Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Lenovon koneissa boottivalikko avautuu käynnistyksen alussa näppäimellä F12 tai mahdollisesti Fn+F12
2
Ohjelmointi, palvelimet ja muu edistyneempi käyttö / Vs: Skriptiajuri
« Uusin viesti kirjoittanut petteriIII tänään kello 14:27 »
Funktioiden kuvaukseen tulee usein uusia huomioita joten funktioiden ohjeistus taitaa olla viisainta kirjoittaa silloin-tällöin uusiksi:
- esimerkiksi nimiparametrit ovat toimneet jo vuosia - ja ne myös poistivat tarpeen parametrien palauttamiseen. Mutta uudet käskyt muuttivat nimiparamtrien käyttämisen aina samaksi - kun siinä oli aikaisemmin paljonkin taiteilua.

Rajoitetaan sana funktio käsittämään vain niitä koodinpätkiä joiden edessä on sana function:
Koodia: [Valitse]
function funktion_nimi () { tässä on ihan normaali skripti ;}
- tulkki ei vaadi sanaa function kirjoitettavaksi sillä tulkki käsittää ilmankin mistä on kyse mutta ihmisten takia on viisainta kirjoittaa sana: function.
- se normaali skripti voi olla kirjoitettu yhteen tai useampaan riviin.
- kun skriptin koodissa on missähyvänsä sana joka on sama kuin jonkun funktion nimi niin mikäli tulkki ei keksi sille sanalle mitään muuta tehtävää niin silloin se on funktiokutsu. Tulkki vaihtaa kutsun ja sen perässäolevien muuttujien paikalle funktion koodin ja toimittaa muuttujat tähän siirtämäänsä funktioon. Muuttamatta pilkkuakaan kutsun kummallakaan puolella. Muuttujia ei tarvitse olla yhtään tai niitä voi olla vaikka kuinkamonta. Muuttujan paikalla voi olla myös vakio.
- kun päätteessä määritellään funktio niin jää se päätteen muistiin niin pitkäksi aikaa kun päätettä ei sammuteta. Mutta sammuttamisen yhteydessä kaikki katoaa peruuttamattomasti.
- funktion tarkoituksena on käsitellä muuttujia jotka funktioon on siirretty - siirrettyjä muuttujia kutsutaan parametreiksi.
- muttujasta voidaan siirtää sen arvot tai nimi - puhutaan arvoparametreista ja nimiparametreista. Pahantahtoiset ihmiset ovat kehittäneet tarun ettei BASH nimiparametreja tunne mutta se on legendaa - tosin BASH:issa nimiparametrit täytyy käsitellä toisellatavalla kuin muissa kielissä.
- arvoparametreja käytettässä voidaan siirtää vain yksi matriisi ja sen täytyy olla viimeisenä. Nimipaametreja käytettäessä nimisssä saa olla vaikka kuinkamonta matriisia eikä nimien sijaintipikallakaan ole väliä.
- sen merkiksi että parametreja saattaa funktioon tulla kirjoitetaan funktiomäärittelyyn () - näiden sulkujen väliin ei koskaan kirjoiteta mitään. Nuo sulut kannattaa kirjoittaa vaikka funktioon ei siirrettäisi yhtään parametria.
- funktiossa siihen siirretyillä parametreilla ei ole nimeä vaan vain siirtonumero - siis $1, $2 ...$n.
- $0 on funktion nimi.
- parametrien numerointi alkaa aina ykkösestä ja kasvaa parametrien välillä aina yhdellä. Toisaalta vaikka oisi siirretty muuttujanimi ei siitäkään funktiossa puhuta nimenä vaan numerona - ihmiselle vähän sotkuinen homma mutta koneelle ilmiselvä.
- parametri voi olla myös laskukaava tai funktiokutsu (= jonkun funktion nimi - myös funktion oma nimi kelpaa) - harvoin jotain muuta vaikka mahdollista se on.
- jokainen funktio vo kutsua nollaa tai useampaa ali-funktiota. Matemaattisilla funktioilla on yleensä useampia muiden funktioiden kanssa yhteisiä ali-funktioita mutta tekstinkäsittely tehtävillä usein ei ole yhtään - tosiaan paremmin pärjää kun ei jaa toimintoa funktioihin.
- tulkille on ihan selvää mikä kaikki funktiokutsun perässäoleva tauhka kuuluu parametreihin mutta tottumattomalle ihmiselle se ei ole aina selvää.
- parametrien lukumärää ei kirjoiteta mihinkään sillä tulkki haluaa laskea parametrien lukumäärän itse. Parametreja ei tarvitse olla välttämättä yhtään ja toisaalta niitä voi olla miljoona.
- nimiparametreja käytettäessä matriisejakin voi olla parametrien seassa useampia ja ne voivat sijaita misähyvänsä parametrien luettelossa - arvoparametreillahan matriiseja voi sirtää vain yhden ja sen tulee sijaita viimeisenä prametriluettelosa.
- funktioiden kutsuessa toisia funktiota täytyy kutsuista ylläpitää kutsupinoa - jotta virheen sattuessa tiedettäisiin mitä reittiä virheeseen on päädytty ja mikäli virhettä ei ole tapahtunut niin tiedettäisiin mihin pitää mistäkin palata - pinot toimivat automaattisesti eikä niihin käyttäjän tarvitse puuttua.

