Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - muep

Sivuja: 1 ... 40 41 [42] 43 44 45
821
Otahan se cd-asema pois sieltä fstabista :)

Minulla ainakaan siellä sitä ei tarvitse olla. Eihän siellä ole USB-asemiakaan, silti ne automaattisesti tulevat liitetyksi.

822
Mitäs komento
Koodia: [Valitse]
sudo fdisk -l
tulostaa?

823
jamien:

Ubuntun asentamiseen tarvitset osiooimatonta tilaa. Windowsin osioilla oleva tila ei kelpaa, vaan joudut pienentämään tai poistamaan osioita.

Voitko siirtää kaikkia Windowsissa käyttämiäsi tiedostoja yhdelle osiolle ja formatoida sitten toisen?

824
Hei

Muutahan nuo rivit muotoon:

/dev/hdaX /mnt/Y  ntfs defaults,ro,auto,users,umask=0222,nls=utf8 0 0

Noista asetuksista:
ro: vain luku
auto: liitetään automaattisesti
users: käyttäjät saavat halutessaan liittää tai irrottaa osion
umask=0222: estetään käyttäjiltä kirjoitus, sallitaan muut
nls=utf8: luulisin, että tämän avulla ääkköset saa näkymään oikein osion tiedostonimissä

Tämäntyyppinen rivi on siis minulla toiminut noiden ntfs-osioiden kanssa.

Liitoskohta olisi ehkä loogista laittaa /media -kansion alle, esim. /media/c, koska Ubuntu liittää sinne muutkin lisäosiot. /mnt:n alla olevat toimivat kuitenkin hyvin.

825
Asentaminen ja käyttöönotto / Re: wimaxnetti
« : 02.05.06 - klo:12.21 »
Ainakaan tavallisen nettiyhteyden kanssa ei välttämättä tarvitse asennella enempiä palomuureja.

Linux -ydin sisältää tehokkaan palomuurin, mutta Ubuntussa se ei oletuksena blokkaa mitään. Toisaalta Ubuntussa ei oletuksena olekaan mitään sellaisia palveluita päällä, jotka kuuntelisivat nettiä, joten tämä on kohtuullisen turvallinen ratkaisu.

Palomuuria voi säätää tekstipohjaisella iptables-ohjelmalla ja graafisella firestarterilla. Nämä löytyvät Ubuntun paketinhallinnasta.


826
Ubuntu tietokoneissa / Re: Deskbar
« : 01.05.06 - klo:04.02 »
Pikaisella testauksella minusta kyseinen ohjelmake on varsin näppärä, varsinkin Beaglen kanssa. Itselläni ei indeksoitavaa juuri ole, mutta voisin hyvin kuvitella, että jollakulla enemmän esimerkiksi kirjoittavalla olisi hyötyä tuommoisesta. Itse olen enemmän pyrkinyt alunperinkin pitämään tiedostot järjestyksessä. Isommilla tietomäärillä tosin taitaa tuo Beagle vähän kyykähtää, sen sorttista puhetta on tullut kuultua. Idea kyllä on mukava.

Voihan tuosta toki kaikkea muutakin käynnistellä.

Kai se on aika paljon käyttäjästä kiinni, miten paljon tuommoisesta on hyötyä.

827
Asentaminen ja käyttöönotto / Re: miten ööö
« : 23.04.06 - klo:18.59 »
Mitäs olet asentamassa? *.tar.gz -paketti voi sisältää mitä tahansa, kyseessä on vain pakattu tiedosto. Tällaisen paketin voi komentoriviltä purkaa komennolla:
Koodia: [Valitse]
tar -xvzf paketin-nimi.tar.gz
tai voi käyttää graafista pakkausohjelmaa.

Jos kyseessä on ohjelma, niin oletko varma, että sitä ei löydy paketinhallinnasta? Oletko jo ottanut Universe- ja Multiverse- pakettivarastot käyttöön? Ohjelmia ei kannata asentaa paketinhallinnan ohitse, koska tällöin automaattiset tietoturvapäivitykset jäävät saamatta ja ohjelmien poistaminen on vaikeata.

Jos todellakin haluat asentaa tuollaisen tar.gz- paketin itse, pura se jonnekin (normaalikäyttäjänä) ja lue siellä olevia ohjeita. Yleensä homma menee suunnilleen niin, että ajetaan puretussa kansiossa oleva configure -skripti, jonka jälkeen make-komennolla ohjelma käännetään. make install asentaa ohjelman, mutta jo kääntämisen jälkeen ohjelmia voi yleensä ajaa sieltä hakemistosta, jossa ohjelma käännettiin.

Jos et ole varma, että sinun on pakko asentaa ohjelma tällä tavoin, älä ala kääntämään itse. Varsinkin make install -kohta kannattaa aluksi jättää tekemättä, configuren ja maken ajaminen normaalikäyttäjänä on turvallista.

