Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - OJK

Sivuja: [1] 2
1
Distorini on Mint 21 MATE. En haluaisi tehdä hutiostoja skannerin ja piirtopöydän kanssa. Mitä helposti asennettavia skannereita ja piirtopöytiä löytyy Mint 21:een?

2
Vanhasta Core 2:stani on puhti loppumassa ja olisi aika päivittää kone hiukan tuoreempaan. Suoritusteho ei vaan enää riitä. Mutta mikä valita tarjolla olevista? Tarjolla olisi 4. sukupolven i5-prosessorilla olevaa ja 1. sukupolven i7-konetta. Onko näillä kuinka suurta eroa? Kumpaan kannattaisi kääntyä?

3
Tytär haluaisi retroilla vanhoilla Windows-prinsessapeleillään, mutta kun kotoamme ei löydy yhtään Win-konetta. Vanha käytöstä hylätty Acer, jossa on Linux Mint 17 MATE, löytyy ja ajattelin asentaa sen rinnalle Win XP:n. Mutta mitenkäs tuo tehdään? Ohjeita toisinpäin asennukseen kyllä löytyy, mutta harvempi haluaa väkisin Windowsia Linuxin rinnalle.

Tällaisen ketjun vuodelta 2006 löysin: https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=3806.msg26960, mutta ei siitäkään ole avuksi. Kuten tuossa ketjussa kysyjäkin toteaa, osiointi ei ole minunkaan päivittäistä rutiiniani.

Joten olisiko jossain "for dummies" -ohjeet, tai osaisiko joku ystävällisesti vaihe vaiheelta opastaa, miten asennetaan Windows Linux Mintin rinnalle?

4
Minulla näyttää olevan lähes pysyvä ongelma Mintin, Shotwellin ja Flickrin kanssa. Aiemmin olen eri jakelun kanssa temppuillut, nyt uusimman jakelun kanssa.

Ongelma: Shotwell ei löydä Flickriä lainkaan.
Minulla on Mint 18 MATE. Shotwellin asetuksissa on täppä kohdassa: Liitännäiset > Julkaisu > Flickr. Silti kun yritän julkaista kuvia Flickriin, Shotwell tunnistaa liitännäisistä vain Piwigon. En siis pääse edes Flickrin kirjautumisvaiheeseen. Jos poistan Shotwellin liitännäisten asetuksista Piwigon kohdalta täpän, Shotwell ei tunnista – eikä siis tarjoa – mitään julkaisupalvelua.

Mistähän kiikastaa?

5
Koneellani on Mint 18. Teemana on Mint-Y-Dark. Paneelin olen siirtänyt tottumussyistä ikkunan ylälaitaan, jonka lisäksi käytän neljää työtilaa, ja työtilojen valitsin on lukittu paneeliin. Muuta tuunausta ei ole harrastettu.

Alusta saakka tässä Mintissä on esiintynyt kummallinen ongelma, johon en ole missään muussa jakelussa törmännyt (tai en tiedä, onko tämä jakelun ongelma – en ole osannut paikantaa ongelmaa): kun klikkaan avoimen sovelluksen ikkunassa oikean yläkulman "pienennä ikkuna" -merkkiä eli perinteistä vaakaviivaa, avoinna oleva ikkuna ei pienenny paneeliin, vaan koko ikkuna katoaa jonnekin. Sovellusta ei siis näy paneelissa, eikä työtilavalitsimessa minkään työtilan kohdalla.

En tiedä minne ikkuna katoaa, en edes tiedä, jääkö sovellus käyntiin, mutta mitään muuta vaihtoehtoa sovellusikkunan palauttamiseksi en ole löytänyt kuin sovelluksen uudelleen avaamisen.

Onko tässä nyt jotakin, jota en vain tajua?

