Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - jaripekka

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Laitealue / Vs: Verbatim-mustitikun käyttö Ubuntussa
« : 26.07.22 - klo:19.16 »

Ennen kyseisiä käskyjä kannattaa testata onnistuuko tiedostojen poisto sudo:n avulla, jolloin eject:iä eikä muitakaan komentoja ei tarvitse tehdä.

Olen 69-vuotias vanha ukko, joka ei juurikaan osaa käyttää komentoriviltä käskyjä. Joten miten tuo poisto sudon avulla tikulta tehdään?

2
Laitealue / Vs: Verbatim-mustitikun käyttö Ubuntussa
« : 26.07.22 - klo:19.07 »
En päässyt kuin kolme vaihetta eteenpäin. Jostain syystä ensimmäiseksi tuli vaihe 3, sitten vaihe 1 ja lopuksi vaihe 2.

3
Laitealue / Vs: Verbatim-mustitikun käyttö Ubuntussa
« : 26.07.22 - klo:18.40 »
Mikä on normaali menetelmä?

Tuleeko virheilmoituksia?

Onko tikku mountattu/liitetty tiedostojärjestelmään?

Jos yritän poistaa tiedostoja, se ei ole mahdollista. Valintaa ei ole. Ja kopiointi ei ole mahdollista tikulle, kun valinta on harmaana. Tikkua ei ole liitetty tiedostojärjestelmään, jos oikein ymmärrän. Yleensä vain liitän muut tikut USB-liittimeen ja tikuille voi kopioida ja niiltä voi poistaa normaaliin tapaan.

Mitään virheilmoitusta ei tule.

4
Laitealue / Verbatim-mustitikun käyttö Ubuntussa
« : 26.07.22 - klo:18.03 »
Sain lahjaksi hopean värisen 32 gigan muistitikun. Ajattelin kopioda sinne muutaman ison tiedoston turvaan. Mutta kopiointi normaaleilla menetelmillä ei onnistu Ubuntu-koneessa.

Verbatim-muistitikulla on seuraavat ohjelmat:

SecurePro.app
User Manual
autofun.inf
SecurePro.exe

Ajattelin, että tilanteen saa korjattua, kun poistaa kyseiset tiedostot. Mutta sekään ei onnistu.

Onko niin, että tämä Verbatim-tikku ei sovellu lainkaan Linux-käyttöön? Minulla on pari muuta Verbatim-tikkua, ne ovat mustia. Niissä ei ole ollut uutena mitään tiedostoja, ja ne ovat toimineet ongelmitta Linux Ubuntussa.

5
En ollut pitkään aikaan käynnistänyt Linux-kannettavaani. Tänään sen käynnistin ja liitin langalliseen verkkoon. Päivityksiä tuli kahteen otteeseen, ensimmäinen oli suuruudeltaan yli 500 megaa. Kun päivitin koneen, kokeilin sitä langattomalla Wifillä. Se toimi ilman mitään katkoja. Katsoin puoli tuntia YLE Areenan kautta suoraa televisio-ohjelmaa, eikä netti enää pätkinyt.

Näyttää siltä, että päivitys korjasi langattoman netin ongelmat. Hyvä näin.

6

Tukiaseman asetuskäyttöliittymään pääsee tukiaseman IP-osoitteella. Käyttöohjeesta löytynee tarkempi ohjeistus, tai voit kertoa minkä mallinen tukiasema on kyseessä.

Laite on Zyxel, jonka on toimittanut Elisa Viihde.

7
Testasin vielä tämän. Mutta siinä kävi niin, että aina kun annoin salasanan, se pyysi sitä uudelleen. Kuitenkin minulla on pahvikortti, jossa on vain kotiverkon nimi ja YKSI salasana, vaikka modeemi on nykyaikainen ja tukee kahta eri taajuutta.

Oletko tarkistanut tukiaseman asetuksista, että molemmilla taajuuksilla on sama salasana?

Kuten sanoin, pahvikortissa on vain yksi salasana.

