Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - HannuK

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 21
21
Meikäläisellä on pikku läppärissä Linux Mint 20.3 Cinnamon ja mustesuihkukirjoitin HP DeskJet 2632 ja siinä toimii ainakin Mintin oma skanneriohjelma. Ohjelma käynnistyessään etsii skannereita ja löytää tuon HP DeskJetin. Itse mustesuihkutulostin on mennyt tulostuksen osalta tukkoon ja siksi käytän lasertulostinta tulostukseen. Mutta ajattelin nyt kertoa tämän. Skannaa siis A4 kokoon asti värillisenä ja mustavalkoisena ihan hyvälaatuisena. Itse tulostinhan on halpa, siksi ajattelin kertoa tämän, mutta muilla varmaankin on viisaampia ehdotuksia.

22
Kiitos tiedosta. Hyvä, kun löytyy järkevä selitys ongelmalle, ongelman ydin kyllä mainittiin joskus aikaisemminkin, mutta odottavan aika on pitkä.

23
Karvalakki ajatus; Huomasin itselläni, että pienitehoisten läppäreitteni videokuva pysähteli ja takkuili, kunnes keksin katsoa kuvan reunassa olevia asetuksia ja yleensä aina kuvan resoluutio oli asennossa automaattinen. Kun lähdin kokeilemaan käsin aseteltuja vaihtoehtoja, eli pudotein resoluutiota 700, 640 tai 420 ( en muista tarkkoja numeroarvoja ), niin sen jälkeen videokuva tuli häiriintymättömästi. Mielenkiintoista oli havaita, että vaikka resoluution pudotti tuonne 420 een, niin silti kuva itsessään ei rakeistunut yhtään. Mutta pääasia, eli kuva tulee jouhevasti, kun vaihtoi käsiasetukselle.

24
Joo, Ubuntu OMG:n sivulla on uutinen, että versio 21.3 on julkaistu, mutta vanhemman version päivittäminen tähän uuteen versioon antaa odottaa vielä jonkin aikaa, ennenkuin päivitysmahdollisuudesta tulee ilmotus. Eli jään toiveikkaana odottelemaan.
Lisäys:
Tarkistin koneen ja olihan siellä valmiina mahdollisuus päivittää tuohon uuteen 21.3 versioon ja sen tein, mutta.... eihän tuo wifi vieläkään herännyt eloon? Uotellaan kärsivällisesti yhä ihmettä tapahtuvaksi ;-)

25
Olen huomannut, että jos ääntä ei tule, niin asetuksista kannattaa heti käydä katsomassa äänen ulostulo ja vaikka se näkyykin, niin sen pitää myös olla värillinen. Siis pelkkä äänilähdön näkyminen ei takaa ääntä vaan kun sitä klikkaa, niin se muuttuu valkoisesta värilliseksi ja sen jälkeen ääni alkaa kuulua (pitäisi alkaa  kuulumaan ;-)

26
Linux kernel: 5.15.0-91-generic

Paljon on adrenaalia virrannut korvienvälissä... mutta elossa ollaan.
Hiukan yhteenvetoa:
Sain siis testattua lopulta live-tikulla Mint Cinnamon 21.2 versiota ja wifi ei herännyt eloon, siis jään toiveikkaana odottelemaan, sillä elonmerkit olivat jo tuolla XUbuntu 22.04.3 kanssa.

Sitten hiukan asian vierestä.
Kun näitä kokeiluja alkaa tehdä, kannattaa tarkistaa, että varmuuskopiot ovat kunnossa!
Koneessani on alusta pitäen  eli vuoden pyörinyt Deja Dub varmuuskopiointiohjelma, varmistaa kerran viikossa automaattisesti ja kohde on 64 GT SD-kortti. Homma on pelannut virheettömästi, mutta juuri nyt huomasin, että automaattipäivityksestä tuli virheilmoitus. En alkanut pohtimaan asiaa sen enempää, vaan
- ostin uuden 12 e maksavan 64 GT SD-kortin
- otin vanhan varmusukopiokortin pois ja talteen
- laitoin tilalle uuden ( kortin nimi on eri, kuin alkuperäisessä varmuuskortissa )
- määrittelin Deja Dub ohjelman asetuksista varmuuskopioinnin tuolle uudelle kortille
- ajoin ensimmäisen täyden varmuuskopion
- asetin automatiikan jälleen kerran viikossa tapahtuvaksi kopioinniksi

Helppoa ja tärkeää, ei kannata laiminlyödä varmuuskopiointia!

