Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - manttila

Sivuja: [1] 2
1
Hei,

Tavoitteenani on "Single-Sign-On" eli kun kirjaudun työasemalleni ei salasanaa tarvitse enää syöttää esim. palvelimen SSH-yhteyttä varten.
Palvelimelle on asennettu Kerberos, johon on luotu käyttäjä-principal (sama kuin lokaali käyttäjätunnukseni kimmassakin koneessa) sekä host/palvelin -principal ja tälle keytab krb5.keytab, joka on /etc -hakemistossa.
sshd-config -tiedostossa on sallittu GSSAPI:
Koodia: [Valitse]
# GSSAPI options
GSSAPIAuthentication yes
GSSAPICleanupCredentials yes
Client-koneella on asennettuna krb5-user ja pystyn luomaan tiketin kinit-komennolla. Tiketti näkyy klist-komennolla.
KUITENKIN, kun yritän kirjautua ssh:lla palvelimelle se kysyy salasanaa?
Mitään virheilmoituksia ei tule.
Olenko ymmärtänyt jotain väärin ? Pitäisikö tämän toimia näillä asetuksilla salasanattomasti ?
Jatkossa haluaisin myös luoda tiketin automaattisesti kun kirjaudun koneelleni. En ole oikein löytänyt siihen hyviä ohjeita (käytössä Kubuntu 12.04).
Neuvoja neuvottomalle ?

2
Viimeisimmän päivityksen jälkeen työpöytäni (KDE) panelit alkoivat jumittamaan. Koska ongelmat ilmestyivät päivityksen jälkeen, vilkaisin päivityslokia (/var/log/dpkg.log).
Yllätyksekseni huomasin, että useimmat (lähes kaikki) paketit olivat "half-intalled" tai "half-configured". Näin on ollut jo pidemmän ajan.

Mikä ihme on half-installed tai half-configured ??? Tällä saattaa olla yhteys työpöytäni ongelmiin - tai sitten ei. Jos puoliksi asennetut paketit ovat virhetila, niin niistä kai pitäisi päästä eroon ihan työpöydän ongelmista riippumatta ? Kokeilin apt-get update -f,  mutta senkin lokissa oli vielä joitakin paketteja half-installed ja suurin osa ainakin half-configured.

Ehdotuksia mitä tulisi tehdä ?

3
Minulla on kahden levyn SW RAID toteutettu mdadm-pinolla .
Fyysisesti on yksi järjestelmälevy (sda) SATA1-portissa ja kaksi raidattua data-levyä SATA 2 ja STA 4 -porteissa. SATA 3 on tyhjä, joten datalevyt saavat laitenimet sdb ja sdc. Näitä laitenimiä on sitten käytetty RAID-määrittelyssä.

Jos nyt lisään uuden levyn SATA porttiin 3, niin pelkäänpä, että tämä saa nimen sdc ja aikaisempi data-levy nimen sdd. Tässä vaiheessa RAID hajoaa, vai hajoaako ?
En siis halua korvata uudella levyllä kumpaakaan vanhoista data-levyistä.

Mitä teen ?

/ Mika


4
Hei,

Mitä apt-get dist-upgrade oikeasti tekee ?

Minulla on kubuntu 12.04 ja lisättynä mm. Kubuntu/Backports -ppa.
Nykyisin minulla on KDE 4.8.5. Ilmeisesti backportissa on tuoreempi KDE, mutta se ei päivity upgrade-komennolla.

Mitä tapahtuu, jos teen dist-upgraden ? En halua päivittää koko järjestelmää 13.10 -versioon, vaan pysyä 12.04 LTS-käyttäjänä.

Netistä surfailemalla en ole saanut varmaa kuvaa asiasta, joten päätin kysyä, jos täällä joku tietää varmasti. En siis halua sotkea muuten stabiilia "työkonetta". Yksi KDE-bugi vain rassaa.. Se on ratkaistu versiossa 4.10.