Mutta sitten keksin uuden testin. Jaoin kännykkäni wifin ja poistin sen "normaalin" kotiwifin toiminnasta. Se toimi. Kuvakaappauksena on näkyvissä, että nyt OnePlus 6T:n verkko toimii Ubuntu-koneessa A-LINKin tikulla. Nopeus oli kohtuullinen sisäänpäin ja pajon suurempi ulospäin kuin meidän laajakaista antaa. Siinä on ulos maksimi 10 megaa.

Testasin nettiä lataamalla noin 1,5 gigan tiedoston koneeseen. Nopeasti tuli eikä yhtään katkennut.

Sitten kytkin takaisin "oikean" wifin. A-LINKin tikku oli yhä kiinni. Näyttää siltä, ikään kuin ne molemmat olisivat yhtä aikaa päällä? Onko se mahdollista?

Miten tukiaseman asetuksista tarkistetaan, onko molemmilla taajuuksilla sama salasana?

8
Onkohan isot kirjaimet ja pienet kirjaimet varmasti oikein?

On. Tarkastin monta kertaa.

9
Kuitenkin minulla on pahvikortti, jossa on vain kotiverkon nimi ja YKSI salasana, vaikka modeemi on nykyaikainen ja tukee kahta eri taajuutta. Ja annoin sen varmasti oikeassa muodossa

Toimiiko sudo muualla? Et kai vahingossa antanut modeemin salasanan, Ubuntun salasanan sijaan?

Siis sudo-kyselyyn annoin tietenkin Ubuntun salasanan, mutta sitten kun yritin päästä nettiin, kysyttiin verkon salasanaa, ja siihen annon pahvikortissa olevan salasanan, jota kysyttiin aina vain uudelleen ja uudelleen ja uudelleen....

10
Aina kun laitan "oikean" wifin pois päältä ja yritän laittaa sen A-LINKin tikun, menee "oikea" wifi päälle. En pysty tekemään sitä operaatiota.

Kokeilua varten voit myös poistaa ath9k-ajurimoduulin väliaikaisesti käytöstä:

Koodia: [Valitse]
sudo modprobe -r ath9k
Ajuri latautuu takaisin seuraavassa järjestelmän uudelleenkäynnistyksessä (tai manuaalisesti komennolla "sudo modprobe ath9k" eli ilman -r:ää).
Pysyvämpää estoa varten moduuli on myös mahdollista blacklistata, jotta se ei lataudu aina uudelleen.

Testasin vielä tämän. Mutta siinä kävi niin, että aina kun annoin salasanan, se pyysi sitä uudelleen. Kuitenkin minulla on pahvikortti, jossa on vain kotiverkon nimi ja YKSI salasana, vaikka modeemi on nykyaikainen ja tukee kahta eri taajuutta. Ja annoin sen varmasti oikeassa muodossa, kaikki kodissani olevat laitteet (Windows-tietokone, tabletit ja puhelimet) hyväksyvät sen salasanan, ja pöytäkone on liitetty kaapelilla verkkoon.

11

Nyt pitäisi saada käyttöön ulkoinen USB-tikku, jotta voidaan selvittää, toimiiko yhteys sillä vai ei. Eli sammuta Ubuntun verkkovalikosta ylempi aktiivinen wifi-yhteys ja luo uusi yhteys USB-wifin kautta. Se pyytää verkon salasanaa, jos et ole aiemmin muodostanut yhteyttä kyseisen laitteen kautta, tai jos verkon salasana on vaihtunut.

Jos järjestelmä kysyy salasanaa uudelleen ja uudelleen, varmista että annat verkon salasanan täsmälleen oikein.

Huomaa, että 5 GHz verkossa voi olla eri salasana kuin 2,4 Ghz verkossa, johon tuo vanha Realtekin USB-adapteri kytkeytyy. Salasanan voi käydä vaihtamassa myös tukiaseman puolella.

Aina kun laitan "oikean" wifin pois päältä ja yritän laittaa sen A-LINKin tikun, menee "oikea" wifi päälle. En pysty tekemään sitä operaatiota.

