ja ohjelmalla ei ole ollut tällaista ongelmaa. Toivottavasti tuo keväällä ilmestyvä 20.04 tulee toimimaan alusta pitäen paremmin.


44
Laitealue / USB tikku simahti?
« : 25.10.19 - klo:19.17 »
En ole varma, kuuluuko asia tälle foorumille, mutta yritän.
Käytän Transcendin 32 GT muistikorttia, minkä toisessa päässä on mikro ja toisessa päässä tavallinen liitin. Nyt tikku vaikeni, kun oli kiinni puhelimen USB-portissa ( Samsung). Saan ilmoituksen, että väärä formatointi, tikku pitäisi formatoida. Onko ubuntuntussa ohjelmaa, millä voisi tutkia ja jopa parantaa tuon sairaan usb-kortin. Vai onko viisainta yrittää etsiä pääkaupunkialueelta firmaa, mikä saa ehkä pelastettua  sisällön, mistä on kyllä varmuuskopio, mutta jo jonkin verran vanha.
Samsungin puhelin ja pädi ilmoittavat, että ei tunnista korttia ja suosittelevat formatointia. Ubuntu 16.04 ja 18.04 ei läppärissä reagoi enää mitenkään korttiin.

45
Muutama päivä sitten Ubuntu 16.04 koneeseeni tuli ongelma, käynnistyksen jälkeen perusnäytöltä katosivat kaikki muut asiat paitsi pari linkin kuvaketta ja hiiren kursoori muuttui ristiksi. Uudet käynnistykset eivät johtaneet yhtään parempaan tulokseen. Niinpä asensin tikulta koko Ubuntun uudelleen ja sen jälkeen DejaDubilla palautin omat tiedostoni, mikä onnistui hyvin. Olin siis jälleen häiriötä edeltävässä tilanteessa.
Nyt parin päivän jälkeen Ubuntu alkoi käyttäytyä jälleen samalla tavalla, ei mitään näytöllä paitsi punertava vakiopohja ja pari linkkikuvaketta ja kursoori on risti (kuolema?).
Sain ilmoituksen "Ubuntu kohtasi sisäisen ongelman", kuten ennekin ja nyt tarkastelin sitä paremmin ja teksti oli:
/usr/lib/x86_64-linux-gnu/unity/compiz-profile-setter

Nyt siis tuntuu, että uudelleen asentaminen ja dejadubin käyttö tuovat itse ongelman uudelleen koneeseen, eli nyt lääkkeeksi jotain muuta. Ekana tulee mieleen, että asennan Ubuntun uudelleen ja palautan dejadubilla tiedostot ja sitten kiireesti otan erillisen kopion erilliselle muistille omista tiedostoistani, sekä Firefoxin ja Thunderbirdin käyttäjätiedoista ja vielä kerran uusi asennus ilman Dejadubia ja tuon vain nuo omat tiedot koneelle.
Mutta onko jotain järkevämpää lääkettä. Tämä viesti on nyt lähetetty toisella toimivalla koneella.

46
Ubuntu tietokoneissa / Pakettijärjestelmä rikkinäinen
« : 10.07.19 - klo:10.22 »
Tuli ongelmia ( pitkän ajan jälkeen). Yhdellä Ubuntu 16.04 koneellani on jo pitempi aika sitten ilmestynyt kuvaruudun oikeaan yläkulmaan pyöreä punainen " kielletty ajosuunta" merkki. Se ei ole tuntunut vaivaavan mitenkään, joten annoin asian olla. Nyt olen huomannut, että koneelle on kerääntynyt päivityksiä, joita kone ei tee ja kun yritin tehdä päivitykset, niin ne eivät menneet läpi ja sain ilmoituksia " Pakettijärjestelmä rikkinäinen".
Tuo kielletty ajosuunta-merkki näyttää seuraavan tekstin:
Tapahtui virhe. Nähdäksesi mikä on vialla, suorita pakettienhallinta oikean hiiren painalluksen takana olevasta valikosta ( kommentti; missä kohtaa tuo hiiren oikea-klikkaus pitää tehdä, nimittäin en saa mitään järkevää valikkoa, mistä  pitäisi valita), tai vaihtoehtoisesti käytä komentoa apt-get päätteessä. ( Tätä käytin ja tulos näkyy liitetiedostossa, mikä ei sano meikäläiselle mitään ). Teksti jatkuu; Virheviesti oli: "  Virhe: Broken Count>0". Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että asentamasi paketit ovat riippuvaisia jostain toisista asentamattomista paketeista.

