Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - a_3

Sivuja: [1]
1
Eiköhän tämä ole sitten ratkaistu. Eihän tässä oikeastaan mikään enää viittaa siihen, että levyllä todella olisi jotain ongelmaa.

Mutta ainakin tässä taas oppi vähän uuttakin. Kiitokset kaikille avusta.

2
Itse osioin aina uudestaan kun levyä putsailen - sehän on hyvin nopea toimenpide - monestakin syystä johtuen. Eikös levyn historiakin ole tässä tapauksessa epäselvä?

Osion kokoa ei tarvitse mitenkään muutella.

Levyn historia ei ole sen kummemmin epäselvä, itse olen tuon levyn uutena koneeseen lykännyt ja osioinut sen noin kuin se nytkin on. Epäselvää oli oikeastaan se, onko levyllä jotain dataa vai ei. Tämä kone on tosiaan ollut useita kuukausia käyttämättä, enkä siis enää muistanut tarkkaan mitä tuolla osiolla pitäisi olla. Ilmeisesti siellä ei mitään ollutkaan.  ::)

Lisäksi Ubuntun asennuksen yhteydessä tullut herja ja tuo 3 GB "käytetty" tila saivat minut uskomaan, että jotain on pielessä. Hyvä tietysti jos mitään ongelmaa ei olekaan.

3
Koodia: [Valitse]
sudo fsck -f /dev/sda_jotain 
"_jotain" on sen ongelmallisen osion numero (eli menevät näin: sda1, sda2, ...)

Juu ajoin tämän, tulos oli seuraavanlainen:
Koodia: [Valitse]
fsck 1.40.2 (12-Jul-2007)
e2fsck 1.40.2 (12-Jul-2007)
Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes
Pass 2: Checking directory structure
Pass 3: Checking directory connectivity
Pass 4: Checking reference counts
Pass 5: Checking group summary information
Pluto: 11/4079616 files (9.1% non-contiguous), 269303/16301958 blocks

Kummallisen paljon tuota fragmentoitunutta dataa (melkein) tyhjällä levyllä. Eikös tuo non-contiguous sitä tarkoita? ???

Mutta mikä on tuo 11/4079616 files? Ja missä on paluuarvo? Löysin exit code -listan, mutta en saanut selkoa miten sen paluuarvon pitäisi tuossa näkyä. Vai eikö sitä näytetä, jos arvo on 0?

Tutustuessani tuohon fsck:iin huomasin, ettei manuaalin mukaan ole optiota -f. Ajoin tarkastuksen uudestaan, tällä kertaa vain sudo fsck /dev/hda3 ja tulos oli nyt

Koodia: [Valitse]
fsck 1.40.2 (12-Jul-2007)
e2fsck 1.40.2 (12-Jul-2007)
Pluto: clean, 11/4079616 files, 269303/16301958 blocks

Kummallakin kerralla osio oli irrotettuna.

Myöhemmin löysin tuon option -f, sehän onkin fast check.

kannattaa luoda uusi ennen käyttöä. Samalla kannattaa osiointi varmistaa.

Ennen uutta käyttöä, kun lähtötilanne oli lievästi tuntematon, suosittelen uutta osiointia Linux työkaluilla ja uuden tiedostojärjestelmän luontia.

Jos tuo osio kerran tyhjä on, niin riittäisikö vain alustus vai pitäisikö tosiaan osioidakin uudelleen? Osioidaanko se sitten uudelleen niin, että määritellään osio samoin kuin se on nyt, ja sitten alustetaan haluttuun levyjärjestelmään? Eihän osion kokoa ainakaan voi muuttaa, kun levyllä on muitakin osioita, joihin ei ole tarkotus koskea.


4
Tästä levystä tuli muuten joku herja kun asentelin Ubuntua takaisin sen sähläyksen jälkeen. Sanoi jotain että levyllä on ongelmia ja kyseli että korjaillaanko heti vai ihmettelenkö sitä sitten myöhemmin. Jatkoin siinä kohtaa tekemättä asialle mitään, koska tärkein tavoite oli silloin saada järjestelmä taas pystyyn.

Lisäksi hämää se, että juuri tuo sama osio on ainoa, jota Windowsin puoleltakaan ei pystytä lukemaan. Toisaalta sekin on varmaan totta, ettei noiden Windows-viritysten päälle pidä liikoja tuijottaa.