/ Mika


5
Minulla on Ubuntu 10.04 -serverillä dovecot 1.X IMAP-palvelin, jota käytän sähköpostien arkistoimiseen.

Käytin sitä aikaisemmin 10.04 työasemalta Evolution-ohjelmalla. Nyt minulla on käytössä Kubuntu 12.04 ja Kmail.

Saan luettua omalta palvelimeltani ok, mutta uusien kansioiden luonti ei näytä onnistuvan. Paitsi, että kansio ei synny niin systeemi jää generoimaan Notficaatioita Kubuntuun. Mistähän ongelma voisi johtua ja miten saan nuo aikaisempien virheiden notificaatiot loppumaan ?

Katselin /var/log/mail.*.log eja ja minusta kirjautuminen palvelimelle onnistuu. Siellä on ainain PLAIN login merkinnät. (minulla ei ole kirjautumisessa mitään salausta sisäverkossa) Mitään mailboxien kansioiden luomiseen liittyvää virhettä ei näy. Palvelin ja sen palvelut on käynnistetty uudestaan (sekä tietysti työasema), mutta notifikaatioita virheistä pukkaa ....

Samalla tein havainnon, että virhelogissa oli postfixin fatal error :
Jan 29 06:52:36 palvelin postfix/smtpd[14279]: fatal: bad net/mask pattern: "10.0.0.0/255"

Kuitenkin sisäverkko postfixin confissa (postconf) määritetty:
mynetworks = 127.0.0.0/8 [::ffff:127.0.0.0]/104 [::1]/128, 10.0.0.0/24

Olen ymmällä ?? enkä pääse eteenpäin.

Vinkkejä ?

Mika

6
Haluaisin palata Kmailin jälkeen takaisin evolution-sähköpostiohjelmaan.
Evolutionin ulkonäkö ei kuitenkaan ollut asennuksen jälkeen tyydyttävä. Minulla on ulkonäköasetuksissa GTK+ ohjelmien konfigurointi ja siinä oxygen-gtk -teema, mutta se ei tunnu auttavan tämän sovelluksen ulkonäköön. Evolutionin versio on 3.2.3. distro on siis Kubuntu 12.04

Kokemuksia ? Neuvoja ?

Mika

7
Onko neuvoja / kokemuksia värienhallinnasta Kubuntu 12.04 (muu KDE) -ympäristössä ?

Käytössä on nvidia 295.40 näyttö driver.

Olen generoinut näytön icc-profiilit argyll ohjelmalla (ilman LUT-taulukoita, koska nvidia ei ilmeisesti pysty lataamaan LUTtia ?).

Pystyn osoittamaan icc-profiilin esim GIMP-ohjelmasta, mutta miten pitäisi asettaa X11 atom (ympäristömuuttuja), jotta sovellukset löytäisivät näytön profiilin automaattisesti ?

colord ? Pitäisikö asentaa / käyttää Gnome Color Manager, vaikka kyseessä on KDE ??

kaikki vinkit ja neuvot ovat tervetulleita.

Mika


 

8
Olen aloittanut sukututkimus-harrastuksen ja päätynyt käyttämään vapaata Gramps-ohjelmaa (käytössä Gramps v. 3.4 & Kubuntu 12.4 eli KDE 4).

Gramps vaikuttaa ihan mainiolta ja toimivalta ohjelmalta, mutta sillä on ilmeisesti vain vähän suomalaisia käyttäjiä. Meillä useat sukututkijat ovat päätyneet suomalaisiin ohjelmistoihin. jotka ovat ainakin paremmin tunnettuja ja toimivat monilla alustoila. Itse ajattelin kuitenkin käyttää Grampsia ainakin toistaiseksi.

Onko täällä käyttäjiä ja onko jossain käyttäjäyhteisöä, jossa vaihdetaan tietoa esimerkiksi aiheista, jotka vaikuttavat ohjelman käyttöön suomalaisissa olosuhteissa ?

Ohjelma on lokalisoitu suomeksi, mutta ilmeisesti viimeksi joitakin vuosia sitten. Nykyinen versio on lokalisoinnin osalta puutteellinen. Voisin ehkä kantaa korteani kekoon lokalisoimiseksi, mutta en ole tehnyt sellaista aikaisemmin ja otan mielläni vastaan neuvoja ja opastusta aiheesta. Onko tällä hetkellä muita, jotka ovat kiinnostuneet tämän ohjelman lokalisoimisesta ?

T. Mika





9
Moi,

Minulla on Kubuntu 12.04, minkä lisäksi olen lisännyt ohjelmalähteiksi ppa.launchpad.net sekä debian.scribus.net (saadakseni tarpeeksi tuoreen scribus-version).

Nyt on kuitenkin käynyt niin, että kernel (ja ehkä joitakin muita paketteja) ei päivity. manuaalinen apt-get upgrade antoi kerran jonkin ilmoituksen ...deferred..., josta ymmärsin, että päivitys jätettiin väliin, koska se olisi tarkoittanut jonkin jo asennetun paketin poistoa tms. Tämä oli alkukesästä.

Nyt huomasin, että kernelistä on ilmestynyt monta releasea, eikä niitä ole ollenkaan pävitetty. Muon upgrade center tms. ilmoittaa "Not all packages could be marked for upgrade .... new pacakges to be installed or removed.."

Miten voin selvittää mitkä paketit tarkkaan ottaen ovat ristiriidassa asentamatta mitään. En haluaisi rikkoa scribus-asennusta, joka todennäköisesti on osasyyllinen.

Vähän koodia:
Koodia: [Valitse]
[code]
mika@P5Q:~$ sudo apt-get -s upgrade
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
The following packages have been kept back:
  hplip hplip-data libhpmud0 libsane-hpaio linux-generic-pae linux-headers-generic-pae linux-image-generic-pae printer-driver-hpcups printer-driver-hpijs
The following packages will be upgraded:
  glib-networking glib-networking-common glib-networking-services linux-libc-dev policykit-1-gnome
5 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 9 not upgraded.
Inst glib-networking-common [2.32.1-1ubuntu1] (2.32.1-1ubuntu2 Ubuntu:12.04/precise-updates [all]) [glib-networking-services:i386 glib-networking:i386 ]
Inst glib-networking [2.32.1-1ubuntu1] (2.32.1-1ubuntu2 Ubuntu:12.04/precise-updates [i386]) [glib-networking-services:i386 ]
Inst glib-networking-services [2.32.1-1ubuntu1] (2.32.1-1ubuntu2 Ubuntu:12.04/precise-updates [i386])
Inst linux-libc-dev [3.2.0-29.46] (3.2.0-30.48 Ubuntu:12.04/precise-updates [i386])
Inst policykit-1-gnome [0.105-1ubuntu3] (0.105-1ubuntu3.1 Ubuntu:12.04/precise-updates [i386])
Conf glib-networking-common (2.32.1-1ubuntu2 Ubuntu:12.04/precise-updates [all])
Conf glib-networking-services (2.32.1-1ubuntu2 Ubuntu:12.04/precise-updates [i386])
Conf glib-networking (2.32.1-1ubuntu2 Ubuntu:12.04/precise-updates [i386])
Conf linux-libc-dev (3.2.0-30.48 Ubuntu:12.04/precise-updates [i386])
Conf policykit-1-gnome (0.105-1ubuntu3.1 Ubuntu:12.04/precise-updates [i386])
[/code]

Neuvoja ?

T. Mika

10
Olen siirtymässä Ubuntu 10.04 -> Kubuntu 12.04 ja kokeilin tuoretta live CD:tä.

Minusta kuitenkin terminaalin (Konsole) kirjasimet toistuivat suttuisesti. Fonttikoko näyttää olevan aika pieni ja tilanne parani kun suurensin kokoa (ctrl+), mutta mielestäni jotain oli vialla, koska yleisilme oli suttuinen ja huonompi kuin vanhassa asennuksessani. Työpöytä näytti kyllä ihan selkeältä.

Onko muilla vastaavia kokemuksia tai hyviä neuvoja ?

