Ubuntun kehittäminen ja yhteisö > Arkisto: wikiin siirrettävät

Fontit windowsmaisiksi ubuntu/kubuntussa! [kysytty]

(1/3) > >>

kokaiinidiileri:
Haluatko linuxmaisen antialiasingin pois päältä ja käyttää pieneen tilaan meneviä siistejä fontteja joita windowsissa olet tottunut näkemään? voit toimia seuraavasti. (katso kuvakaappaus alhaalta)


--- Koodia: ---apt-get install msttcorefonts

-- paketti sijaitsee multiversessä, pistää sources.list kuntoon jos ei ole ennestään. (tässä siis asennettiin microsoftin tuottamat laadukkaat fontit)

dpkg-reconfigure fontconfig

-- valitse ehdottomasti ensimmäisestä valintaruudusta native vaihtoehto, muuten käsin
tehdyt laadukkaat fontit näyttävät karseilta. seuraavassa valinnassa valitse sen mukaan
onko sinulla TFT näyttö ja kolmannessa eli viimeisessä no.


--- Koodi päättyy ---

Tämän jälkeen voit ottaa kde/gnomesta pois antialiasing ja vaihtaa kaikiksi fonteiksi arialin (tai jonkin muun laadukkaan, käsin hienosäädetyn fontin)
Kirjaudu ulos xfreestä(kde/gnomesta) ja komenna vielä varmuuden vuoksi control+alt+backspace joka tappaa xfreen ja käynnistää sen uudestaan.

huomioitavaa oletuksena ubuntuissa taisi olla fontconfigista päällä autohinter, joka pelaa ehkä parhaiten huonosti tehtyjen fonttien kanssa. Käytä aina käsinviilattujen fonttien kanssa native vaihtoehtoa, muuten erityisesti ilman AA:ta ne näyttävät todella huonoilta. parhaat asetukset löytää kokeilemalla ja mahdollisesti säätämällä gnome/kde AA:n säädöistä sopivan hintingin omille silmille ja näytölle sopivaksi.

Applen patenttien takia dapper (k)ubuntussa käytetään freetypessä bytecode interpreteria mutta unpatented kikalla joka ei ihan vastaavaa laatua piirrä (?). seuraavana pienet ohjeet paketin uudellenpaketointiin ja muokkaamiseen.


--- Koodia: ---sudo su -
mkdir freetype-build
cd freetype-build
apt-get build-dep freetype
apt-get source freetype
cd freetype-2.1.10
tar jxvf freetype-2.1.10.tar.bz2
nano  -w  freetype-2.1.10/include/freetype/config/ftoption.h
riviltä 451 kommentoi pois tyyliin: /*#define TT_CONFIG_OPTION_UNPATENTED_HINTING */
tallenna tiedosto
rm -rf freetype-2.1.10.tar.bz2
tar jcvf freetype-2.1.10.tar.bz2 freetype-2.1.10
rm -rf freetype-2.1.10
fakeroot dpkg-buildpackage -rfakeroot -b -uc -us

eli nyt pitäisi olla paketti koottu uudestaan, en jaksanu enää käyttää .diff tyyliä kuten edellisessä howtossa.
sitten vain asennetaan se..

cd ..
dpkg -i libfreetype6_2.1.10-1ubuntu1_i386.deb



--- Koodi päättyy ---




Omalla vastuulla voit asentaa kääntämäni freetypen (dapper) http://koti.mbnet.fi/juhok/freetype_ubuntu/libfreetype6_2.1.10-1ubuntu1_i386.deb
..breezyllekin on paketti samassa hakemistossa.

Yksi howto lisää vähän aiheeseen liittyen, http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=20976&highlight=ubuntu+fonts+tahoma



Tässä kuvassa AA on otettu kokonaan pois päältä, fonttina arial koko 10 tai 11 taisi olla. AA silti kannattaa jättää päälle ja pistää vaan jokin range eli alue excludeen eli  kaikissa kokoa 14 tai yli kannattaa käyttää sitä joten ei sahareunaefektiä synny. Kaikki alta 14 fontit ainakin mielestäni kannattaa jättää AntiAliasoimatta koska laadukkaiden fonttien tarkkuus riittää hyvin niihin. Tässä kuvassahan iso sivun otsikko on hieman sahalaitainen mutta muu teksti on hienoa eikä mitään AA boldattua mössöä synny jota ei ainakaan tft:llä viitsi katsoa pitkään
.



Seuraavassa AA päällä, sama fontin koko. Ei juurikaan eroa normaaliin oletuksena olevaan kubuntun fonttiin AA päällä, arial fontti ei oikein toimi linuxin AA:n kanssa pienessä koossa joten voi näyttää jopa huonommalta. Eri hinting asetuksilla tietenkin vähän erilaiselta riippuen näön tarkkuudesta ja monitorin laadusta. Pullonpohjalasinen nörtti ei välttämättä mitään eroa näe.


