Ubuntu Suomen keskustelualueet

Muut alueet => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: Senior - 04.05.09 - klo:18.33

Otsikko: Psykologiset syyt esteenä Linuxiin siirtymiselle
Kirjoitti: Senior - 04.05.09 - klo:18.33
Erittäin mielenkiintoinen artikkeli, joka analysoi miksi Linux on ja pysyy pienen vähemmistön käyttöjärjestelmänä.  Syy siihen miksi Linuxiin ei siirrytä suuressa mittakaavassa ei johdu käyttöjärjestelmästä (joka on parempi, luotettavampi ja turvallisempi kuin Windows)

http://community.zdnet.co.uk/blog/0,1000000567,10012684o-2000630136b,00.htm

Lainaus
"  Kay claims that 95% of people are 'instrumental reasoners' and the remaining 5% 'are interested in ideas':"

Vain 5% ihmisistä olisi hänen mukaan kiinnostunut ideoista.
Lainaus
"an instrumental reasoner is a person who judges any new tool or idea by how well that tool or idea contributes to his or her current goal. He goes onto talk about reward/motivation and says that 85% of people are 'outer motivated' versus 15% 'inner motivated'."

    Most people (~80%) fall into the 'outer motivated instrumental reasoners' group. These people won't pick up an idea if other people aren't doing it. Which seems like a very wise evolutionary group tactic - if a little safe. Kay, in his ACM talk, uses a contagion or forest fire model to demonstrate/claim that around 66% of a population is needed to achieve 'ignition'. To hit the tipping point where 'everyone is doing it' and the new idea takes over.

Pähkinänkuoressa asian voisi tiivistää näin, että ihmiskunnan valtaosa ei tämäntyyppisissä asioissa siirry mihinkään uuteen elleivät muutkaan siihen siirry. 85% ihmisistä on kommentoijan mielestä "ulkoisesti motivoituja" ja vain 15% "sisäisesti motivoituja".


(http://img104.imageshack.us/img104/3417/murderedcouple.jpg)
Provosoivasti voitaisiin myös kysyä, miksi myös tällaisen ilmiön harvinaisuus aiheutuu myös samoin pohjimmiltaan siitä "kun muutkaan eivät näin menettele". Quiana Jenkins-Pietrzak ja Jan Pawel Pietrzak - molemmat murhattiin, koska "rajoja rikottiin".
Otsikko: Vs: Psykologiset syyt esteenä Linuxiin siirtymiselle
Kirjoitti: Exitium - 04.05.09 - klo:18.44
Oliko jotain uutta?
Otsikko: Vs: Psykologiset syyt esteenä Linuxiin siirtymiselle
Kirjoitti: Mippe - 04.05.09 - klo:18.57
Ihmiset pelkäävät muutosta siitä on kyse. Ne joilla riittää lahkeita kokeilla jotain erilaista käyttävät "vaihtoehtokäyttöjärjestelmiä".

Ehkä suurin syy miksei nuoret hyväksy Linuxia piilee siinä, että MSN Live messenger on ainoa mese ja Counter Strike ei toimi suorilta käsiltä. :)
Otsikko: Vs: Psykologiset syyt esteenä Linuxiin siirtymiselle
Kirjoitti: Senior - 04.05.09 - klo:19.28
Oliko jotain uutta?

Tarkoitatko Linuxin vai rasistisen vihamurhan suhteen? Oikeastaan kummankaan suhteen perusasiat eivät ole muuttuneet. Ihmisten epärationaalisuus ja pieteetti jolla he kärsivät käyttöjärjestelmänsä jatkuvat haaksirikot (siis Windowsin) on todella vaikuttavaa. Pahinta asiassa on se, että syy käyttäjärjestelmäasiassa ole pelkästään tietämättömyys, myös monet kokeneet konkarit vierastavat Linuxia juuri siksi että "marginaaliinhan sitä kuitenkin jäädään". Mitään järkiperäisiä syitä välttää Linuxin käyttämistä ei suurelle osalle ihmisistä enää ole.

Otsikko: Vs: Psykologiset syyt esteenä Linuxiin siirtymiselle
Kirjoitti: Nuupuntu - 09.05.09 - klo:11.23
Psyykkisiä esteitä varmasti on. En epäile.

On muitakin tekijöitä: työhön (miksei harrastukseenkin) liittyvä spesiaaliohjelma on saatavilla vain Mac-/Win-ympäristöön; lisälaitteiden (printteri, skanneri jne.) draiverit tehty vain win-ympäristöön jne.

