Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - tahvo_tavallinen

Sivuja: [1]
1
Seuraavanlainen pulma tuli vastaan Ubuntu 8.04:n asentamisen jälkeen:
Mulla on kaksi sisäistä kovalevyä, jotka on osioitu miten nyt ovatkaan. Toinen, lähinnä sekalaista sälää sisältävä, ntfs:llä formatoitu asema (MAxtorin 250GB SATA) on yhtenä könttänä, ja se on jostain syystä käyttäytynyt uudemman ubuntun asentamisesta lähtien jokseenkin "USB-tikkumaisesti", eli se on pitänyt liittää "Sijainnit"-valikon kuvakkeen kautta joka kerran erikseen.

No nyt se sitten pamautti todellisen pommin tuossa pari päivää sitten: kun aseman yrittää avata, tulee seuraavannäköinen virheilmoitus:
"Taltiota ei voi liittää"
"mount_point cannot contain the following characters: newline, G_DIR_SEPARATOR (usually/)"

eli mitä ilmeisimmin liitoskohdassa mättää nyt joku. Eipä tässä muuten, mutta kun työtiedostot on tolla levyllä :P
Miten tällaista ongelma(vyyhteä) lähtisi purkamaan?

Edit: ja tosiaan aloitin uuden säiken, pahoittelen. Edellisen merkit oli mystisesti sekaisin, enkä saa enää koko säiettä auki.

2
Asentaminen ja käyttöönotto /
« : 25.01.10 - klo:19.13 »

3
Ok, elikkäs tuossa yksi opäivä tuo päivitystenhallinnan kuvake vain katosi palkista, ja sen jälkeen uusia päivityksiä ei ole saanut koneeseen asennettua.
Mielessä käväisi, että josko tämän linux-jakelun tuki on jo loppunut, mutta en sanut selvyyttä asiaan, kun en muista, mikä versio tässä taas olikaan  :P
Elikkä osaisiko joku neuvoa, mistä saa katsottua ubuntun version?

Kunhan tuo selviää, voisi sitten katsoa, miten saada päivitykset toimimaan (ja päivittää ehkä uudempaan jakeluun)

4
Laitealue / Lexmark X204n
« : 01.08.09 - klo:19.06 »
Tuli sitten tuollainen monitoimitulostin hommattua. USB:n kautta kytkettynä toimi oitis generic-ajurilla, mutta tällä tavalla ei pääse käsiksi tulostimen omiin asetuksiin (Lähinnä DPI, tummuus, paperin syöttö tms, joita voisi säädellä windows ajurilla ohjekirjan mukaan). Ajuri-CD:llä löytyi ajurit windowsille, muttei luvatuille lukuisille tuetuille Mac ja linux-käyttöjärjestelmille, jotka oli valmistajan sivuilla listattu. Tuetuiksi ubuntu versioiksi on mainittu ainakin Ubuntu 7.10 ja Ubuntu 8.04 LTS. Mistä noita ajureita kannattaisi haeskella? Olisi kiva saada kaikki laitoksen ominaisuudet käyttöön (skannaus mukaanlukien, xsane ei ainakaan tunnistanut). Miten monitoimarit yleensä toimivat ubuntun kanssa?

 

5
OK, eli tommonen nasahti kasvoille tänä aamuna, kun konetta käynnistelin
Lataili ihan normaalisti, mutta yhtäkkiä musta ruutu, ja tajuton valitus jostain käsittämättömästä ongelmasta.
käski ajaa fsck:n manuaalisesti, ja kun ei muitakaan vaihtoehtoja ollut tarjolla, kirjoitin sen sitten konsoliin...
Seuraavaksi alkoi sadella virheitä /dev/hda7 (en edes ole varma onko koneessa tuon nimistä asemaa), mm.
Inode <numeroita> illegal blocks     tai
Inode ilegal value...
Laitoin sen korjaamaan kaikki ongelmat sen jälkeen kun yritin pari kertaa käynnistää koneen uudelleen ilman korjauksia. Lopputulos on nyt se, että GRUBin kautta valittu aikaisempi kernel pelittää suht ok (joskaan kaikkia sovelluksia ei saa auki/pysymään auki työpöydällä). Lisäksi hidasta on käyttö, firefoxin avautumistakin odotellessa kerkiää käymään kahvilla. Elikkäs joku täsä on pielessä, mutten osaa sanoa mikä, enkä tiedä mistä lähteä vikaa etsimään. Ideoita?