Ei kai sillä mitään merkiystä ole, että koko kiintolevyllä on primääriosiolla Win, ja jatko-osiolla on Ubuntun juurihakemisto ja swap, sitten omina osioinaan hda3 ja hda4. Eli siis nuo 3 ja 4 eivät ole loogisella jatko-osiolla. Jotenkin muistelin, että primääriosion jälkeen kaikki loput osiot on oltava loogisella jatko-osiolla, mutta ei kai se niinkään ole. Ainakin tämä on noin toiminut ennenkin.  :)

Yksi mahdollisuuus on se, että oikeutesi eivät riitä edes levyllä olevien tiedostojen lukemiseen. Nautiluksen käynnistys gksudolla ("gksudo nautilus") komentoriviltä pitäisi kyllä riittää.

Kokeilin vielä gksudolla, sama juttu eli mitään muuta kuin lost+found ei levyllä näy. Myöskin terminaalin kautta sudo ls -a näyttää saman.

Lainaus käyttäjältä: Ganymedes
Edellisissä hivenen oletetaan, että komennot kuten "sudo fdisk -l", "sudo blkid" , "df -h" palauttavat jotakin kunnollista, eli että itse levy on yhtään kunnossa (= alussa kerrotun syyn vuoksi näin näyttäisi olevan, mutta jos ei kumminkaan ole, niin sitten tilanne on eri).

Ihan järkevältä näyttää palautteet, ainoa mitä ehkä vähän ihmettelin on tuo "Used 52M" levyllä hda3 (joka on siis tämän ihmettelyn aiheena oleva osio). Lähinnä kummastuttaa mistä tuo 52M tulee, kun ei se ole kuitenkaan se  varattu 3 GB, ja oikeasti levyltä löytyy vain se lost+found -hakemisto, joka on kilotavujen luokkaa.

df -h palautti hda3:sta seuraavaa:
Koodia: [Valitse]
Filesystem            Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/hda3              62G   52M   59G   1% /media/hda3

Mutta ehkä tuo on ihan normaalia. Muita noin tyhjiä osioita ei koneessa ole, muuten voisi verrata onko niissä sama juttu.

Lainaus käyttäjältä: Ganymedes
- mahdollisesti edellisen käytön jälkeen tulee herjoja, mahdollisesti tiedostojärjestelmän korjauksesta, mahdollisesti poistettujen tiedostojen vuoksi, joiden herjojen pitäisi poistua kun asema oikeasti otetaan käyttöön uudessa järjestelmässä

Eli voisikohan se asennuksessa heitetty herja olla ns. normaalia tässä tapauksessa?

Mitähän Ubuntun levytyökalu näyttää siitä levystä jos klikkaa SMART Data -kohdasta auki ?

Komentoriviltä:

Koodia: [Valitse]
palimpsest

Tai ajaa vielä lisäksi "Self Test": in läpi vaikka lyhyenä versiona, se ei hävitä mitään.  Ehjä levy näyttää tuollaiselta kuin kuva alla.

Live-cd:n avulla kävin tekemässä tämän. Kunnossahan tuokin kertoi levyn olevan. Ajoin vielä self-testin, alla oleva kuva sen jälkeen. Loput höpinät tuossa listalla ovat kaikki N/A.

Voihan se levy olla ihan kunnossa, pahus kun en edes muista oliko tuolla osiolla jotain ja jos olikin niin mitä.  ??? Tämä puuhailukone oli pitkät ajat poissa käytöstä ja nyt hiljattain otin sen taas käyttöön, eikä ole ihan tuoreessa muistissa mitä milläkin levyllä pitäisi olla.


5
Koneella oli ennen Ubuntu 9.10 (tai mahdollisesti 9.04, en muista varmuudella). Yritin asentaa 12.04:ää huonolla menestyksellä, siitä tarinaa tässä ketjussa. Nyt koneella on Ubuntu 7.10  ;D koska uudempaa en valmiiksi levylle poltettuna löytänyt, ja päätavoite oli korjata kone siihen kuntoon, että myöskin Win XP saadaan käyntiin. Nyt se tavoite on saavutettu ja rinnakkain on siis Ubuntu ja XP kuin wanhaan hyvään aikaan.  :D

Ongelma tässä on yksi ext2-levyosio, jonka sisältöön ei tunnu enää pääsevän millään käsiksi. Osiolta löytyy vain lost&found-hakemisto, mutta aseman ominaisuudet kertovat, että tilaa on käytetty noin 3 Gt. Koko asema on noin 62 Gt. Ei löydy piilotiedostoja, ja sudona käynnistetty Nautilus näyttää ihan samat jutut, eli oikeuksista ei pitäisi johtua. Ominaisuudet-ikkunassa on lisäkommentti "some contest unreadable".