Nuo ovat sellaisia todellisia tekijöitä, etten voi täysin luopua xp:stä. Macista en halua luopua, koska... ja tämä ilman turhaa hypetystä: omien kokemusteni mukaan OS X on stabiilein käyttis (minulla PPC-Tiger kuin wanha kunnon junan wessa).
Otsikko: Vs: Psykologiset syyt esteenä Linuxiin siirtymiselle
Kirjoitti: Senior - 11.05.09 - klo:07.22
Kun on tullut puheeksi Linuxiin siirtyminen olen kaikille sitä ratkaisua miettineille ehdottanut etteivät he luopuisi täysin myöskään Windowsin käytöstä vaan kokeilisivat Linuxia rinnan Windowsin kanssa. Useimmat ovat kokemuksensa perusteella siirtyneet sitten pääasiassa Linuxin käyttäjäksi. Itsekin käytän kotikoneen toisessa osiossa vielä Xp:tä lähinnä yhden heikosti Winen alla toimivan sovelluksen takia. Henkilökohtaisesti olen myös havainnut että monet ihmiset lähinnä psykologisista syistä eivät uskalla edes kokeilla Linuxia. Tämä on hämmästyttänyt minua, sillä tiedät että monilla ei ole enää mitään menetettävää jos he edes kokeilisivat Linuxia. Missään tapauksessa en ole kyllä väen väkisin ollut tuputtamassa Linuxia kenellekään.

Itselläni netti ja muu peruskäyttö on siirtynyt täysin Linuxille.
Otsikko: Vs: Psykologiset syyt esteenä Linuxiin siirtymiselle
Kirjoitti: Jakke77 - 11.05.09 - klo:07.46
jotkin windowsin puolestapuhujat yleensä pelottelevat ihmisiä niin paljon, ettei tavalliset pulliaiset uskalla alkaa edes kokeilemaan linuxia. on milloin mitäkin "käsin tehtävää säätöä ja laitteiden yhteensopimattomuutta" mitkä suurinpiirtein kaikki on jo viime vuosituhannen harmeja. toinen typerä syy on just nämä pelit mitkä ei kuulemma linuxilla toimi ja senkään takia ei voida linuxia asentaa... kolmas ehkä typerin syy on ettei edes haluta opetella klikkaamaan ohjelmia käyntiin jostain muualta kuin käynnistä valikosta tai työpöydältä, valitetaan kuinka outo ja vaikea linux on ja samalla mietitään kuinka helppo sitä on käyttää ;)
Otsikko: Vs: Psykologiset syyt esteenä Linuxiin siirtymiselle
Kirjoitti: ajaaskel - 11.05.09 - klo:09.50
Lienee sekä psykologisia että historiallisia syitä.  Näkisin että Linux on historiallisesti mielletty yliälykkäiden, nörttien ja propellihattujen käyttöjärjestelmäksi jonka kanssa muut ei tule toimeen.  Ajat ovat kyllä radikaalisti muuttuneet siitä sillä nykyään Linux on sekä erittäin helppo käyttää että kivempi käyttää kun sitä on hetken käyttänyt.    Asenteen tarkistusta ja tiedotusta tarvitaan.
 
Otsikko: Vs: Psykologiset syyt esteenä Linuxiin siirtymiselle
Kirjoitti: Mario92 - 11.05.09 - klo:15.17
Linuxia suositellessa nuoret eivät vaihda pelien takia ja vanhemmat henkilöt luulevat Linuxin olevan valkoista tekstiä mustalla.
Eikös tässä tulla siihen että jos julkisilla paikoilla (Kirjastot, Huoltoasemian nettikoneet, Koulut, Nuorisotalot) olisi Linux niin saattaisi ainakin tämä vanhempi sukupolvi motivoitua vaihtamaan.
Otsikko: Vs: Psykologiset syyt esteenä Linuxiin siirtymiselle
Kirjoitti: eap - 11.05.09 - klo:19.07
Jospa se kynnys pikkuhiljaa madaltuu kun linuxiin törmää julkisessa käytössä olevissa koneissa. Olen törmännyt jo useammassa hotellissa asiakaskäytössä olevissa koneissa Ubuntuun. Tosin monikaan näitä koneita käyttävä ei edes huomaa, että käyttis ei olekaan windows.
Otsikko: Vs: Psykologiset syyt esteenä Linuxiin siirtymiselle
Kirjoitti: Senior - 12.05.09 - klo:07.35
En harrasta propagointia Linuxin puolesta. Totean vain tuttavilleni että Linux on järjestelmänä yksinkertaisesti vain vakaampi ja turvallisempi kuin Windows ja viittaan myös kokemuksiini tietokoneiden käyttöjärjestelmistä aina vuodesta 1990 lähtien. Sitten jätän asian vain muhimaan heidän mieliinsä. Jokainen saa vapaasti päättää kuinka paljon sietää oman järjestelmänsä puutteita ja ongelmia. Talvella 1999-2000 käytin ensimmäistä kertaa Linuxia koulutusprojektin yhteydessä. Nykyiset pikku puutteet Linuxissa ovat aivan mitättömiä verrattuna 9 vuoden takaiseen tilanteeseen jolloin sovellusohjelmia sai suorastaan etsimällä etsiä. Taisi olla vuoden 2000 lopulla jolloin Open Officesta tuli ensimmäisen kerran Linuxille varteenotettava toimisto-ohjelmasovellus. Vai kuinka?
Otsikko: Vs: Psykologiset syyt esteenä Linuxiin siirtymiselle
Kirjoitti: henri_aleksi - 12.05.09 - klo:16.05
Taisi olla vuoden 2000 lopulla jolloin Open Officesta tuli ensimmäisen kerran Linuxille varteenotettava toimisto-ohjelmasovellus. Vai kuinka?
Vuonna 1999 Sun osti StarDivisionin, joka teki starofficia. ko. softaan openofficekin pohjaa.