OlliJ:

--- Lainaus käyttäjältä: kokaiinidiileri - 31.01.06 - klo:02.03 ---Applen patenttien takia 5.1 version ubuntussa ei enää voi dpkg-reconfigure fontconfig enabloida bytecode interpreteria freetypeen joten paketti täytyy kääntää uusiksi:

sudo su -
mkdir freetype-build
apt-get build-dep freetype
apt-get source freetype
cd freetype-2.1.7
pico -w debian/rules
ota kommentti merkki pois rivin patch -p0 -i $(patchdir)/031-compile-unpatented-hinting.diff alusta
korvaa debian/patches/031-compile-unpatented-hinting.diff tiedoston sisältö kokonaan
tällä:

--- Koodia: ------ freetype-2.1.7/include/freetype/config/ftoption.h   2003-09-09 23:11:56.000000000 +0300
+++ freetype-2.1.7/include/freetype/config/ftoption.h   2006-01-31 00:31:26.000000000 +0200
@@ -411,7 +411,7 @@
   /* FT_PARAM_TAG_UNPATENTED_HINTING; or when the debug hook               */
   /* FT_DEBUG_HOOK_UNPATENTED_HINTING is globally actived                  */
   /*                                                                       */
-#define TT_CONFIG_OPTION_UNPATENTED_HINTING
+  /* #define TT_CONFIG_OPTION_UNPATENTED_HINTING */


   /*************************************************************************/

--- Koodi päättyy ---
käännetään paketti uudestaan:
fakeroot dpkg-buildpackage -rfakeroot -b -uc -us
asennetaan se:
dpkg -i libfreetype6_paketinnimiblaablaa.deb

apt-get install msttcorefonts (multiversesta mäsän fontit)
ota kde/gnomesta pois anti-aliasing ja vaihda fontiksi arial
käynnistetään xfree uudestaan, loggaa ulos ja control+alt+backspace vielä varmuuden vuoksi xfree loginissa
pitäs olla valmista selvä ero:
jne.

--- Lainaus päättyy ---

Ei ole tyhmiä kysymyksiä, mutta nipottaahan aina voi.
Voisiko tätä tarkentaa? Esimerkiksi kirjoittaa "2.1.7-2.4ubuntu1_i386.deb" eikä "paketinnimiblaablaa.deb" - varsinkin, kun sain hortoilla hakemistoissa jonkin aikaa, ennen kuin keksin, että muodostettu paketti oli hakemistossa /root - katsos, olen jo vanha ja harmaa. Ajankäyttö olisi ollut hieman taloudellisempaa, jos olisi kerrottu, että  paketin kompilaation tuli tapahtua hakemistossa .../debian, mistä on ennen asentamista siirryttävä hakemistoon /root.

Olli harmaaparta

janne:

--- Lainaus käyttäjältä: kokaiinidiileri - 31.01.06 - klo:02.03 ---Applen patenttien takia 5.1 version ubuntussa ei enää voi dpkg-reconfigure fontconfig enabloida bytecode interpreteria freetypeen joten paketti täytyy kääntää uusiksi:
--- Lainaus päättyy ---

tätä on pitänyt kommentoida jo parikin päivää, mutta... minusta gnomen fontit ovat olleet erinomaiset aina versiosta 2.0 lähtien ja sitä ne ovat tässä viimeisimmässä ubuntussakin. toisaalta minusta gnomessa on aina ollut oletuksena paremman näköiset fontit kuin KDE:ssä, mutta kyllä siihenkin on säätämällä saanut näköä.


--- Lainaus käyttäjältä: kokaiinidiileri - 31.01.06 - klo:02.03 ---apt-get install msttcorefonts (multiversesta mäsän fontit)
ota kde/gnomesta pois anti-aliasing ja vaihda fontiksi arial
käynnistetään xfree uudestaan, loggaa ulos ja control+alt+backspace vielä varmuuden vuoksi xfree loginissa
--- Lainaus päättyy ---

lisäksi, tuo mscorefonts ei auta fonttien laadussa mitään. oletuksena asentuva ja gnomen myös oletuksena käyttämä Bitstream-paketti on aivan yhtä laadukas kuin täysin kaupallisetkin fonttipaketit ja kaiken lisäksi se sisältää normaalisti tarvittavat fonttityypit (antiikva, kroteski ja monospace).