Ohessa liitteenä myös toinen tulostus, mikä tuli, kun yritin asentaa nuo uudet päivitykset.
Miten löydän nuo "kolmannen osapuolen ohjelmalähteet", jotta voin ottaa ne pois käytöstä?
Miten jatkan?

47
Ubuntu tietokoneissa / LibreOffice Impress kaatuilee
« : 03.12.18 - klo:13.00 »
Käytän paljon Impressiä ja varsin suuria tiedostoja, joissa on paljon kuvia. Impress tuppaa kaatuilemaan aika helposti, mutta sen palautusohjelma toimii hienosti ja voin hetken kuluttua jatkaa miltei siitä kohtaa, mihin jäin. Jäin kuitenkin nyt miettimään, että minkähän takia tuo Impress kaatuilee niin helposti. Toki mikroni, mikä on kevyimmästä päästä, eli HP Stream 2/34 GB, ilmeisesti on syypää tuon pienen keskusmuistin takia. Mutta voiko koneen muistissa olla jotain, mikä on kerääntynyt riesaksi ja minkä voisi poistaa ja siten tehdä toimintaa varmemmaksi. En keksinyt toimintoa, millä koneen voisi "puhdistaa" turhasta tauhkasta. Muuten tämä mikro ei kyllä kaatuile, toimii kuin junan vessa, mutta tuo Impress on herkkä.

48
Nyt pitää oikein kysyä, että eikö Ubuntu 18.04 versiossa ole Tiedostot-ikkunan yläosassa tuota normaalia valikkoa, mistä voi kopioida, siirtää ym vastaavaa tehdä. Meikäläisellä on toisessa pienessä HP Stream-koneessa tuo 18.04 versio asennettuna suomeksi ja siitä puuttuu ko. valikot, hiiren oikelaa klikkaamalla valikko tulee pop-ikkunana näkyviin. Samoin, jos asennustikulta asennan testausta varten englánninkielisen version, ei siinäkään ole noita ylärivin valikoita. Vai sekoileeko meikäläisen kone. Ubuntu 16.04 HP-Stream kone toimii mallikkaasti valikkoineen.

49
Kun seurailee näitä viestejä, niin herää kysymys, miksi päivittää 16.04 uuteen 18.04 LTS versioon. Tuntuu olevan paljon kaikenlaista pientä ongelmaa. Meikäläisellä on toisessa koneessa 16.04 ja toisessa 18.04 ja olen mietiskellyt, että tavalliselle käyttäjälle on vaikea keksiä syitä, miksi päivittää uuteen ( ja samalla ehkä hankkia ongelmia). 16.04 ää päivitetään vielä monta vuotta, eli kiirettä ei ole.  En halua arvostella uutta versiota, mutta mitkä syyt puoltaisivat päivityksen tekoa ns. tavalliselle käyttäjälle? ( uusien taustakuvien saanti ei mielestäni ole riittävä syy ). Mullakin tuo uusi 18.04 temppuilee hiukan erilaisilla kummallisuuksilla, mutta niistä ei nyt tällä kertaa enempää.

50
Uusi pieni ongelma.
Nyt on molemmista Ubuntu läppäreistä hävinnyt Sovellusvalikoimasta Asennetut ohjelmat ( vain yksi tai kaksi ohjelmaa näkyy ), Samoin "Kaikki" kohdassa näkyy vain "Valokeilassa" ja "Toimituksen valinnat", kaikki muut suvellusmahdollisuudet ovat kadonneet. Luulen, että viimeisimmän päivityksen jälkeen nuo ovat kadonneet.

51
Ubuntu tietokoneissa / Sähköpostiongelmia (RATKAISTU)
« : 04.07.18 - klo:11.28 »
Ubuntun perussähköposti on Thunderbird. Olen nyt huomannut, että lähetettyäni sähköpostin Gmail-osoitteisiin, saan melko usein viestin, että sähköpostia ei ole kyetty toimittamaan perille tietoturvasyistä.
Ilmeisesti Gmail on siirtynyt "korkeammalle" turvallisuustasolle ja estää nyt Thunderbirdin viestin vastaanottamisen tietoturvasyistä. Löysin esim. vanhasta Samsung padistäni Googlen tietoturva-asetuksista kohdan " Salli vähemmän turvalliset sovellukset " Lisätiedoissa mainitaan mm. Google estää kirjautumisyritykset, koska sovellus ei vastaa suojausstandardiamme. Edelleen... "jotkin tietokoneiden sähköpostiohjelmat, kuten Outlook ja Mozilla Thunderbird".