828
Luultavasti sinun tarvitsee vain asennella päivityksiä samaan tapaan kuin muutenkin.

829
Mukavaa, että ei ihan täysin teilattu tätä ideaa.

Minusta tuota vaivaa ja kulunkia ei tulisi paikalla käymisestä niin kovin paljoa tulisi. Kaupunkien sisällä välimatkat ovat kuitenkin kohtuulyhyitä. Harrastustahan tämä muistuttaisi kovastikin, enkä sitä välttämättä niin kovin vaivattomaksi meinannutkaan. Myös moneen muuhun ihmisten auttamiseen joutuu näkemään vaivaa, samoin kuin vaikka näiden vapaiden ohjelmien koodaamiseen. Suuri osa niistä ei kuitenkaan tuota mitään. Myös autettava joutuisi järjestämään tähän käytännössä vapaan illan, koska aikaa kuluu arvaamattomia määriä ongelmia selvitellessä. Tätä pidän isompana ongelmana.

Minusta neuvominen on kuitenkin niin paljon mukavampaa ja -uskoisin -tehokkaampaa paikan päällä, että luulisin tällaiseen olevan enemmänkin halukkaita.

Jos tätä joku aloitteleva lukee, onko mitään kommenttia tämäntyyppisen avun tarpeellisuudesta?


830
Asentaminen ja käyttöönotto / Re: Kernelillä paniikki
« : 21.04.06 - klo:01.13 »
64 -bittinen Ubuntu ei vielä laadultaan vastaa ollenkaan 32 -bittisen tasoa. Varsinkin aloittelijan kannattaa lähteä 32-bittisestä liikkeelle. Myös vähän kokeneempi konkari ottaa helposti sen 32-bittisen version, koska kaikkia suljettuja mediaformaatteja ei 64-bittisellä Ubuntulla voi ollenkaan avata ja joissain koneissa se ei vain toimi.

831
Tämmöistä on jonkin verran tullut mietittyä, olisi minusta hyvä idea.

Eli tämä foorumi toki on aivan mainio paikka kysyä apua GNU/Linuxin, varsinkin Ubuntun, käytössä, mutta varsinkin aloittelijalle olisi huomattavasti helpompaa saada käyttötukea ihan paikan päällä. Usein aloittelija ei kuitenkaan tiedä omalta alueeltaan ketään Linux-taitoista, joten internet-tuki jää ainoaksi vaihtoehdoksi. Hyvin esitettyyn, selkeään kysymykseen täältä saakin paljon apua, mutta usein kysyjillä ei oikein sana ole hallussa ja on vaikeuksia hahmottaa, missä se koko vika oikein on. Tästähän ne "minun linux ei toimi" -tyyppiset kysymykset tulevat. Tämän seurauksena pitää ensin aloittelijalta esimerkiksi kysellä eri komentojen tulosteita ja toivoa samalla, että tämä ei turhaudu odotteluun ja koko systeemin toimimattomuuteen tai omatoimisella ongelmanratkaisulla väännä konettaan vielä pahempaan solmuun.

Henkilökohtaisella avustuksella voitaisiin tällaisia ongelmia vähentää. Osaavalla käyttäjällä menee esimerkiksi Ubuntun käyttökuntoon laittamiseen asennuksen jälkeen ehkä tunti tai alle, jolloin aloittelijan ei tarvitsisi turhautua avun hitauteen ja kömpelyyteen tai pelätä esimerkiksi osiointivaiheen sekavuutta. Jos avustaja tekisi samalla työnsä huolella ja selittäisi 'asiakkaalleen', mitä on tekemässä ja miksi, tämä saattaisi seuraavalla kerralla osata paremmin etsiä ongelmien syitä itse ja vaikkapa kirjoittaa laadukkampia kysymyksiä internet-foorumeille. Mikäli avustajalla ei vain hermot mene, jäisi hommasta ainakin luultavasti hyvä maku uudelle käyttäjälle. Minusta jo IRC on ollut paljon kätevämpi neuvojen antamisessa, koska sen kautta keskustelu on ollut välittömämpää ja on esim. ollut helppo selittää tekemisen ohessa, mitä ollaan tekemässä ja varmistaa, että oppi myös menee perille, ainakin hetkeksi.

Onko missään vaiheessa kukaan yrittänyt järjestää internetiin esimerkiksi jotain listaa, jolla olisi halukkaita auttajia eri paikkakunnilla? Itse esimerkiksi voisin mainiosti täällä Rovaniemellä tarjota jonkinlaista käyttötukea, sen mukaan mitä osaan. Uskoisin myös muitakin tällaisesta kiinnostuneita ihmisiä olevan.

En tullut tehneeksi nyt mitään varsinaista pohjatyötä tämän eteen, vaan ihan oman vähäisen kokemuksen pohjalta kirjoitan. Ongelmiakin toki voisi olla, esimerkiksi vastuukysymykset. Tällaisessa listassa tai tietokannassa kuitenkin haluaisin olevan eri alueiden tarjolla olevat ihmiset hyvin järjestettynä, ainakin siis nimi ja paikkakunta. Lisäksi ainakin sähköposti voisi olla pakollisena tietona ja sen lisänä voisi tarjota vaikka puhelinnumeroa ja eri pikaviestimien tunnuksia. Kunhan yhteys avustajan ja asiakkaan välille saataisiin, voisivat he keskenään sopia, miten loput hommista toteutettaisiin. Avustajilla tulisi myös olla mahdollisuus poistaa itsensä listalta halutessaan.