Luovutan toistaiseksi koko homman. Kiitokset kuitenkin kun yritit auttaa. Ehkä joskus tulee järjestelmäpäivitys, joka korjaa vian. Se on kuitenkin varakone, jota olen pääsääntöisesti käyttänyt silloin, kun olen Virossa. Mutta nyt minulla on myös pienempi kevyempi kannettava, jossa on Windows, ja joka toimii wifiverkossa ilman ongelmia.

12
Laitan tulokset kuvakaappauksina. Esitän myös sen kummallisuuden, että kannettava ei olisi muodostanut wifiyhteyttä vaan kiinteän yhteyden.

Kuvakaappausten tilanteessa oli käytössä sisäinen wifi (Qualcomm Atheros 9565, ath9k-ajurilla). USB-wifi (Realtek R8712U, r8712u-ajurilla) näkyy verkkovalikossa epäaktiivisena. Mitä iwconfig kertoo siinä tilanteessa, kun kytket sisäisen wifin pois käytöstä ja yhdistät USB-wifin kotiverkkoon? Miten nettiyhteys oireilee silloin?

Anteeksi, mutta ymmärrykseni ei riittänyt tähän: "Mitä iwconfig kertoo siinä tilanteessa, kun kytket sisäisen wifin pois käytöstä ja yhdistät USB-wifin kotiverkkoon? Miten nettiyhteys oireilee silloin?"

Mitä minun pitää käytännössä tehdä? Ne komentoriviohjeet ovat olleet erittäin selkeitä. Vaikka olen käyttänyt Ubuntua reilusti yli 10 vuotta, komentorivi on minulle aika outo, käytännössä osaan vain kopioida siihen valmista ohjetta. Ihan älyttömän harvoin tarvitsen pöytäkoneessa komentoriviä. Normaalissa päivittäisessä käytössä kaikki hoituu muuten.

Käynnistin äsken kannettavan ja yritin saada tikulla toimimaan wifin. Ei onnistunut. Se vaati kirjautumistietoja moneen kertaan, mutta ei hyväksynyt. En tiedä, miksi ei tänään toimi. No, testailen konetta sitten sillä varsinaisella wifillä. Jollain lailla toimii, mutta saa nyt nähdä, milloin alkaa tökkiä.

13
Vähän tylsä kommentti, mutta tuon sen julki kuitenkin;
meikäläisellä on yhdessä päivittäin käytössä olevassa HP:n läppärissä yhä edelleen käytössä 16.04 ja sen päivitykset jatkuvat vielä vuosia eteenpäin. Ja tärkein asia, Ubuntu 16.04 toimii kuin junan vessa, ei ongelmia. Eli maltti on valttia päivityksissä ja kerran vielä; ennen päivitystä kannattaa tehdä nykyisestä versiosta tuo live-usb-tikku jotta on helppo palata vanhaan, jos homma tökkii.

Kiitos kommentista. Se ei ollut mitenkään tylsä kommentti vaan ihan asiallinen. Olet vain varovainen päivitysten suhteen, ja se on oikeastaan viisasta.

Minulla on sellainen tilanne, että käytössäni on kolme tietokonetta. Pöytäkoneessani, jota pääasiassa käytän, on tällä hetkellä Ubuntu 18.04. LTS, jota en aio vielä päivittää. Siinähän on vielä aikaa melkein vuosi, ennen kuin virallinen viiden vuoden tuki loppuu. Kannettava tietokone, johon nyt asensin uuden Ubuntu 22.04. LTS:n, on ns. "varakone", jota käytän kotona silloin tällöin. Tämä kannettava on ollut minulla ennen koronapandemiaa Virossa mukana, kun olen oleskellut siellä muutaman viikon vuosittain. Koronan aikaan en ole uskaltanut matkustaa, mutta jos sitten tänä kesänä jossain vaiheessa uskaltaisi lähteä.

Asensin tähän kannettavaan nyt jo uuden Ubuntun, koska haluan testata ja kokeilla sitä ennen asennusta pöytäkoneeseen. Lisäksi minulla on yksi ohjelma, jota aion testata ensin uudessa Ubuntussa ennen asennusta pöytäkoneeseen.

