Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - tuttuM

Sivuja: [1]
1
Kuvitellaanpa tilanne, jossa jaetaan mahdollisimman tehokkaasti samanalaiset kannettavat kymmenelle käyttäjälle. Ohjelmistona mukautettu Ubuntu (tai Mint), jossa ohjelmistovalikoimaa ja valikkoja on viilattu. Käyttäjiltä ei vaadita komentoriviosaamista.

Remastersysillä (ehkä jollakin muullakin ohjelmalla?) saisi kaiketi tehtyä asennuspaketin, jonka sitten kopsaisi muutamalle USB-tikulle ja asentaisi edelleen koneille (jotka ovat USB:ltäkin käynnistyviä).

Miten joustavimmin saa käyttäjän tiedot koneille niin, ettei sinne jää ylimääräistä adiminia tms.  Käyttäjä voisi 1. käyttökerralla syöttää tietonsa salasanoineen, jos asia hoituisi kirjautumistoimen tapaan.

Mielessä on ollut salasanaton "ite" käyttäjäksi, mutta siinä on se tietoturva-aukko, joka haittaa.

Onko hyviä vinkkejä?


2
Havaitsin, että jos yrittää asentaa/päivittää DVD:ltä (netistä ladattu .iso, poltettu) Linux Mintin (11,12,13) tai Ubuntun uudempaa versiota, niin on hyvä ottaa NVIDIA GTX 550 Ti irti koneesta.  Ei nimittäin onnistu muuten. Vanhempi/vaatimattomampi NVIDIA ei haittaa, eikä haittaa tuo vähän tehokkaampikaan näytönohjain, jos asentaa vielä vanhempia versioita Mintistä.

Ongelmana lienee Modproben ja Nouveau-ajurin suunnalla, mutta se on siis kierrettävissä irottamalla näytönohjain. Toki on toivottavaa, että emokortilta löytyy joku, mihin näyttönsä kiinnittää.

Lisäksi käytän tilaisuutta hyväkseni ja mainostan Puppy-linuxia sekä Boot-Repair-Diskiä. Jos nimittäin sössii koneensa niinkuin minä, niin edellisellä saa haettua jälkimmäisen, jolla taas saa grubin ojennukseen. Puppy käyttää jotain Vesa-ajuria, jolle uudempikin näytönohjain sentää kelpaa, jos ei ihan tarkin kuvanlaatu löytyisikään.

3
Multimedia ja grafiikka / Tarkkuusskannaus ja Gimp
« : 27.10.11 - klo:13.34 »
Tarve: suurentaa skannattavaa kohdetta reilusti. Skanneri on HP Officejet 6500 "yleiskone" ja Ubuntu on 11.10. Gimpistä en edes löydä skanneria. Kuvanluku-ohjelmasta taas en löydä asetuksia.

Muuten toimisin Windows Vistassa, mutta sielläpäs ei Gimp taas tunnu pelittävän. Skannerilla em. suurennos onnistuu.

4
Lienenkö tehnyt asennuksissa jonkun virheen, mutta nykyään Ubuntu vaihtaa järjestelmäkelloa parituntia taaksepäin. Kelo näkyy siis Ubuntussa oikein, mutta biossissa väärin ja tämän lisäksi myös Vistassa, joka on toinen koneelle asennettu käyttöjärjestelmä.

Olenkin pyrkinyt välttämään Ubuntua viime aikoina, ettei tarvitsisi järjestelmäkelloa olla aina korjaamassa oikeaan aikaan, mutta lienee tähän joku asetuskin tehtävissä?  Jos mahdollista, niin ohjeet mieluummin peelosti.

5
Kun Ubuntua pidettäneen graafisena käyttöjärjestelmänä, niin komentorivihän ei oikein ole sitä graafisuutta parhaimmillaan, eihän?

Ja kuitenkin merkittävä osa Ubuntun wiki-ohjeistakin on komentorivipainotteisia.  Aloittavalle käyttäjälle ne ovat sellaisia "ota tai jätä" ohjeita, joita siis joko on sokeasti noudatettava tai sitten luovutettava.  Koko komentoluettelon opettelu vaikuttaa melko epätodennäköiseltä ja epägraafiselta ratkaisulta.

Niin se kaino toive olisi, että ohjeistuksessa pikkuhiljaa siirryttäisiin graafiseen ohjeistamiseen, ainakin komentorivien rinnalla.  Tai tehtäisiin jotain suuntaviivoja asian suhteen?

