Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - HannuK

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 21
41
Multimedia ja grafiikka / Vs: Ylen sivu pdf:ksi...
« : 24.07.23 - klo:22.43 »
Mene osoitteeseen Chromiumilla ja selaa koko kisalista läpi ja palaa alkuun.
Määrittele Chromiumin tulostuksessa " Tallenna pdf-muodossa", pitäisi tulostaa kyseisen pelilistan.

42
Herkullinen kysymys. Meikäläiselläkin on iso kasa erilaisia usb-tikkuja ja jotain piti keksiä. Samoin oli kertynyt paljon luottokortin kokoisia muovisia kortteja, joilla ei tee enää mitään. Niinpä paperireijittimellä tein reijän muovikortin kulmaan ja pienellä narunpätkällä usb-korttiin kiinni. Muovikortteihin voi tussikynällä kirjoittaa kortin sisältö ( menee siis kortin oman tekstin päälle) tai liimaa korttiin valkean paperin, mihin kirjoittaa ( voi tietenikn tehdä jäykästä kartongista samanlaisia "luottokortteja". Parempaa en ole vielää keksinyt.

43
Yleistä keskustelua / Vs: Ubuntu oppimateriaalin kieli
« : 22.07.23 - klo:15.25 »
Käännökset teen englanninkielisestä versiosta. Käännätin kokeeksi espanjan kielelle ja sen käännöksen käännätin sitten suomeksi. Oikeastaan erittäin vähän tulkinnanvaraista käännöstä syntyi, sikäli olen varsin luottavainen käännöksiin, olen myös pyrkinyt tekemään lauseet yksinkertaisiksi ja lyhyiksi juuri tätä käännöstoimintaa varten. (vaimo kyllä osaa hyvin espanjaa, mutta saa hepulin, jos yritän oikoluettaa ;-)

44
Yleistä keskustelua / Ubuntu oppimateriaalin kieli
« : 22.07.23 - klo:10.12 »
Löysin helpon keinon, miten voin Google kääntäjän avulla muuttaa tekemäni oppaat toiselle kielelle. Aikoinaan muutama opettaja kommentoi tekemääni opasta (positiivisesti ). Nyt kysyisinkin, onko tarvetta/tarpeellista tehdä esim. Ubuntu 22.04 oppaasta ukrainan tai jonkin muun Googlesta löytyvän kielen mukaista opasta. Kuvat oppaassa ovat englanninkielisiä, mutta kaikki tekstit käännettyjä. Tein nyt kokeeksi espanjankielisen oppaan ja laitan sen tuonne kotisivulleni ladattavaksi kohtapuoleen.

45
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ubuntun asennus
« : 20.07.23 - klo:23.29 »
Ajoitus voi ratkaista: Yleensä kun on painanut Start-painiketta mikrossa, on samanaikaisesti painettava F1 tai esc tai jotain konetyypistä riippuvaa näppäinkombinaatiota. Nykyiset tietokoneet käynnistyvät hyvin nopeasti, esim. HP Stream tietokoneessa pitää ensin painaa esc ja F9 painikkeita samanaikaisesti ja vasta sen jälkeen kun painaa Start, niin pääsee bios-käskyihin. Jos ensin painaa Start ja sitten yrittää
painella muita, on jo myöhäistä.

46
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ubuntun asennus
« : 17.07.23 - klo:22.49 »
Ei millään pahalla, mutta katsoppa tämän keskustelupalstan kohdasta "Oppaiden kehittäminen", sieltä voisi löytyä myös ohjeita Ubuntu 22.04 LTS:n asentamisesta ja käytöstä;-)

47
Nyt suurkiitokset nm:lle!
Jep. Olen käyttänyt vuosia tätä Outliner Pro-versiota, mutta paneutuminen puhelimen ja läppärin yhteiskäyttöön tässä ohjelmassa on jäänyt vaikeaselkoisuuden takia tekemättä. Nyt paneuduin asiaan kunnolla ja jee! eli sain toimimaan homman läppärin ja puhelimen välillä. Datavarasto on Dropboxissa ja muutokset/lisäykset toimivat molempiin suuntiin! Olen haikaillut pitkään tätä mahdollisuutta. Muutenkin olen etsiskellyt tällaista tehokasta ja yksinkertaista omaan käyttöön tarkoitettua PIM-ohjelmaa. Lisäys: Tarkennuksena, sain siis Treelinen toimimaan yhdessä Outlinerin kanssa.