Ai niin; ja nyt on myös toimiva Linux Mint 21.2 Cinnamon asennus/livetikku tallessa, jos pitää jostain syystä uudelleenasentaa Linux!

27
Kiitos nm:lle. Secure bootin poisto vapautti homman ja pääsin kokeilemaan tikulta Minttiä vaikka koneessa oli sama ohjelma asennettuna.
Yhteenvetona:
Livetikun valmistaminen ei tarvitse noita tarkistusmenetelmiä
Secure bootin poisto mahdollistaa livetikun kokeilun, vaikka koneessa on jo sama ohjelma
Wifi ei lähtenyt live-tikulta toimimaan ( käsittelen tätä asiaa vielä tuossa toisessa viestissä ).

28
Olen aloittanut viestiketjun 25.1.2023 nimellä Realtek RTL8852BE ongelma.
Siihen antoi nm selityksen:
Nykyisissä Ubuntun versioissa ei vielä ole ajuria RTL8852BE:lle, eikä tukea taida olla vielä edes uusimmassa kernelissä. Luultavasti wifi tulee toimimaan suoraan vasta Ubuntu 23.10:stä tai 24.04:stä lähtien.
Myös kysyttiin silloin tuota rfkill list all ja tuli sama tulos kuin nyt eli Bluetooth / Soft blocked:no ja Hard blocked:no

Mutta XUbuntu 22.04 livetikulla wifi toimi eli toivoa on.
Oisko tuo Linux Mint 21.2 Cinnamon vielä ns. vanhaa Ubuntu-tietoa ja sitten joskus kun tulee 22 tai 24 versiot, niin sitten toimisi.

29
No joo, nyt tulee selitysten aika:
Ensin loogista päättelyä; Läppärissä on Mint, mutta wifi ei toimi, myöhemmin kokeiltu XUbuntu-livetikulla ja wifi toimii. Jos valmistan livetikun Mintistä ja kokeilen sitä livetikkuna, niin toimiiko wifi.
Lopputulos: Kun koneessa on asennettuna Mint 21.2 Cinnamon, niin läppäri ei anna kokeilla samaa ohjelmaa livetikulta.
Tarkistin asian vielä siten, että läppärissä toimi kokeilun jälkeen XUbuntu livetikku ja toisessa koneessa taasen tuo Mint 21.2 Cinnamon livetikku toimi.

Bootissa tulleet ilmoitukset:
Error Verification failed: (0x1A) Security Violation
Secure Boot Violation / Invalid signature. Check Secure Boot Policy in Setup.

30
Ostin pari vuotta sitten uuden HP läppärin ja asensin siihen Linux Mintin, mutta wifi ei toiminut. Kyselin ohjeita täältä keskustelupalstalta ( en nyt löytänyt tuota vanhaa keskusteluketjua, joten avasin uuden ). Vastauksena sain tiedon, että wifi-ohjain? on niin uusi, että sitä ei vielä ole Linuxissa, mutta on joskus tulossa. Olen selvinnyt hienosti käyttämällä ethernet-kaapelia tai puhelin  usb-kaapelilla kytkettynä. Nyt tein Ubuntu X 22.04.3 livetikun ja kokeilin sitä tuossa läppärissä, ja kas, wifi alkoi toimimaan. Siis itse koneessa ei ole vikaa. Nyt kysymys, miten saan wifin toimimaan tuossa Linux Mint 21.2 versiossa, mikä on tällä hetkellä koneessani.

