Kirjoittaja Aihe: Suomi - avointen ohjelmien kehittäjän pahin takapajula ?  (Luettu 2374 kertaa)

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Yksityishenkilöt tekevät avointen ohjelmien kehitystä ainakin suuremmassa mittakaavassa lahjoitusvarojen turvin.  Olen itsekin tukenut joitakin itselleni hyödyllisiä hankkeita, esimerkiksi Ardour:

http://ardour.org/development

ja Launchy:

http://gemal.dk/mozilla/launchy.html

Erinomainen asia että nuo kaverit ovat kirjoittaneet koodinsa ja siitä on ollut minulle iloa ja hyötyä.

Hyviä suomalaisiakin hankkeita olisi.  Vastaan tulee vain se iso "mutta" jota pidän liki yksinomaisena perisuomalaisena junttimaisuutena monessakin mielessä:    Tuen vastaanottaminen lahjoituksin on täysin sallittua mutta lahjoituksen julkinen pyytäminen hyväänkin tarkoitukseen yksityishenkilönä voi Suomessa johtaa syytteeseen rahankeräyslain rikkomuksesta.  Lainsäädäntöä selaamalla ilmenee että yksityinen tuen hankinta ohjelmointiprojektille on tehty käytännössä mahdottomaksi lupamenettelyn ehdoin.  Oikeustapauksetkin ovat karuja jopa yhdistyksenkin ollessa kyseessä.  Ei tuollaiseen oikeusriepotukseen ja ajan hukkaan halua kukaan ohjelmakehittäjä joutua.  

Pikainen netin selaus antaa olettaa että Tanskassa ja Ruotsissa ei liene tuollaista ongelmaa ja yksityishenkilöina toimivat avointen ohjelmien kehittäjät voivat kerätä tukea hankkeilleen esimerkiksi PayPal: in "Donate": n avulla.  Tanskasta esimerkki oli jo yllä eli Launchy: n kehittäjä Henrik Gemal ja ruotsalainenkin esimerkki on helppo heti löytää:

http://nilrogsplace.se/myyampp/ylink.html    

Avointen ohjelmien kehitys on yksityishenkilöiden tekemää yleishyödyllistä toimintaa, ohjelmathan lahjoitetaan kaikkien käyttöön ehdoitta ilmaiseksi.  Olisi mielestäni erittäin kohtuullista että tuota toimintaa voisi avoimesti tukea Suomessa kuten muuallakin.  Nykytilanteessa suomalaiset ohjelmakehittäjät ovat aika eriarvoisessa asemassa.  Huomasin nettiä selatessa että tuota asiaa sivuava laki on valmistelussa, ei vain liene avointen ohjelmien kehitystä otettu huomioon tuon yhteydessä:

http://valtioneuvosto.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote/fi.jsp?oid=360034      

Suomessa olisi hyviä avointen ohjelmien (GPL) tekijöitä ja tuolle koodille olisi varmaan Suomessakin käyttöä mutta heidän ideoilleen osoitetaan ulko-ovea nykyisen lainsäädännön valossa tukkimalla vähäisimmätkin mahdollisuudet saada tukea yksityiseltä puolelta.   Tuo tuki ei olisi lainkaan Suomen valtiolta pois.  
 
« Viimeksi muokattu: 07.08.12 - klo:20.42 kirjoittanut ajaaskel »
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

SuperOscar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4002
  • Ocatarinetabellatsumtsum!
    • Profiili
    • Legisign.org
Vs: Suomi - avointen ohjelmien kehittäjän pahin takapajula ?
« Vastaus #1 : 07.08.12 - klo:21.19 »
Vinkkasin tästä kansanedustajalleni. Pankaas muut tehden sama, etenkin jos kansanedustajanne sattuu kuulumaan hallituspuolueeseen.
pöytäkone 1, kannettavat 1–3: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; NUC: openSUSE Leap 15.5; RPi 1: FreeBSD 14-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11

JarTak

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 333
    • Profiili
Vs: Suomi - avointen ohjelmien kehittäjän pahin takapajula ?
« Vastaus #2 : 07.08.12 - klo:23.38 »
Aika yllättävää asiaa, enkä todellakaan kuvitellut asioiden olevan noin huonolla tolalla. En pitäisi ollenkaan huonona ajatuksena, että aiheesta tehtäisiin yleisön osaston kirjoitus esim. hesariin. Silloin asia saisi näkyvyyttä laajalti ja muutos olisi todennäköisempää. Jos oikein muistan, niin ihan lähiaikoina yhdistysten ja järjestöjen varainhankintaa vaikeutettiin. Voisin olettaa, että nuo lakimuutokset ovat jossain määrin yhteydessä myös ajaaskelin mainitseman ongelmaan. Järjestöjen/hankkeiden rahoitus on muutenkin saanut surkuhupaisia piirteitä. Olen muutaman kerran törmännyt tapaukseen, jossa jotain ihmistä on kohdannut traaginen tapahtuma. On perustettu avustustilejä, mutta niistä kertominen on kielletty esim. Facebookissa, koska jokaiselle poliisi tms. piirille pitää anoa oma lupa. Jokin viikko sitten erään juniorijalkapallo-joukkueen vaivalla keräämät pullot varastettiin. Asiasta suututtiin ja perustettiin avustustili. Eräs tunnettu juontaja vinkkasi asiasta Twitterissä. Seuraus: Poliisista soitettiin ja vaadittiin poistamaan postaus koska se rikkoo lakia. Joku oli todennäköisesti vinkannut asiasta poliisille.