Voisin tässä hiukan kertoilla omaa PIM-ohjelmahistoriaa.
70-luvun alussa tein Lotus Symphonylla ( taulukkolaskenta ) ekan muistiinpano-ohjelman.
Tietoväylän ( Lotuksen edustaja ) kertoi, että heillä on tulossa juuri tähän tarkoitukseen sopiva ohjelma nimeltään Lotus Agenda. Se olikin jotain, eli todellinen super-ohjelma minkä omaksuminen oli hiukan vaikeaa ensialkuun. Ohjelmalle pystyi opettamaan sanoja. Määrittelin, että "heti" tarkoitti 7 päivää tästä eteenpäin, "pian" oli kuukausi eteenpäin ja "joskus" oli puoli vuotta eteenpäin, esimerkkinä. Näin siis kirjoittamalla ohjasin toimintaa. Tein Agendalla myös valvomon sähköisen käyttöpäiväkirjan, mikä toimi mainiosti. Täytyy sanoa, että Agenda on yhä edelleen hienoin PIM-ohjelma, vaikka siitä puuttui netti ja linkit ja kuvat. Tämä oli siis DOS-aikakautta. Sitten tuli Windows ja oli surukseni luovuttava vähitellen Agendasta, tilalle löytyi ECCO, missä ei kuitenkaan ollut tuota "tekoälyä".
Ja kun tuli älypuhelimet ja pädit, niin taas oli etsinnän paikka ja sopivimmaksi ja riittävän yksinkertaiseksi löytyi tämä Outliner, mutta siinä oli tuo synronointiongelma läppärin kanssa. Mutta nyt siihenkin löytyi ratkaisu. Täytyy vielä testailla ominaisuuksia, ennen kuin aloittaa todellisen yhteiskäytön, muistiinpanojen tekemisen ym.
Kiitti vielä kerran!

48
En tiedä, onko tämä sopiva aihealue kysymykselleni.
Käytössäni on puhelimissa ja pädillä jäsennin-ohjelma ( muistiinpanoja varten ), minkä tiedot ovat Dropboxissa, joten voin niitä käyttää ko. laitteilla. Kyseistä ohjelmaa ei kuitenkaan saa tietokoneelle eikä siis Ubuntuun tai muihin distroihin. Heräsi ajatus, että voisinko jotenkin kytkeä wifillä tai usb-kaapelilla puhelimen kiinni läppäriin ja näkisin puhelimen näytön läppärillä ja siten voisin käyttää ko. jäsenninohjelmaa läppärillä, ts. helpompi kirjoittaa pitempiä tekstejä jne. Kyseinen ohjelma, mitä käytän puhelimella on "Outliner".

49
Pahoittelen sekoilua, ajattelin vain, että nuo erilaiset käskysekvenssit ovat samoja sekä Ubuntulla että Mintillä. Palaan myöhemmin tuohon wifi-asiaan "oikealla foorumilla".

50
Haparoiva kysymys, miten päivitän ajurit? Nimittäin koko wifi ei näy missään valikossa. Tuolla laitepuolen keskustelussa, mistä otin tämän lainauksen, todettiin, että ko. wifin ajuri valmistunee ensi syksyyn mennessä. Kyseisessä ongelmamikrossa on Linux Mint, mutta se ei kai vaikuta asiaan.

51
Pienenä kommenttina lainaus omasta aikaisemmasta kommentistani HP-koneista:
"Ostin HP-250--G9-Notebook-PC koneen ja poistin rohkeasti Windowsin. Asensin uuden Ubuntun, mutta wifi ei toimi. Olen asennellut useita eri Ubuntu-versioita kokeeksi ja Maten, mutta wifi ei toimi. Palaan tähän ongelmaan uudessa keskusteluketjussa sitten joskus, kun hermot kestävät, mutta qwertyyn vihje pelasti päiväni, eli android-puhelimeni ja usb-kaapelin avulla saan wifin ohitettua ja voin siis toimia ilman kiinteää ethernet-verkkoa. Uusi kullan arvoinen vinkki. Voisin kyllä todeta, että ei Ubuntun asennuksessa saisi tällaista ongelmaa tulla, etenkin kun on kyse esim. HP-koneesta."
Koneessa on nyt Linux Mate, mutta wifi ei vielä toimi. Eli HP muuten hyvä kone, mulla useita, mutta kaikki ei mennyt ihan putkeen. Kohtapuoleen rupean kyselemään, että mitenkähän tuon wifi-onelman saisin ratkottua.

