Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - henri_aleksi

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 16
21
Joo, wine on valven vastaus edelleen mitä tulee steamiin linuxin päällä.
Sitä oli spekulaatioita että valve olisi tekemässä linuxin päälle natiivin steamin + source pohjaiset pelit perustuen löydettyyn (ja melkein toimivaan) linux-clienttiin. Ilmeisesti kyseessä oli ainoastaan vahinko (jätetty linux-option päälle build-serverillä) tai sitten kehittäjien omasta demoilusta ilman oikeata aikomusta tuoda sitä oikeasti linuxille.

22
Yleistä keskustelua / Vs: Frin pilkun viilaamista
« : 08.11.10 - klo:23.20 »
Canonicalin aikaansaannoksia on kuvake-teema GNOME:lle. Pari teemaa GNOME:lle, libnotify (joka rikkoo käytettävyystutkimuksia ja yhteensopivuuksia muiden tekniikoiden ja sovellusten kanssa) sekä Bazaarin.
Kiitos viesteistäsi, olet selkeästi panostantu asiaan.

Haluaisin kuitenkin tietää miten libnotify rikkoo yhteensopivuuksia muiden tekniikoiden ja sovellusten kanssa? Se tuo uuden api:n joka sallii kehittäjillä mahdollisuuden lähettää notificationseja. Se ei tietenkään automaattisesti ala toimimaan kaikkien sovellusten kanssa, vaan sille pitää luoda tuki. Se puolestaan on ihan normaalia. Ja yhteensopivuuden rikkomisesta vielä, ymmärtääkseni sitä ei ole ollut olemassa vastaavaa linuxille aikaisemmin?

Mitä tulee käytettävyystutkimuksiin, itse ainakin tykkään libnotifystä loppukäyttäjänä mutta mielipiteitä on monia. Muistaakseni mac os x:n vastaava ei eroa paljoa tuosta, ei sillä että se olisi suoraan todiste käytettävyydestä ;)

23
Erittäin mielenkiintoista tekstiä ja hyviä pointteja suuntaan jos toiseenkin. Pariin seikkaan kaipaisin kyllä lisäselvitystä koska olen varsin uusi käyttäjä tässä Ubuntu JA Linux maailmassa.  ;)

Voisiko joku kertoa että missä sitä Ubuntua niin kovasti mainostetaan? Käyttäessäni Windowssia 10+ vuotta en missään vaiheessa nähnyt yhtään Ubuntu mainosta missään. Ensimmäisen kerran törmäsin Ubuntuun Mikrobitissä jossa oli testi uusista U/K/X-buntuista. Yhtään mainosta ei sielläkään ollut sitä ennen näkynyt, vai oliko tuo testi se mainos?

Ja toinen juttu joka ihmetyttää on tämä veronkierto/veroparatiisi/whatever, siis kuka kiertää veroja ja miten ja miksi ja miten se liittyy Ubuntuun?
Ajatus tuossa taustalla ilmeisesti on se, kun linuxia kehitetään yhteisönä ja ubuntu ei ole lahjoittanut paljoa koodia takaisin yhteisölle. Tämä tulkitaan "verojen maksamisena", tosin sopimusehdot eivät tätä vaadi ja se tulkitaan yleensä moraalisesti hyväksi.

24
Canonical ei ehkä tee niin paljon linuxin kehittämiseksi kuin muut distrot, mutta mielestäni panostaa paljon muilla tavoilla. Tosin tämä on keskustelu jota on käyty jo vuosia ja täällä foorumeilla asiasta nousee kerran puoleen vuoteen uusi threadi "kuinka canonical on linuxia vaivaava syöpä".

Mitä tulee ubuntun markkinointiin, tiedän että ubuntua ei suoraan mainosteta linuxina. Syynä on varmastikkin linuxin "pelottava" maine. Tosin jos ubuntu saisi vaikka 10% markkinaosuuden työpöydissä niin se auttaa myös muita distroja. Tämä tuo nimittäin lisää kehittäjiä linuxille ja tuo ohjelmia ja muuta sisältöä myös muille distroille, ainakin niin kauan jos sitä ei tule ubuntu-only drm:ää. Tosin en usko sen niin tapahtuvan ja tuskimpa musiikkiteollisuuskaan enään sen perään haikailee.