6
Tuossa aiemmassa ketjussani kyselin ratkaisua yhteen sovellusongelmaan ja vastauksena sain aikaistaa Mintin päivitystä uuteen LTS:ään. Näin tein. Koneeni on HP Compaq 6710b, Core 2 Duo 2.1 GHz. Muistia on 3 gigaa, se näyttää riittävän oikein hyvin.

Opin vasta äskettäin, että tämäkin vanha rauta pyörittää 64-bittistä tavaraa. Itse en ymmärrä mitään, mitä 32-bittisyys ja 64-bittisyys tarkoittavat. Netistä olen aktiivisesti lukenut aiheesta, mutta en ole humanistina ymmärtänyt muuta kuin että teksti oli kirjoitettu suomen kielellä. Aiemmat tällä koneella olleet Mint-jakelut ovat olleet 32-bittisiä. Nyt asensin 64-bittisen Mint 17 Maten.

Päivityksen jälkeen kone on puhkunut aika lailla. Tuuletin käy käytännössä koko ajan; ei nyt sentään ulise ja vingu, mutta käy koko ajan. Järjestelmän valvonnasta olen seurannut että vuoron perään CPU1 ja 2 paukuttavat 100 prosenttia. Tosin se on ajoittaista, mutta säännöllistä. En tiedä, miten saisi keskiarvon otettua, vai saako mitenkään, mutta silmämääräisesti käyttöaste saattaisi olla tuollaista 70-80 prosentin luokkaa.

Myös sovellusten moniajo tuntuu näppituntumalla nahkeammalta. Tätäkin kirjoittaessani kursori tuntuu tulevan hitusen näppäimistön nakuttamista jäljessä. Striimaan samaan aikaan musiikkia, ulkoiselle kovalevylle menevät varmistukset, järjestelmän valvonta ja LibreOffice Writer on avoinna. Yleensä on selaimessa enemmänkin tavaraa avoinna (ja työskentelen pääsääntöisesti selaimella).

Ahnehdinko liikoja? Onko sillä mitään väliä tällaisen vanhan raudan kuormituksen kannalta, onko 32- vai 64-bittinen jakelu? Ennen kuin palautan kaikki tiedostot ja softat, kannattaako minun ajaa 32-bittinen Mint 17 Mate tälle koneelle?

7
Minulla on Shotwell kahdella Mint-koneella. Toisella koneista on Linux Mint 13 Mate ja toisella on Mint 17 Cinnamon.

Tämän Mint 13 koneen Shotwell ei keskustele Flickrin kanssa, vaan antaa virheilmoituksen:

Service http://api.flickr.com/services/rest returned HTTP status code 403 Forbidden

Tuolla Mint 17 Cinnamon -koneella taas ei Shotwellin ja Flickrin välillä ole mitään ongelmia. Kuvien julkaiseminen onnistuu mainiosti.

Mistä mahtaa johtua tuo Mint 13 -koneen ongelma? Ei onnistu Mint 13 -koneella gThumbinkaan kanssa julkaiseminen Flickriin, kokeilin. Ongelma näyttäisi siis olevan Mint 13:ssa, eikä sovelluksissa.

8
Vanha ja uskollinen HP:ni on 32-bittinen Dual Core 2.1 GHz. Kone on vähän puhkunut, kun työskennellessäni selaimessa on saattanut olla 7-8 välilehteä samaan aikaan avoinna. Selaimena on ollut Firefox.

Lisäsin koneeseen hiukan muistia (ennen 2 gigaa, nyt ei sen enempää kuin 3 gigaa). Seurailin hieman järjestelmän valvonnan puolella, miten noita resursseja kuluu. Ei koneessa muisti ole (ainakaan enää) kovinkaan kovilla, mutta prosessorit paukuttavat Firefoxin kanssa sellaista 90-100 prosenttia. Kun vaihdoin Chromiumiin, hörppiminen putosi puoleen.

Ongelma on nyt vain se, että kone on 32-bittinen ja Chromiumin parhaat päivät ovat olleet ja menneet. Sitähän ei saa 32-bittiseen päivitettyä.