Funktiota ktsuttaessa BASH ei siirrä toimintaa funktioon vaan hakee funktion sinne missä toimitaan - siksi parametrien palauttaminenkin on turhaa.

Funktioiden pitää olla kirjastossa eikä sotkemassa skriptiään - kirjastojen olemassaolo onkin yksi BASH-kielen peruspilareista. Mutta koska BASH:ista halutaaan eroon niin sen kirjasto-osoitin poistettiin mikä tekee kirjastojen käyttämiestä hankalaa. Samalla alettiin mustamaalata funktioiden käyttöä. Mutta ennen kirjasto-osoittimen poistamista kerkisi nettiinkin tulla muutamia kirjastoja - siellä ne nyt kituvat unohdettuina.

Matikka kärsii kirjastojen keinotekoisesta puutteesta paljon mutta tekstinkäsittely vain vähän - ja matematiikkahan haluttiin estää kokonaan sillä sehän on valmisohjelmien reviiriä.

Tekstinkäsittely kärsii sekin vähän. Ja tekstinkäsittelyä opetetaan suorittamaan väärillä komennoilla: se hidastaa toimintaa ja aiheuttaa runsaasti epämääräisyyksiä. Lisäksi sitä vähättellään mahdottomasti mutta esimerkiksi BASH:in hakufunktiot toimivat aivan toisessa ulottuvuudessa kuin google tai mikään muukaan. Samoin oman koneen hoitamisen mahdollisuus on ensiluokkainen. Verkkotoiminnotkin ovat hyvät. Ainoa ongelma on se että kaikki on tehtävä itse, valmiita ohjelma-kokonaisuuksia on runsaastikin mutta niitä vartioidaan mustasukkaisesti - vallitseva mielipide tuntuu olevan: koko Linux saa mieluummin mennä turmioon kuin toiset käyttää töitäni. Ja nyt kaikki on hapantunut pilalle eivätkä loistavien töiden tekijät enää kehtaa töitään esittääkään.
3
Hei. Koneeni malli on Lenovo ThinkPad P14s Gen 2a ja grafiikka:
AMD Ryzen™ 7 PRO 5850U with Radeon™ Graphics × 16, muistia on 32 Gb.
Koneessani on myös Windows 11, joten käynnistäessäni valitsenjoko Windowsin tai linuxin.
4
Autentikointi on hankala toteuttaa, kun clienttinä on Arduino-tason laite.
Suodattaminen olisi paras tapa, jos siihen löytyisi työkalu.
Nyt bash-scripti käy crontabin potkimana tutkimassa saapuneen datan fileen 3 min välein ja suodattaa siitä oikean datan jatkokäsittelyyn.
Tuon kolmen minutin aikana ehtii kuitenkin maailmalta tulla saastaa pitkä pökäle.
Pitäisi saada suodatus osaksi porttia lukevaa ohjelmaa. Vain leimatut paketit talletettaisiin saapuneeksi.
5
Eipä tuota voi estää kuin suodattamalla. Palvelun pitäisi osata hylätä nuo viestit. Voit toteuttaa sen datan keräävässä ohjelmassa tai käyttää välityspalvelinta, mutta senkin joutunet kirjoittamaan itse. Eikä oikeastaan kannattaisi pitää ulkoverkkoon päin palvelua ilman autentikointia.
6
Olenko paranoidi ? Mikään kokeilemani portscanneri ei löydä avoimia portteja reitittimeltä, eikä serveriltä.
Miksi tuota allaolevaa roskaa kuitenkin tulee ?

