Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Eesaurus

Sivuja: [1] 2 3 ... 171
1
Taitaa olla:

Koodia: [Valitse]
sudo apt install python3-pip

2
Debian? Tukeakin taisi olla se 5v, niin kuin Ubuntun LTS:ssä. Vähän vanhempaa softaa tietysti, kuin vaikkapa uusimmissa Ubuntuissa, mutta esim. Gnome on 43, joka on jo kuitenkin ihan modernin oloinen. KDE Plasma on 5.27, sama kuin juuri julkaistussa Kubuntu 24.04:ssä.

Asentaminen ei ole ihan yhtä helppoa, mutta Youtubesta löytyy n. 1703 ohjevideota, joten varmasti saa homman onnistumaan. Pakettivarastot ei taida myöskään olla ihan niin laajat, kuin Ubuntussa, mutta loput sitten universaaleina paketteina, Flatpak:ina tjs.

Speksit:
https://www.debian.org/News/2023/20230610

Lataus:
https://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/amd64/iso-hybrid/

3
Ei kyllä ole tuollaista valikkoa kuin kuvassa on, mutta luultavasti sain sen asennettua.

Ei täsmälleen samanlaista, sitä on muutettu vähän lopulliseen julkaisuun, mutta tuo kuvan yläosa, missä valitaan joko oletus- tai "täysi" (en muista tarkkaa sanamuotoa) asennus on siellä omana osionaan.

4
Täysi asennus on siinä samassa levykuvassa, se vaan on itse valittava. Kuva liitteenä.

Gnome Text Editor tulee mukana täydessä asennuksessa.


5
Lisäksi asennus on jotenkin vajaa, ei siellä ollut esim libreofficea valmiina, mikä on toisaalta ihan hyvä. Se joka sitä tarvii osaa sen asentaa. Mutta Gedit puuttuminen on rikos.

Josko asensit minimal-version vai mikä olikaan nimeltään? Vaihtoehtona on täysi asennus, johon LibreOffice muistaakseni kuuluu. Gedit taisi jo olla korvattu Gnome Text Editorilla. 

6
It is Foss sivustolla moititaan ankarasti Ubuntu 24.04 Deb-pakettien asentamisen vaikeudesta. Mikä olisi vaihtoehto? Haluaisin käyttää mahdollisimman helppoa ja luotettavaa Linuxia ja käytössäni on ollut Ubuntu ja Kubuntu. Mitä teen? Windowsista olen päässyt pois Ubuntun avulla.
Mitä vaikeaa siinä nyt sitten on?

Luultavasti se, ettei Ubuntussa taida tällä hetkellä olla graafista tapaa asentaa deb-paketteja. Ainakaan out-of-the-box.

Piti ihan kokeilla 24.04:ssä. Snap Store ei onnistunut, asensin Gnome Softwaren, sekään ei kyennyt, mutta GDebi:llä sain pienen pykimisen jälkeen deb:in graafisesti asennetuksi. Ei se varmaan mahdottoman hyvää käyttäjäkokemusta jätä käyttäjälle, joka ei halua komentoriville mennä.

Ubuntu suosii tietysti snap:iä, joten deb-pakettien syrjiminen on melkein jollain tavalla ehkä ymmärrettävää (no ei oikeasti ole), eikä deb:ien haaliminen pitkin nettiä ole varsinaisesti suositeltavaakaan, mutta monia ohjelmia ei snap:inä löydy, joten vaihtoehdot ovat joko deb tai Flatpak.

Onneksi on aina sekin vaihtoehto, että ei tee tuosta kynnyskysymystä, koska kyllä ne muutamat debit saa tavalla tai toisella asennetuksi.   

7
Yksi purkkaratkaisu on tällainen Firefoxin lisäosa, jolla saa tehtyä mistä tahansa nettisivusta oman erillisen "ohjelman". https://addons.mozilla.org/fi/firefox/addon/pwas-for-firefox/

Kirjanmerkeistä voi myös raahata halutun kirjanmerkin suoraan kansioon, tallentuu html-linkkinä, jota klikkaamalla sivu avautuu oletusselaimessa.   

8
Ventoylla tosiaan onnistuu myös, silloin kun onnistuu. On herkkä kopiointivirheiden osalta, joita ainakin minulla on muutenkin Linuxissa USB-tikkujen kanssa.
Tämä lienee enemmän tikku kohtainen ongelma. Itsellä ei ole koskaan ollut ongelmia, kunhan vain on irroittanut laitteen ettei kirjoitus ole vielä käynnissä. Jostain syystä tuntuu, että melkein kaikki käyttikset ilmoittaa kopioinnin lopusta aavistuksen liian aikuisin, vaikka välimuistista kopiointi on vielä käynnissä.

https://www.ventoy.net/en/index.html
Tuota kyllä suosittelen kaikille, jotka edes silloin tällöin asentaa käyttiksiä ja jos jossain lojuu tyyliin 16Gt tikku, niin kuin monilla. Henk.kohtaisesti olen sitä mieltä, että tuo ylivoimaisesti näppärin tapa kun voi vain kopioida ISO tiedostot sellaisenaan tikulle ja Grub valikko päivittyy automaattisesti vastaamaan sisältöä käynnistyksissä.

Tuo testattujen ISO-tiedostojen määräkin on varsin iso. Plus että aika monet ei listassa olevatkin kyllä käynnistyy. Tosin ei ihan kaikki kuitenkaan. Olisiko itsellä onnistuminen ollut tasoa 9/10:stä, eli ei lainkaan huono.

Juu, kyllä reippaasti suurin osa levykuvista toimii Ventoylla. 