Jokaisella meistä on tietysti omat arvot. Itselleni tärkeitä arvoja ovat toisista välittäminen, rehellisyys, toisten kunnioittaminen ja monet muut inhimilliseen elämään ja ihmisten kohteluun liittyvät arvot. Silloin tällöin huomaan lain olevan ristiriidassa arvojeni kanssa. Lait muuttuvat, mutta inhimilliset ja välittämiseen liittyvät arvot säilyvät samanlaisina läpi vuosituhanten. Siksi uskallan rikkoa joskus lakeja. Jos laki sanoo, että hyppää kaivoon, niin hyppäättekö? Pahoitteluni että asia lipsahti vähän off-topicin puolelle.

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3324
    • Profiili
Vs: Suomi - avointen ohjelmien kehittäjän pahin takapajula ?
« Vastaus #3 : 08.08.12 - klo:01.19 »
Suomessa ei varsinkaan viime aikoina ole haluttu OIKEAA kansalaisyhteiskuntaa. Kaikenlainen toiminta halutaan kanavoida virallisten ja ns. "hyväksyttyjen" kanavien kautta. Näillähän rahoitus ei ole ongelma, kun voivat helpostikin saada avustusta valtion varoista. Mutta yritäpä kerätä rahaa näiden kanavien ohi ja johan alkaa ongelmia ilmenemään. Poliitikot eivät halua mitään vaihtoehtoista systeemiä, sehän söisi heidän valtaansa, he kun viime kädessä päättävät kuka pääsee julkisten lihapatojen ääreen. Siinä syy älyttömän tiukkaan rahankeräyslakiin yms vastaaviin virityksiin. Ja ei kannata pidätellä hengitystä muutosta odottaessa.
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 22.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

Sorkkarauta

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 988
  • locked interfaces an' formats sucks fe real rank.
    • Profiili
Vs: Suomi - avointen ohjelmien kehittäjän pahin takapajula ?
« Vastaus #4 : 08.08.12 - klo:09.19 »
Ihan hyvä ajatus oli kirjoituksessa. Mikäli rakenteet, kuten esimerkiksi rahoituksen kerääminen ja järjestäminen jotain toimintaa varten ovat puutteelliset, sillä on vaikutusta toiminnan menestymiseen.  Täydentäisin tätä kirjoitustasi siinä että avoimia ohjelmia kehittävät yksityishenkilöiden lisäksi myös muut tahot, kuten esimerkiksi yritykset ja yhdistykset.

En vaivautuisi kansanedustajille kirjoittelemaan, koska kansanedustajan toimintavapautta määrittelee puoluekuri. Äänestäisin sen sijasta jotain puoluetta vaaleissa, joka ymmärtää näitä asioita eikä omaa intressejä ylläpitää nykyistä järjestelmää. On kai sellaisia puolueita olemassa, joskaan ei eduskunnassa.

Ubuntu iz da community developed, linux-based operatin system dat iz snoop fe laptops, desktops an' servers. hit contains all da applications yous need - da web browsa, presentashun, bit hof papa an' spreadsheet software, instant messagin an' much more.

snifi

  • Vieras
Vs: Suomi - avointen ohjelmien kehittäjän pahin takapajula ?
« Vastaus #5 : 08.08.12 - klo:13.50 »
Minä olen sitä mieltä, että avoimen koodin ohjelmoijien kannattaisi ohjelmien teon sijasta (tai siinä sivussa) mieluummin kirjoittaa aiheesta Kirja, sillä siinä olisi samalla kanava jakaa tietämystään sekä kanava saada tuloja.

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: Suomi - avointen ohjelmien kehittäjän pahin takapajula ?
« Vastaus #6 : 08.08.12 - klo:17.31 »
Minä olen sitä mieltä, että avoimen koodin ohjelmoijien kannattaisi ohjelmien teon sijasta (tai siinä sivussa) mieluummin kirjoittaa aiheesta Kirja, sillä siinä olisi samalla kanava jakaa tietämystään sekä kanava saada tuloja.

Tuokin on ihan kannatettava lisäideana vaikka kaikki meistä eivät ole "Topeliuksia" eli ajatukset pyörivät ainakin itselläni helpommin omilla laduillaan jonkin mielenkiintoisen teknisen idean ympärillä.  Uuden idean toteuttaminen ja parantelu on kiinnostavaa.  Arvaan että Suomessa olisi paljonkin hyviä innovatiivisia kehitysideoita mutta jokapäiväisen elämän taloudelliset rajat tulevat vain nopeasti vastaan kehittelijälle jos ei ole ensimmäistäkään tukijaa eikä sponsoria ja sellaisten pyytäminenkin on äärimmäisen vaikeata.    Siinä mielessä lain korjaus olisi kyllä hyvä asia.

Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.