PS: näköjään myös kotikansion sisältö on muuttunut read-only tyyppiseksi. varsin kökköä, kun pitäisi päästä harjoitustöitä tekemään...

6
Eli tarkoitus olisi koodailla hieman C-tä, mutta kun ohjelmaa yrittää ajaa gcc:llä, tulee heti kättelyssä virheilmoitus:
main.c:1:18: error: stdio.h: No such file or directory
main.c:2:19: error: stdlib.h: No such file or directory

Näistä esim. stdio.h sisältäisi mm. yleistarpeelliset printf ja scanf sekä fprintf ja fscanf-funktiot. Jostain syystä GCC ei kuitenkaan löydä tiedostoja. Itse koodissa ei ole mitään vikaa, se kääntyy ja toimii toisella koneella. Olisiko GCC hukannut ko. tiedostot vai onko sen asennus vaan vajaa?

7
Terveppä terve!

Pakko myöntää, että en ole ennen moiseen omituiseen bugiin törmännyt: olin siirtämässä tiedostoja kotikansiosta yhteen alikansioon, ja siirtotapahtuman sijasta ikkuna jumiutui. aikani odoteltua suljin ikkunan väkisin. Nyt kun yritän avata kotikansiota uudestaan, avautuu vain tyhjä ikkuna, ja prosessorin rasitusaste pomppaa heti 100 prosenttiin. Ikkuna menee myös täysin jumiin. Mitään ei tapahdu useiden minuuttien odottelunkaan jälkeen. Samaa tuntuu tapahtuvan, jos yritän päästä käsiksi alikansioihin otsikkorivin kautta: tyhjä ikkuna ja jumitusta.

Mitäpä tuolle oikein voisi tehdä ja mistä moinen voisi johtua?

//edit,gdm otsikkoon ei kuulu tuollaiset ilmaisut...

8
Asentaminen ja käyttöönotto / Ei kuvaa, Geforce 5600
« : 15.12.08 - klo:12.25 »
OK, nyt jos joku avautuu siitä että säie on väärässä paikassa niin suksikoon suolle.
Jos säie on oikeasti väärässä paikassa, niin modet siirtäkööt, nykyisellä resoluutiolla sivustoista näkyy mahtavasti osa sivupalkkia ja pala tekstikenttää... etsi siinä oikeaa foorumia

Eli nyt pakollisen esiriehunan jälken itse ongelmaan: Testasin koneellani (wanhempi, AGP-väyläinen emo) hieman omaani uudempaa nvidian näytönohjainta. Ongelmia tms. ei tullut vastaan. Nyt kun sitten laitoin omani takaisin (geforce 5600 ultra), kuvaa ei tullut enää x-ikkunoinnin käynnistymisen jälkeen. Muuten kone toimii (äänistä päätellen) normaalisti.

Tällä hetkellä sain kuvan näyttöön wanhalla pci-väyläisellä näyttiksellä, mutta resoluutio on tasan VGA, mitään isompia ei anna laittaa vaikka ennen on kyllä tälläkin palikalla saanut sen 1280x1024. Myös tuo geforce 5600 ultra on aiemmin toiminut täysin moitteetta ubuntulla, ja toimii yhä multiboottina olevalla windowsilla. Vika on siis pakostakin xorgin asetuksissa, mutta niitäpä ei pääse muuttelemaan silloin, kun 5600 on kytkettynä :P Kokeilin myös ilman graafista tilaa, jossa se antaa virheeksi sen ettei monitoria ole tunnistettu. Lisäksi kaikki yritykset avata xorg.conf ovat kilpistyneet ilmoitukseen "permission denied", vaikka roottina olen yrittänytkin tuota säätää...

Mitään ideoita miten saisin systeemin toimimaan jälleen? Itseltäni ovat aika lailla ideat loppu...

9
Ubuntu tietokoneissa / Näytön asetukset ubuntussa...
« : 22.06.08 - klo:09.40 »
Oikeastaan tuota olen jo pidempään ihmetellyt... Eli miksi näytön asetukset ovat noin suppeat. Resoluution sain jopa valittua oikeaksi, mutta siihen se sitten jäikin. Käytössäni oleva vanhempi LCD näyttö tukisi 60 tai 75 Hz virkistystaajuuksia, mutta "Näyttö ja kuva" valikko tarjoaa taajuudeksi milloin mitäkin 50 ja 59 HZ:n väliltä. Näyttö itse ilmoittaa kuitenkin käytössä olevan 60Hz, eli kyseessä on jokseenkin kosmeettinen ongelma/bugi.