Ilmaisesti, jos Googlen asetuksissa sallii vähemmän turvalliset sovellukset, niin silloin viestit menevät läpi?
Ongelma on kiinnostava ja turhauttava, suorastaan vaarallinen, kun ei saa viestejä menemän läpi.
Lähinnä kysyn, millaisilla asetuksilla Thunderbird saadaan tuolle korkeammalle turvallisuustasolle, minkä Gmail hyväksyy.
Etsin muuten samaa Googlen asetusta Android-puhelimestani ja sieltä en edes löytänyt tuota "vähemmän turvallisten sovellusten" sallimista.

52
Ubuntu tietokoneissa / Basket muistiinpano-ohjelma
« : 11.06.18 - klo:20.30 »
Etsiskelin innovatiivista muistiinpano-ohjelmaa ja löysin basket-nimiesn ohjelman. Käytössäni on Ubuntu 16.04 LTS. Ohjelma muistuttaa kansio ja tiedostojärjestelmää, mutta siinä voidaan suoraan kirjoittaa muistiinpanoja tai kopioida tekstejä, ja ohjelma muodostaa niistä "tiedostoja" ilman eri ohjelmaa. Koko homma toimii html-pohjalta. Hieno ja hyvän tuntuinen ohjelma, mutta työskentelen kahdella koneella ja tämän basket-käyttäjätiedoston olen siirtänyt usb-tikulle.
ongelma on se, että toisella koneella kirjoitetut tai kopioidut tekstit eivät tule näkyviin toisella koneella. Itse USB-tikulla ne kyllä ovat tallessa, mutta toisen koneen basket-ohjelma jättää ne huomioimatta. Löytyykö asiaan ratkaisua tai onko joku muu ohjelma, mikä toimii usb-tikun välityksellä kahdessa tai useammassa koneessa.

53
Oppaiden kehittäminen / Ubuntu 18.04 opasvihko
« : 09.05.18 - klo:11.47 »
Uusi opasvihko Ubuntu 18.04 ( Päivitetty 15.5.2018)

Päivitin tätä ekaa viestiäni, ettei toimiva linkki mene tuonne vanhojen viestien sekaan.
Nyt pitäisi siis linkin toimia. Piti vähän taas opetella Dropboxin käyttöä.

https://www.dropbox.com/s/wjs3cdad84nkq4i/Ubuntu%201804%20ohje.pdf?dl=0

No niin, nyt on väkerretty uusi Ubuntu 18.04 opasvihko. Se pitäisi löytyä osoitteesta


Samoin saan sen kohta tuonne perustamani web-sivun linkkiin (Toimii nyt )
www.ubuntutor.com

Ilmoitelkaa, jos homma ei toimi.

Pieniä kommentteja tuosta Ubuntu 18.04 LTS versiosta:
Aika samanlainen kuin 16-versio, mutta jotenkin noiden perusasioiden järjestys on hiukan sekavamman tuntuinen, monessa paikassa.
Olen käyttänyt usb-tikkuversiota materiaalin teossa, muutan sitten, kun 18 tulee yleiseen päivitykseen.
Välillä homma muistutti entisaikojen Kings Quest tai vastaavaa peliä, klikkaa ja katso, onko sen takana jotain.
No toivottavasti tästä on apua.

54
Asentaminen ja käyttöönotto / Ubuntu 18.04 himo
« : 30.04.18 - klo:10.26 »
Moi!
Katselin tuolta kansainväliseltä puolelta Ubuntun asennuskommentteja ja paljon tuntui olevan onglmia.
Jos haluaa ottaa oikein varman päälle, suosittelen tuon usb-asennustikun käyttöä toistaiseksi, eli ei varsinaista asennusta vaan tuo koelataus usb:ltä. Huomasin, että Ubuntu 18.04 testiversio voi lukea ja tallettaa tiedostoja esim. ulkoiselta sd-kortilta. Tallennus tapahtuu testiversion kansioon, mutta sieltä ennen koneen sammuttamista kun siirtää tiedostot tuolle ulkoiselle muistille, niin saa tiedostot talteen. Näin siis pääsee käyttämään uutta versiota ilman turhia riskejä.

55
Ubuntu tietokoneissa / Ubuntu ja Debian
« : 24.04.18 - klo:16.54 »
Miten on,
onko Ubuntu käyttöjärjestelmä vai jakelupaketti ja
onko Debian käyttöjärjestelmä vai jakelupaketti kansankielellä sanottuna ilman hienouksia.

Kysyn siksi, kun netistä löytyy seuraavia kommentteja

-Ubuntu on tietokoneille tarkoitettu käyttöjärjestelmä, joka perustuu Debian Linux-jakeluun
-Ubuntu is a predominantly desktop-oriented Linux distribution

Varmuudenvuoksi Unity on kai tuo graafinen käyttöjärjestelmä.