Wikipedian mukaan ensimmäinen StarOffice versio, joka toi tuen Linuxille oli 3.1. Tämä versio tuki
i386 linuxin lisäksi windows 3.1/win95, OS/2 (16-bit),  Solaris Sparc/x86, Mac OS 7.5 – 8.0.

Varsinaista julkaisuvuotta 3.1 versiolle wikipedia ei kerro (googlettakoon ken haluaa), mutta eiköhän katsomalla tuettuja
käyttiksiä saada vähän käsitystä mihin aikaan linux sai ensimmäisen version starofficesta.

Itse kun aloitin linux-seikkailuni vuoden 2000 tienoilla, sun myi starofficea linuxille noin $50 hintaan.
Otsikko: Vs: Psykologiset syyt esteenä Linuxiin siirtymiselle
Kirjoitti: ~unknown - 12.05.09 - klo:16.28
Psykologisia syitä on monia.
Psykologiset syyt ovat itseasiassa suurin este Linuxiin siirtymiselle, koska se pelko käytön vaikeudesta on pään sisällä, eikä siihen voi vaikuttaa ellei henkilö sitä itse halua.

Oma mielipiteeni kun kuulin Linuxista: Mikä ihmeen... Linus?
Oma mielipiteeni kun kokeilin Linuxia ensimmäisen kerran (Knoppix): Iha hieno, ja on täs jotai tämmösii pelei, mut ei täl sit mitää oikee tee tai pitää täs kattoo...
Oma mielipiteeni nyt: Linux voi olla joillekin parempi vaihtoehto kuin Windows.
Otsikko: Vs: Psykologiset syyt esteenä Linuxiin siirtymiselle
Kirjoitti: Tomin - 12.05.09 - klo:16.40
On se hauskaa, kun veljeni lähetteli screenshotteja Kubuntustaan kaverille, jonka kotona Windows (Vista tai XP) ja hän halusi heti asentaa Kubuntun kun se oli niin hieno. :) Valitettavasti iskä ei anna, kun kone kuulemma lähtee korjaukseen sen jälkeen... ???
Otsikko: Vs: Psykologiset syyt esteenä Linuxiin siirtymiselle
Kirjoitti: Senior - 20.05.09 - klo:13.48
Lienee sekä psykologisia että historiallisia syitä.  Näkisin että Linux on historiallisesti mielletty yliälykkäiden, nörttien ja propellihattujen käyttöjärjestelmäksi jonka kanssa muut ei tule toimeen.  Ajat ovat kyllä radikaalisti muuttuneet siitä sillä nykyään Linux on sekä erittäin helppo käyttää että kivempi käyttää kun sitä on hetken käyttänyt.    Asenteen tarkistusta ja tiedotusta tarvitaan.
 

Melkeinpä uskaltaisin väittää, että eteenkin ns. tavallisten tattanoiden kannattaisi juuri siirtyä Linuxiin. Joku nörtti ja kokeneempi käyttäjä (esim. vastuuntuntoinen aikuinen) voi Windowsin käytössä selvitä kuivin jaloin. Lapsiperheiden osalta suositukseni on selvä - nettisurffaus Linuxille, ehdottomasti.
Otsikko: Vs: Psykologiset syyt esteenä Linuxiin siirtymiselle
Kirjoitti: qwertyy - 20.05.09 - klo:15.06
suurimmat syyt tosiaan taitaa olla, että linuxia kehunutta vastaan löytyy aina nippu ns. Wanhanliitonväkeä, jotka tyrmää siirtymän, koska käyttäjän pitää olla nörtti. Toinen on ympäristön luonnollinen mainostus. Muutkin pärjää winukalla ja jos ongelmiin törmää, niin lähes takuuvarmasti joltain tutulta löytyy ideoita. Muutamille olen saanut "myytyä" linuxin, mutta olen haastatellut tarkkaan mitä kyseiset ovat koneiltaan halunneet. Muutamille en edes tule mainostamaan, yleensä näiden käytössä konetta pitäisi konffailla kohtuuttoman paljon tai sitten he pelaavat tms ei niin helposti toteutettavaa siirtymää. Eniten varmasti saa tehtyä linuxille hallaa jos ei kerro mahdollisista ongelmista ja sanoo homman toimivan täsmälleen kuin windowsissa.