Sitten minulla on yksi Windows-kannettava. (Ubuntu-käyttäjät, antakaa anteeksi, että möläytän tällaisen lauseen täällä julkisesti). Ostin 12-tuumaisen Asus-läppärin tarjouksesta 222 eurolla muutama kuukausi sitten. Siinä on nyt uusin Windows 11. Saattaa olla, että tämä korvaa Viron matkoilla isomman ja raskaamman Ubuntu-läppärin, jos uuden Ubuntun nettijuttuja ei saada korjattua. Voin sanoa, että olipa outoa alkaa käyttää Windows-konetta loogisen ja luotettavan pöytäkoneessa olevan Ubuntun jälkeen. Mistään ei löydä mitään, kaikki pitää opetella uudelleen.

14
No niin, ei tuo A-LINKIN laitekaan ratkaissut ongelmaa. Se toimi reilu puoli tuntia hyvin, sitten se alkoi vähän väliä pyytää verkon salasanaa ja muutenkin se alkoi takkuilla.

No mitä NetworkManager, iwconfig ja lshw kertovat laitteesta:

Koodia: [Valitse]
nmcli dev status
Koodia: [Valitse]
iwconfig
Koodia: [Valitse]
lshw -c network

Laitan tulokset kuvakaappauksina. Esitän myös sen kummallisuuden, että kannettava ei olisi muodostanut wifiyhteyttä vaan kiinteän yhteyden. Olen turvallisuussyistä peittänyt osan netin tunnuksesta vihreällä värillä.

15
Olisiko tuo A-LINKIN tikku pitänyt jotenkin asentaa.

Ei tarvitse asentaa. Nähtävästi tikulla sattui olemaan sellainen piiri, jolle on kernelissä ajuri. Periaatteessa sen kyllä pitäisi näkyä wifi-laitteena, mutta ehkä turha selvitellä enempää, jos tuntuu nyt toimivan suoraan.

Niin kuin tuossa äsken mainitsin, ongelmat alkoivat taas. Miksiköhän?

16
No niin, ei tuo A-LINKIN laitekaan ratkaissut ongelmaa. Se toimi reilu puoli tuntia hyvin, sitten se alkoi vähän väliä pyytää verkon salasanaa ja muutenkin se alkoi takkuilla. Pitäisiköhän se asentaa jotenkin? Näyttää pahasti siltä, että tämä uusi virallinen 5 vuoden Ubuntu on päästetty jakeluun ennen kuin se on valmis. Se on harmi, tällaiset asiat saavat varsinkin uudet Ubuntu-käyttäjät jättämään koko kokeilun.

Itse olen sen verran sitkeä Ubuntu-fani, että jaksan näitä takaiskujakin kestää. Ongelmat ovat ratkenneet aina jotenkin, ja luotan siihen, että tähänkin asiaan saadaan parannus.

Ja kiitän erityisesti tämän Ubuntu Suomen keskustelualueen asiantuntijoita siitä, että he ovat neuvoneet monessa asiassa niin, että ratkaisut ovat löytyneet. Tämä on erinomainen asia.

17
Sain väliaikaisen ratkaisun netin tökkimiseen.

Muistin, että minulla on sellainen pieni A-LINK WLAN USB ADAPTER, jolla aikoinaan testasin pöytäkoneen nettiä, jotta minun ei olisi tarvinnut vetää asuntoon metrikaupalla toisesta huoneesta oven yli muovislistassa verkkokaapelia. Päädyin kuitenkin vetämään sen verkkokaapelin.