--- Lainaus käyttäjältä: kokaiinidiileri - 31.01.06 - klo:02.03 ---pitäs olla valmista selvä ero:

--- Lainaus päättyy ---

no, minulla on oletus tällainen (tai terminaalifonttia taisin vaihtaa jossain välissä):




eivät nuo minusta kalpene noille alkup. artikkelin verrokkikuville, mutta se on tietysti vain minun mielipiteeni.

kokaiinidiileri:
Eiköhän ne gnomen ja kde:n fontit renderöidä aivan samalla freetypellä joten se siitä erosta. Ihan ok KDE:nki fontit ovat oletuksena, jos sattuu pitämään kamalan paljon tilaa ruudulla vievistä ns. boldatuista fonteista.
Minä pidän siitä että ruudulle mahtuu tarkkoja vähän tilaa vieviä fontteja joten otan yleensä AA pois, mutta silloin fontit eivät näytä niin hyvältä kuin AA:n kanssa joten freetype täytyy vaihtaa että niistä saadaan mahdollisimman ns. windowsmaiset.
Ilman AA:ta bitstreamin ja muut oletusfontit näyttävät kamalalta, ainoastaan msttcorefonts paketin fontit pelaavat minun silmilleni tarpeeksi hyvin.
Saatte ihan vapaat kädet poistaa tämän "howton" tai muokata sitä paremmaksi.. myönnän, voi se vähän vaikeutta tuottaa lukea sitä jos ei ole ikinä kääntänyt deb-src:sta pakettia uudestaan.


janne:

--- Lainaus käyttäjältä: kokaiinidiileri - 02.02.06 - klo:13.50 ---Eiköhän ne gnomen ja kde:n fontit renderöidä aivan samalla freetypellä joten se siitä erosta. Ihan ok KDE:nki fontit ovat oletuksena, jos sattuu pitämään kamalan paljon tilaa ruudulla vievistä ns. boldatuista fonteista.
--- Lainaus päättyy ---

viimeeksi mun minä KDE:tä kokeilin, niin siinä oli kyllä järkyttävän suuret sahalaitaiset fontit, jotka ihan oikeasti näyttivät kamalilta. enkä muuten ole ainoa joka noista on valittanut. oletukset ovat olleet huonot. ilmeisesti myös siellä on nyt kuitenkin siirrytty bitstreamin tarjoamiin fontteihin, joten tilanne voi olla parempi.


--- Lainaus käyttäjältä: kokaiinidiileri - 02.02.06 - klo:13.50 ---Minä pidän siitä että ruudulle mahtuu tarkkoja vähän tilaa vieviä fontteja joten otan yleensä AA pois, mutta silloin fontit eivät näytä niin hyvältä kuin AA:n kanssa joten freetype täytyy vaihtaa että niistä saadaan mahdollisimman ns. windowsmaiset.
--- Lainaus päättyy ---

minusta nuo minunkin (katso terminaalikuvan menu) fonttini ovat tarkkoja, vähän tilaa vieviä ja riittävän teräviä. tämä on toki mielipidekysymys.


--- Lainaus käyttäjältä: kokaiinidiileri - 02.02.06 - klo:13.50 ---Ilman AA:ta bitstreamin ja muut oletusfontit näyttävät kamalalta, ainoastaan msttcorefonts paketin fontit pelaavat minun silmilleni tarpeeksi hyvin.
--- Lainaus päättyy ---

tämä on mielenkiintoista, koska molemmat ovat kuitenkin vektorifontteja jotka skaalataan oikeaan kokoon (esim. tuo minun menuni on bitstreamein sans serif). tietysti jotta windowsmainen kokemus oli täydellinen tarvitaan tietysti windowsista varastetut fontitkin :)


--- Lainaus käyttäjältä: kokaiinidiileri - 02.02.06 - klo:13.50 ---Saatte ihan vapaat kädet poistaa tämän "howton" tai muokata sitä paremmaksi.. myönnän, voi se vähän vaikeutta tuottaa lukea sitä jos ei ole ikinä kääntänyt deb-src:sta pakettia uudestaan.

--- Lainaus päättyy ---

jos tuo kääntäminen oikeasti parantaa noita antialiasoimattomia fontteja, niin siinä kohdassa ohje on täysin validi niille jotka haluavat välttämättä käyttää antialiasoimattomia fontteja. minusta antialiasoidut näyttävät kuitenkin paremminata ja LCD:nkin kanssa valitsisin kyllä mielummin subpixel smoothingin kuin täysin antialiasoimattomat.

lisäksi, vaikka haluaisikin mm. menujensa ym. olevan antialiasoimattomia, niin en ymmärrä miksi antialiasointi pitää ottaa kokonaan pois päältä. vaikka antialiasointi sotkisikin minun mielestäni pienet fontit (mitä se ei minsta ainakaan gnomessa tee) minä poistaisin mielummin antialiasoinnin vain pieniltä fonteilta, enkä suinkaan kaikilta. esim. noissa screenshoteissasi selaimen suuret otsikot näyttäisivät minusta paljon paremmilta antialiasoituina varsinkin kun tämä ei haittaisi yhtään pienempiä fontteja jotka saisi pitää niin pikselisinä kuin ikinä haluaa.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta