Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - putte prossu

Sivuja: [1]
1
Heipä hei pitkästää aikaa.

Varsin ongelmatonta on ollut elämä näiden kanssa, mistä syystä ei ole tännekään tarvinut vähään aikaan rustailla ;)
Nyt kuitenkin olisi pientä ongelmaa ja tässä homma siis lyhykäisyydessään:
Potilaana kotipalvelimen virkaa toimittava laitos Debian 9:llä (Gnome), mille on varattu oma SSD-levy. Lisäksi koneessa on 5x 2TB softaraid ja ongelma siis saada levypakka standby-tilaan, kun niitä ei enää tarvita. Ongelma alkoi heti kun asensin tuon Stretchin ja aikaisemmin oli wheezy, millä kaikki samalla kokoonpanolla toimi kuten pitääkin ja toimii edelleen (tämä D9 asennettu uudelle levylle ja vanha D7 levy vielä tallessa).
Viankuvaus: hdparmin ajastus toimii osittain, mutta jättää aina yhden levyn hereille, samoiten Gnomen oma virranhallinta nukuttaa ajastuksella aina muut levyt, paitsi yhden ja tämä on ERI levy kuin hdparmilla.
hdparm -y toimii ongelmitta jokaisella levyllä ja samoiten itse Gnome saa jokaisen levyn välittömään standby-tilaan käskystä. Standby-tilassa olevat levyt aina myös pysyvät nukuksissa, eivätkä lähde päälle muuta kuin silloin kun niillä sijaitseviin tiedostoihin yritetään päästä käyttäjien toimesta käsiksi.
Ainut toimiva yhtälö millä olen saannut levyt nukkumaan halutulla tavalla, on laittaa molemmista hdparmista, sekä Gnomen virranhallinasta kaikille levyille identtiset asetukset. Esim. se ei toiminut, että hdparm nukuttaa 4/5 levystä ja Gnome 1/5, kuten ei muutkaan lukuisat yhdistelmät mitä on tullut kokeiltua.

Toimiihan se homma toki näinkin, mutta lähinnä oman mielenrauhan takia olisi mukavaa jos ymmärätisi miksi homma toimii noin kuin se toimii? :(

Löysin kyllä useampiakin juttuja samasta ongelmasta, niin Debianissa kuin Ubuntussa, mutta lääkettä ongelmaan en löytänyt, vaikka tuota ongelmaa on ainakin Debianissa esiintynyt D8:n, eli Jessien jälkeen.

2
Eli työpöydälle pitäisi saada nappula, mikä aukaisee fingertermin ja luo SSH-yhteyden halutulla käyttäjätunnuksella, haluttuun serveriin.
Scriptin sain toimimaan käskyttämällä ja siihen osoittava pikakuvakekin on työpöydällä, mutta ongelmaksi muodostuu se fingerterm sulkeutuu komennon suorittamisen jälkeen, kun sen tuolla pikakuvakkeella käynnistää. Eli miten saan terminaalin pysymään auki?
Lisäksi olisi mukava saada optioina salasana samaan scriptiin, niin kuin sekin että sama scripti aukaisee vielä yhdistämisen jälkeen halutun screenin?


Jos asia ei oleellisesti muutu: muokkaa
Storck

3
Kyseessä siis Debian ja Ati:n suljetut ajurit. Kotipalvelin buutattu nyt 3 kertaa viimeisen vuoden aikana ja joka kerta sama juttu että työpöydän sijaan näytölle tulee tervehtimään musta ruutu. Ei muuta kuin näyttiksen ajurien poisto ja uudelleenasennus niin taas toimii normaalisti.
Mikä nämä rikkoo ja miksi?

4
Eli tilanne on nyt se että asustelen 2-kerroksisessa OK-talossa, mistä löytyy vain yksi puhelinpistoke koko töllistä ja se on tietysti alakerrassa, kun taas palvelin on yläkerrassa, minne netti menee piuhaa pitkin alakerran modeemilta. Ongelman aiheuttaa se että sähkökatkoksen sattuessa ja UPS:n akkujen varaan siirtyessä tuo alakerran modeemi ei ole akkuvarmennuksen takana, jolloin ilmoitukset asiasta ei lähde eteen päin sähköpostin muodossa.
Joten onko kukaan värkkäillyt konettaan lähettämään (tai onko se edes mahdollista) root mailia suoraan kännykkään SMS-viestinä?

5
Eli tämmöinen "lisäominaisuus" nyt näköjään pamahti kehiin XBMC päivittämisen myötä ???
Mitäköhän tuo haluaa? Näyttiksenä Radeon 5450, uusimmilla suljetuilla ajureilla ja sanomattakin lienee selvää että aikaisemmin toimi niin kuin pitääkin.

Edittiä: en tiedä onko näillä nyt jotain tekemistä keskenään mutta myös Gnome näyttää sanoneen työsopimuksen irti ja valittaa lisäosista yrittäessään käynnistyä. Ei kuitenkaan käynnisty ilman lisäosia vaan heittää kirjautumisruutuun mistä Gnome Classic kuitenkin käynnistyy normaalisti.

Kyseessä siis Debian (3.2.0-4-amd64) ja Gnome 3.4.2

Edittiä2: jaahas, molemmat ongelmat ratkesi kun poistin ja asensin uudelleen tuon Atin ajurin... Missä tuolla sitten olisi bitti mennyt poikittain ja mistä syystä kun kaikki pelitti eilen vielä hyvin ja tuo XBMC:n päivitys on ainut asia mitä tehnyt sen jälkeen?

6
Eli miten onnistuu parhaiten? Jonkun näköistä ohjeistusta löytyi mutta näissä dedikointi tapahtui prosessille mutta olisi kiva saada homma hoitumaan automaattisesti niin ettei tarvi aina erikseen tarkistaa prosissin ID:tä ja komennella sitten erikseen?
Kohteena olisi siis tiedostopalvelin Q8300 Quadilla, mistä voisi pari ydintä pyhittää pelkästään mdadm:lle...
Mielipiteitä? Ideoita? :)

7
Uusi setuppi pitäisi kasata ja tähän liittyen olisi pari kysymystä.
Eli vanhan pakan saan ilmeisesti tuhottua niinkin yksinkertaisesti kuin poistamalla vanhan mdadm.conf:n kokonaan ja kirjoittamalla vanhan pakan levyt täyteen nollaa minkä pitäisi tuhota kaikki vanhaan pakkaan liittyvä?
Toinen kysymys sitten taas olisi että mikä tiedostojärjestelmä kannattaisi laittaa uudelle pakalle? Tähän mennessä olen käyttänyt ihan sitä perinteistä ext3 mutta olisiko jotain syytä käyttää vaikka ext4 tai peräti xfs? Pakka tulee sisältämään 7x 1TB @ RAID5 palvelimella olevista tiedostoista noin 90% tulee olemaan vähintään yli 4GB tiedostoja joten näihin eväisiin liittyen optimointi vinkkejä otetaan vastaan :)

8
Eli kysessä debian ja backports:sta asentelin 3.2.0-0.bpo.3 kernelin että saisi TRIM:n toimintaan.
Kyseinen Kernel ei kuitenkaan aina käynnisty vaan tarjoilee tuommoista:





Ongelma mun käsittääkseni liittyy koneessa olevaan esata-ohjaimeen (Sil3132) ja ulkoiseen kovalevytorniin mutta miksi välillä käynnistyy normaalisti ja välillä ei? Biossin vaikutuksesta en ole varma kun eilen sain koneen käynnistymään pari kertaa peräkkäin uuteen kerneliin poistamalla AHCI:n käytöstä ja siirtämällä käyttislevyn toiseen SATA-liitäntään (uusi kernel toimi muuten mutta Atin:n ajurit ei oikein pelittäny joten käynnistin takaisin 2.6.32) mutta tänään ei taas kyseisellä setupilla suostunut käynnistymään.
Alemman kuvan UUID kuuluu raid-pakalle minkä levyt on siis asennettu tuohon torniin.