Ja olihan horisontissa kysymyskin: Mikä olisi kevyt, ei niin resurssisyöppö selain, kuten Firefox näyttää olevan? Vai pitääkö minun opetella erilaiset työskentelytavat?

9
Minulla on vanhassa Acerin kannettavassa (32-bittinen 1.66 MHz, muistia 2 gigaa) Ubuntu 14.04. Asensin kokeeksi, josko kone jaksaisi sitä pyörittää. Ei jaksa niin hyvin, että sillä voisi kunnolla työskennellä. Koneesta en haluaisi luopua, on niin  nättikin.

Haluaisin poistaa Ubuntun ja laittaa Linux Mint MATE:n tilalle. Miten Ubuntun poistaminen tapahtuu? Vai tarvitseeko sitä poistaa? Olen eri foorumeilta yrittänyt asiaa tarkastaa ja ohjeet ovat olleet vähän ristiriitaisia. Päällimmäiseksi on jäänyt käsitys, että jotain saattaa mennä pieleen, jos yrittää MATE:n ajaa päälle.

Yritin myös täältä kaivella ohjeita, mutta ihan tuoreita ketjuja en löytänyt (tai sitten en osannut etsiä oikein).

10
Minulla ei nyt ole varsinaisesti muuta ongelmaa kuin että äimistelen vain. Eli osaisiko joku selittää minulle, miksi "tervapalloja" eli tar.gz-paketteja on, vaikka olen monesta yhteydestä lukenut, että niiden asentamisen kanssa pitää olla varovainen? Miksi esim. sellainenkin toimija kuin Mozilla tarjoaa Firefoxinsa tervapallona?

Lähinnä tämä kysymys nousi jälleen tänään mieleeni, kun töissä kaivoin melkoisen tovin jälkeen Linux Mint 17 -koneeni esille. Koska en ollut käyttänyt sitä vähään aikaan, sillä oli melkoisesti päivitettävää. Yksi päivitettävä oli Firefox-selain. Luonnollisesti yritin päivitystä Synapticin kautta, mutta jostain syystä päivitys ei onnistunut, vaan Synaptic herjasi muistaakseni joko ettei pakettia ole olemassa tai polku on väärä - en muista, eikä aikaa ollut jäädä asiaa enempiä kaivelemaan.

Siispä ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin yrittää Firefoxin sivujen kautta. Sieltä sain sitten jälleen tervapallon, mutta jäipä sitten FF päivittämättä. En nimittäin ole koskaan osannut asentaa mitään tervapallojen kautta, ja kuten kirjoitin edellä, olen oppinut välttelemäänkin niitä. Kismitys kuitenkin jäi.

11
Nythän näitä kuvaongelmia alkoikin pukata. Kone pyörittää edelleen Linux Mint 13 MATE:a. Aikaisemmin kone löysi usb-väylään kytketyn web-kameran, mutta pientä muuttoa tehdessäni kytki kaikki vehkeet koneesta irti. Kun kasasin kokoonpanon takaisin, kone ei enää löydä kameraa. Tässä mitä pääte näyttää:

Koodia: [Valitse]
(cheese:2579): Gtk-WARNING **: Attempting to add a widget with type GtkImage to a GtkToggleButton, but as a GtkBin subclass a GtkToggleButton can only contain one widget at a time; it already contains a widget of type GtkLabel
ja

Koodia: [Valitse]
(cheese:2579): WARNING **: cheese-window.vala:1624: Error: Laitetta ei löydy
Mitähän minun pitäisi tehdä?

Pahoittelen, että laitan näitä LInux Mint -viestejä tänne Ubuntu-foorumille. Yritin luoda tunnuksen Mintin foorumiin, mutta en saanut koskaan sähköpostiini vahvistusviestiä, joten tunnukseni ovat inaktivoituneina. Toisaalta, käytän kyllä molempia, Ubuntua sekä Mintiä, molemmat löytyvät käyttämiltäni koneilta - jos noin niin kuin selittely sallitaan...