Homma olisi siis ihan vapaaehtoisuuteen perustuvaa, tarkoituksena helpottaa uusien käyttäjien vapaisiin ohjelmiin siirtymistä ja tuottaa auttamisen iloa.


832
onko tähän kde mhdollisuutta kun en ole viel asentanut mutta ajatellut kyllä mutta en asenna jos kdeeetä ei ole  :-\ olen kokeillut vain live cdeeltä ja hyvät toiminnot on!  :-*


On kyllä, jopa livecd:nä löytyy. Haeskelepa semmoista kuin Kubuntu.

833
Boottaavan levyn /boot/grub/menu.lst -tiedostoon pitää lisätä sen toisen Ubuntun käynnistystiedot. Lisäksi ainakin sen kakkoskovon /etc/fstab pitää muuttaa vastaamaan uusia laitetunnuksia.

834
Laitealue / Re: Lisää ongelmia, Osa : Verkkokortti
« : 16.04.06 - klo:15.07 »
Koetahan vielä verkkopiuhasi toimivuus. En ole varma, mutta minusta verkkokortin valo palaa ilmankin ajureita, jopa koneen ollessa suljettuna. Tämä toki voi riippua verkkokortistakin...

Sinulla on siis kaksi konetta? Lähiverkossa, miten kytketty? Tarvitsisitko mahdollisesti ristiinkytketyn verkkokaapelin koneiden väliin?

835
Olisikos tuohon myös Windows-asiakasohjelmia? Iso osa ihmisistä sitäkin kuitenkin käyttää.

836
En tiedä noiden tiedostojen tarkoitusta tai sisältöä, mutta ilmeisesti niiden oikeuksiin liittyvistä ongelmista syntyy joskus  ongelmia. Ne kuitenkin luodaan uudestaan käyttäjän kirjautuessa, mikäli ne on poistettu, jolloin oikeudet tulee asetettua oikein.

Yleensä noita käyttäjien kotikansioissa olevia asetustiedostoja poistelemalla saa käyttäjien asetuksia palautettua oletusarvoihinsa.

837
Jos tuo F-osio nyt siis on vapaa, niin Ubuntun asennusohjelmalla voi kyllä poistaa sen ja laittaa Linux-osioita tilalle. Joudut tekemään ainakin yhden, mielellään näin alkuun ext3-osion. Tämän lisäksi ainakin vaikka yhden gigatavun swap-osio olisi hyvä laittaa. Käyttäjien omia kotikansioita sisältävän /home -kansion monet myös laittavat omalle osiolleen, jolloin käyttöjärjestelmän uudelleenasennus menee helposti poistamatta käyttäjien tiedostoja.

Kokeile ihan rauhassa sitä asennusohjelmaa jo siihen. Asennus koskeen kiintolevyn sisältöön vasta siinä vaiheessa , kun levyä aletaan formatoimaan.

838
Ubuntu tietokoneissa / Re: kysymyksiä osioinnista ym.
« : 15.04.06 - klo:13.12 »
Mukava jos auttoi :)

839
Päätteessä voisi ehkä yrittää poistaa .ICEauthority -ja .Xauthority -tiedostot esimerkiksi seuraavasti:
Koodia: [Valitse]
sudo rm .Xauthority .ICEauthorityMyös uuden käyttäjän luominen luultavasti auttaisi, sen voi luoda näin:
Koodia: [Valitse]
sudo adduser uuden-käyttäjän-nimi

840
Ubuntu tietokoneissa / Re: kysymyksiä osioinnista ym.
« : 13.04.06 - klo:23.06 »
Ainakin tälleesti voi tehdä, jos vapaata kiintolevytilaa on paljon:

Poista ensin se vanha juuriosio. Tämän jälkeen teet uuden, pienemmän juuriosion, jonne Ubuntun asennuksen jälkeen pitäisi jäädä sen verran sitten tyhjää tilaa, että /home:n sisältö mahtuu sinne.

Asennuksessa voit aluksi vaikka pitää /home -kansion juuriosiolla, minkä jälkeen sinne voi kopioida vanhasta /homesta tiedostot. Tämän jälkeen poistetaan vanha /home -osio ja tehdään isompi tilalle. Nyt tälle osiolle siirretään juuriosiolla olevan /home -kansion sisältö ja säädetään fstab kuntoon, jotta uusi /home -osio tulee mountatuksi paikalleen.

Tämä menetelmä vaatii mahdollisesti livecd:n käyttöä, koska käytössä olevan laitteen osioita ei ehkä saa muokata. Ainakin tämmöistä nuo osiointityökalut varoittelevat.

Sivuja: 1 ... 40 41 [42] 43 44 45