Valitan, en ole lukenut kaikkea saatavilla olevaa tekstiä, että jos tämä asia onkin jo ratkaistu jossain tms.

6
Ubuntu tietokoneissa / FF prosessorin ryöstäjänä?
« : 07.08.10 - klo:13.00 »
Aika ajoin kolmiytimisin AMD-prosessorein varustetun Ubuntu-koneeni toiminta hyytyy, valikot avautuvat tahmeasti jne.  Järjestelmän valvonnasta näkyy, että firefox.bin käyttää runsaasti CPU-prosentteja. Lisäksi nytkin, vaikka se on "Unessa", sen muistin käyttö on 343,3 MiB:ä, mikä minun mielestäni on paljon.  Jos FF:n asetuksista tyhjentää ruudut "Lataa kuvat automaattisesti" ja "Salli JavaScript-komentosarjat", niin tahmaamisilmiötä ei näyttäisi esiintyvän.

Olisko mulla joku asetus hassusti, vai mistä on kyse.  Ainoa erikoisempi tiedossani oleva asetus on suurehko, 1000Mt, tila väliaikaistiedostoille.

Ubuntuni on versioltaan 10.04.

7
Laitealue / USB-hiiri pysähtyy
« : 03.08.10 - klo:13.08 »
Melko tavallisesti, mutta epäsäännöllisesti, USB-hiiri lopettaa toimintansa (osoitin ei liiku mitenkään, hiiri kylläkin manuaalisesti). Uudelleenkäynnistys auttaa välittömästi, muttei välttämättä 24 tunnin ajan. Vaihdon hännälliseen hiireen, mutta ei auttanut.
Ubuntuni (10.04 32-bittinen) ei osaa kertoa minulla käyttämästään laitekokoonpanosta juuri mitään ymmärrettävää, mutta paperin mukaan kyse on M4N78 PRO emokortista. Emokortin NVIDIA Geoforce 8 -sarjan näytönohjain on valmistajan ajurin ohjaamana.  Epäilen siis jotain laitekokoonpanossa.

Vika siis tuskin on hiiressä, koska eri hiiret toimivat (tai tässä tapauksessa ovat toimimattakin) kohtalaisen samalla tavalla. Nyt siirsin tämän hännällisen Microsoft-hiireni tuohon PS2-porttiin sovittimin.  Katsotaan, jos toimisi paremmin ja sitä odotellessa voinee tiedustella, että onkos ollut muilla hiiriongelmia ja ennen muuta, miten niistä on päässyt eroon?

8
Laitealue / [Ratkaistu] Nokia-zerocd kiusaa
« : 26.07.10 - klo:11.33 »
Asensipa mitä tahansa, niin aina tulee ilmoitus epäonnistumisesta, tähän tyyliin:
Koodia: [Valitse]
Suoritetaan kohteen libc-bin liipaisimia...
ldconfig deferred processing now taking place
Käsittelyssä tapahtui liian monta virhettä:
 nokia-zerocd
Tehdään asetuksia: nokia-zerocd (0.2-10) ...
unrecognized command
dpkg: virhe käsiteltäessä nokia-zerocd (--configure):
 aliprosessi installed post-installation script palautti virhetilakoodin 1

Todellisuudessa ohjelma yleensä asentuu ainakin jotenkin ja sen lisäksi tämä Soneran yhteyskin pelaa Nokian nettitikulla, jotenkin.

Penkaamalla löytyi mm.
/etc/udev/rules.d/25-nokia-zerocd.rules

Koodia: [Valitse]
BUS=="usb", SUBSYSTEM=="block", SYSFS{idVendor}=="0421", ACTION=="add", PROGRAM=="nokia-testcd %M %s{idVendor} %s{idProduct} %s{bcdDevice} %N", OPTIONS+="last_rule"
Epäilemättä asentaessani olen tehnyt jotain väärin, mutta eipä tuota enää muista kuin että se oli tappelua, kun Sonera ei anna mitään ohjetta kirjasessaan linux-ympäristöön jne.

Olisko näillä ohjeilla mentävä poistaen ensin ja sitten yritettävä uudestaan?

http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=33114.0

t. Risto

9
Laitealue / Näyttölaite uusiksi
« : 14.07.10 - klo:19.05 »
Nokian 449E näyttää tulleen tiensä päähän, lähteneen kesälomalle tai ei vain muuten vaan näytä elonmerkkejä.  Niin kun emokortin NVIDIA jo käyttää valmistajan ohjainta, niin onko uuden näytön valinnassa mitään Ubuntuun liittyvää huomioitavaa?

