Suoraan sisältöön

Ubuntu 14.04 LTS | Lataa ja asenna | Tutustu yhteisöön | Blogi | Yritysten tarjoamat palvelut

Uusimmat julkaisut: 14.04.1 LTS ja 12.04.5 LTS
Tervetuloa, %1$s. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
:  
Ubuntu Suomen keskustelualueet  »  Ubuntun käyttö  »  Asentaminen ja käyttöönotto  »  Aihe: Windows ja Ubuntu UEFI-dualboottiin [RATKAISTU] « edellinen seuraava »
: [1] |
: Windows ja Ubuntu UEFI-dualboottiin [RATKAISTU]  ( 793 )
suoturska
Käyttäjä

: 37


« : 22.03.12 - klo:00.14 »

Vanhan tietokoneeni järjestelmälevyn vikaantuessa sain kimmokkeen tilata osat uutta konetta varten ja ajattelin laittaa siihen Windows 8 Consumer Previewin ja Ubuntu 11.10:n GPT-osioidulle SSD-levylle rinnakkain.

Asian tiimoilta googlatessani löysin kuitenkin bugiraportin jonka mukaan Ubuntun asennuslevyllä on partman-efi -paketissa bugi jonka seurauksena olemassaoleva EFI System Partition formatoidaan uudelleen FAT16-muotoon, joka ei taas Windowsille käy vaan se tahtoo FAT32-formatoidun osion.

Olisikohan ongelma mahdollista kiertää osioimalla ensin linuxin osiot livelevyltä käsin ja vaihtamalla sitten alternate-asennuslevyyn, määrittämällä asennusohjelmalle vain juuriosio ja skippaamalla grubin asennus. Ja sitten taas boottaus livelevyltä, mountataan juuriosio ja ESP, asennetaan grub-efi chrootissa ja lisätään ESP fstabiin. Onnistuisikohan?
« : 28.03.12 - klo:22.05 suoturska »
SuperOscar
Käyttäjä

: 2867


Vaihtaa majaa kuin jotkut housuja


« #1 : 22.03.12 - klo:00.44 »

Olen totaalisen tietämätön UEFIsta, johon en vielä itse ole törmännyt, mutta eikös Windows jo aikoja ole osannut muuttaa FAT16:n FAT32:ksi lennosta niin että data säilyy? Kai sama pätee tuollaiseen UEFI-osioonkin?

openSUSE 13.1 (kotipöytäkone, kotikannettava), Crunchbang Linux 11 (työkannettava), Trisquel GNU/Linux 6.0.1 (pikkukannettava), Ubuntu 14.04 LTS (palvelin), Android 4.2.1 (lärpäke), Windows 7 Ultimate (kokeilukone)
suoturska
Käyttäjä

: 37


« #2 : 22.03.12 - klo:10.38 »

Onnistuukohan tuo ennen asennusta Windowsin asennuslevyltä käsin? Käynnistyslataajat kun asentuvat tuolle ESP:lle, joten jos Windowsin asentaa ensin jyrää Ubuntu sen käynnistyslataajan formatoidessaan ESP:n.

Vaikka voisi kai osion sisällön varmuuskopioida ja alustaa sen jälkeenpäin taas FAT32-muotoon. Tosin tämä muuttanee sen UUID:n, joka pitäisi sitten kuitenkin korjata fstabiin. Ja Windowsilla saattaisi tulla samanlaisia ongelmia osion mounttaamisessa. Sikäli pyrkisin mieluummin välttämään osion formaatin muuttamista mikäli vain mahdollista.

Tosin tuo bugi on ilmeisesti hiljattain korjattu Ubuntu 12.04:ään, joten sen daily buildin saisi varmaan asennettua.
suoturska
Käyttäjä

: 37


« #3 : 28.03.12 - klo:17.09 »

Tilaamani osat saapuivat vihdoin, ja lähdin kokeilemaan tuota ensin mainitsemaani tapaa. Asensin Windowsin ensin ja sitten Ubuntun alternate-levyltä määrittämättä sille EFI System Partitionia. Grubin asennusta ei kuitenkaan voinut skipata ainakaan käyttämässäni normaaliasennuksessa, experttiasennuksesta en tiedä. Johonkin se näytti asentuvan, muttei näytä olevan bootattavissa. ESP säilyi formatoinnilta.

Manuaalista asennusta en ole päässyt yrittämään koska LiveCD ei suostu käynnistymään. Kun yritän käynnistää sitä UEFI-moodissa se ensin ilmoittaa että "Error: prefix not set", menee sitten grubin valikkoon ja pimenee kun siitä valitsee 'Kokeile Ubuntua' -valinnan. BIOS-moodissa käynnistettäessä se taas ei pimene, vaan syöttää pitkän litanian tekstiä, missä se ilmeisesti tunnistaa komponentteja tai jotakin, ja pysähtyy sitten.

Koneessa on Asuksen P8Z68-V/GEN3 -emolevy, Intel Core i5-2500K -suoritin ja Asus GeForce GTX 560 ti DirectCU II Top -näytönohjain.

EDIT: Kokeilin vielä Precisen dailyllä, muttei toimi sekään. Se näytti korruptoitunutta kuvaa. Värikkäitä vaakaviivoja. Jonkinlainen video-ongelma näyttäisi olevan.

EDIT2: Asensin Precisen alternate-levyltä, mutta samaa korruptoitunutta kuvaa se näyttää asennettunakin. Voikohan sen bootata suoraan komentoriville? Voisi yrittää asentaa nvidia-currentin.

Tosin se ei myöskään näytä GRUBin valikkoa vaan menee ääniefektistä päätellen suoraan kirjautumisruutuun.

EDIT3: Bootatessa Esciä painamalla pääsi GRUBin valikkoon josta pääsin matalan grafiikan asetuksilla graafiselle työpöydälle ja asentamaan nVidian suljetun ajurin, jonka kanssa ei näytä ongelmia olevan.
« : 28.03.12 - klo:22.04 suoturska »
E_LE
Käyttäjä

: 67


« #4 : 30.03.12 - klo:13.19 »

Minusta tuntuu että ongelmasi johtuvat tuosta GPT:stä. Osa työkaluista ei tosiaan tue sitä vielä täysin. Mutta miksi käytät GPT:tä näin pienellä levyllä (SSD). Kirjoitan tätä koneella, jossa on UEFI-bios + windows7 64 ja muutama linux, myös 12.04 beta. Mutta msdos partition table. Asennuksissa ei ole ollut tuonkaltaisia ongelmia.

Kun rakensin levypalvelinta 3x1T (ubuntu 10.04) halusin isomman aligmentin (2048). GPT:n aiheuttamia ongelmia oli ja partitiointi onnistui vain sorkkimalla partitiointitaulua vuorotellen gdisk'illä ja gparted'illa
: [1] |  
Ubuntu Suomen keskustelualueet  »  Ubuntun käyttö  »  Asentaminen ja käyttöönotto  »  Aihe: Windows ja Ubuntu UEFI-dualboottiin [RATKAISTU] « edellinen seuraava »
:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi SMF 2.0.9 | SMF © 2014, Simple Machines Validi XHTML 1.0! Validi CSS!