Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - petteriIII

Sivuja: 1 ... 32 33 [34]
661
Kiitoksia suuresti.

Nyt levyn tiedostojärjestelmä on ext3.

Ennen aseman nimi oli "My Book", mutta järjestelmän vaihdon yhteydessä levy vaihtoi nimensä usbdisc:iksi. Olisikohan jotain konstia, jolla saisin aseman nimen vaihdettua takaisin alkuperäiseksi tai muuten mukavammaksi/kuvaavammaksi nimeksi?

Terveisin noonas

Laita USBdisk PC:hen ja odota että se auto-mounttaa. Mene työpöydälle ja umounttaa usbdisk (=klikkaa hiiren oikealla ja valitse: poista asemasta). Nimen voi muuttaa käskyllä: sudo tune2fs -L uusinimi /dev/<osio>  . Sammuta  USBdisk ja kytke taas päälle. Työpöydälle ilmestyy kuvake uudella nimellä.

- osio on todennäköisesti sda1, mutta tarkista se esimerkiksi Järjestelmä/Ylläpito/GnomenLevyosdioidenMuokkain.
- nimi: My Book on kirjoitettava: "My Book"

662
Onnistuuko Gnomessa mitenkään työtilan vaihtaminen siirtämällä kursorin reunaan?

Käsitänköhän nyt oikein, mutta työtilan valitsimia ovat ne neljä neliötä näytön alarivin oikeassa laidassa.Niistä ei kyllä jostain syystä puhuta, mutta kyllä ne toimivat;näyttö vaihtuu muuten kokonaan toisen työtilan näytöksi,vain ne neljä valitsinta jäävät.Näpäytäpä niitä hiiren oikealla ja valitse asetukset niin se kertoo millaisia ne ovat;niitä voi muokata melkoisen hyvin.

663
Kaikissa vähänkin uudemmissa kovalevyissä on turvallisuus-lukot määräämässä salasanaa jolla kovalevy on käytettävissä, siis myös pöytäkoneissa. Teoria on sellainen että tämä salasana määritellään BIOS:issa ja senjälkeen ainoastaan se sama BIOS osaa avata juuri sen kovalevyn boottauksen yhteydessä; lukitustila palaa kun PC sammutetaan joten kovalevyltä ei toisessa koneessa saa ulos oikeastaan mitään. Yleensä tätä salasanaa ei ole määritelty eikä sitä käytetä, mutta kyllä se on asetettavissa myöhemminkin ja jos esimerkiksi virus tunkeutuu koneeseen se voisi asettaa lukon päälle eikä kovalevyä senjälkeen saa teoriassa enää koskaan auki; koska virukset eivät vielä ole Linuxin harmina on vaara Linuxissa vielä aika olematon; mutta tulevaisuuteen kannattaa varautua.

Mutta kovalevyllä on myös 'lukon lukko' joka asettamisensa jälkeen estää sen ensimmäisen lukon muuttamisen ennen seuraavaa boottausta jolloin myös se itse poistuu ellei sitä aseteta uudestaan.

Voit katsoa onko kovalevysi haavoittuva kun pääkäyttäjänä annat käskyn: hdparm -I /dev/hdc  . Tulostuksen loppuriveillä 'security' osassa lukee haavoittuvissa koneissa: not       frozen. Tällöin voit editoida tiedostoa /etc/hdparm.conf siten, että sen viimeiset rivit ovat:

command_line {
       hdparm --security-freeze /dev/hdc
}   
         
Boottaa ja tarkista että käskyllä: hdparm -I /dev/hdc  saa tulosteessa: frozen. Teoriassa tämä tehtävä kuuluisi BIOS:lle mutta jos sitä ei siellä voi asettaa niin onhan tämä tyhjää parempi; muuten muita turvallisuus-asetuksia ei saa Linuxista käsin määrätä, se kuuluu BIOS:ille. Tarkempaa tietoa saa esimerkiksi: man hdparm. Hdparm ei teoriassa kykene toimimaan ellei sillä ole pääkäyttäjän oikeuksia, ja siitä voi tulla vaikeuksia.
   

664
Oppaiden kehittäminen / Kovalevyn kloonaus
« : 15.03.06 - klo:11.35 »
Tein tähän uuden ohjeen perustuen pariinsataan kloonaukseen. Mutta työ on ihan liian hankalasti siirrettävissä tänne. Siksi se onkin sijoitettu sivulle: http://www.kolumbus.fi/eg8059/Ethernet/laitteet/pc/kayttojarjestelmista/Ubuntun_kloonausLevy.html

665
Ubuntu tietokoneissa / Re: Koneen lämpötilat näkyviin
« : 15.03.06 - klo:09.50 »
....
Repoista löytyy muuten athcool-niminen softa, jolla saa vanhatkin Athlonit lepäämään idlenä.