Näytön natiivi resoluutio on 1680x1050, mikä oli käytössä. Näytönohjaimen (Nvidia) ajurina oli nuoveau.
Fonttia en tiedä, enkä tunne KDE-asetuksia vielä, jotta osaisin sitä edes vaihtaa. Eikö Konsolen pitäisi olla nimenomaan KDE (Qt) sovellus, joka toimii defaulteilla kuin vettä vaan ., ?

T. Mika

PS. En siis asentanut vaan kokeilin vasta live-CD:ltä oletusasetuksilla.

11
Multimedia ja grafiikka / Näytön kalibrointi ?
« : 18.03.12 - klo:20.47 »
Onko kenelläkään hyviä kokemuksia näytön kalibroinnista ja värienhallinnasta linux-alustalla ?

Olen ymmärtänyt, että hyvistä kalibrointisoftista ja yhteensopivista (kohtuuhintaisista) kalibrointilaitteista on vähän pulaa. Spyderistäkin on useita versioita ja linux- softat taitavat olla yhteensopivia vain vanhempien laitteiden kanssa ? Kokemuksia ?

Mika

P.S

Käytän nyt Ubuntu 10.04 LTS -versiota, mutta odottelen 12.04 -julkaisua ja harkitsen siitä kubuntu-jakelua jatkossa.


12
Olen tällä hetkellä 10.04 LTS käyttäjä ja seuraan mielenkiinnolla työpöytäkeskustelua Gnome 3/ Unity / muut vaihtoehdot, sillä päivitys alkaa tulla kevään mittaan ajankohtaiseksi.

Minusta tuntuu, että työpöydät kehittyvä sosiaalisen median ja  surffailun sekä touch-näyttöjen ehdoilla.

Ossaako joku neuvoa, onko Gnome 3 / Unityssä / jossain muussa työpöydässä helppo toteuttaa ajatukseni siitä, että työpöytiä voisi olla erilaisia eri töhin. Kullakin työpöydällä olisi helposti yhden hiiren klikkauksen päässä siinä työssä tarvittavat applisaatiot. Siis esim. Kuvankäsittelyä tehdessä kuvankäsittely, arkistointi, Gimp, DigiKam, Bibble Pro jne; Musiikkia tehtäessä musiikkiohjelmia, Ohjelmoidessa ohjelmakehitysympäristöt; DTP-töissä Scribus, pdf-editorit, fontmatrix jne.

Dockit ovat ahtaita ja tulevat helposti täyteen. Molemmat työpöydät tukevat virtuaalisia työpöytiä / workspaceja, mutta niillä on samat launcherit työpöydällä. Voisiko Dock tai työpöytä olla helposti valittavissa kuhunkin tehtävään erikseen ?

 T. Mika

13
Kotiserveristä laukesi kovalevy. Onneksi oli RAID 1, mutta on tullut asennettua lvm jotenkin hullusti ja nyt haen vähän tukea ennenkuin lähden palauttamaan järjestelmää. Viallisen levyn irroituksen jälkeen järjestelmä käynnistyy ok.

Ilmeisesti olen (en muista enää) valinnut Lucid 10.04 asennusvalikosta lvm:n sillä lvm2 on asennetuna ja jäljellä olevan levyn osiotaulu näyttää tältä:
sda1  linux (83)
sda2 jatko-osio loppulevylle
sda5 Linux LVM (8e)

logical volumet löytyy (lvdisplay):
/dev/palvelin/root ja
/dev/palvelin/swap_1

softaRAID on tehty ilmeisesti tämän päälle ! Muistelisin, että olen raidannut koko levyt /dev/sda ja /dev/sdb (RAID1) /dev/md0

fstab näyttää jokseenkin tältä:
/dev/mapper/palvelin-root  -> /
/dev/mapper/palvelin-swap_1 ->
/dev/md0 -> /home
# /boot was on /dev/sda1 during installation

Koska en muista tarkalleen miten RAID on aikanaan konfattu, niin jos jokin ylläoleva soittaa kelloja, niin varoittakaa.