9
Eli käytössä ulkoinen 8 kovalevyn "torni" mikä yhdistetään koneeseen esata-porttien kautta, levyt raidattu mdadm:llä ja toisinaan olisi tarve saada pakka myös toiseen koneeseen kiinni.
Mitenköhän tuo mahtaa onnistua? Riittääkö pelkkä mdadm:n asennus toiseen koneeseen + alkuperäisen mdadm.conf:n kopiointi että pakka herää henkiin myös toisessa koneessa vai tarviiko muuta?

Tosin tässäkin mietityttää että tuo meikäläisen mdadm.conf näyttää hieman omituiselta, tuolla kun ei ole mitään yksittäisten levyjen tietoja niin kuin olen joissain conffeissa nähnyt, vaan pelkästään koko pakan UUID?

Lainaus
cat /etc/mdadm/mdadm.conf
# mdadm.conf
#
# Please refer to mdadm.conf(5) for information about this file.
#

# by default, scan all partitions (/proc/partitions) for MD superblocks.
# alternatively, specify devices to scan, using wildcards if desired.
DEVICE partitions

# auto-create devices with Debian standard permissions
CREATE owner=root group=disk mode=0660 auto=yes

# automatically tag new arrays as belonging to the local system
HOMEHOST <system>

# instruct the monitoring daemon where to send mail alerts
MAILADDR root

# definitions of existing MD arrays
ARRAY /dev/md/0 metadata=1.2 UUID=22d66331:b052111d:b3730ef5:f4b0ee7b name=debiani:0

# This file was auto-generated on Mon, 11 Apr 2011 20:59:55 +0300
# by mkconf 3.1.4-1+8efb9d1

10
Eli löytiyiskö ohjetta tai tutoa tuollaiselle operaatiolle missä debian pitäisi saada siirrettya 250GB PATA-levyltä 120GB SSD:lle?

edittiä:

Käynnistä suht uudella LiveCD:llä. Lähes kaikki komennot vaatii root oikeudet. Joten rootiksi su - tai Ubuntussa sudo su -. Oletan että pata on sda ja SSD on sdb!!!!

Tee osiot - yleensä 1. primaari eli käynnistyvä ja loput laajennetulle osiolle.
Tee tarvittavat osiot Gparted jos se on tuttu. Sillä voit tehdä myös tiedostojärjestelmät.
tai mkfs.ext4 -L ssd_levy -m 3 /dev/sdb1

-L on levyn nimi (valitse sopiva)
-m 3 kuinka paljon valitaan rootille oletus on 5% - valitse mieleisesi.
man mkfs.ext4 kertoo lisää optioita.

tune2fs -c 50 /dev/sdb1
Tämä asettaa levyn tarkistuksen joka 50:s kerta. Valitse mieleisesi.

Swap osio ei tarvitse tiedostojärjestelmää.
/home osiolle teet tiedostojärjestelmän samoin kuin yllä.
Itse teen yleensä levylle yhden primaariosion ja loput pistän laajennetulle
osiolle joten home liitetään silloin /dev/sdb5 ja swap /dev/sdb6

Kun osiot on tehty niin uusi käynnistys varmuuden vuoksi!!!!!
Näin kerneli näkee muutetun levyn varmasti oiken. Riippuu hieman
systeemistä päivittyykö osiotaulu muuttamisen jälkeen kernelille.

Käynnistyksen jälkeen tee kaksi liitospistettä
mkdir /mnt/uusi
mkdir /mnt/vanha


mount /dev/sda1 /mnt/vanha

mount /dev/sdb1 /mnt/uusi

df -h näyttää levyjen tilankäytön.

jos näyttää oikealta niin kopioidaan
 cp -ax /mnt/vanha/ /mnt/uusi

tässä menee hetki....
kopioinnin jälkeen
 umount /mnt/uusi
 umount /mnt/vanha


Muille levyille tehdään samoin.

jos mount /dev/sdXX valittaa että levy on jo liitetty
niin unmount dev/sdXX  auttaa. Levyhän voi olla jo
liitetty automaattisesti

Nyt pitäisi olla tiedostot kopioitu.

Sitten pitäisi korjata fstab ja grub.
Tähän on useampi vaihtoehto. Riippuu paljolti siitä
mitä teet vanhalla pata-levyllä. Nyt voi ottaa vaikka sen
pata-levyn pois ja uusi startti.

Asennetaan grub chrootin alla....
liitetään ssd-levy /mnt/uusi alle

blkid kertoo UUID
nano -w /mnt/uusi/etc/fstab
ja korjataan UUID

Valmistellaan chroot
 mount --bind /sys /mnt/uusi/sys
 mount --bind /dev /mnt/uusi/dev
 mount --bind /proc /mnt/uusi/proc

chroot /mnt/uusi
grub-install /dev/sda
update-grub

TÄSSÄ OLETETAAN /dev/sda jos muuta niin
oikea tilalle. Tarkasta myös grub device.map.

Noin sen pitäisi mennä. Toivottavasti ei montaa
pilkkuverhettä....


Aikaa meni noin tunti meikäläiseltä joten suosittelen tätä lämpöisesti vaihtoehtona Clonezilloille ym.

11
Eli RAID6 ei ole hakusessa vaan sellainen setuppi että normalin x-1 pakan lisäksi olisi vielä yksi ylimääräinen kovo mikä otetaan käyttöön automaattisesti jos yksi levy pakasta failaa?

12
Eli käyttikselle on oma 250GB levy minkä lisäksi raid5-pakka ja backup-levy ja ongelmana siis tiedostojen siirto tuolta käyttiksen levyltä muille asemille, mikä siis tapahtuu 5-10MB/s nopeudella. Pahinta on jos kopioin tiedostoa käyttislevyn sisäisesti niin nopeus tippuu 1-3MB/s mutta jos taas kopioi muilta asemilta käyttislevylle niin homma tapahtuu normaalisti. Myös hdparm näyttää lukunopeuden OK kyseiselle asemalle eli noin 70MB/s.

Tässä vielä jonkun näköinen kaavio tiedostosiirroista:
raid <-> backup = OK
raid/backup/USB -> käyttis = OK
käyttis -> raid/backup/USB = hidas

Mikäköhän tuollaista aiheuttaa ja mistä pitäisi lähteä setvimään asiaa?
Kaikki muut levyt on mallia sata ja käyttis levy taas on pata jos tällä on mitään merkitystä asian kanssa.

edit. otsikkoa korjattu.

13
Eli käytössä ulkoinen 8x kovalevyn torni mikä on kiinni 2-porttisessa 3gbps pcie esata-ohjaimessa (Sil3132 multiplier, eli 4kovoa menee yhden portin läpi).
Käytössä tällä hetkellä 7x 1TB mitkä raidattu mdadm:llä raid5 ja kiinnostaisi että vaikuttaako luku- / kirjoitusnopeuksiin noilla sata2-levyillä jos hommaan tuohon vastaavan 6gbps ohjaimen vai täytyykö myös levyt päivittää sata3 ?

14
Eli lähtökohdat:
Läppäri1 missä win7 ja VNC enterprise edition
Läppäri2 missä debian ja vino + remmina
Fileservu missä debian ja vino + remmina

Ja sitten se ongelma:
Läppäri1 saa hyvin yhteyden Läppäri2 VNC:llä eikä ole minkäänlaista glitchiä grafiikoissa.
Mutta sitten taas kun Läppäri1 yhdistää VNC:llä tai Läppäri2 remminalla Fileservuun ilmenee kaiken näköistä graaffista pygimistä jos esim. liikuttaa tai sulkee ikkunaa, jää sen kehykset kummittelemaan taustalle. Näistä haamukehyksistä pääsee eroon kuin käynnistää clientin uudestaa tai joskus jos maalaa hiirellä päälle.
Mistäköhän moinen voisi johtua? Kaikki ohjelmat pyörii oletusasetuksilla enkä ole niihin koskenut millään tavalla.
Olen koittanut myös toista versiota VLC:stä ja eri resoluutioita host-koneessa mutta samat ongelmat ilmenee silti. Mun järjen mukaan vika olisi tuossa Fileservun päässä?