Noihin asetusten suppeuteen liittyen vielä: minun pitäisi pystyä konffimaan käyttöön näyttö, jossa ei ole sisäistä kuvaprosessointia (ei kontrasti tms. säätöjä). Tarvitsisin siis valikon, josta voisi säätää kontrastia, gamma-arvoja tms. Onko tällaista olemassakaan ubuntu 7.10:ssä? vai liittyykö jotenkin kolmannen osapuolen (Nvidia) ajureihin?

10
Laitealue / Vanhempi skanneri Ubuntu 7.10:aan?
« : 13.04.08 - klo:17.24 »
Morjes vaan kaikille

Pahoittelen uuden säikeen aloitusta, mutta haun jälkeenkään en löytänyt apua ongelmaan.
Elikkäs ongelma on se, ettei sane löydä vanhempaa Primaxin skanneria rinnakkaisportissa (LPT-portti). Skannerin tarkempi malli on "Primax Colorado Direct 9600" suurinpiirtein windows 95-ajalta (mukana ajurit win 95 ja 3.1). Windows XP:ssä kuulemma toimi ihan hyvin, mutta nyt pitäisi saada toimimaan ubuntulla.

Osaisiko kukaan antaa edes suuntaa-antavia vihjeitä, mitä pitäisi tehdä?
 

11
Eli mitä vaihtoehtoja on olemassa adwaren poistotyökaluille linuxissa?
Entäpä sitten mitä virustorjuntaa porukat käyttää (ilmaista siis tietysti)?

Tiedän, ettei linuxiin ole olemassa paljoa aktiivisia viruksia, mutta kuitenkin...

12
Eli kuten otsikossa seisoo, tavoitteena olisi tehdä valokuvista (jpg) "diaesitys" CD-levylle, joka toimisi sellaisenaan esim. tietokoneella ja DVD-soittimissa (televisio). Lisäksi esityksen taustalle pitäisi saada taustamusiikkia. Millä ohjelmilla saisi tällaisia aikaan?

13
Laitealue / Uudet näytönohjaimet ubuntussa
« : 05.08.07 - klo:22.59 »
Ensinnäkin modet siirtäkööt, jos tämä topiikki meni väärään paikkaan. Täytyy myös pyytää anteeksi jälleen uuden topiikin luontia...

Seuraavanlaista aloin tässä miettimään, kun uutta konetta olisi tarkoitus hankkia lähiaikoina: Mitenkä hyvin nämä uudet näytikset tukevat ubuntua ajurien puolesta? Ainakin takavuosina ATI:n linuxpuolen ajurituki oli jossain kurjan ja surkean välimaastossa, Nvidian ollessa välttävä. Entä miten on nykyisin? Kykenevätkö nämä Directx 10:lle suunnitellut näyttikset toimimaan tyydyttävästi ubuntussa, ja saako niistä täyden hyödyn irti OpenGL:llä? Paremmin tietävät vastatkoon.

Entäpä sitten, mikä näytönohjain kannattaisi tällä hetkellä ostaa? Itse ajattelin GeForce 8600GTS:ää, mutta olen toisaalta kuullut, että noilla oli joku suorituskykyongelma liian kapean muistiväylän takia. Ei kuitenkaan viitsisi maksaa 500€ jostain uutuudesta, joka on tehoonsa ja hyötyynsä nähden täysin ylihinnoiteltu.
Mitä suosittelisitte, kun itse pelailen satunnaisesti, mutta teen paljon grafiikkaa ja 3D-mallinnusta?

14
Multimedia ja grafiikka / 3D-mallinnus linuxilla
« : 10.02.07 - klo:10.31 »
Eli kuten otsikossa seisoo, kaipaisin hieman lisätietoa asiasta. Tiedän kyllä, että esim. blender toimii kyllä linukalla, mutta mitä muita (mielellään ilmaisia) vaihtoehtoja on?

Itse olen käyttänyt enimmäkseen 3DS Maxia, josta on muodostunut se tietynlainen suosikki, johon on päässyt juurtumaan. Nythän on kuitenkin niin, ettei autodeskillä tueta vapaan lähdekoodin periaatteita, ja Maxin linuxversio jäänee haaveeksi. Nyt kun olen uutta konetta hankkimassa, tulisi löytää jokin vaihtoehtoinen sovellus, jonka käytön oppisi nopeasti, ja joka kykenisi seuraavaan:

-yli 2 miljoonan polygonin mallien renderöinnit kaatuilematta (toki tuo riippuu koneestakin, mutta kuitenkin ohjelman tulee osata hallita muistin käyttöä)
-Runsas valikoima animaatiotyökaluja (esim Maxin reactoria vastaava)
-Monipuolinen materiaalieditori (ensisilmäyksellä esim. Blenderin vastaava näyttää aika tönköltä)
-Efektigeneraattoreita (esim. Maxissa videopost, athmospherics, jne...)
-Ja tietenkin viimoisena tuo edellämainittu linux-tuki, ilmaisuus on vaan plussaa.