Kun yhdistin tuon pienen USB-tikun kannettavaan, en osannut sitä mitenkään asentaa, mutta järjestelmä pyysi wifin salasanaa. Annoin sen, ja TADAA, näytti toimivan. Hassua on se, että Ubuntun oikeasta yläkulmasta klikkaamalla näkyy tiedoissa ikään kuin se olisi kiinteä netti, ja langattoman kohdalla lukee, että wifiä ei ole yhdistetty. Voi olla, että en ole suorittanut kaikkia toimenpiteitä, mutta tällä hetkellä netti toimii, eikä ole puolen tunnin aikana kertaakaan katkennut. Ja mm. suomalaisten lehtien internetsivut aukeavat helposti kuvineen, joten kyllä sillä ainakin tavallista nettisurffausta tekee.

Toki haluaisin jossain vaiheessa, että se "oikea" wifi toimisi katkomatta.

Olisiko tuo A-LINKIN tikku pitänyt jotenkin asentaa. Siinä pakkauksessa oli mukana Windowsia varten pienen pieni CD-levy asennusta varten. Linuxia varten oli vain nettisivuosoite:

www.a-link.com

Sieltä ei paljon apuja saa.

18

Pystytkö kokeilemaan yhteyttä Ethernetin kautta, kytkemällä kone suoraan rj45-kaapelilla tukiasemaan? Sillä tavalla selviäisi, johtuuko ongelma wifi-piiristä/ajurista vai jostain muusta.

Vaihtoehtoisesti on mahdollista kytkeä puhelin koneeseen USB-johdolla ja sitten kytkeä USB tethering päälle puhelimen asetuksissa.


Ja kun HP toimi moitteettomasti Ubuntu 18.04 LTS -järjestelmässä, miksi se ei toimisi uudessa 22.04. LTS:ssä?

Jakeluversioiden välillä on silloin tällöin muutoksia, jotka aiheuttavat uusia ongelmia tiettyjen laitteiden ja ajurien kanssa. Ilmeisesti ainakin aggressiivisempi virransäästö   saattaa katkoa yhteyttä ath9k-ajurin ja joidenkin wifi-piirien kanssa Ubuntu 22.04:ssä:
https://askubuntu.com/questions/1403773/22-04-wifi-keeps-disconnecting-for-a-few-seconds-frequently

Kokeile kytkeä virransäästö pois käytöstä NetworkManagerin asetustiedostossa komentamalla:

Koodia: [Valitse]
sudo sed -i 's/3/2/' /etc/NetworkManager/conf.d/default-wifi-powersave-on.conf
Käynnistä sitten järjestelmä uudelleen.


Vika voi johtua myös ajurista. Joillain on toiminut paremmin uusimmilla kernelin versioilla, mutta siinä tapauksessa menee luultavasti kuukausia, että korjaus saadaan 22.04:ään.

Tällä komennolla ei ollut mitään vaikutusta, edelleen tökki:

sudo sed -i 's/3/2/' /etc/NetworkManager/conf.d/default-wifi-powersave-on.conf

Kun yhdistin tilapäisesti kiinteään nettiin, tuntui kuin olisi ollut ihan uusi kone. Kaikki toimi nopeasti enkä huomannut kymmenen minuutin testijakson aikana mitään katkeilua. Mittasin nopeuden, se oli melkein 90 megaa. Eikä tullut virheilmoitusta nopeusmittauksen aikana. Liitetiedostona mittaustulos.

19
Antaako mitä seuraava loitsu...

... jollekin tietävälle kyseinen voi avata tietoa ongelmasta...
Koodia: [Valitse]
dmesg|grep error

Tuloksen esitän liitetiedostona.

20
Koneesi ja Wifisi ei ole yhteensopiva Ubuntun kanssa? Ajuriongelmia?

En usko, että koneeni ei olisi yhteensopiva Ubuntun kanssa. Kun muutama vuosi sitten ostin HP:n kannettavan, siinä oli alunperin luonnollisesti Wiindows, jonka poistin ja asensin tilalle Ubuntu 18.04. LTS:n. HP:n koneeseen on olemassa jopa virallinen suomenkielinen käyttöohje Ubuntulle.

Ja kun HP toimi moitteettomasti Ubuntu 18.04 LTS -järjestelmässä, miksi se ei toimisi uudessa 22.04. LTS:ssä?

Sivuja: [1] 2 3 ... 10