Serverillä olisi pakko pitää yksi TCP portti auki ulkoa tulevaa mittausdataa varten 24/7.
Saapuvan datarivin alussa on aina kaksimerkkinen tunniste
Ulkoinen laite on 4G-verkossa, joten sen IP:tä ei pysty ennakoimaan.
Serveri on kotiverkossa reitittimen takana.
Tällä hetkellä luen porttia komennolla
nc -lk $Sport >>$hakemisto"saapuneet.txt" &

Miten estää avoimen TCP-portin näkyminen ulkomaailmalle ?

Onko mitään tapaa lukea vain datarivejä, jotka alkavat tietyillä merkeillä

Varsinainen ongelma on siinä, että porttiin puskee maailmalta sontaa, Esimerkiksi:
-" User-Agent: Expanse, a Palo Alto Networks company, searches across the global IPv4 space multiple times per day to identify customers' presences on the Internet."
-" CONNECT hotmail-com.olc.protection.outlook.com:25 HTTP/1.1
Host: hotmail-com.olc.protection.outlook.com:25"
-" {"id":1,"jsonrpc":"2.0","method":"login","params":{"login":"YOUR_WALLET_ADDRESS","pass":"x","agent":"XMRig/6.20.0-C3Pool","algo":["cn/1"],"algo-perf":{"cn/1":63.32038223248976}}}"

Osa näyttää olevan ohjelmakoodia.
7
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: BitLockerin uhri
« Uusin viesti kirjoittanut JaniAlander 07.05.24 - klo:20.32 »
BitLocker salaa aina levyn (tai "Storage Space" -säiliön) kokonaan. BitLocker-säiliön voi kylläkin kutistaa asennuksen jälkeen, mutta helpointa on asentaa Linux ihan eri levylle.

Mitäs se tykkää jos sitä kutistusta ei tee winkkarista käsin vaan jollain Gpartedilla? Vai onnistuuko moinen edes teoriassa?
8
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: BitLockerin uhri
« Uusin viesti kirjoittanut AimoE 07.05.24 - klo:20.18 »
BitLocker salaa aina levyn (tai "Storage Space" -säiliön) kokonaan. BitLocker-säiliön voi kylläkin kutistaa asennuksen jälkeen, mutta helpointa on asentaa Linux ihan eri levylle.
9
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: BitLockerin uhri
« Uusin viesti kirjoittanut JaniAlander 07.05.24 - klo:19.53 »
Bitlocker on vähän erikoinen. Minäkin työläppärille kerran raivasin tilaa ja asensin Linuxin rinnalle, niin Bitlocker ei enää windowsin puolelle päästänytkään, eikä mitään salsanoja hyväksynyt, niin piti windowsikin asentaa uusiksi.

Käsittääkseni osio EI tykkää tilanmuutoksista. Se varmaan rikkoi tuon sitten kokonaan.
10
Muut käyttöjärjestelmät ja Linux-jakelut / SIIRRETTY: M/A:D-link AC1200
« Uusin viesti kirjoittanut JaniAlander 07.05.24 - klo:19.51 »
Sivuja: [1] 2 3 ... 10