52
Ubuntu tietokoneissa / Ubuntu ei hyväksy usb-tikkua
« : 08.04.23 - klo:19.50 »
USB-tikulla oli kohtuullisesti tavaraa ja kerran ilmeisesti sen irroittaminen ei mennyt asiallisesti. Seuraavalla liittämiskerralla Ubuntu ilmoitti, ettei voi avata tikkua koska se on virheellinen. Kokeilin useammalla eri koneella ja aina sama tulos. Lopulta kokeilin vanhaa konetta, missä on sekä Mate ja Windows XP. Kas kummaa windows avasikin tikun ja sain kopioitua sisällön turvaan. Jos ko. koneella käynnistin Maten sain liitteenä olevan ilmoituksen. Jäin ihmettelemään, että miksi Widows hoiti homman mutta mikään Linux-ohjelma ei kyennyt avaamaan tikkua. Ja voiko tuon tikun saada toimimaan vielä helposti ilman että data tuhoutuu. Tikunhan voin formatoida uudestaan ainakin tuolla Windowsilla.

53
Tein työtä käskettyä, jännää, kun ei ymmärrä mitään;-) Tulee mieleen kuva enkelistä, joka johdattaa hajoavan sillan yli.
Nyt näyttäis aika hyvältä.

54
Juuri asentamassani Mint-koneessa oli englanninkieliset valikot. Itse LibreOfficen kielivalikossa ei ollut suomea ollenkaan valintanan.
Kävin katsomassa itse Mintin perusasetuksia ja sieltä Kielet. Sieltä löytyi maininta, että Suomen kohdalla ei ole vielä asennettu kaikkia kielipaketteja. Niinpä asensin ne ja sen seurauksena tuli LibreOfficeen suomenkieliset valikot.

55
Tämä sudo du -x -d1 -h /var  | sort -hr antaa seuravan tiedon

56
Ennen skriptin kokeilua tutkailin koneen tietoja ja seuraavat kohdat kiinnittivät huomiotani:
lib   6,06 GB   ( 87 304 kpl )
proc  140,7 TB ?????  ( 120 332 kohdetta )
usr    8,9 GB   ( 580 065 kohdetta ) viimeeksi muutettu 2022-10-23 21:34
var   5,3 GB   ( 134 909 kohdetta ) viimeeksi muutettu 2022-10-23  21:34
swapfile  1,4 GB
Näissä yhteyksissä on myös mainintana: Vapaa tila 7,8 GB

Paljon on kamaa, huh?!

Pieni kommentti vielä: Kun olen asennellut näitä eri Ubuntu-versioita koneilleni, niin yleensä asennuksen alku vaiheessa ohjelma ilmoittaa, että muistissa on jotain ( en muista sanamuotoa ) ja että tehdäänkö sille jotain. Yleensä vaihtoehtona ei ole kuin palata takaisin päin tai Jatka, ja koska älykkyyteni ei tunnu riittävän ko kohtaan niin olen jatkanut eteenpäin. En tiedä, onko tällä asialla mitään olennaista merkitystä muistin käytön suhteen;-)
 

57
Hae "ohjelma" Libre Office, missä näkyvät kaikki eri sen osat. Valitse Asetukset ja sieltä kielivalinta ja edelleen Suomi. Näin pitäisi onnistua.

58
Piti ensin asentaa tuo tree ja tässä kuva

59
Tuli tällainen tulostus

60
Kone on pieni HP Stream, keskusmuisti 1,8 GT, kiintolevu 31,3 GT. Ohjelma Linux Mint Cinnamon 20.1.
Koneen kotikansiossa ei ole tällä hetkellä mitään käyttäjän kansioita eikä tiedostoja, mutta Levynkäytön analysointi-ohjelma ilmoittaa, että kovalevyllä on vapaata tilaa vain 2,8 GT, siis kone on kuluttanut 27,3 GT. Asennuksen lisäksi koneeseen ei ole asennettu muita lisäohjelmia kuin Chromium. Käsitykseni mukaan Mintin pitäisi tarvita vain noin 9-10 GT muistia, mikä vie lopun muistin?

Korjaus: Huomasin, että minulla oli kahden eri Ubuntu-version ISO-tiedostot levyllä, ne veivät melkoisesti tilaa.

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 21