12
Pahoittelen heti kättelyssä, että kysymykseni saattaa olla väärässä ketjussa. Ongelma koskee kyllä Shotwellia, mutta käyttöjärjestelmäni on Mint 13 MATE. Eli, Shotwell asentuu kyllä aivan normaalisti ilman mitään herjoja. Asennuksen jälkeen se myös näkyy normaalisti Menu-valikossa Grafiikkaohjelmissa. Mutta kun yritän avata ohjelman, mitään ei tapahdu. Siis yksinkertaisesti ei mitään, ei herjoja, ei tiimalaseja tai pyöriviä ajanrattaita - ei mitään. Olen kokeillut asentaa ohjelman Synapticin kautta ja ohjelmistohallinnan kautta, mutta aina sama juttu.

Mistä voisin aloittaa vian etsinnän - paitsi siitä, että käytän Mintiä?

EDIT 18.54: Ei muuten avaudu DigiKamkaan. Sitä en ollut aiemmin asentanutkaan, mutta nyt päätin kokeilla. Sama juttu kuin Shotwellin kohdalla.

13
Tämä alkaa jo hieman huvittaa. Joskus aikoinaan kyselin, miten saan videokuvan oikeinpäin OpenShotissa. Nyt ongelmani on seuraava:
Leikkasin OpenShotissa tunnin TV-ohjelmasta (.flv) 12 minuutin pätkän.
Tallensin sen mpegiksi.
Avasin VLC:ssä tallenteeni ja videokuva on ylösalaisin.
Movie Playerissa kuva on kuitenkin oikeinpäin.

Mistä johtuu, että kuva on VLC:ssä väärinpäin ja miten saan sen käännettyä?

14
Kuvasin puhelimella videoita. Siirsin videot koneelle (Ubuntu 10.04) ja toin editoriin (OpenShot). Kaikki on muuten hyvin, mutta videokuva on väärinpäin eli ihmiset roikkuvat jaloistaan pää alaspäin kuvan ylälaidasta.
OpenShotissa on toiminto "käännä 180 astetta", mutta eipä vain käännä.

Onko hyviä neuvoja, miten saisin videot oikein päin ja missä prosessin vaiheessa?
Niin, ja puhelin, jolla kuvasin on iPhone - anteeksi :-( Sehän se alkuperäinen harmin aihe on, mutta kun muutakaan ei ole käytössä.

15
Mitähän tuo Ubuntu särkee koneilla mennessään, kun parillakin Ubuntu-koneellani ovat näytöt olleet aika hakusessa? Akuutein ongelma koskee tällä hetkellä PCLinuxOS 2012 LXDE liveCD:tä ja Ubuntu 10.04 konetta.
Kone on vanha HP compaq läppäri. Vääntö pitäisi riittää vaikka PCLinuxin asentamiseen. Minulla on ollut koneessa kiinni Asuksen 19" VGA-liitäntäinen kakkosnäyttö. HP:n näytönohjain on Nvidia ajuriversio 96.43.17. Huomasin jo ulkoista näyttöä säätäessäni, että Ubuntun oma Näytöt-asetukset ei tunnista enää HP:n näyttöä, vaan herjaa tuntemattomasta näytöstä. Nvidian oma ohjain löytyy ja päästää säätämään näyttöjä.

Nyt on kuitenkin sellainen ongelma, että kun laitan PCLinuxin liveCD:n koneeseen, kone lähtee buuttaamaan ihan normaalisti. Kuitenkin buuttauksen noin puolessa välissä koko hoito hyppää jonkinlaiseen DOS-pohjaiseen näkymään, jossa lukee seuraava teksti:

Koodia: [Valitse]
Failed to start the X server (your graphical interface). It is likely that it is not set up correctly.
Would you like to view the X server output to diagnose the problem?