25
Minä henkilökohtaisesti en ole kovinkaan innoissani unitystä, joten itse tule luultavasti tulevaisuudessa käyttämään gnome-shelliä ellei mitään dramaattista tapahdu.

Itse olen tyytyväinen ubuntuun tällä hetkellä, joten toivottavasti ubuntu tulee silti tarjoamaan mahdollisuuden asentaa gnome-shell korvaamaan heidän oletusversion siinä tapauksessa.

26
Gnome ei sinällänsä ota kantaa levyformaattiin.

Itse olen koeajanut tulevaa gnome-shell:iä koneessani ja se tulee varmastikkin jakamaan mielipiteitä. Itse tykkään siittä, työskennellessäni käytän tehokkaasti työpöytiä ja niiden käyttö tulee helpottumaan.

Gnome3:n meinaavan muistaakseni ottaa mukaan myös sen tiedostojen/tapahtumien aikajanan, itse yleensä löydän tiedostot kohtuu helposti mutta ehkä sillekkin käyttönsä löytyy.

Gnome 2 on kieltämättä ollut aika samannäköinen, mutta toisaalta etua on ollut siittä että ei ole ollut radikaaleja muutoksia. KDE:hän menetti ilmeisesti jonkin verran kannatusta 4-version myötä kun kaikki muuttui merkittävästi.
Eikä gnome paikallansa ole polkenut, muutoksia ja parannuksia on ollut mutta ne ovat olleet pienempiä ilman että ollaan pistetty koko käyttöliittymä remonttiin. Sitä mikä ei ole rikki ei kannata yrittää korjata, vai miten se menikään.

Summa summarium, olen tykännyt nykyisestä gnomesta (ylä-ja alapalkki jne...), mutta tulevaisuus lupaa vielä parempaa.

27
Pelit / Vs: kaupallisia pelejä linuxille?
« : 09.10.10 - klo:13.15 »
Itse tuli eilen hankittua conquest http://www.conquest-game.com/ (mukava pientä strategian nälkää täyttävä peli) ja Osmos.

Molemmat ihan positiivisiä kokemuksia, mitä nyt conquestissa toivoisi olevan useammin pelaajia linjoilla.

28
Pelit / Vs: GTA Vice City ei toimi
« : 06.10.10 - klo:09.29 »
mitä sanoo:
Koodia: [Valitse]
glxinfo | grep "direct rendering"

29
Itse aloitin Red Hat Linuxilla 6-9 (joka lakkautettiin ja tuli fedora), ja sitten siirryin fedoran käyttäjäksi mutta selixun tuolloin aiheutti ongelmia (tosin en tiennyt mikä niitä aiheutti) asentaessani tiettyjä ohjelmia.

Tämän jälkeen siirryin debianin kautta ubuntuun. Debian pohjaisissa järjestelmissä tykkään erityisesti apt-get:stä ja ubuntussa erityisesti tietynlaisesta "viimeistelystä".

Mitä tulee redhat tekee enemmän linuxin eteen kuin canonical niin kannattaa lukea markin blogipostaus aiheesta ;)

30
Itselläni lähtee nvidian toimimaan heti. Valitsen vain System->Administration->Restricted drivers/Additional drivers ja enabloin.

Lisäksi siihen uudelleen asennukseen kernelin päivityttyä ei pitäisi joutua enään edes manuaalisesti asennetuilla ajureilla, mutta voi olla kannattavaa joskus. Onneksi se niitä kernelipäivityksiä ei niin kauhean usein tule.

31
Pelit / Vs: Direct3D 10 ja 11 toteutus Linuxille
« : 24.09.10 - klo:13.46 »
Ja vaatii myös että näytönohjainvalmistajat jotka tekevät linux-ajureita toisivat tuen tuolle.
Tällä hetkellä ilmeisesti vain yksi/kaksi avointa ajuria tukee tuota...