Koen olevani esim. 3Ds Maxissa niin pitkällä, että ohjelman vaihtaminen tuntuu jo hankalata. Näin on kuitenkin tehtävä, sillä en aio millään muotoa sortua Vistan käyttäjäksi. Käyttiksen ei kuulu imeä kaikkia mehuja tietokoneesta eikä käyttäjän lompakosta vaan joittenkin turhien multimediaominaisuuksien takia  ;D

Olen kokeillut mm. blenderiä, mutta jopa tutoriaalien jälkeen se tuntuu ainakin mesh-mallinnuksen puolelta erittäin tönköltä (ts. kaikki säädöt on "jemmassa", ja joutuu tekemään turhaa työtä kaiken löytämiseen). Lisäksi en ole löytänyt blenderillä tehtyjä kuvia, jotka yltäisivät esim. Maxilla tehtyjen tasalle realistisuudessa (toki kyse voi olla huonosta googletuksesta).

15
Multimedia ja grafiikka / Linux&3dsmax
« : 26.11.06 - klo:23.52 »
Eli kuten otsikko kuuluu:

Miten saisin 3ds Maxin (raskaanpuoleinen 3D-mallinnusohjelma) toimimaan linuxilla (esim ubuntu)? muuten kaiketi samalla tavalla kuin muutkin windows-sovellukset, mutta 3ds maxissa on erillinen lisenssinhallintaohjelma (c-zilla), jota ilman ohjelma ei käynnisty...

olisi kiva tietää, saako tuon toimimaan/onko joku sen jo tehnyt. Tarkoitus olisi siirtyä viruksia (ja vistaa) pakoon linuxin suojiin, mutta jos 3dsmax ei toimi, ei minun kannata tilata autodeskiltä uutta lisenssiä vanhan umpeutuessa  :(

(niin, ja en siirry blenderiin, ellei ole aivan pakko  ;D )

16
Hei vaan kaikille!
Koska aloittelijoiden alue ei poikinut yhtään vastausta viikkoon, alan pommittaa tätä palstaa... ASIALLA ON KIIRE!!
Modet oikaiskoon, jos olen väärässä paikassa  ;)

Kotiservun mandrake-kovo kärähti sitten lopullisesti, ja ainoa ratkaisu on täräyttää toinen kovo masteriksi ja käyttää siltä ubuntua.

Ongelmana (kuten eräästä aikaisemmasta aiheesta, johon kukaan ei suostunut vastaamaan, käy ilmi) on nyt se, että minun pitäisi saada ubuntukone jakamaan verkkoa lähiverkkoon, jossa on kiinteät IP:t (ubuntu on 192.168.0.1, muut koneet 192.168.0.x) Koneessa on kaksi verkkokortia, toinen yhdistyy DHCP:llä internettiin, toinen kiinteällä IP:llä switchin kautta lähiverkkoon...

Ja kyllä, FIRESTARTTERIA on kokeiltu, EI TOIMI!!! en tiedä miksi, mutta vaikka tuohon asetuksiin laittaa sen "jaa verkko"-jutun ja vapauttaa erinäisiä portteja, Http ei pääse lähiverkon koneilta internetin valtaväylille. erinäiset peer to peer-jutut (kuten skype) kyllä menevät verkkoon, mutta http, ja vastaavat eivät (nettiä ei siis voi selata lähiverkon koneilla).

Kokeilin asentaa squid HTTP proxyn laihoin tuloksin (sen käynnistystiedostossa on jokin virhe, eikä se käynnisty) nimenomaan squidillä jaoin verkon mandrakessa
 
Rauta-asetelma on seuraavanlainen ( JA HUOM!!! TÄMÄ TOIMI MANDRAKE LINUXILLA!!! ):

[ Modeemi (ADSL) ] --->  [ Eth0:DHCP > Ubuntu serverikone> Eth1: 192.168.0.1 ] ---> [ hub/switch ] ---> [ Lähiverkon koneet (192.168.0.x) ]

Haluaisin tietää, mistä löydän lisätietoa aiheesta (muuten kuin ubuntun omilta foorumeilta, jotka olen tahkonnut läpi jo sata kertaa) Kyseessä lienee jonkinlainen bugi tai sitten vaan EVO:an. Firestarter ei siis toimi, minulla on ubuntu dapper (6.06). Onko jotain konffeja tehtävä, että HTTP:n forwardauksen saa käyttöön?