56
Oppaiden kehittäminen / Ubuntu opas 16.04 LTS ( Vanha)
« : 15.04.18 - klo:23.59 »
Tässä suora linkki Ubuntu 16.04 opasvihkoon
https://www.dropbox.com/sh/rvsfbfb9s17ulk6/AADRs5XXqTkoP6UV6X-UPIY6a?dl=0

Olen puuhastellut tämän "Ubuntu ohjevihkon" kanssa ja taistellut toimivan kotisivun itselleni. Nyt siis Ubuntu ohjevihko löytyy osoitteesta
www.vanhavaris.fi
Sivu on aika kökkö ja jalostuu, kunhan opitaan lisää.
Kuten sivulta voi huomata, niin vihko saanee seurakseen sisaruksia, pikkuhiljaa, työnalla ovat.

57
Saako millään keinolla LibreOfficen ikkunaan näkyviin tiedoston nimen, mikä on näytössä? Esimerkiksi minkä nimisellä taulukolla juuri sillä hetkellä työskentelee.

58
Ubuntu tietokoneissa / Levytila loppuu (RATKAISTU)
« : 02.04.18 - klo:12.39 »
HP Streamissa on 34 GT muisti, mistä tällä hetkellä ilmoitetaan olevan käytössä 23,5 GT ja vapaana 3,1 GT. Juuri tehdyn pienen päivityksen jälkeen kone piti käynnistää ja sain ilmoituksen, että - taltiolla "efi" on vain 0 tavua levytilaa jäljellä. No kone käynnistyi kuitenkin, mutta jäin ihmettelemään asiaa. Alkujaan Ubuntun lataus vei noin 9 GT tilaa, sittemmin olen asentanut joitakin ohjelmia lisää ( esim. Gimp, Basenji, Skype, Chromium, gThumb, VLC, Scribus, Wine, Open Shot videoeditor, DOS-emulator ). Omat data- ja kuvatiedostot ovat erillisellä 64 GT mikrokortilla. Käsittääkseni noiden lisäohjelmien ei pitäisi viedä 14 GT tilaa, sähköpostiakaan tällä koneella ei ole kertymässä Firefoxiin.
Siis mikä kuluttaa muistia? Ja saako sen puhdistettua?
Mikä oli tuo efi-kommentti?

59
Oppaiden kehittäminen / Ubuntu 16.04 opasvihko
« : 05.03.18 - klo:11.35 »
Olen rakentelemassa omaksi ilokseni Ubuntu-opasta "tavallisille taviksille", missä on hyvin paljon kuvia.
Itse siirryin vuosi sitten Windowsista kokonaan Ubuntuun ja tältä pohjalta lähdin rakentamaan opasta
LibreOfficen Impress-ohjelmalla, minkä muutan pdf-nuotoon.
Ideanani on tehdä opas, missä kaikki toiminnot opastetaan Unity-graafisella käyttöliittymällä, koska se on helpoin ymmärtää tavallisille käyttäjille.
Tällä hetkellä on kylläkin paljon hyviä oppaita, mutta tässä on paljon kuvia, miksi mielestäni tämä opas ei ole toistoa muihin verrattuna.
Opas on nyt noin 30 sivuinen ja pääpiirteissän olennaisimmat asiat kasassa.
En tunne vielä Ubuntu-järjestöä hyvin, ja siksi tarvitsisin hiukan opastusta.
1. Haluaako joku kommentoida tätä opasta tässä vaiheessa, kun se on tekeillä? Pari kommentoijaa voisi olla sopiva määrä. Jos kiinnostusta, niin minuun saa yhteyttä e-maililla gmlaoya@gmail.com. Voisin lähettää nykyisen version pdf-liitetiedostona kommentoitavaksi ( koko nyt 9 Mt ).
2. Jos ja kun saan oppaan valmiiksi, onko ideoita sen saattamiseksi yleiseen jakeluun. Meikäläisellä ei ole omia nettisivuja.
Että tällaista puuhastelua.

60
Kun muinoin asensin Ubuntun, oli näytöllä ikkuna, missä esiteltiin erilaiset näppäinohjaus-kombinaatiot.
Ikkuna on sittemmin kadonnut enkä ole keksinyt, miten sen saa näkyviin.
Eräässä varsin hyvässä englanninkielisessä oppassa " Getting Started with Ubuntu 16.04.pdf" väitetään keyboard Shortcuts-näytön ilmestyvän, kun painaa pitkään Super key eli Win key näppäintä. Tämä ei kuitenkaan toimi HP Stream-mikrolla. Onko ongelma Streamissa vai ohjeessa?

Sivuja: 1 2 [3] 4