Kokeilin myös Winun puolella ohjelmaa nimeltä Ext2 IFS, joka lukee kyllä hienosti muut ext-osiot, mutta tämä ongelmatapaus ei avaudu silläkään. Kertoo vain, että asemaa ei ole alustettu. Haiskahtaa siis siltä, että asema on jollain tapaa sekaisin.

Kysymys kuuluukin onko mitään tehtävissä? Jotain keinoa, jolla asemaa pääsisi lukemaan ja tarvittaessa kopioimaan turvaan? En edes muista mitä tuolla osiolla on, voi hyvin olla että kaikki data sieltä on varmuuskopioitu, mutta olisi se kiva tarkistaa.

Ennen tuota asennussählinkiä tuo asema siis toimi. Kokeilin muuten myös Lubuntu 12.04 live-cd:llä siltä varalta, että ongelma johtuu vanhemmasta Ubuntusta kuin millä tuo osio on joskus luotu, mutta ei näy aseman sisältö silläkään.

6
Kiitokset kommenteistanne. Pääsi unohtumaan varsin tärkeä yksityiskohta eli juuri se muistin määrä tuosta postauksestani. Ei taida muistia olla liikaa itselläkään, jos ei koneessakaan. Laitteessa sitä on 384 Mt joka tosiaankin voi olla aika kireä määrä tähän tarkoitukseen. :)

Katsoin noita laitteistovaatimuksia joskus ennen kuin päätin kokeilla tuota enkä varmaan huomannut tai ajatellutkaan sen tarkemmin onko 12.04 otettu noissa huomioon. Pidin kai itsestään selvänä että nuo vaatimukset sitäkin koskee kun kerran kyseinen julkaisu on jo ulkona.  ::) Olin kyllä henkisesti varautunut pudottamaan silmäkarkin määrää jotta kone toimisi pahasti tökkimättä, mutta taitaa tosiaankin olla parasta jättää suosiolla koko tämä julkaisu uudemmille myllyille. Enkä varsinaisesti Unityä niin hirveästi kaipaakaan, onhan se ihan hyvän näköinen, mutta taitaisi vaatia melkoisesti totuttelua perinteisempiin ympäristöihin tottuneelle. Voi olla, että olisin joka tapauksessa valinnut Classicin (eli sen "tavallisen" version) käyttöön.

Kokeilin asennusta vielä tänään, ja kyllä se selkeästi tökkää sen verran aikaisessa vaiheessa, että ei varmastikaan ole asennus ihan loppusuoralla. Ekalla yrittämällä en vahtinut asennusta kovin tarkkaan, joten oli vaikeampi sanoa kuinka lopussa asennus olisi ollut.

Kokeile mielummin Xubuntua tai Lubuntua.

Tuli tuossa asiaa vatvoessa itsellenikin mieleen, että Xubuntu voisi olla potentiaalinen ratkaisu tässä kohtaa. Ei tuo konevanhus ihan supertykki ehkä ole siihenkään, mutta se kai sentään toimisi ainakin teoriassa. Onhan tuolla masiinalla jo ikää, olisiko peräti täyttänyt jo 10 vuotta.  8) Puhelimessa on tänä päivänä enemmän potkua.  :P


7
Päätinpä päivittää 9.10 => 12.04. Tuon päätöksen jälkeen ei ole oikeastaan ollut muuta kuin ongelmia. :) Vastaavia pulmia on ollut maailmalla paljon, ja olenkin jo googlettanut melkein terveyteni pilalle, mutta vaikeudet vain jatkuvat. Siksi päätin nyt yrittää keskittyä varsinaisen ongelman selvittämiseen eikä niinkään hakuammuntana tehtyihin korjausyrityksiin.