17
Hei vaan kaikille!

Kotiservun mandrake-kovo kärähti sitten lopullisesti, ja ainoa ratkaisu on täräyttää toinen kovo masteriksi ja käyttää siltä ubuntua.

Ongelmana (kuten eräästä aikaisemmasta aiheesta, johon kukaan ei suostunut vastaamaan, käy ilmi) on nyt se, että minun pitäisi saada ubuntukone jakamaan verkkoa lähiverkkoon, jossa on kiinteät IP:t (ubuntu on 192.168.0.1, muut koneet 192.168.0.x) Koneessa on kaksi verkkokortia, toinen yhdistyy DHCP:llä internettiin, toinen kiinteällä IP:llä switchin kautta lähiverkkoon...

Ja kyllä, FIRESTARTTERIA on kokeiltu, EI TOIMI!!! en tiedä miksi, mutta vaikka tuohon asetuksiin laittaa sen "jaa verkko"-jutun ja vapauttaa erinäisiä portteja, Http ei pääse lähiverkon koneilta internetin valtaväylille. erinäiset peer to peer-jutut (kuten skype) kyllä menevät verkkoon, mutta http, ja vastaavat eivät (nettiä ei siis voi selata lähiverkon koneilla)

Asetelma on seuraavanlainen ( JA HUOM!!! TÄMÄ TOIMI MANDRAKE LINUXILLA!!! ):

[ Modeemi (ADSL) ] --->  [ Ubuntu serverikone ] ---> [ hub/switch ] ---> [ Lähiverkon koneet ]

Haluaisin tietää, mistä löydän lisätietoa aiheesta (muuten kuin ubuntun omilta foorumeilta, jotka olen tahkonnut läpi jo sata kertaa) Kyseessä lienee jonkinlainen bugi tai sitten vaan EVO:an. Firestarter ei siis toimi, minulla on ubuntu dapper (6.06). Onko jotain konffeja tehtävä, että HTTP:n forwardauksen saa käyttöön?

18
Tuli sitten asennettua xubuntu-alternate, sillä live olisi vienyt liikaa muistia, jota tässä vanhahtavassa peltilootassa ei mitenkään liiemmälti ole.
Vastaan tuli seuraavanlainen ongelma:
Bash-shelli pitäisi saada vaihdettua t-shelliin käytön helpottamiseksi. ainoa vaan, että komento chsh (CHange SHell) ei tunnu toimivan lainkaan, elikkä chsh -s tcsh <käyttäjä> ei vaihda shelliä, vaan palautta omituisen virheilmoituksen "tcsh on virheellinen kuori."

Joko siis t-shelliä ei ole lainkaan asennettu (todennäköistä) tai jossain muussa mättää (komennoissa?)
jokatapauksessa tuossa bashissa ei tunnu toimivan ainakaan manuaali, eivätkä oikein nuo perus liikkumiskomennot, kuten cd. rasittavaa.....

19
Elikkäs seuraavanlainen scenaario:

Tietokoneessa1 on kaksi verkkokorttia, eth0 ja eth1
eth0 on yhdisttty internettiin dhcp:llä ja eth1 on yhdistetty kiinteällä ip:llä lähiverkkoon. Ongelma on verkon jakaminen tämän linux-koneen ylitse.

Kyllä, firestarter ym. muut vastaavat on kokeiltu läpi, ja tähän mennessä ainoastaan muutamat ohjelmat (mm skype ja pari muuta) lähiverkon koneilta käytettynä pääsevät nettiin.
Varsinainen ongelma on siis http:n forwardaus :-\ Monta eri kikkaa on jo kokeiltu, mutta tuo pannahinen ei jostain syystä vaan suostu jakamaan perus nettiyhteyttä kunnollisesti lähiverkon koneisiin. Jokin jekku sille varmasti löytyy, sillä tämä homma toimi täydellisesti mandrake linuxilla (joskin mandrake itse oli aika buginen ja rasittava).
sikälimikäli jotakuta kiinnostaa, niin käytän nykyisin siis xubuntu dapperia

ehdotuksia/ideoita kellään?

Sivuja: [1]