Vihjeitä esim. tekstinkäsittelykäytössä hyväksi havaituista laitteista toki aina on mukava saada. Mikään videoesitysten katselu ei ole päätarkoituksena, mutta onhan niitä ainakin liikkumattomia kuvia asiakirjoissakin, että värit sentään olis hyvä olla ja huononäköiselle isot kirjaimet (-;

10
Avaan OpenOffice.org 3.2 uuden asiakirjan ja alan käyttää Ohje - Etsi -toimintoa. Kirjoitan "Etsittävä termi"  -kenttään jonkin hyvin löytyvän sanan, vaikkapa "sivu".  Saan ilmoituksen "Aiheita ei löytynyt".  Eikä listassa näykään mitään.

Käyttöjärjestelmä on Ubuntu 10.04 LTS asennettuna kokonaan uutena DVD:ltä, jolle .iso-tiedosto oli asennettu. Siis ei pitäisi olla mitään "omia asetuksiani", joista tuo ilmiö johtuu, mutta voihan se silti olla, että olen tehnyt joitain väärin tai jättänyt jotain tekemättä.

Ilmiön aiheuttama vaiva on varsin vähäinen, mutta kiinnostaa tietää, että onko tämä yleinen tilanne vaiko vain omassa koneessani esiintyvä.  OO.o Ohje käyttää jotain javaa, joten siitäkin se voisi ehkä jotenkin olla kiinni.  Windows-puolella Etsi näyttää pelaavan, joten vika ei ole ihan pelkästään OpenOffice.orgissakaan.

Vaihtaminen english-versioon ei näyttäisi muuttavan asiaa, joten kyse ei ehkä ole lokalisoinnista.
....
Noniin, tässä kirjoittaessani selailin tuota Synaptic-pakettien hallintaa "java" pikahaulla ja openoffice.org-java-common kohdalla ei näkynyt rastia.  Kun rasin sen ja paketti tuli asennettua, yllä kuvaamani vaivakin hävisi.

Varmaankin tuo on jossain kerrottu/varoitettu/dokumentoitu, (en kuitenkaan usko poistaneeni ko. rastia), että ilmeisesti "tehdasasennettuna" kyseinen etsi-toiminto ei toimi?

11
Enpäs löytänyt heti haulla vastausta, niin kirjoitan kysymyksen aiheesta. Siis 9.10 Ubuntussa Firefox hyytyy joidenkin PDF-tiedostojen kohdalla siten, ettei Firefoxia saa sammutettua edes Järjestelmän valvonnan Lopeta prosessi -painikkeesta. Sama linkki toimii Vistan Firefoxissa avaten asiakirjan, joten tuo asiakirja ei voine olla kovin pahasti sekaisin:

https://matta.hut.fi/matta2/isom/pdf2/isom.pdf

(Tämä siis toinen PDF-tiedosto, jonka lataaminen ei onnistunut Ubuntun Firefoxiin)

Tässä ruudunkaappaus Järjestelmän valvonnasta:

http://www.esnips.com/doc/7d0eadbe-5651-420c-b561-9ffd91589680/FFPDFUbuntu1

Ja sitten pakkosammutuksesta:

http://www.esnips.com/doc/e8a3ee2f-c8f7-4806-a238-76d8172f3e37/FFPDFUbuntu2

Josta joku osaisi sanoa jotain asiasta. Firefox on käsittääkseni Ubuntun oletustilassa täysin päivitettynä. Olisiko 10.04 päivitys ratkaisu vaiko saisiko esim. Firefoxiin parempaa PDF-lisäosaa kuin mikä siinä kaiketi oletuksellisesti on ollut.  

Ja jos vaikka nyt ei tulisikaan mieleen vastausta tuohon ongelmaan, niin jos sattuu tietämään jonkun Ubuntussa paremmin toimivan verkkoalbumin kuin tuo käyttämäni esnips, niin vinkki voi johtaa ubuntustumiseni edistymiseen.

12
Ubuntu tietokoneissa / Taulukkolaskin-kysely
« : 02.05.10 - klo:12.39 »
Hieman olisi kiinnostusta kääntää lisää Gnumericia ja ajattelin vähän kyselle käyttäjien mielipiteitä asiasta. Vastaamattajättämisetkin lasketaan (-;

Viestiosioon voinee sitten kirjoittaa pitemmät selitykset ja kannanotot.

Sivuja: [1]