31
Nyt meni vaikeaksi, aikaisemmin Mint Cinnamon asennustikun valmistus onnistui helposti, mutta nyt kehittäjät ovat tehneet varmistustoimenpiteitä, millä varmistetaan, että ISO-tiedosto, minkä kopioi itselle, on varmasti oikea. Tämä tietenkin on hyvä asia, mutta tuo menettely, miten varmistetaan iso-kopion oikeellisuus, menee yli pienten aivojeni. Ei onnistu, vaikka pari kertaa olen yrittänyt. Voisiko joku neuvoa selkokielellä, mitä pitää tehdä, jotta tarkistusbitit saadaan oikein. Nimittäin asennustikku ei käynnisty, vaan ilmoittaa puuttuvasta varmistustsekkauksesta. Olen siis yrittänyt valmistaa Linux Mint Cinnamon 21.2 versiota.

32
Hups. Löysinkin itse ratkaisun eli Shotwell toteuttaa juuri kaipaamani tarpeet.
Ensin pitää tuoda kuvat Shotwelliin ja siinä dia-esityksessä on alalaidassa määrittelyt, eli kuvien vaihtotyyli, esitysaika ja kuvanvaihdon ajan määrittely.

33
Valokuvat ovat esitystä varten omassa kansiossaan ja on ohjelmia, millä automaatisesti saadaan kuvat vaihtumaan diaesityksenä. Yleensä kuvanvaihto tapahtuu siten, että kuva häviä salamannopeasti ja samalla ilmestyy uusi kuva. Tähän etsin muutosratkaisua.  gThumb tarjoaa tähän jonkin verran erilaisia kuvanvaihtotekniikoita, ei kuitenkaan sellaista että kun toinen kuva hiljalleen häipyy, niin toinen samalla hiljalleen tulee näkyviin. Ja kuvien "vaihtumisprosessin" aikaa ei voi muuttaa gThumbilla. Kaipaisisin rauhallista kuvien vaihtumista.
Onko ideoita?

34
Kävin kurkkaamassa noita tekemiäni "aloittelijan ohjeita" ja Ubuntu 18.04 ohjeen sivulla 62  on ohjeita Ubuntu 18.04:n päivittäminen 20.04:ään. Ensin tulee tarkistaa, että 18.04 on päivitetty viimeisimpään versioon käskyllä $ update-manager -c -d ja tämän jälkeen tulee ikkuna, mistä voi päivittää tai jos on päivitykset kunnossa niin näkyy ilmoitus, että Ubuntu on ajantasalla, mutta on uudempi 20.04 myös mahdollista ladata. Eli tätä kautta voi yrittää päivitystä silloin, kun itse haluaa. En ole kokeillut, mutta jostain löysin aikoinaan tämän ohjeen.