Alkuperäinen levy oli 500G. Minulla on 1T levy, jolla korvaan hajonneen.

Nyt kysyn: Miten palautan järjestelmän ? Teenkö ensin 1T levyyn samanlaisen osiotaulun ? Voiko jatko-osio ja lvm osio olla isompi kuin toisessa levyssä ?
Senkö jälkeen mdadm :llä uusi levy kiinni pakkaan ? Nyt viallinen levy on merkitty "faulty".

Kaikista ohjeista kiitollinen.

Mika




 

14
Asensin palvelinkoneelle (Lucid 10.04) moinmoin wikin serveriasennusohjeen https://help.ubuntu.com/10.04/serverguide/C/moinmoin.html mukaisesti.

Kun surffaan wikisivulleni selaimessa näkyy aloitussivun teksti, mutta ei graafisia elementtejä tai kuvia (logo yms). Keksiikö joku mitä jäi tekemättä ? Ei ole juurikaan aiempaa webkehitys/cgi saatikaan python -kokeumsta. Neuvoja otetaan vastaan.

Kiitos.

 Mika



15
Saan toistuvasti otsikossa mainitun virheilmoituksen synapticilta.

Tarkempi selitys useammasta repository indexistä: Failed to fetch http://www.nic.funet.fi/pub/mirrors/archive.ubuntu.com/dists/lucid/restricted/i18n/Translation-en_US.bz2  Error reading from server - read (104: Connection reset by peer)

Repositoryn vaihto esimerkiksi "main" Ei auta.

Tämä on toistunut jo jonkin aikaa. Ensin luulin, että reposerverissä on oikeasti jotain tilapäistä ongelmaa, mutta vika taitaa olla täällä päässä ??

Ovatko muut kokoeneet samaa ? Mistähän kiikastaa ?

T. Mika



16
Ubuntun kehitysversio / Hitaasti ilmestyvät panelit
« : 14.04.10 - klo:22.13 »
Tein sellaisen huomion, että kirjautumisen jälkeen Gnome-panelien ilmestymistä saa odottaa aika kauan, melkein puoli minuuttia. Ihan kuin järjestelmä etsisi jotain, mitä ei löydä ja luovuttaa sitten yrityksen. Logeista en pikaiseltaan surfaamalla löytänyt selitystä ilmiölle.

Floppy-aseman mounttaus oli fstabissa, vaikka laitteistossa ei moista laitetta ole, mutta sen uloskommentointi ei vaikuttanut käynnistymisen nopeuteen.

Onko kokemusta tai vinkkejä miten löydän syyn / saan käynnistymistä nopeutettua ?


17
Ubuntun kehitysversio / mwbuttons - nupit järjestykseen
« : 07.04.10 - klo:22.34 »
Eräs Lucid Lynxin ärsyttävin piirre (ei lueta bugiksi, vaan featureksi !?) on, että ainakin oletusteemassa "ambiance" on  ikkunan sulkemisen, maksimoinnin ja minimoinnin napit ikkunan vasemmassa reunassa !! 

Itesäni tämä ainakin häiritsi suunnattomasti. Onneksi siihen löytyi kuitenkin apu. Laitan tähän linkin muitakin varten:

http://www.webupd8.org/2010/03/mwbuttons-complete-gui-for-customizing.html

Lyhyesti tiivistettynä:

Alex on tehnyt python sovelluksen, jolla voi muokata ikkunan yläpalkkia. Valitsemalla settings/Karmic style buttonit saa oikeaan reunaan. Lucid style on vasemmassa reunassa.

Koodia: [Valitse]
wget http://launchpad.net/mwbuttons/trunk/v0.2/+download/mwbuttons
chmod +x mwbuttons
./mwbuttons

T. Mika

18
Sain vihdoin ladattua Lucid daily live CD:n 2.4.2010 ja kokeilin asennusta seuraavin kokemuksin:

Koneella oli alla Janunty ja seuraavanlainen osiointi:
sda1 Jaunty / 50GB
sda2 jatko-osio
sda5  Swap
sda6 Jaunty /home
sekä vapaata n. 240G

Asennusohjelma tarjosi automaattista osiointia, jossa sda6 pienennettäisiin -> 113GB ja Lucidille tehtäisiin uusi n. 80 GB osio tyhjään tilaan.