Tästä puuhakoneesta vähän speksejä:
- AMD Duron 700 MHz (32-bit)
- Näytönohjurina NVidia GeForce 2 (MX400 muistaakseni)
- Ensimmäisellä osiolla Win XP
- Toisella osiolla oli 9.10, nyt jotain (ehkä 12.04?)
- Lisäksi toinen kovalevy (fyysisesti erillinen siis).

Poltin levykuvan DVD-R:lle ja asennusyritykset tein oletusvalinnalla eli poista vanha Ubuntu ja korvaa 12.04:llä.

Olen ymmärtänyt, että sekä AMD että NVidia ovat olleet näissä vastaavissa ongelmissa monesti mukana. Siitä huolimatta en ole löytänyt toimivaa ratkaisua, enkä nyt enää ihan jokaista poppakonstia viitsisi ihan suin päin kokeilla.

Ensimmäinen asennus kesti hyvän tovin, mutta päättyi virheilmoitukseen, muistinvaraisesti ilmoitus oli jotain "Installation failed - unrecoverable error" tms. Toinen asennusyritys tökkäsi jo melko alussa, ruutu täyttyi erinäisistä virheistä, joita en edes sen kummemmin millään ottanut talteen. Niitä tuli kuitenkin ruudun täydeltä ja tilanne oli hyvin ilmeisesti toivoton.

Tämän jälkeen ei käynnistynyt enää edes XP. Ensin tuli Grub error 17, jonka sain pois (fdisk -l jne) mutta tilalle tuli Grub error 15. Senkin onnistuin hoitelemaan, mutta sitten bootti pysähtyykin ilmoitukseen "error video mode not activated" ja tämä johtaa muistin testaukseen (memtest). Live-cd:llä kone käynnistyy (hitaasti mutta kuitenkin) joten terminaalin avulla olen päässyt asioita tutkimaan.

Jostain tulin sellaiseen tulokseen, että Grub ei toimi tai ole asennettu ollenkaan, joten asentelin sitäkin uudelleen, mutta ei ole ollut siitä apua. Toisaalta ongelma johtuukin ehkä jostain muusta eikä bootloaderiin asti edes päästä? Terminaalista käsin yritin myös asentaa NVidian ajurit, mutta asennus alkoi kestää epäilyttävän kauan. CD-aseman valo paloi yhtenään eikä terminaalilla tapahtunut mitään. Annoin koneen jauhaa arviolta jotain 10-20 min kunnes totesin että ei taida tulla tästäkään valmista. Kokeilin kylmästi boottia, sama lopputulos eli video modesta herjaa.

Tuostakin virheilmoituksesta löytyy googlella juttua, siellä on mm. kopioitu jotain fonttifiluja toiseen paikkaan ja sen jälkeen jouduttu kommentoimaan rivejä pois jostain jne. Tätä en enää alkanut summassa kokeilla, koska vaikutti siltä, että tämä ongelma liittyy lähinnä salattuihin levyihin (encrypted) enkä ainakaan tietoisesti ole tuollaista mistään valinnut.

Nyt loppuu tietotaito joten kyselen täältä apuja. Kuinka ongelman kanssa olisi viisainta edetä? Seuraavat kysymykset ovat päällimmäsisinä:
- Onko Grub kunnossa, ja miten totean sen?
- Onko 12.04 asennus täysin kesken vai onko se kenties periaatteessa asennettu? Jos aloitan live-cd:n kautta uudelleen asennusta, niin sepä kertookin 12.04 nyt olevan asennettu.
- Näytönohjaimen ajurit kuntoon?
- Ehkä Flexnet? Miten voisin todeta onko sillä osuutensa tässä?
- Ongelma levyn poltossa? Polton jälkeen sanoi että homma onnistui, mutta en millään sitä varsinaisesti tarkastanut.

Tähän asti on Ubuntun kanssa sujunut suhteellisen hyvin, ja jo useampaan julkaisuun olen ollut varsin tyytyväinen. Nyt tuli ikävä pieni notkahdus, eihän kehittyneen käyttiksen asennus 2000-luvulla saisi olla näin toivotonta. Aiemmat on menneet heittämällä. :/


Edit: Merkitsen ongelman ratkaistuksi, vaikka varsinaista korjausta itse ongelmaan ei löydettykään. Ratkaisu kuitenkin on ilmeisesti se, että kyseinen Ubuntun versio on liikaa käytetylle raudalle. Toki keskustelua aiheesta voi niin halutessaan jatkaa.

Sivuja: [1]