15
Eli kun äänet tulee koneelta optisesti tai coaxilla vahvistimelle niin joka kerta kun esim. laittaa leffan pauselle tai pyörimään pauselta kuuluu kaiuttimista raastava POP-ääni? Äänikortti on integroituna Asuksen emossa ja tuo ääni siis kuuluu kaiuttimista vaikka mulla ei olisi mikään leffa tai muu pyörimässä vaan riittää kun piuha on koneessa kiinni ja vaihtaa vahvistimen päästä vaikka listening modea tai muuta niin tuo "pamaus" kuuluu kaiuttimista. Vianhakua olen tehnyt sen verta että johdoissa tai vahvistimen päässä ei pitäisi vikaa olla kun ne toimii muilla laitteilla ilman ongelmia.
Joten mistä vika mahdollisesti voisi johtua?

16
Eli miten on, voiko Debianissa päivittää näyttiksen ajurit ihan vaan hakemalla ATI:n sivuilta uusimpien ajureiden .run-tiedoston ja asentamalle sen vain kylmästi vanhojen ajureiden päälle paketin omalla asennusohjelmalla vai vaatiiko homma jotain erityisiä toimenpiteitä?
Tällä hetkellä käytössä on siis vastaavalla tavalla ATI:n sivuilta haetut/asennetut ajurit.

17
Noniin eli tuli tuossa Debianissa pitkästä aikaa kokeiltua KDE:tä mutta ei ollut vieläkään meikäläisen makuun vaan meno jatkuu kaavoihin kangistuneena Gnome classicilla ;D
Nyt kysymys kuuluukin että miten saan tuon KDE-plasma-desktop paketin poistettua turvallisesti kokonaisuudessaan koneelta ilman että se vaikuttaa Gnomeen millään tavalla?
Muistelisin että meikäläisen Linux "uran" alkuaikoina kun koitin eri työympäristöjä ja kylmästi vaan poistin tuon KDE:n pakketihallinnan kautta nii ei lähtenyt enää Gnomekaan tulille sen jälkeen?

18
Sellaista kyselisin että onko mitenkään mahdollista saada tuota bluetooth tiedonsiirtoa toimimaan niin että tietystä puhelimesta lähetetty bluetoothdata menisi määritettyyn kansioon?
Nyttenhän homma menee niin että kaikki bluetoothin kautta lähetetty data menee sen käyttäjän Downloads kansioon kuka koneella on sillä hetkellä kirjautuneena.

Sekin tietty kävisi jos saisin tehtyä kokonaan oman kansion bluetoothin varten minne kaikki sitten menisi puhelimesta tai kirjautuneesta käyttäjästä huolimatta.

Käyttiksenä on kylläkin Debian mutta kai täällä pienet syrjähypyt sallitaan :)

19
Noniin terveppä terve vaan munkin puolesta koko foorumille :)

Tähän asti on pärjätty Linuxin kanssa googlen kanssa ja seuraamalla taustalta tältä mainiota foorumia mutta nyt iski ongelma mihin en ole vastausta löytänyt.

Eli mulla rouskuttaa nurkassa palvelin missä pyörii LAMP+samba ja tähän asti ei siis ole ollut minkäänlaisia ongelmia. Tänää en kuitenkaan enää ole päässyt kirjoittamaan mihinkään /home-hakemiston kansioihin samban kautta millään tunnuksilla vaikka antaisi 777 oikeudet. Itse koneelta käsin asiat toimivat ihan niin kuin pitääkin.
Oikeasti ainut "säätö" mitä on tullut tehtyä ennen ongelmaa on phpmyadminin asennus ja se kun yritin saada jokaiselle kotihakemistoon public_html kansioita jakoon webbiin mitkä siis nekään ei toimi tällä hetkellä ja nyt mustä nyt tuntuu että tällä a2enmod-modulilla on näppinsä pelissä mutta siihen se meikäläisen tietotaito sitten loppuukin joten päätin tulla kyselemään jos foorumilta löytyisi jotain ehdotuksia asian ratkaisemiseksi? :-\

Muiden kansioiden luku ja kirjoitus onnistuu samballa vieläkin ihan niin kuin pitääkin ja tarvittavaa lisäinfoa saa kysymällä.

Auttakee, kiitos :D

Sivuja: [1]