Tämä kuullosti hyvältä ja hyväksyin sen.

Asennusohjelma hetken puuhasteltuaan ilmoitti, ettei se onnistukaan ja epäili, että partitiotalulu olisi täynnä !?
sda6 pienennys näytti onnistuneen.
Valitsin manuaalisen partitioinnin ja tein siinä uuden ensisijaisen osion (ext4) sda3, johon liitettiin Lucidin juuri.

Asennusvelhon loppuvaiheessa se kuitenkin ilmoitti: ready to install. No partition table changes and no cration of file system have been planned !?!?

Jatkoin eteenpäin ja velho teki partititioinnin lopulta ihan oikein.

Minusta velho ei toiminut niin kuin piti:
- se ei onnistunut itse luomaan uutta osiota lucidille
- se väitti, että mitään osiota ei olla tekemässä, vaikka manuaalisesti oli määritelty uusi osio.

Pitäisikö tästä raportoida eteenpäin johonkin, vai riittääkö tämä foorumi siihen, että havainto menee kehittäjien tietoon ?

T. Mika


19
Olen asentamassa vanhaan hp Omnibook XE3-GC (246Mt) koneeseen (x)ubuntua toistaiseksi onnistumatta. Nyt alkaa tulla jo harmaita hiuksia. Asennus päätyy yllättävään laitteen sammumiseen. Sama tulos live CD:ltä ja alternate myös eri versioilla. Nyttemmin olen päätynyt käyttämään 8.04 asennuslevyjä.
Verkosta löysin raportoidun ongelman hp vanhojen BIOSien ja 2.6 kernelin kanssa, mihin oireeni täsmäävät: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux-source-2.6.20/+bug/89892
BIOS on tuorein, mutta silti liian vanha (1.63), joten yritän estää kernel modulin intel-rng lataamisen. En kuitenkaan onnistu siinä. Ongelma esiintyy jo asennusvaiheessa, joten tavalliset blacklistaus-keinot ei auta. Jostain löysin ohjeen antaa kernelille parameterin intel-rng.blacklist=yes, mutta se ei tunnista sitä. Kokeilin myös remasteroida asennuslevyä, mutta en osaa blacklistata preseed-tiedostossa enkä löydä ao kernel-modulia asennuslevyltä, jotta voisin poistaa sen.

Mikä neuvoksi ?

T. Mika

20
Ubuntun kehitysversio / Lucid -testaajaksi ?
« : 10.03.10 - klo:20.32 »
Olen kasaamassa uutta konetta Asuksen P5Q:n emon ympärille, johon on tarkoitus laittaa käyttöjärjestelmäksi Ubuntu.
Olen kokeilua ja virittelyä varten asennellut 9.04 Jauntyn, mutta nyt haluaisin alkaa kasaamaan enemmän lopullista pakettia. Jauntyn ylläpito päättyy jo lokakuussa, mutta 10.04 julkaistaan vasta huhtikuun lopussa.

Ajatukseni siis olisi asentaa Lucid beta ja päivitää&jättää se sitten pitkäaikaiseksi käyttöjärjestelmäksi. Tähän liittyen muutama kysymys:
- Päivittyykö beta lopulta stabiiliksi jakeluksi ilman uudelleenasennusta?
- Onko beta1 riittävän stabiili, jotta Jauntya ei kannata jättää alle? - vai kannattaako odottaa esim beta2?
(Kaikki tiedostoni ovat verkkolevyllä ja käytössä toinen (WInXP)kone "tuotantokäyttöön", mutta haluaisin aloittaa uuden koneen virittely hyvissä ajoin.
- Mistä saan Lucid betan asennuspaketin?
T. Mika

Sivuja: [1] 2