Ja sitten vaihtoehdot "Yes" tai "No". Jos valitsen "Yes", saan silmilleni litanian, josta en ymmärrä muuta kuin että jotakin on pielessä. Näytöllä lukee mm. tällaista:

Koodia: [Valitse]
Parse error on line 8 of section InputClass in file /etc/X11/xorg.conf.d/50-synaptics.conf
" " is not a valid keyword in this section.
(EE) Problem parsing the config file
(EE) Error parsing the config file

Fatal server error:
no screens found

Kun tästä tulen "Exitin" kautta pois, aukeaa toinen DOS-pohjainen herja:

Koodia: [Valitse]
Would you like to view the detailed X server output as well?

Sieltä tulee sitten sama teksti kuin mitä aiemmin siteerasin erroreista lisättynä kehotuksella konsultoida X.Org Foundationin supportia.

Ja tässä kaikki. Ei käynnisty PCLinuxOS.
Tämä on toinen Ubuntu-läppäri, jossa kakkosnäytön kiinnittäminen tekee alkuperäisestä näytöstä tuntemattoman. Töissä kävi Acer Travelmaten kanssa sama juttu. Silloinkin tuli X server herjoja. Ei auttanut käyttiksen uudelleen asennus, eikä edes kokonaan toisen käyttiksen (Linux Mint Debian) asennus. Grafiikat jäivät suttuisiksi ja näyttö tuntemattomaksi.

Onko mitään vinkkejä, millä maallikkokin selviäisi näistä ongelmista?

16
Yritin taas koluta jo olemassa olevia ketjuja. En löytänyt mitään kysymykseeni varsinaisesti sopivaa.

Tilanne: Olen uusimassa yhtä vanhaa Ubuntu-konetta (10.04 LTS). Vanhalla koneella on muutamia perussetin lisäksi asennettuja ohjelmia, joilla on myös tehty töitä. Haluaisin siirtää nämä vanhan koneen ohjelmat sekä kaikki omat tiedostoni uudelle koneelle.

Mikä olisi a) kätevin ja b) helpoin tapa siirtää nämä ohjelmat ja tiedostot? (Mahtavatko kohdat a) ja b) olla yhtenevät?)
Toiseksi, jos nyt nakkaan Ubuntu 12.04 LTS:n uudelle koneelle, niin ovatko ohjelmat yhteensopivia uudemman jakelun kanssa (ohjelmat kuten Gramps, OpenShot, Tilitin)?

17
Pahoittelen heti, jos kysymyksiini on olemassa selkeät vastaukset jossain ketjussa, enkä vain ole osannut niitä etsiä. Olen mielestäni kolunnut ketjuja aika paljon läpi, mutten ole löytänyt vastauksia juuri näihin kysymyksiini - ainakaan sellaisessa muodossa, että olisin ymmärtänyt ohjeiden mukaan toimia.

Eli, YLE:n ohjelmien tallentaminen onnistuu hienosti yle-dl:llä. Miten saisin tallennettua yhtä kätevästi ohjelmia myös Katsomosta ja Ruutu.fi:stä? Itse asiassa minua kiinnostaa vain yhdenlaisten ohjelmien tallentaminen näistä palveluista: Uutisten (mikäli tällä tiedolla nyt on mitään merkitystä sen suhteen, miten ohjelmat tallennetaan, tuskinpa).

Jos sellaiset "for dummies" -ohjeet taas saisin :), kiitos.

18
Laitealue / Kokemuksia: Dell Inspiron 1525?
« : 10.11.12 - klo:19.59 »
Katselin ensin, josko tästä olisi ollut aiemmin missään ketjussa, mutta ei tarttunut silmään.
Minulla olisi mahdollisuus saada seuraavanlainen menopeli: Dell Inspiron 1525 (täsmälleen samanlainen ja samoin speksein kuin tässä linkissä: http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=4175). Ubuntun sivujen mukaan se on Ubuntu-sertifioitu, eikä mitään huomautuksia koneesta ole.