Ja vaikka tuki olisi niin ei directx pelejä sen jälkeen ihan noin vain käännetä linuxille. Toihan on direct3d toteutusta mitä yrittävät saada tehtyä, joten silti pelintekijät joutuisivat uudelleenkirjoittamaan kaiken muun mihin ne käyttävät jotain windows-only kirjastoja (kuten d2d)...

32
Vastaava ikävä uutinen tulee Sveitsistä. Siellä pettymys eteenkin tiettyjen sovellusten toimimattomuuteen aikaansai sen, että erään paikkakunnan hallinto päätti luopua Linuxista ja siirtyä Windows 7- työasemiin.
Siellähän kyselyn mukaan 90% käyttäjistä oli tyytyväisiä uuten työasemaansa, mutta huono valmistelu, asian tunkeminen pakkopullana läpi ja äänekäs vähemmistö oli takana. Ja muistaakseni microsoft lupasi heille alennusta (vai oliko peräti ilmaiset) lisenssit.


Siis tarkoitin todellakin selainhaavoittuvuuksia. Käyttöjärjestelmästä riippumatta edelleen. Itse ainakin pidän esim. keylogger mahdollisuutta yhtä pahana tai pahempanakin mitä monia muita haittaohjelmia. Lyhyesti, se monesti riittää, että selaimeen päästään käsiksi. Käsittääkseni harvemmin haittaohjelmien tekijöitä edes kiinnostaa päästä käsiksi esim. kotikoneesi tiedostoihin. Miksi kiinnostaisikaan kun keskivertokäyttäjien nettiyhteyksien uppimisnopeudet ovat lähes aina todella hitaita. Kätevämpää vain noukkia käyttäjätunnukset ja salasanat palveluihin, luottokorttitiedot yms.
...
...
...
...
Mielestäni on aika huolestuttavaa, että kovin monet linuxin käyttäjät pitävät järjestelmää käytännössä täysin haavoittumattomana ja alkavat käyttäytyä sen mukaan unohtaen totuuden, että käyttöjärjestelmän päällä ajetaan ohjelmia. Jos joka ikinen uhkaava ominaisuus yritettäisiin poistaa, niin jäljelle jäisi luonnollisesti järjestelmä, millä et voi tehdä käytännössä yhtään mitään.
Korjatkaa jos olen väärässä, mutta selainhaavoittuvuuden harvemmin mahdollistavat käyttäjän painallusten lukemista ja edelleenvälitystä vaikkakin kaikkea muuta ikävää sallivat.
Ja keyloggeri jos haluaa päästä suoraan lukemaan näppäimistön päivityksiä tai hiiren klikkailuita niin pitää päästä laitteeseen kiinni, muutoin saattaa olla vaara että jotain jää ohitse. Kokeilkaa:
Lainaus
ls -l /dev/input/*
Huomaatte, että tarvitaan rootin oikeudet jotta pääsee noihin käsiksi.

Yleisesti ottaen voisi sanoa, että ei pelkästään ytimen päivitykset ole kriittisiä vaan myös oheisohjelmien on oltava ajantasalla. Surullisin esimerkki nykyään taitaa olla flash ja pdf.

Toki on totta että turvallisuudentunteeseen on vaarallista tuudittautua, mutta ei se tarkoita etteikö linux olisi oletusarvoisesti turvallisempi. Jos olet sulkenut portit ulkomaailmaan niin selaimen ja sähköpostiohjelmien haavoittuvuuksien (jotka saattavat vaatia vielä lisäksi jonkin muun haavoittuvuuden toteuttaakseen jotain todella pahaa) lisäksi ei ole juuri muuta suurempaa uhkakuvaa, paitsi se haavoittuvuus numero 1 eli käyttäjä. Jos käyttäjä haluaa saa postin jossa luvataan 50 purkillista sinisiä pillereitä jos asentaa ohjelman rootin oikeuksilla ja käyttäjä tekee sen, niin ei mikään käyttöjärjestelmä kykene juurikaan suojaamaan. Ja ohjeistuksen voi vielä tehdä apparmoria tai selinuxia varten myös.

33
Pelit / Vs: Direct3D 10 ja 11 toteutus Linuxille
« : 22.09.10 - klo:21.40 »
Eli toihan ei ole vielä läheskään valmis...