9
WoeUSB-ng:llä tein W11-tikun viikko-pari sitten, toimi ihan hyvin. https://github.com/WoeUSB/WoeUSB-ng

Ventoylla tosiaan onnistuu myös, silloin kun onnistuu. On herkkä kopiointivirheiden osalta, joita ainakin minulla on muutenkin Linuxissa USB-tikkujen kanssa.


10
Ne löytyvät myös vasemmasta alakulmasta, mutta silloin pitää olla Työkaluasetukset-näkymä (kuvassa) päällä.


11
Multimedia ja grafiikka / Vs: GIMPissä 3x3 ruudukko
« : 03.03.24 - klo:09.52 »
Onko GIMPissä "Edelliset asetukset" näppäintä, jota klikkailemalla pääsee peruuttamaan vaikka 100 viimeistä asetusta. Helpottaisi kovasti harvemmin GIMPiä käyttävien työtä.

Muokkaa-->Toimintahistoria, jonka jälkeen vasempaan alakulmaan ilmestyy 'Peru viimeisin toimenpide' -nuoli. Saman asian tekee CTRL+Z, sitä naputtelemalla pääsee vaikka alkuun saakka.

Noin se on ainakin minun Gimp 2.10.36:ssa.

12
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Evolution kysyy salasanaa
« : 02.02.24 - klo:22.41 »
Ei sitä saa noilla ohjeilla nujerrettua. Salasanaa on turha muuttaa koska se on ollut aina sama.
Sovelluksissa on "salasanat ja avaimet" mutta siinä ei ole mitään ja mitään siihen ei voi lisätä.

Ohjeessa on tarkoitus vaihtaa (tai siis nollata, jättää tyhjäksi) vain avainnipun salasana, Ubuntun (sisäänkirjautumis-, sudo yms.) salasanaan siinä ei kosketa. Pitäisi korjaantua sillä.

Toinen vaihtoehto, oikeastaan suositeltavampi, on laittaa salasanalla sisäänkirjautuminen Ubuntuun takaisin päälle, silloin ei avainnippu kysele mitään.

13
MUOK: Löytyy siis Asetukset-->Sovelmat-->Työtilan vaihtaja.

En löytänyt omasta Cinnamonista tuota Asetuksista. Mutta klikkaamalla alapalkkia hiiren oikealla napilla löytyy Paneelisovelmat. Sieltä valitse Työtilan vaihtaja ja klikka plussaa.

Joo, onnistuu paneelinkin kautta.

Ainakin uusimmassa Mintissä Sovelmat (Applets) löytyy suoraan Järjestelmäasetuksista.

14
Gnomen lisäosat eivät taida toimia Cinnamonissa.

Nopealla guuglauksella löytyi puhetta 'workspace switcher applet'-nimisestä lisäosasta Cinnamonin alapalkkiin. Pitänee viedä sitten hiiri kuvakkeen päälle ja pyöritellä rullaa.

MUOK: Löytyy siis Asetukset-->Sovelmat-->Työtilan vaihtaja.

15
Ubuntun kehitysversio / Vs: Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat
« : 07.01.24 - klo:10.11 »
Hämmentävän vakaa on 24.04 ollut koko ajan, kun sen joskus marraskuussa asensin. En muista montaakaan 'Ongelma havaittu' -ikkunaa tulleen oikeastaan koko aikana.

Mistä tuo nyt sitten kertoo, betan hyvästä vakaudesta, vai siitä, että muutokset on olleet niin pieniä.

16
Tuo ensimmäinen lainaus sanoo, että Chromium on päivitetty ja valmiina käytettäväksi, joten ei liene enää mitään päivitettävää.

Vai ilmoitteleeko se Kubuntu siis vieläkin, että olisi Snap-päivityksiä?

17
Asetukset-->Sovelluksen värit.

Tuosta saattaa aiheutua yhteensopivuusongelmia, jos ko. ohjelmalla tehtyjä asiakirjoja avataan muissa vastaavissa sovelluksissa. Näkyvyys voi olla huono.

18
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ubuntu 23.10
« : 15.10.23 - klo:19.13 »
Tuo -d  vipu on kehitysversioon päivittäminen, joka tietenkin nyt pitäisi jo olla normiversio.
Että ei siitä haittaakaan ole, ajattelin vain ilmaista asian jos joku ajaa tuon komennon sitten kun uusi kehitysversio on tulilla, sitten soppa on valmis ja väärä versio asennettu jos normiversiota haki.

Eli kannattaa ajaa komento ilman -d vipua, jos päivitystä ei tule kannattaa joko odottaa tai käyttää -d vipua

Kyllä, hyvä tarkennus. Oli itselle jäänyt jostain syystä mieleen tuo komento nimenomaan d-vipusen kanssa.

19
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ubuntu 23.10
« : 15.10.23 - klo:10.09 »
Minulla oli Virtualboxissa Kubuntu 23.04, sen päivittäminen 23.10:ksi onnistui näköjään
Koodia: [Valitse]
sudo do-release-upgrade -d

-komennolla. Operaation ja rebootin jälkeen käynnistyi täysin toimiva 23.10 Kubuntu. En osaa sanoa, miten suositeltavaa tuo on, tai miksi ohje on erilainen Kubuntulle, kuin Ubuntulle. Omalla vastuulla.

20
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ubuntu 23.10
« : 14.10.23 - klo:13.15 »
Koodia: [Valitse]
sudo do-release-upgrade -d
pitäisi toimia Ubuntussa.

Ohje Kubuntulle: https://help.ubuntu.com/community/ManticUpgrades/Kubuntu

Sivuja: [1] 2 3 ... 171