Onko kenelläkään kokemuksia tuollaisesta Dellistä? Olen ajatellut siihen Ubuntu 12.04:ää. Riittääkö tuon Dellin vääntö 12.04:ään, vai kannattaisiko heti kärkeen tuplata muisti?

Nykyisellä läppärilläni pyörii Ubuntu 10.04 LTS. Tämä nykyinen Acer on 11" näytöllä, Intelin Core Duo 1.66 GHz prosessori ja 2 GB muistia. Tähän en ole ajatellut heittää 12.04:ää.

19
Koetin etsiä muista ketjuista, josko aihetta olisi käsitelty. En löytänyt mitään sopivaa. Tämä voi myös tuntua joistakin vähän naurettavalta aiheeltakin, sorry.

Mutta, mikä olisi ohjelma, jolla voisin seurata koneeni kiintolevyn tilankäyttöä? Toki tiedän, että Järjestelmä-valikossa on Ylläpito > Levytyökalu sekä Järjestelmän valvonta. Jälkimmäisellä näen esim. kiintolevyn kapasiteetin ja käyttöasteen. Mutta haluaisin saada hieman tarkemmin tietoa kuin vain, paljonko tiedostojärjestelmä vie tilaa ja näkisin mielelläni tuon tiedon myös graafisesti esitettynä.

Voipi olla, että sellainen ohjelma tai ominaisuus on Ubuntussa kätten ulottuvilla ja olen vain ollut sokea asialle, mutta ei ole vain sattunut silmiin. Olisiko kenelläkään mitään valaisevaa ehdotusta?

Ubuntuni on 10.04 LTS.

20

Kokeilitko muuttaa ikkunan kokoa?


Kokeilin muuttaa, eikä auttanut. Mutta Hola! Löysin ongelman syyn ja sain asian ratkaistua! :-)
Ongelman aiheuttaja oli kakkosnäyttö. Minulla on VGA-porttiin liitetty toinen näyttö, johon olen laajentanut työpöytää. Tämä kytkentä aiheutti ongelman.
Hoksasin sen sitä kautta, että huomasin, etteivät VLC:n eikä Totemin visualisoinnit toimineet musiikkia kuunnellessa. En ollut aiemmin kiinnittänyt tuohon huomiota, vaikka minulla onkin ollut Totemin visualisointi päällä.
Napsaisin kakkosnäytön irti koneesta ja jo näkyivät Yle uutiset sekä haluamani ohjelma.

Kiitos Ganymedes ja nm hyvistä neuvoista. Ilman neuvojanne en olisi osannut lähteä sulkeistamaan mahdollisia virheitä pois, vaikka syyn suurin piirtein olisin osannutkin aavistella. Lopullinen virhe olisi jäänyt kuitenkin huomaamatta, jos en olisi tehnyt neuvojenne mukaista sulkeistamista.

Olisiko kenelläkään neuvoa, miten saisin pidettyä kakkosnäytön kiinni ja silti tallenteet näkyisivät? Olisi mukavampi katsella niitä tuosta 19" näytöltä kuin 11-tuumaiselta :-) Vaikka pääasia kuitenkin on, että näkyyvät edes jollain tavalla.


(Ketju jaettu uudeksi aiheeksi -- ajaaskel)

EDIT: Sen verran vielä kysyisin neuvoa, että osaako kukaan sanoa, a) miksi Ubuntuni nimeää tallennetiedostot uudelleen, kun siirrän ne verkkolevylle talteen (WLAN:in kautta) ja b) aiheuttaako tämä uudelleen nimeäminen sen, että suomenkielisen tekstityksen sisältämän tiedoston ja itse videotiedoston välinen yhteys menee rikki (eli tekstitys ei enää toimi verkkolevyltä käsin)? Miten tämä olisi estettävissä, muuten kuin jättämällä tiedostot koneeni kovalevylle (en haluaisi niiden vievän siellä tilaa)?

Sivuja: [1] 2