Asensinpa tuon athcool:in. Minulle tosiaan tarpeen; olen ali-kellottanut prosessoriani sillä se on käynyt normaalisti liian kuumana. Nyt lämpötila romahti 29:ään eikä ongelmia ole ainakaan vielä tullut joten voin palauttaa kellon normaaliksi. Kiitos vinkistä.

666
Onkos mahdollista jättää asentamatta päivityksiä...

Eihän niiden asentamisesta sinänsä suurempaa haittaakaan olisi ...
 

Minulta kaatu dapper päivitykseen kahdesti; joku kolmesta päivitystiedostosta sen teki, enkä haluaisi kokeilla mikä niistä kun tämä masiina on jo aika kivassa kunnossa. Kun vois heittää ne kolme päivitys-tiedostoa kuutamolle.

667
Voiko ubuntun asentaa usb2 liitännäiseen ulkoiseen kovalevyyn..ja jos voi niin mitä pitää ottaa huomioon?.

Puhutpa ihan asiaa; senhän taisin juuri nähdä ennenkuin siirryin keksimään ja kokeilemaan muita hommia ja palautin sen kovalevyn digiboxiin.
Mutta boottaus loppuu kuitenkin, johtuen siitä että tiedosto /boot/grub/menu.lst muuttaa itsensä takaisin. Sdh1 täytyy muuttaa takaisin sda1:ksi. Jos teet tämän ennen restart:tia pääset vähemmällä.

668
Voiko ubuntun asentaa usb2 liitännäiseen ulkoiseen kovalevyyn..ja jos voi niin mitä pitää ottaa huomioon?.

Boottaavan USB-kovalevy-kehikon tekeminen 5.3.2006

PC löytää USB-kovalevynsä BIOS:in reaalitilaisten rutiinien avulla. Ubuntu toimii suojatussa-tilassa aikä voi näitä rutiineja käyttää eivätkä Ubuntun tekijät ole huomanneet että suojatun-tilan USB-rutiineja saatetaan tarvita jo bootatessa. Tilanne tulee muuttumaan; dapperissa ei kai vielä näitä rutiineja ole mutta seuraavissa kyllä. Tässä ratkaisussa nämä rutiinit lisätään Ubuntun normaalistikin boottaamisen tueksi muodostamaan RAM-diskettiin. Normaalin kovalevyn siirto USB-kehikkoon:

Kun kone on noussut pystyyn kirjoittaudu pääkäyttäjäksi. Tee seuraavat editoinnit:

gedit /etc/mkinitramfs/modules . Kirjoita tiedoston loppuun:
ehci-hcd
uhci-hcd
usb-storage
usbcore
usbhid
scsi_mod
sd_mod
-  talleta ja poistu

gedit /etc/mkinitramfs/initramfs.conf
Kirjoita tiedoston ylimmäksi riviksi:
WAIT=12
- tallete ja poistu.
- jos sinulla on bootatessa kiire niin voit kokeilla arvoja 0:sta alkaen.

mkinitramfs -o /boot/initrd.img-<kernelisi> /lib/modules/<kernelisi>
- päivitettäessä kernel tämä käännös täytyy tehdä uudestaan tai boottaaminen loppuu.
- kernelisi saat tietää käskyllä:  uname -r   .


muuta tiedoston /boot/grub/menu.lst rivi:
kernel          /boot/vmlinuz-<kernelisi> root=/dev/hdc1 ro quiet splash  riviksi:
kernel          /boot/vmlinuz-<kernelisi> root=/dev/sda1 ro quiet splash
- jos boottaaminen ei onnistu boottaa liveCD:llä ja katso partedilla mitä sda1:n tilalla pitäisi olla; esimerkiksi kunnon USB-kovalevyllä se on varmaankin jotain muuta.
- talleta ja poistu. Näppäile exit ja sammuta kone; tämänjälkeen levy boottaa ainoastaan USB-kehikossa.

Nyt voit vaihtaa kovalevysi USB-kehikon kovalevyksi ja bootata sille. Kovalevy toimii toisissakin koneissa; kunhan vain USB-liitin löytyy ja BIOS on oikein määritelty.
- jos myöhemmin haluat taas kytkeä kovalevyn PC:n omiin IDE-liittimiin niin muuta rivi takaisin boottaamalla liveCDllä tms. ja käskemällä: mount -t ext3 /dev/hdc1 /media ja cd /media/boot grub ja gedit menu.lst – muista tallettaa.
- jos et tykkää koneen kanssa painimisesta älä edes aloita tekemään näitä muutoksia, sillä tällaiset ohjeet sopivat kaikille koneille hyvin harvoin ja muutoksia joutuu tekemään.



Sivuja: 1 ... 32 33 [34]