Mutta yhden kehittäjän mietteitä asian tiimoilta ja miksi direct3d ei auta linuxia yhtään, päin vastoin löytyy http://zrusin.blogspot.com/2010/02/3d-apis.html

Mutta summa summarium

Lainaus
So yea, Direct3D on GNU/Linux simply means nothing. We won't get more games, won't make it easier to port the already cross platform engines, won't allow porting of the exclusive titles and will not fill any holes in our gaming SDKs. Besides ethically speaking we should support OpenGL, not a closed API from a closed platform.
Eli Linuxille ei tule enempää pelejä, jo cross-platform pelien porttaus ei helpotu ja se ei silti salli windows-only pelien porttausta yhtään sen helpommin ja eettisesti linuxin on paljon parempi ilman suljettuja apeja suljetusta platformista.

Ja omana lisäyksenä vielä, anna linuxin pelaamisen tulevaisuutta Microsoftin käsiin joka varmasti mielellänsä näkisi linuxin katoavan maanpäältä ja ainakin potentiaalisesti pystyisi haittaamaan kasvua pelien kautta.

34
Pelit / Vs: Direct3D 10 ja 11 toteutus Linuxille
« : 22.09.10 - klo:08.50 »
Joo, no itse kannatan OpenGL:ää. Ja jos aletaan tekemään oikeasti cross-platform pelejä niin eiköhän se ole vielä "way to roll":

35
Toisaalta nyt kun toi on tiedossa kuinkahan kauan kestää kunnes netissä alkaa liikkumaan (enemmän tai vähemmän asiallisia) sovelluksia jotka lupaavat avata noi ominaisuudet ilmaiseksi? Toihan kun kerran on softapohjainen niin kyllä sen joku jossain vaiheessa häkkii..

36
Yleistä keskustelua / Vs: Mistä löytyy widgetit
« : 16.09.10 - klo:19.23 »
gnomessa ei oletuksena ole widgettejä siinä mielessä mitä ne löytyy kde:stä.
Muistaakseni screenlets on ohjelma jolla saa jotain samantapaista.

Toisaalta jos kde tuntuu paremmalta voit myös kokeilla kubuntua.

37
Joten yrittäjien palstaa en kannata, koska yhteisön asia ei ole tukea yrityksiä.

Ehkä yhteisön asia ei ole tukea yrityksiä, mutta en näe mitään pahaa yritysten linux-käytön tukemisessa.
Toisaalta isomma yritykset luultavasti ostavat ylläpidon palveluna ammattilaisilta, mutta pienyrittäjät...

38
Olethan jo tutustunut tälläkin foorumilla esiintyneisiin projekteihin asian tiimoilta? Mitähän niille muuten nykyisin kuuluu? Ainakin yksi (olikohan se nyt henri_aleksin projekti) oli mielestäni jo aika hyvässä vauhdissa yhdessä vaiheessa.
http://gitorious.org/tinybill, kuten tuolta näkee on projektin tiimoilta aktiivisuus hyvinkin vaihtelevaa riippuen muista projekteista jne... Tällä hetkellä siitä puuttuu laskujen "oikea" editointi, alv-erittely ja pientä viimeistelyä ja sen jälkeen mielestäni ohjelma alkaa pitämään sisällänsä ensimmäisen version ominaisuuden (minun mielestäni) ja olemaan valmis beta-vaiheeseen.

Mitä tulee varsinaiseen kysymykseen...
Jos lähdetään miettimään yritys-alueen todennäköisimpiä kysymyksiä ne tulisivat luultavasti olemaan tyyliin "tarvitsen taloushallinto-ohjelman x...", joten lähtisin wikin:n tielle. Wikissä yritysohjelmistot sektion päivitystarvetta voisi katsoa, loput kysymykset voisi ihan hyvin mennä edistynyt/palvelinkäyttö, yleistä keskustelua jne...

39
Näköjään ette olleet ainoita jotka asian tiimoilta spekuloi...  (tai sitten joku analyytikko lukee ubuntu-fi:tä)..
http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20100918299

40
Ok, minulla oli sitten väärää tietoa asian tiimoilta.

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 16