35
Kiitos tiedosta. Mutta minulla on edelleen yksi ikävä ongelma eikä vain ikävä, vaan tosi harmillinen. Menetin Thunderbirdin kaikki asetukset ja myös postit. Windowsissa ne todennäköisesti ovat, mutta käyttäessäni Ubuntua tarvitse myös postejani.
Ymmärtääkseni postit voiisi jotenkin hakea netistä tai windowsista, muta en tiedä miten. Tietäisikö joku muu?
Tässä muutama asia ( oikaiskaa, jos on väärää infoa )
1. Sähköpostit ovat operaattorin sähköpostipalvelimella ( IMAP ), palvelimen kautta kulkee aina posti
- varasto kasvaa suureksi ja joutuu ostamaan lisätilaa
+ eri laitteilla pääsee lukemaan sähköposteja
2. Sähköpostit siirretään käyttäjän koneelle, kun sähköposti avataan (POP) ( Olen huomannut, että määrittelyissä nykyään voidaan kysyä, jätetäänkö s-postit myös palvelimelle vai ei ??? )
- tämän jälkeen muilla laitteilla ei pääse lukemaan sähköpostia
+ sähköpostit sijaitsevat .thunderbird kansion sisällä ( piilotiedosto ), voit välillä kopioida toiselle muistivälineelle kyseisen kansion ( = helppo varmuuskopiointimenetelmä )
3. Jos on paljon tärkeitä sähköposteja, kannattaa niitä siirtää uusiin kansioihin
( itse teen joka vuodesta oman kansion, mihin siirrän kaikki kyseisen vuoden tulleet ja lähetetyt viestit )
4. Tutki "Paikalliset kansiot" määrittelyjä
+ kansio sijaitsee omalla koneellasi, polku läytyy määrittelyistä
+ Paikalliset kansiot voit siirtää toiseen paikkaan ja määritellä sille polku
+ Voit vaikka taltioida vanhoja sähköposteja omaan paikalliseen kansioon muistitikulle ja näitä voi siis olla useita. Kun liität muistitikun koneeseen, määrittele "Paikallisten kansioiden " polku ko. muistitikulle.
5. Deja Dub varmuuskopioi koko Koti-kansion, missä on myös sähköposti
+ määrittele automaattinen varmuuskopiointi esim. SD-kortille
+ SD-kortilta voit Deja Dubilla määritellä varmuuskopioinnin purun esim. tyhjälle tikulle, jolloin tiedostot tulevat tuttuun muotoon ( poistaa pakkauksen ). Tuolta puretulta tikulta voit sitten poimia haluttuja tiedostoja, jos on tällainen tarve
6. Pidä tallessa ja päivitä se omaan versionumeroon ( 22.04.2 tms ) oman distrosi asennustikku
+ jos koko homma prakaa, niin asenna uudestaan distro ja sen jälkeen varmuuskopio, niin pääset lähelle menettämääsi tilannetta!

Tämä meni nyt vähän sivuun alkuperäisestä aiheesta, mutta yleisesti, ei ohjelmat koneelta katoa kuvakkeen häviämisen yhteydessä, vain joku kytkös katkeaa.

36
Kannattaisi välillä ottaa varmuuskopio Ubuntun tiedostoista, sieltä löytyisi myös sähköpostit.
Kannattaa myös miettiä, mitä sähköpostien määrittelyssä tarkoittaa imap ja pop-määrittelyt ja pohtia, kumpi on itselle käyttökelpoisempi.
Mutta vielä kerran, varmuuskopiointi!!! se on niin helppo tehdä ja tärkeä! Esimerkiksi DejaDupilla.

37
Onkohan muilla samoja havaintoja, että Firefox välillä ei toimi mutta Chromium toimii. Esimerkiksi Nordean kaikki toiminnot eivät välillä toimi mutta Firofoxin kautta toimivat. Samoin Klarna maksutoiminto ei toiminut Firefoxilla, mutta Chromiumissa toimi heti. Käytössä Linux Mint.

38
No pistän minäkin välillä lusikan soppaan. gThump ohjelmalla voi pienentää yhden tai monta kuvaa samanaikaisesti. Tarkempi ohje löytyy tekemäni Ubuntu-oppaan loppupuolella olevista liitteistä.

39
Hiukan asian vierestä.
Kiinnitin huomiota tuohon nm:n esittämään Recovery menu-valikkokuvaan, mikä on mielenkiintoinen.
Vakikossa on monta mielenkiintoista kohtaa esim. clean, dpkg, network. Kannattaako esim. tuota clean ja dpkg suorittaa silloin tällöin. Kokeilin tuota clean-toimintoa yhdellä koneistani ja huomasin, että päivityksissä usein oli monta numeroversiota  "jostakin" ( menee yli mun ymmärryksen ) ja niiden käsittely kesti pitkään. Nyt ohjelma poisti ne ja ilmeisesti päivitykset menevät läpi nopeammin. Mitä tuo network oikein tekee, kysyn siksi, koska tuo uusin koneeni on vielä kiinni langattomassa verkossa usb-puhelin yhteydellä.

40
Aikoinaan, kun käytin cd j dvd levyjä taltiointiin, niin saattoi käydä pitemmän ajan kuluttua, että kyseinen levyn luku ei onnistunut kuin alkuperäisellä laitteella eli ei nuo levytkään ihan varmoja ole tai ainakaan lukukulaitteet.

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 21